GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia 8 în România- specificații, păreri și prețuri

Autor: Echipa Giz.ro

Brandul Nokia s-a relansat pe segmentul smartphone-urilor cu ocazia târgului de tehnologie Mobile World Congress, care a avut loc la Barcelona la sfârșitul lunii februarie.

Totuși, la vremea respectivă, HMD Global, compania finlandeză care deține drepturile pentru brandul Nokia, a adoptat o tactică cel puțin curioasă, prin prisma modelelor anunțate.

Astfel, în loc să mizeze din start pe un flagship care să rivalizeze cu principalele smartphone-uri ale momentului, Nokia a ales să lanseze 3 modele, dintre care unul entry-level și două mid-range.

Dezamăgirea fanilor este însă pe punctul de a lua sfârșit, întrucât Nokia 8 respectă practic toate cerințele pentru a fi catalogat drept noua navă amiral a brandului, atât datorită designului, cât mai ales a specificațiilor tehnice.

Update: Între timp am testat amănunțit Nokia 8, iar experiența pe larg, cu bune și rele, am adunat-o în cadrul acestui articol.

Specificații Nokia 8

  • ecran: 5.3 inch, 2560 x 1440 pixeli, IPS, Gorilla Glass 5
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 835, Adreno 540
  • memorie: 4 GB RAM
  • memorie internă: 64 GB, extensibilă
  • cameră foto duală: 13 MP, Carl Zeiss, frontală 13 MP
  • conectivitate: 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, bluetooth 4.0
  • sistem de operare: Android 7.1.1
  • acumulator: 3.090 mAh, nedetașabil, încărcare rapidă
  • dimensiuni: 151.5 x 73.7 x 7.9 mm
  • greutate: 160 grame
  • altele: Dual SIM

Funcții importante la Nokia 8

Pe vremea când se încăpățâna să nu adopte Android, Nokia avea mai mereu două avantaje când lansa smartphone-uri: designul simplu și hardware-ul de calitate. Prin urmare, nu este deloc surprinzător că HMD Global încearcă să păstreze aceste caracteristici și în cazul noului Nokia 8.

Smartphone-ul se remarcă prin simplitatea designului, cu rame laterale înguste și o ușoară curbură a display-ului 2.5D pentru un aspect estetic mai elegant și o priză mai fermă în mână. Carcasa este realizată din aluminiu, iar grosimea este de 7.9 mm, în timp ce greutatea ajunge la 160 de grame.

Spatele este de asemenea simplu din punct de vedere al designului, cu logo-ul Nokia scris pe verticală și poziționat central, iar singurul element care atrage cu adevărat atenția aici este camera foto duală. Într-o anumită măsură, Nokia 8 este și rezistent la apă și praf, însă respectă standardul IP54, unul inferior standardului IP67 întâlnit frecvent în acest segment.

Ecranul IPS are o diagonală de 5.3 inch, una mai degrabă atipică pentru smartphone-uri. Cel mai probabil, Nokia a vrut să se poziționeze undeva la mijloc între numeroasele smartphone-uri de 5 inch și noile telefoane de top care se îndreaptă spre pragul de 6 inch. Display-ul are rezoluție QHD (2560 x 1440 pixeli), una care devine obișnuită în acest segment, și este protejat de zgârieturi cu Gorilla Glass 5. Raportat la dimensiune, densitatea este de 554 pixeli per inch.

În cazul platformei hardware, Nokia a optat pentru un chipset Qualcomm Snapdragon 835, întâlnit și în cadrul altor smartphone-uri de top precum HTC U11 sau în versiunea americană a lui Samsung Galaxy S8. De altfel, performanțele acestuia sunt foarte apropiate de cele ale chipsetului Exynos 8895 disponibil pe versiunea europeană a lui Galaxy S8. Chipset-ul are în componență două procesoare quad-core: Kyro de 2.45 GHz și, respectiv, 1.9 GHz, în timp ce de partea grafică se ocupă un chip Adreno 540. Deloc surprinzător, Nokia 8 mizează pe 4 GB RAM, în timp ce memoria internă generoasă de 64 GB poate fi extinsă prin carduri microSD.

Camera foto a devenit în ultimii ani unul dintre principalele elemente de diferențiere între producători, mai ales datorită tehnologiilor diferite adoptate. În cazul lui Nokia 8 vorbim despre revenirea lentilelor Carl Zeiss cu care Nokia a scris istorie în trecutul nu foarte îndepărtat. Camera foto este de tip dual, cu doi senzori de 13 MP: unul RGB și unul monocrom. Senzorul color beneficiază de stabilizare optică a imaginii, iar printre funcțiile suplimentare ale camerei foto se număra dual-LED, dar și mult mai banalele HDR și Panorama, în timp ce clipurile video pot fi înregistrate la rezoluție 4K. Partea interesantă aici este OZO Audio, un sistem de înregistrare a sunetului surround la 360 de grade. Astfel, Nokia susține că sunetul clipurilor are o calitate semnificativ mai bună.

La rândul ei, camera frontală beneficiază de asemenea de un senzor de 13 MP, semn că Nokia vrea să atragă (și) pasionații de selfie-uri. Dar asta nu este totul. Camera foto a lui Nokia 8 beneficiază de o funcție numită Dual Sight. Aceasta îți permite să faci un live simultan pe Youtube și Facebook, unul dintre ele cu camera de pe spate, iar celălalt cu camera frontală. În timpul transmisiunii, pe ecranul telefonului tău, cele două live-uri vor fi afișate în sistem split-screen.

Telefonul vine din fabrică cu Android 7.1.1 Nougat fără niciun fel de modificare din partea producatorului, iar Google Photos este aplicația default pentru galeria foto, datorită unui parteneriat între HMD și Google.

Nokia mizează pe un acumulator Li-Ion nedetasabil cu capacitatea de 3.090 mAh, care ar trebui să ofere o autonomie de circa o zi în condiții normale de utilizare.

Îl cumpărăm sau nu?

Prin prisma specificațiilor tehnice și a designului, Nokia 8 intră fără probleme în segmentul flagship-urilor. Vorbim despre un telefon bine construit, cu un ecran mare și rezoluție QHD, la care se adaugă una dintre cele mai performante platforme hardware ale momentului. Dacă rezultatele camerei foto vor fi de asemenea la înălțime, există toate șansele ca Nokia 8 să devină o alternativă la producătorii consacrați ai momentului.

Iar rivalitatea este una dură, mai ales în acest segment în care Samsung Galaxy S8 se bucură de un succes mai mare decât al predecesorului, iar HTC U11 este de asemenea apreciat, poate mai mult decât Huawei P10 sau LG G6. Și, desigur, chiar dacă vorbim de un alt sistem de operare, nu trebuie să uităm de iPhone 7, care va primi însă un succesor într-un interval de timp destul de scurt.

Preț și disponibilitate

Nokia 8 va fi disponibil pe piețele internaționale începând din luna septembrie, iar prețul de comercializare va fi de circa 600 de euro, echivalentul a aproximativ 2.700 de lei.

Prețul este unul mai mic decât cele solicitate pentru principalii săi rivali, chiar dacă aceștia au deja câteva luni bune de prezență pe piață.

Concluzii

Fanii Nokia au toate motivele de bucurie, întrucât brandul lor preferat pare să revină în sfârșit pe piața cu un telefon demn de titulatura de flagship. Prin prisma designului simplu și a specificațiilor tehnice,

Nokia 8 este capabil să lupte cu telefoane de top la fel de bine echipate, inclusiv în ceea ce privește camera foto. În plus, prețul competitiv poate ajuta brandul finlandez să atragă de partea sa și o parte dintre fanii altor marci.

9 comentarii

  1. George

    21 august 2017 la 14:11

    Da. M-a convins. O să-l iau, insă o să mai aștept un preț mai mic. :)

  2. Phidas

    11 noiembrie 2017 la 14:24

    Cât ține bateria?

  3. Paul

    14 noiembrie 2017 la 16:04

    As vrea varianta single sim cu abonament orange, sau in 6 rate!

  4. Vasi

    5 martie 2018 la 14:13

    este un telefon reusit, bravo Nokia, single sim este mai bun (parerea mea). Il detin de aproximativ 3 saptamani, ma tine bateria 2 zile la folosire medie, foarte bun la semnal, chiar prind semnal in locurile unde nu prindeam cu alte telefoane de marci.
    Sunt multumit de el si am scos un scor de 211036 pe AnTuTu si chiar pe 3DMark de 3728.

  5. Cristian

    15 iulie 2018 la 13:50

    Mi se pare totuși că aveți preturi piperate la smartfonuri!cei de la HUAWEI au telefoane super performante cu aceleași specificații și nu au preturi gen 2700,3000 sau alte preturi, mai ales ca acum v-ați revenit după un dezastru apocaliptic fiind și primele androidruri. Nu spun că nu ați avea telefoane bune și performante, dar la prețuri sunteți scumpi rău de tot. După cum spuneam cei de la HUAWEI și nu numai, au și scot pe bandă rulantă smartfonuri de calitate, frumusețe, și foarte avansate. Credeți-mă. Să nu mai vorbim de faptul că au preturi foarte bune. Eu am de exemplu un huawei mate 10 pro, după părerea mea bate nokia sirroco din toate punctele de vedere.

  6. Constantin

    3 noiembrie 2018 la 23:59

    Detin telefonul de un an, pentru mine este perfect…. nu se incinge, tine bateria foarte bine, nu a scadat sau agatat nici odata, ce pot sa ii cer mai mult, chiar ma bucur ca nokia a revenit pe piata cu astfel de modele.

  7. Cristian bratu

    18 decembrie 2018 la 15:13

    Am avut și eu unul, foarte proasta calitate, reparat la garanție de patru ori, în sase luni au căzut pe rand: difuzorul, apoi microfonul,a fost schimbat (microfonul) cu placa mama, apoi a căzut ecranul și a venit de la reparat fără recepție antena, trimis înapoi la reparat a venit înapoi cu mențiunea recepție rețea în plaja de normalitate și a sfârșit prin a-l fărâma. După 7 luni de la cumpărare și 3 luni de stat în service…

  8. Mihai Tecuceanu

    11 aprilie 2019 la 21:16

    Nu inteleg mania asta cu fotografiatul
    Daca are cineva pasiunea asta cumpara un aparat foto
    Producatorii astia de telefoane ar trebui sa se concentreze pe alte caracteristici sa le dezvolte ex,viteza ecran conectivitate servicii baterie
    Asta e important la un telefon

    • florin

      22 decembrie 2019 la 21:43

      sall !
      am si folosesc nokia 8 , pe scurt…
      *pro: android 9 simplu si fluid, dysplai cu luminozitate buna,functii & aplicatii usor de gasit si instalat ma refer si la aplicatia tv mobil , pret 1000 lei ,foto-video…se putea mai bine cu toate ca nu fac prea multe,receptie si acustica f bn, conectivitate recomandat de ei 4G ,folosind pe rand 2,3 si 4G au dreptate,sunet bun
      ** contra: dysplai ul trebuie protejat -pt ca apar zgarieturi, bateria ….c am mica cred ca un 3500 ma sau peste era ok, registrul apeluri si exp / primire mesaje trebuia cu data si ora bine definite
      *** dupa app 2 luni de ,,butonat" eu consider ca e bun !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri