GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Noul HTC One (M8) vs. HTC One (M7) – merită să faci upgrade?

Autor: Echipa Giz.ro

HTC a ales o strategie mai puţin inspirată şi a păstrat numele HTC One şi pentru noul său smartphone de top, diferenţierea urmând să se facă mai degrabă după numele de cod (M8 şi, respectiv, M7).

Această politică nu este nici nouă, nici complet deplasată, întrucât noul HTC One reprezintă mai degrabă o evoluţie a vechiului HTC One, prin care producătorul taiwanez a corectat unele dintre puţinele neajunsuri ale flagshipului său.

De la îmbunătăţirea designului şi construcţiei până la platforma hardware şi de la noua interfaţă HTC Sense 6 până la o autonomie aparent sporită, aproape toate caracteristicile au trecut printr-un update. Inclusiv camera foto a primit îmbunătăţiri, însă nu chiar cele la care ne aşteptam.

Sunt însă toate aceste îmbunătăţiri suficient de importante pentru a merita să faci upgrade de la precedenta la noua generaţie? Vom încerca împreună să aflăm răspunsul la această întrebare.

Specificaţii tehnice

Pentru început, să aruncăm o privire sumară asupra specificaţiilor tehnice:

Noul HTC One (M8)HTC One (M7)
Ecran5”, 1920×1080 pixeli4.7”, 1920×1080 pixeli
ChipsetSnapdragon 801Snapdragon 600
Procesorquad-core Krait 400, 2.3 GHzquad-coreKrait 300, 1.7 GHz
GraficaAdreno 330Adreno 320
RAM2 GB2 GB
Memorie16 GB32 GB
Conectivitate4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera fotoDual Camera UltraPixel, 4 MPUltraPixel, 4 MP
AcumulatorLi-Po 2600 mAhLi-Po 2300 mAh
OSAndroid 4.4, HTC Sense 6Android 4.4, HTC Sense 5
Dimensiuni146.4×70.6×9.4 mm137.4×68.2×9.3 mm
Greutate160 grame143 grame

Design şi construcţie

La prima vedere, HTC One a rămas la fel din punct de vedere al designului, însă la o privire mai atentă există câteva noutăţi majore.

Într-adevăr, forma telefonului a rămas aceeaşi, iar producătorul taiwanez a păstrat inclusiv carcasa din aluminiu şlefuit, aceasta fiind acum metalică în proporţie de 90%, comparativ cu 70% la vechea generaţie. În plus, sistemul de sunet stereo este la rândul său prezent.

Totuşi, HTC a renunţat la clasicele butoane capacitive, care au fost integrate în interfaţa Android, aşa cum procedează cei mai mulţi producători. Acest lucru nu a împiedicat însă o uşoară creştere în dimensiuni şi greutate, parţial pentru că şi diagonala ecranului a crescut un pic.

Diferentele dintre noul HTC One M7 si vechiul HTC One M7 sunt dificil de remarcat

Diferentele dintre noul HTC One M8 si vechiul HTC One M7 sunt dificil de remarcat

Platforma hardware

Display-ul păstrează tehnologia de construcţie LCD3 şi rezoluţia Full HD 1920×1080 pixeli, însă diagonala a crescut de la 4.7” la 5”. Creşterea în dimensiuni este una logică în contextul în care toate celelalte smartphone-uri din acest segment au cel puţin 5”, însă din punct de vedere al calităţii nu ar trebui să existe diferenţe majore comparativ cu precedentul HTC One.

În schimb, platforma hardware a primit un upgrade mult aşteptat. În locul chipsetului Qualcomm Snapdragon 600, dedicat în special telefoanelor de nivel mediu, noul HTC One M8 mizează pe puterea lui Qualcomm Snapdragon 801, cel mai puternic de pe piaţă, regăsit şi la rivalii Samsung Galaxy S5 sau Sony Xperia Z2.

Prin intermediul procesorului quad-core Krait 400 de 2.3 GHz şi a graficii Adreno 330, este de aşteptat ca noul HTC One să ruleze fluent aproape orice tip de conţinut, inclusiv jocurile de ultimă generaţie. Memoria RAM a ramaas neschimbată la 2 GB.

O noutate apare însă în privinţa memoriei interne, întrucât noul HTC One este disponibil şi în varianta de 16 GB, după ce predecesorul a mizat pe cel puţin 32 GB. Scăderea cantităţii minime de memorie este însă justificată de prezenţa unui slot pentru carduri microSD de până la 128 GB, o veste care va ficu siguranţă pe placul a numeroşi utilizatori.

La nivelul conectivităţii nu au apărut schimbări majore, întrucât ambele telefoane beneficiază de 3G, 4G LTE, Wi-Fi şi NFC, iar aici includem şi rapidul standard Wi-Fi 802.11ac. Totuşi, dacă vechiul HTC One permitea conexiuni 4G de până la 100 Mbps, noul HTC One ajunge până la 150 Mbps.

Vechiul HTC One a primit o actualizare bine-venita

Camera foto

Decizia celor de la HTC de a implementa pe primul HTC One o cameră foto de numai 4 MP, fie ea botezată şi UltraPixel, a reprezentat un pariu aparent nebun într-o lume dominată de numărul de megapixeli. Rezultatele modeste înregistrate în lumină naturală au pus în umbră această strategie, însă HTC continuă pe acest drum şi cu noul One.

Practic, cameră este aceeaşi, însă există numeroase noutăţi adiacente. O cameră suplimentară a fost poziţionată deasupra nu pentru a face fotografii suplimentare, ci cu scopul de a oferi posibilitatea de a schimba focusul şi de a introduce o serie de efecte.

Strategia este însă îndoielnică, nu numai pentru că posibilitatea de a schimba focusul este disponibilă şi pe smartphone-uri Nokia, Samsung sau LG, ci mai ales pentru că HTC a fost nevoită să renunţe la stabilizarea optică. Prin urmare, sistemul Duo Camera nu este exact ceea ce şi-ar fi dorit utilizatorii. În plus, camera foto frontală are 5 MP şi este, astfel, mai bogată în MP decât camera principală, o situaţie probabil unică în lumea smartphone-urilor.

Filmele pot fi înregistrate la rezoluţie Full HD cu 30 de cadre pe secundă, la fel ca şi în cazul predecesorului său.

Dual Camera, una dintre noutatile pregatite de producator pentru HTC One (M8)

Software

Din punct de vedere software, noul HTC One vine cu Android 4.4 KitKat şi interfaţa proprietară HTC Sense 6, comparativ cu combinaţia Android 4.3 Jellybean şi HTC Sense 5 de pe vechiul HTC One.

Deloc surprinzător, HTC Sense 6 vine cu o serie de îmbunătăţiri cel puţin interesante. Pe lângă integrarea butoanelor virtuale, printre noutăţi se numără şi funcţia Motion Launch. Asemănătoare cu o funcţie disponibilă pe smartphone-urile de top de la LG, aceasta permite pornirea telefonului prin diverse gesturi swipe sau prin dublu-tap pe ecran, dar şi pornirea camerei foto sau răspunderea la apeluri prin simpla apropiere a terminalului de ureche.

Aplicaţia BlinkFeed este în continuare prezentă pe unul dintre Homescreen-uri, însă cel puţin poate fi eliminată, iar restul interfeţei a primit modificări subtile care inspiră noutate şi modernism.

Actualii utilizatori de HTC One nu vor fi însă privaţi de aceste noutăţi, întrucât interfaţa HTC Sense 6 va fi disponibilă şi pentru aceştia în primăvara acestui an.

HTC One va primi in curand noua interfata HTC Sense 6

Autonomie

HTC a optat pentru un acumulator Li-Po de 2600 mAh pentru noul HTC One M8, care nu poate fi scos din carcasă şi care este cu 200 mAh mai “greu” decât al predecesorului. La fel ca şi Samsung Galaxy S5, noul HTC One a primit o funcţie de tip Power Saving, care permite menţinerea telefonului în “viaţă” pentru mai mult timp prin dezactivarea unor funcţii.

Astfel, cu acest modul activat, telefonul rezistă teoretic 15 ore cu numai 5% din baterie sau 60 de ore cu numai 20% din baterie. Totuşi, activarea profilului înseamnă că vei putea folosi telefonul doar pentru apeluri, SMS şi email-uri.

Preţ Noul HTC One, HTC One

Vechiul HTC One este disponibil în prezent pentru circa 2200 lei, în timp ce preţul pentru România al noului HTC One nu a fost încă dezvăluit oficial. Totuşi, există câteva magazine care acceptă deja precomenzi pentru noul HTC One pentru aproximativ 3000 lei. Sfatul nostru este însă să aştepţi sosirea telefonului în stocurile magazinelor, întrucât este posibil ca preţul să scadă cu 200-300 lei.

Asta pentru că, judecând după platforma hardware şi preţurile celorlalte smartphone-uri din acest segment, ne putem aştepta ca noul HTC One să fie comercializat oficial în România pentru 2700 – 3000 lei.

HTC One (M8), un update interesant pentru varful de gama HTC

Concluzii

Noul HTC One reprezintă un update cel puţin interesant pentru vârful de gamă al producătorului taiwanez, care a rafinat şi mai mult un design deja apreciat şi a implementat cea mai puternică platformă hardware disponibilă, adoptând inclusiv cardurile de memorie microSD.

Din păcate, noutăţile aduse la camera foto prin introducerea unui senzor suplimentar nu reuşesc să ascundă faptul că HTC One are în continuare doar 4 MP, fie ei şi Ultra Pixeli. În plus, funcţiile software introduse sunt deja disponibile şi pe alte smartphone-uri, iar alegerea HTC a condus şi la eliminarea stabilizării optice a imaginii.

De asemenea, noua interfaţă HTC Sense 6 va fi disponibilă în viitorul nu foarte îndepărtat şi pentru utilizatorii vechiului HTC One, astfel că dispare un alt potenţial motiv de update.

În acest context, noutăţile cu adevărat importante propuse de noul HTC One sunt destul de limitate şi, cel puţin la prima vedere, nu par suficient de atrăgătoare pentru a simţi nevoia unui update de la precedenta versiune a telefonului.
În schimb, dacă eşti în căutarea unui smartphone de top, noul HTC One reprezintă cu siguranţă o soluţie demnă de luat în calcul inclusiv în lupta cu Samsung Galaxy S5 sau Sony Xperia Z2, cu menţiunea că performanţele camerei foto ar putea cântări destul de mult în alegerea finală.

2 comentarii

  1. Andreea

    4 martie 2015 la 11:36

    Foarte frumos telefonul :)

    • ciurdar ion

      8 martie 2016 la 11:57

      sunt prea scunpe pt. romăni la salariile și pensile romănilor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri