GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia E7 Review – un smartphone destinat omului de afaceri modern

Autor: Andrei Girbea

De Nokia E7 am mai vorbit acum ceva timp, numindu-l noul Communicator, noul telefon mobil de top al celor de la Nokia, destinat omului de afaceri modern dar nu numai. In prezent, modelul E7 este nava amiral in gama Nokia, alaturi de versiunea Nokia N8 destinata in primul rand entuziastilor multimedia.

Daca exteriorul si constructia ar fi singurele care ar conta atunci cand alegem un telefon mobil, Nokia-ul E7 ar fi cu siguranta una dintre cele mai bune alegeri pe care am putea sa o facem, daca nu chiar cea mai buna. Din pacate insa pentru acest telefon Nokia, si de fapt pentru toate telefoanele actuale de top oferite de compania finlandeza, partea software este extrem de importanta in zilele noastre, cand un telefon fara un sistem de operare agil, fiabil si doldora de aplicatii cu greu poate fi luat in considerare. Iar Symbian-ul instalat pe acest dipsozitiv este inferior din multe puncte de vedere sistemelor de operare populare in prezent, cum ar fi Android sau iOS.

Cititi insa randurile de mai jos ale acestui review al smartphone-ului Nokia E7 si veti afla mai multe despre el, despre calitatile si lipsurile sale.

Nokia E7 - modelul de varf al producatorului finlandez

Nokia E7 – modelul de varf al producatorului finlandez

Mai intai insa, sa aruncam un scurt ochi pe specificatii, pentru a sti la ce ne putem astepta de la acest telefon:

  • display touchscreen AMOLED cu diagonală de 4 inch, 360 x 480 px rezolutie
  • procesor ARM 11 cu frecvenţa 680 MHz şi accelerator grafic 3D Graphics HW
  • memorie internă 16 GB, 256 MB RAM
  • conectivitate: 3G (HSDPA, 10.2 Mbps; HSUPA, 2 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0, microUSB, miniHDMI
  • GPS cu suport A-GPS
  • cameră foto de 8 MP cu înregistrare în format HD 720p
  • sistem de operare Symbian^3
  • baterie Li-Ion de 1200 mAh
  • dimensiuni 123.7 x 62.4 x 13.6 mm, greutate 176 grame

Exterior si design

Nokia-ul E7 este cu siguranta un dispozitiv bine inchegat si solid costruit. Exteriorul este confectionat din aluminiu si disponibil in doua nuante, argintiu si negru, in vreme ce marginile superioara si inferioara sunt acoperite cu un plastic negru lucios.

Designul esta asemanator modelului N8, semanand cu un cilindru turtit, cu margini rotunjite. Ecranul capacitiv de 4 inch troneaza pe partea din fata, in vreme ce pe spate gasim o camera foto de 8 MPx cu Flash dual-LED.

Constructia si finisajele sunt excelente

Constructia si finisajele sunt excelente

Spre deosebire de modelul N8 insa, E7-le ofera si o tastatura QWERTY ascunsa sub ecranul care gliseaza pentru a o scoate la iveala.

Desi pare masiv, modelul Nokia e7 este totusi unul dintre cele mai subtiri telefoane cu tastatura glisanta, masurand aproape 14 mm in grosime, si in acelasi timp unul dintre cele mai usoare, cantarind aproximativ 170 de grame.

Partea superioara a telefonului contine jack-ul audio de 3.5 mm, butonul Power si conectorii mini-HDMI (acesta fiind ascuns sub un capac protector) si micro-USB (folosit si la incarcarea telefonului). Partea inferioara gazduieste microfonul si singura boxa, care ofera totusi o calitate a sunetului si un volum peste media clasei.

Partea stanga si superioara

Partea stanga si superioara

Pe laterale, pe partea dreapta, gasim slotul SIM, un slider pentru ajustarea volumului si butonul pentru actionarea camerei foto. Pe partea stanga se afla butonul pentru blocarea ecranului, extrem de usor de accesat datorita faptului ca nu este inconjurat de nici un alt buton sau port.

Partea dreapta si inferioara

Partea dreapta si inferioara

Tastatura

Glisand ecranul modelului Nokia E7 vom descoperi mica, dar excelenta sa tastatura. Mecanisumul de glisare este indentic cu cel intalnit la modelelul Nokia N97 si Nokia N97 Mini, un sistem ce s-a dovedit fiabil in timp. Mecanismul este insa putin dificil de actionat, mai ales la inceput si veti avea desigur probleme in a va prinde cum trebuie deschis.

Tastatura este cu siguranta excelenta: ofera 4 randuri de taste bine dimensionate si bine spatiate intre ele, cu un raspuns foarte bun si usor de apasat. Personal, consider aceasta tastatura superioara celei intalnite pe mai vechiul Nokia N97, dar si pe modele actuale precum HTC Desize Z.

Sistemul de glisare al tastaturii

Sistemul de glisare al tastaturii

Ecranul

Nokia E7 ofera un ecran AMOLED capacitiv de 4 inch, ce acopera intreaga sa fata frontala. El ofera luminozitate excelenta si este utilizabil chiar si afara, in conditii puternice de iluminare, iar culorile si contrastul sunt de laudat deasemenea.

Din pacate insa rezolutia dezamageste, fiind inferioara multor modele actuale, cu doar 320 x 640 px. Iar acest fapt duce la imagini usor pixelate, ce nu ar avea ce cauta pe un model de top. Desigur, Nokia ar fi putut utiliza un display cu rezolutie superioara, insa folosirea celui ales a fost cauzata de limitarile sistemului de operare Symbian.

Intregul ecran este acoperit de un strat protector Gorilla Glass care protejeaza si senzorul de proximitate, de iluminare, camera frontala si receptorul telefonului, ce se gasesc tot pe fata superioara a acestui model.

Hardware si performante

Citind lista de specificatii de mai sus, ati observat ca modelul Nokia E7 este „motorizat” de un procesor ARM 11 la 680 MHz, un cip grafic Broadcom, 256 MB de RAM si ofera un spatiu de stocare de 16 GB, ce nu poate fi extins cu ajutorul vreunui card.

Desigur, comparand aceste dotari hardware cu cele ale modelelor actuale, ce inglobeaza procesoare la 1 sau 1.2 GHz  si 512 sau chiar 1 GB memorie RAM, Nokia E7 pare invechit, si pe buna dreptate. Mai ales ca dotarile slabe se vor face simtite nu doar in teste sau jocuri, ci si in cazul unei utilizari zilnice mai asidue.

Conectivitate

La acest capitol Nokia E7 exceleaza. Singurul lucru caruia ii vom simti cu adevarat lipsa este posibilitatea de extentindere a memoriei cu ajutorul unui card.

Gasim in schimb semnal QuadBand cu suport HSDPA, 10.2 Mbps sau HSUPA 2 Mbps, Wireless N, Bluetooth 3.0 , AGPS si un receiver FM. Dispozitivul vine cu tehnologie USB on-the-go, fapt ce ii permite sa se comporte ca o gazda pentru diverse dispozitive USB conectate prin intermediul conectorului micro-USB (adatorul micro-USB la USB este inclus in pachet). In plus, semnalul video poate fi redat prin HDMI pe un ecran mai mare, adaptorul mini-HDMI la HDMI fiind si el oferit in pachet.

Software

Citind cele scrise pana acum si probabil si in rubricile de mai jos, Nokia E7 pare un telefon extrem de interesant, cu o multime de atuuri si putine dezavantaje. Insa software-ul instalat sau disponibil pentru acest dispozitiv este principalul sau defect.

Nokia E7 ruleaza Symbian ^3, cea mai recenta versiune a acestui sistem de operare intalnit de multi ani pe telefoanele finlandezilor. Din pacate pentru Nokia insa, acest OS nu mai este de multa vreme capabil sa faca fata competitiei oferite de Android, iOS si chiar Windows Phone Mobile, oricum ai privi o astfel de infruntare.

Symbian ^3 aflat la baza acestui telefon

Symbian ^3 aflat la baza acestui telefon

Cu toate ca telefonul ofera dotari hardware inferioare solutiilor de top existente in prezent, in utilizarea zilnica Nokia-ul E7 se comporta binisor, insa uneori sistemul agata si exista delay-uri intre timpul de efectuare a unei comenzi si timpul de receptionare, chiar si in navigharea prin meniuri, dar mai ales in cazul folosirii unor aplicatii mai complexe precum browserul WEB. Un browser care, desi este un element crucial pentru un dispozitiv multimedia, a fost parca uitat in starea in care se afla si acum cativa ani, fiind neintuitiv si dificil de folosit.

HomeScreen-ul oferit de OS-ul Symbian ^3 ofera trei ecrane diferite ce pot fi customizate cu unele widget-uri (calendar, email) si iconite pentru lansarea rapida a diverse aplicatii. Posibilitatile de customizare sunt insa inferioare celor oferite de versiunile actuale ale OS-ului Android.

E7-le vine cu o serie de aplicatii standard preinstalate, dintre care remarcam in primul rand OVI Maps, Ovi Store, QuickOffice si editoarele osi Audio integrate pe telefoanele multimedia Nokia in ultime vreme. Aplicatia OVI Maps este cea care impresioneaza cu adevarat, fiind o demna alternativa la Google Maps pe care Nokia o ofera gratuit utilizatorilor telefoanelor sale, si ofera posibilitatea de descarcare a hartilor in memoria telefonului si navigare offline, serviciu de navigare cu ghidare vocala, precum si un sistem complex de POIs.

Exista si un sistem propriu de conectare la Twitter sau Facebook ce vine cu un Widget pe care il puteti atasa unui HomeScreen, insa cu destul de putine optiuni oferite.

NOkia OviMaps este una dintre putinel aplicatii cu adevarate ramarcabile

Nokia OviMaps este una dintre putinel aplicatii cu adevarate ramarcabile

Din pacate insa, o mare problema a acestui sistem de operare o reprezinta lipsa unei colectii consistente de aplicatii dezvoltate de terti. Da, Nokia ofera propriul magazin cu aplicatii, Ovi Store, insa optiunile existente sunt extrem de limitate.

Utilizatorii business vor folosi probabil si wizzard-ul integrat pentru email, ce ofera presetari pentru Exchange, Gmail, Yahoo Mail, Hotmail si alte servicii populare, insa configurarea poate fi uneori mai complicata decat un utilizator obisnuit ar dori.

Una peste alta, Nokia E7 ofera majoritatea functiilor de care veti avea nevoie in cadrul utilizarii zilnice. Cu toate acestea, UX-ul, performantele si aplicatiile sunt inferioare celor oferite de principalii concurenti, iar intr-un domeniu in care modul in care utilizatorul interactioneaza cu dispozitivul sau este crucial, Nokia are doar de pierdut prin folosirea sistemului de operare Symbian ^3 pe nava sa amiral.

Camera foto/video

O camera de 8 MPx cu lentila EDoF (Extended Depth of Field) si flash dual-LED troneazsa pe spatele acestui dispozitiv iar rezultatele obtinute cu ajutorul ei sunt impresionante pentru un telefon mobil. Imaginile nu sunt zgomotoase iar culorile sunt redate real, chiar si in cazul imaginilor capturate in intuneric, cu ajutorul Flash-ului. In plus, software-ul permite efectuarea de diverse setari pentru cei avansati si dornici de explorare fotografica.

Camera foto de 8 Mpx

Camera foto de 8 Mpx

Exista insa o problema, si aceasta este data de lentila ED0F pe care cei de la Nokia o lauda. Aceasta este menita sa permita o operare mai rapida si facila insa nu contine lentile cu focalizare fixa precum alte camere, fapt ce face imposibila realizarea de imagini macro sau din apropierea elementelor fotografiate (la mai putin de 50 de cm), acestea neputand fi focalizate corect de mecanismul utilizat de camera acestui telefon. Desigur, aceasta problema dispare atunci cand fotografiem obiecte mai indepartate, dar este totusi un neajuns destul de important.

Camera acestui Nokia E7 este capabila sa inregistreze continut video 720p la 25 fps, calitatea fiind foarte buna pentru un astfel de dispozitiv, iar sunetul fiind inregistrat stereo.

Baterie

E7-le vine cu aceeasi baterie Li-ION de 1200 mAh ce nu poate fi inlocuita cu usurinta, fiind incastrata in interiorul dispozitivului. Incarcarea se face prin intermediul slotului micro-USB.

Durata de viata a bateriei este de apreciat pentru un telefon din aceasta gama, ea ridicandu-se la aproape 3 zile in cazul unei utilizarii zilnice medii (mesaje text, convorbiri circa 15-20 minute pe zi, navigat pe internet 10-20 de minute pe zi prin Wireless sau 3G, etc). Desigur, autonomia poate scadea in cazul unei utilizari mai asidue, insa ca si concluzie, Nokia e7 este capabil sa ofere o autonomie de minim o zi lucratoare chiar si in cazul unei utilizari aproape continue.

Pret si disponibilitate

Modelul de top al celor de la Nokia este disponibil pe piata romaneasca de cateva luni. Pretul sau de vanzare la liber, fara un abonament inclus, este de aproximativ 2100 de lei. Insa el poate fi achizitionat la un pret redus de la principalii operatori de telefonie mobila din tara noastra, impreuna cu un abonament de voce/date pe 12 sau 24 de luni.

Concluzii

Personal sunt un utilizator al telefoanelor Nokia de peste 10 ani. Chiar si in prezent utilizez un telefon Nokia e51 care este inca capabil sa imi ofere ce doresc: un telefon usor de folosit, rezistent si excelent in realizarea de convorbiri. Era unor astfel de telefoane a apus insa de ceva timp si ele au fost incet incet inlocuite cu telefoanele cu ecran tactile si diverse functii multimedia.

Nokia E7 este, dupa cum va ziceam, nava amiral a celor de la Nokia in acest prezent si va fi cel putin pana cand modelul Nokia N9 sau noile telefoane echipate cu Windows Phone 7 vor aparea pe piata la sfarsitul acestui an. El se adreseaza segmentului business prin constructia solida si tastatura QWERTY inclusa, dar ofera si multe dintre functiile multimedia ale modelului N8, inclusiv o camera foto de top.

Un telefonul adresat oamenilor de afaceri, ce ar fi fost ideal cu un sistem de operare competitiv

Un telefonul adresat oamenilor de afaceri, ce ar fi fost ideal cu un sistem de operare competitiv

Este insa Nokia E7 telefonul pe care vi-l doreati? Din punct de vedere hardware, probabil ca da, kit ca specificatiile tehnice nu sunt chiar de ultima generatie. Forma, constructia, tastatura, ecranul, connectivitatea, toate sunt de top. Linia se trage insa atunci cand vorbim de performante, sistem de operare si aplicatii. Daca folositi telefonul pentru convorbiri si aplicatii de baza (browsing, vizualizare de continut audio sau clipuri video), atunci el va va multumi. Cu atat mai mult cu cat autonomia oferita este superioara aproape tuturor contracandidatilor.

Daca sunteti in cautarea unui telefon care sa va permita sa scrieti usor mailuri, sa postati pe site-uri sau sa alcatuiti diverse texte, Nokia E7 este inca o data ceea ce doriti.
Daca insa doriti mai mult de atat, doriti performante, doriti sa rulati jocuri cu grafica complexa, doriti sa instalati aplicatii care sa va satisfaca diverse cerinte, din pacate Nokia E7 nu este telefonul pe care vi l-am recomanda.

Una peste alta, un E7 cu Android ar fi fost un telefon aproape perfect. Asa insa, este doar un telefon bun, dedicat fanilor Nokia si Symbian. Totusi, utilizand E7-le in aceste ultime saptamani, consider ca exista sperante pentru Nokia. Dispozitivele lor de top au sanse mari sa redevina competitive cu un software superior celui existent acum, si sa speram ca acest lucru se va intampla spre sfarsitul acestui an. Pana atunci insa…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri