GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia Lumia 630 şi Nokia Lumia 930 – smartphone-uri cu Windows Phone 8.1

Autor: Echipa Giz.ro

Nokia Lumia 930 şi Nokia Lumia 930 sunt primele smartphone-uri care utilizează Windows Phone 8.1, noua versiune a sistemului de operare pentru telefoane mobile dezvoltat de Microsoft.

Rămas practic singurul producător hardware cu lansări constante de telefoane bazate pe Windows Phone, Nokia şi-a lărgit portofoliul cu alte două smartphone-uri care păstrează filosofia de design apreciată de utilizatori.

Nokia 630 este un smartphone de buget care are potenţialul de a replica succesul înregistrat la nuivel global de modelul Lumia 520, mai ales că beneficiază şi de versiunie dual-SIM. În plus, există şi o variantă cu conectivitate 4G, cunoscută sub numele Nokia Lumia 635.

Între timp, dacă facem abstracţie de un Lumia 1020 adresat mai degrabă unei nişe relativ restrânse de utilizatori şi de phabletul Lumia 1520 cu ecran de 6”, Nokia Lumia 930 este noul flagship al companiei.

Toate aceste smartphone-uri utilizează Windows Phone 8.1, o versiune actualizată a sistemului de operare WP care vine, în cele din urmă, cu un centru de notificări, dar şi cu câteva opţiuni noi interesante.

Nokia Lumia 630 – telefon dual-SIM cu Windows Phone

Nokia Lumia 630 este primul smartphone dual-SIM cu Windows Phone, însă va fi disponibil şi în versiune single-SIM, iar terminalul are specificaţii tehnice specifice gamei low-end sau, cel mult, de nivel mediu.

Construit în tehnologie IPS, ecranul are o diagonală de 4.5” şi rezoluţie 480×854 pixeli şi este protejat cu Gorilla Glass 3. Platforma hardware este bazată pe un chipset Qualcomm Snapdragon 400 cu procesor quad-core Cortex A7 de 1.2 GHz, 512 MB RAM şi 8 GB de memorie internă care poate fi extinsă cu carduri microSD.

Nokia Lumia 630, un smartphone accesibil cu Windows Phone

Nokia Lumia 630, un smartphone accesibil cu Windows Phone

Conectivitatea este asigurată de tehnologiile 3G cu viteze de download de până la 21 Mbps, Wi-Fi şi bluetooth, în timp ce camera foto de 5 MP înregistrează în format HD 720p cu 30 fps. Telefonul are un acumulator de 1830 mAh şi cântăreşte 134 de grame.

Nokia Lumia 630 va fi disponibil pe piaţa din Europa (şi, probabil, şi în România) începând din luma mai. Varianta single-SIM va costa 119 EUR fără TVA, adică 600-700 lei, în timp ce pentru versiunea dual SIM va trebui să plăteşti 129 EUR fără TVA, echivalentul a 650-750 lei.

În plus, există şi o a treia versiune a telefonului, care beneficiază însă de conectivitate 4G cu viteze de download de până la 100 Mbps, care a fost botezată Nokia Lumia 635 şi care se remarcă şi printr-o viteză superioară pentru 3G (42.2 Mbps). Această versiune costă 139 EUR fără TVA, adică 700-800 lei pentru România.

Nokia Lumia 930 – telefon de top cu Windows Phone

Pe lângă Lumia 630, producătorul finlandez a prezentat şi Nokia Lumia 930, un smartphone cu dotări specifice segmentului de top foarte aproapiat de modelul Nokia Icon disponibil în Statele Unite. Acesta beneficiază de un ecran AMOLED cu diagonala de 5” şi rezoluţie Full HD, protejat de asemenea cu Gorilla Glass 3.

Platforma hardware este asigurată de chipsetul Qualcomm Snapdragon 800 cu procesor quad-core Krait 400 tactat la 2.2 GHz, grafică Adreno 330, 2 GB RAM şi memorie internă de 32 GB, care nu poate fi însă extinsă prin carduri microSD.

Nokia Lumia 930 are un design elegant si platforma hardware puternica

Nokia Lumia 930 are un design elegant si platforma hardware puternica

Conectivitatea este completă şi include 3G cu viteze de până la 42.2 Mbps, 4G LTE de 150 Mbps şi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, în timp ce camera foto are 20 MP, este dotată cu stabilizator optic de imagine şi poate filma la rezoluţie Full HD la 30 de cadre pe secundă. Fotografiile sunt realizate simultan la 20 MP, pentru o calitate superioară, dar şi la 5 MP, pentru a putea fi transmise rapid pe reţelele de socializare.

Cu un acumulator de 2420 mAh, noul terminal de la Nokia cântăreşte 167 de grame şi măsoară 9.8 mm grosime.
Nokia Lumia 930 va fi comercializat pe pieţele europene începând din luna iunie pentru 435 EUR fără TVA, astfel că în România ne putem aştepta la preţuri cuprinse între 2.400 – 2.500 lei.

Cu un astfel de preţ, Lumia 930 se poziţionează în segmentul de top, însă va fi cu câteva sute de lei mai ieftin decât Samsung Galaxy S5, HTC One M8 sau Sony Xperia Z2, modelele de top dotate de Android.

Windows Phone 8.1 – centru de notificări şi alte noutăţi

Ambele telefoane Nokia vin cu sistemul de operare Windows Phone 8.1. Chiar dacă aparent reprezintă doar o actualizare minoră la Windows Phone 8, în realitate avem de-a face cu o îmbunătăţire semnificativă, poate chiar mai mare decât a fost WP 8 comparativ cu WP 7.

De departe, cea mai importantă noutate este introducerea unui centru pentru notificări botezat Action Center. Toate notificările primite (email-uri, mesaje SMS, diverse notificări ale aplicaţiilor) vor fi grupate aici într-un mod foarte asemănător cu ceea ce vedem în mod obişnuit la Android.Nu lipsesc nici scurtăturile către diverse funcţii des utilizate (Wi-Fi, conexiunea de date sau bluetooth) care pot fi personalizate de utilizator în funcţie de modul în care foloseşte telefonul.

Centrul de notificări din Windows Phone 8

https://www.youtube.com/watch?v=77yCxXc5RcE

La nivelul interfeţei, WP 8.1 permite acum afişarea a şase coloane de live tiles (opţiunea era disponibilă până acum doar pentru telefoanele cu ecran de peste 5”), iar acestea pot fi transparente pentru a afişa un wallpaper. De asemenea, meniul de Lock Screen a fost modificat, iar pe ecran pot fi afişate tastele virtuale. Prin aceasta mişcare, producătorii pot renunţa la tastele virtuale fizice pentru a permite dimensiuni mai mici pentru telefon sau creşterea diagonalei ecranului.

La nivel de aplicaţii există două noutăţi majore: Browserul Internet Explorer a ajuns la versiunea a 11-a şi a primit o serie de opţiuni şi funcţii existente deja în browserul Google Chrome pentru Android, precum posibilitatea de a naviga în mod Private Browsing, sincronizarea parolelor cu alte dispozitive pe care foloseşti IE 11, dar şi upload de fişiere, pe lângă îmbunatăţirea compatibilităţii cu YouTube. Tastatura virtuală are acum un mod de scriere de tip Swipe, prin care poţi scrie texte fără să mai iei degetele de pe ecran, într-un mod asemănător cu funcţionalitatea aplicaţiei SwiftKey pentru Android.

Nu în ultimul rând, Microsoft a implementat în Windows Phone 8.1 asistentul vocal Cortina, asemănător ca principiu de funcţionare cu Siri de pe produsele Apple şi Google Now de pe Android. Cortina va fi lansat doar în Statele Unite, Marea Britanie şi China, însă utilizatorii din România nu au motive de supărare: asistenul se bazează pe motorul de căutare Bing, care oferă rezultate irelevante în România în cele mai multe situaţii.

Windows Phone 8.1 – noutăţi software

https://www.youtube.com/watch?v=KkDSQDCtjDU

Potrivit celor de la Microsoft, toate telefoanele cu Windows Phone 8 vor fi actualizate la Windows Phone 8.1 în vara acestui an.

Telefoanele Nokia cu Windows Phone vor veni şi cu noul update Lumia Cyan dezvoltat de producătorul finlandez special pentru terminalele sale. Acesta va include îmbunătăţiri la software-ul camerei foto, precum şi la aplicaţiile Creative Studio şi Nokia Storyteller.

Concluzii

Lansările efectuate de Nokia şi Microsoft au potenţialul de a îmbunătăţi perspectivele pentru sistemul de operare Windows Phone, care nu se bucură încă de un succes major în rândul utilizatorilor sau dezvoltatorilor de aplicaţii.

Nokia Lumia 630 poate deveni atractiv pentru utilizatorii cu buget limitat în aceeaşi măsură în care şi Lumia 520 a cucerit publicul, mai ales că este disponibil şi în versiune dual-SIM, în timp ce Nokia Lumia 930 este un smartphone de top pentru cei care vor să aibă parte de o experienţă plăcută de lucru în orice situaţie.

La rândul său, Windows Phone a primit una dintre cele mai importante actualizări din ultimii ani prin noul centru de notificări şi alte îmbunătăţiri la nivel de interfaţă şi la gama de aplicaţii. Pe de altă parte, acestea sunt copiate în bună măsură de la Android şi iOS, fără ca Microsoft să inoveze cu adevărat la acest capitol.

1 comentariu

  1. Burzum

    14 iulie 2014 la 10:01

    „Cortana” poate

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri