GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Microsoft Lumia 650 – păreri, poze şi preţuri

Autor: Echipa Giz.ro

A apărut un nou membru în familia telefoanelor cu Windows: Microsoft Lumia 650 oferă un design simplu şi elegant acompaniat de dotări tehnice de bază.

Sistemul de operare Windows 10 pentru dispozitive mobile nu se bucură de o atenţie prea mare din partea producătorilor, motiv pentru care Microsoft rămâne în continuare principalul ofertant, prin seria Lumia cumpărată de la Nokia.

Cel mai nou model este Microsoft Lumia 650, care în cea mai mare respectă tradiţia implementată de americani în această gamă cu un produs care să ofere un raport calitate-preţ cât mai bun.

Chiar dacă are şi unele lipsuri de natură software pe care le vom explica în continuare, Lumia 650 se poate dovedi una dintre cele mai bune alegeri dacă te numeri printre cei care îşi doresc un telefon cu Windows 10.

Microsoft Lumia 650 foloseste Windows 10

Microsoft Lumia 650 foloseste Windows 10

Microsoft Lumia 650 specificaţii

  • ecran AMOLED de 5.0” cu rezoluţie HD
  • chipset Snapdragon 212
  • procesor quad-core Cortex A7 de 1.3 GHz
  • 1 GB RAM
  • 16 GB memorie internă
  • cameră foto de 8 MP cu înregistrare HD
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare Windows 10
  • acumulator Li-Ion de 2000 mAh
  • greutate 122 grame

Funcţii importante

Dacă există ceva ce nu ne surprinde la Lumia 650, atunci acel ceva este designul. Acesta păstrează în mare parte linia adoptată de Nokia şi, ulterior, Microsoft şi păstrează aspectul simplu şi elegant. Carcasa este realizată din plastic, însă noutatea pentru acest segment de preţ o reprezintă ramele realizate din aluminiu, care contribuie la o construcţie mai solidă. Carcasa spate poate fi înlocuită şi oferă acces la acumulator, în timp ce dimensiunile sunt potrivite: 142 x 70.9 x 6.9 mm.

Lungimea mare a telefonului se datorează nu numai marginilor generoase, ci mai ales a ecranului AMOLED cu diagonala de 5”. Practic, Microsoft confirmă încă o dată trendul de a lansa telefoane cu ecran mare indiferent de preţ, iar cel de pe Lumia 650 are rezoluţie HD (720×1280 pixeli), este de tip ClearBlack şi este protejat cu Gorilla Glass 3.

În cazul platformei hardware, Microsoft a optat pentru un chipset Qualcomm Snapdragon 212 cu procesor quad-core Cortex A7 tactat la 1.3 GHz. Practic, vorbim despre un chipset din gama de bază a celor de la Qualcomm, iar noi ne-am fi aşteptat să-l vedem doar pe seriile Lumia 4xx şi 5xx, nu pe un model precum 650 la care un chipset Snapdragon 4xx ar fi fost mai potrivit.

Telefonul beneficiază de 1 GB RAM, iar memoria internă a ajuns la 16 GB şi poate fi extinsă cu carduri microSD, în timp ce la capitolul conectivitate remarcăm prezenţa 3G cu viteze de download de până la 43 Mbps şi 4G, care ajunge până la 150 Mbps. În rest, vorbim despre bluetooth 4.1, NFC, Wi-Fi g/b/n şi receptor GPS compatibil inclusiv cu sistemele Glonass (Rusia) şi Beidou (India).

Ecranul mare permite navigarea cu usurinta pe internet

Pentru camera foto, Microsoft a optat pentru un senzor de 8 MP cu dimensiunea de ¼” şi apertura f/2.2 care, din cauza limitărilor impuse de chipset, înregistrează clipuri video la rezoluţie HD. Dacă eşti pasionat de selfie-uri ai la dispoziţie şi camera frontală de 5 MP care filmează de asemenea în HD. Aşa cum spuneam, acumulatorul poate fi înlocuit şi are o capacitate de 2.000 mAh, suficient de mare pentru a asigura o autonomie de circa o zi, mai ales că hardware-ul nu va consuma multe resurse.

Din punct de vedere software, Lumia 650 utilizează sistemul de operare Windows 10, apreciat de cei care doresc o experienţă cât mai apropiată de cea de pe laptopuri şi calculatoare. Totuşi, pe Lumia 650 acesta este privat de funcţia Continuum, care îţi permite să proiectezi imaginea de pe telefon pe un ecran mai mare (laptop, monitor) prin intermediul unui adaptor. Numărul şi calitatea aplicaţiilor disponibile pe Windows 10 rămân însă în continuare piedici importante în creşterea de popularitarte a acestei platforme.

Lumia 650 are o camera de 8 MP

Lumia 650 are o camera de 8 MP

Îl cumpărăm sau nu?

Decizia depinde de afinitatea ta pentru sistemul de operarul Windows 10. Dacă eşti fan, merită să incluzi acest telefon pe lista ta de opţiuni, mai ales că are un design elegant cu ramă metalică, cameră foto potrivită segmentului şi acumulator detaşabil.

Platforma hardware ar fi putut fi ceva mai bună, însă pe de altă parte Windows 10 are un necesar de resurse destul de mic, motiv pentru care Snapdragon 212 ar trebui să fie suficient de puternic pentru cei mai mulţi utilizatori. În plus, telefonul va fi disponibil ulterior şi în versiune dual-SIM.

Preţ Microsoft Lumia 650 şi disponibilitate

Microsoft Lumia 650 este disponibil la vânzare începând din 18 februarie, iar pe continentul european are un preţ de comercializare de circa 230 de euro, echivalentul a 1.000 lei.

Pentru ceea ce oferă, preţul este destul de ridicat raportat la telefoanele cu Android din acelaşi segment. Unul dintre cele mai bune exemple este Samsung Galaxy J5, care este un pic mai iefin şi vine cu Snapdragon 415, 1.5 GB RAM şi cameră foto de 13 MP. Ca alternativă există însă şi Sony M4 Aqua, care costă doar cu puţin mai mult, dar are Snapdragon 615, 2 GB RAM şi cameră foto de 13 MP.

Concluzii

Microsoft Lumia 650 este noul smartphone cu Windows 10 lansat de producătorul american, iar acesta iese în evidenţă printr-o serie de calităţi precum designul elegant, construcţia cu rama metalică sau ecranul AMOLED decent. În plus, memoria internă este generoasă şi poate fi extinsă, iar acumulatorul este detaşabil.

Totuşi, o platformă hardware destul de modestă pentru acest preţ şi un sistem de operare văduvit de numeroase aplicaţii importante reprezintă obstacole importante în achiziţionarea acestuia, cu excepţia cazului în care este fan Windows.

15 comentarii

  1. Fritz Futtermann

    19 februarie 2016 la 17:28

    Cu 1000 de lei cumperi un smartphone. Și rămâi și cu bani.

    • breitner

      23 februarie 2016 la 09:12

      Si Lumia 650 ce este? Telefon fix?

  2. lumiaboy

    14 martie 2016 la 14:53

    Nu, designul nu are nimic de-a face cu Lumia. Arată ca o chinezărie ordinară.
    Ce treabă alre urâțenia asta cu Lumia 800, 920, 720, 930, etc?!
    De când sunt Lumia la Microsoft, numai telefoane urâte au scos.

  3. Nokia

    10 iulie 2016 la 13:25

    Cred ca prima data trebuie sa ai un telefon Microsoft ca sa-ti dai cu parerea.Aplicatiile nu sunt chiar asa de putine,sunt verificate doar,si nu oricine poate lansa aplicatii,asta nu e rau,am vazut recent ca sunt virusi pe android luati din aplicatii virusate(ai de ales intre aplicatii verificate ori multe si neverificate).Un atu al sistemului de operare windows 10(si nu numai) este necesarul mic de resurse,merge perfect doar cu 1G ram,la android e necesar 2 giga.

  4. bogdan

    18 iulie 2016 la 12:30

    Eu am avut un lumia 625,2 ani am folosit telefonul,ce sa va spun eu am fost foarte multumit de el,la inceput a fost putin mai greu cu windows8 dar te obisnuesti.ce ma surprins este ca si dupa 2 ani de utilizare se misca foarte repede nu se blochează iese usor din aplicatii comparativ cu samsung galaxy care dupa 1 an de utiluzare se tot bloca când iesi dintrun joc trebuia sa astept câteva secunde ca sa pot suna pe cineva😩.recent am schimbat pe lumia 650 cu windows10 dar sincer sa fiu mi se pare mult mai prost ca w8 ma asteptam la mai mult,dar poate pe viitor vor fii actualizări.

  5. george

    26 iulie 2016 la 06:05

    Nu sunt deloc de acord cu postul tau.telefonul respectic functioneaza ca un pc din 98 .se blocheaza constant .cand intri in agenda astepti 3secunde,se inchide singur.am avut lumia640 care era bijuterie pe langa rahatul asta de telefon.acum trebuie sa prostesc pe cineva sa il dau sa imi iau iara 640 care are windows8 si merge impecabil.650 un telefon pe care nu il recomand

    • Valentin

      18 septembrie 2016 la 06:52

      As vrea sa-mi cumpăr si eu Lumia, dumneavoastră spune-ți ca 640 e mai bun ca 650? Ce mi-ați recomanda ? Va mulțumesc.

  6. alin

    15 octombrie 2016 la 10:32

    Ma poate ajuta cineva ?? Lumia 650 nu mai pot sa primesc mail-uri imi tot spune ca setările contului yahoo sunt inactuale . Ce este de facut ?

    • Daniel Popescu

      16 octombrie 2016 la 10:32

      Yahoo a avut unele probleme de securitate in ultima vreme. Este posibil ca parola ta sa fi fost resetata de Yahoo, caz in care trebuie sa accesezi contul de pe un browser desktop si sa o schimbi.

  7. mihai

    19 decembrie 2016 la 23:13

    Am achizitionat de curând acest windows phone si pot spune ca sunt cat de cat multumit dar ceea ce ma deranjează este pretul cu care l am achizitionat 120 de euro si pe site scrie ca ajunge undeva la 230 si tare ma tem sa nu fie fake .

  8. stefan

    20 ianuarie 2017 la 10:39

    eram fan nokia ,am avut numai telefoane din aceasta gama,am luat in vara trecuta acest telefon(Lumia 650) dar nu il recomand , am avut inainte Lumia 550 am fost foarte incantat de el comparativ si ca pret dar Lumia 650 la ce pret are asteptarile lasa de dorit . acum am
    Samsung e alceva ….

  9. Delia

    3 martie 2017 la 22:18

    Mi-am blocat un număr din agenda si nu ma mai poate apela. Cum îl deblochez? Help please.

    • Echipa Giz.ro

      4 martie 2017 la 21:15

      Deblocheaza numarul respectiv din meniu. Optiunea ar trebui sa fie in acelasi loc in care era si cea de blocare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri