GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy A5 2017 review – un mid-range elegant

Testat pe data de 3 aprilie 2017
Pe scurt: Samsung Galaxy A5 (2017) este un telefon din gama intermediară care se remarcă prin carcasa elegantă din metal și sticlă, ecranul AMOLED Full HD și autonomia bună
Produs testat: Samsung Galaxy A5 (2017)   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: 1750 Lei

Anunțat în luna ianuarie, Samsung Galaxy A5 2017 este telefonul cu care sud-coreenii vor încerca să atragă cei mai mulți cumpărători în cursul acestui an. Modelul de mijloc al gamei de mijloc din portofoliul Samsung, Galaxy A5 2017 se situează acolo unde pretențiile celor care doresc un telefon mobil dotat și performant se intersectează pretențiile celor care doresc ceva mai accesibil decât un vârf de gamă. După cum vom vedea, Galaxy A5 2017 se descurcă mai mult decât onorabil în încercarea de a satisface ambele pretenții.

Lansat în vara lui 2014, Galaxy Alpha a fost primul telefon Samsung care a adus un design proaspăt, acesta fiind răspunsul la plângerile din ce în ce mai dese ale celor sătui de nenumăratele variante ale designului vechiului Galaxy S III.

Telefonul nu a avut succes deoarece era prea scump și avea ceva probleme cu autonomia, însă pe fundamentul lui s-a clădit populara gamă Galaxy A, care a ajuns pe piață un an mai târziu, și indirect și gamele mai dotate Galaxy Note și Galaxy S.

Samsung Galaxy A5 2017 este cea mai nouă iterație al etalonului de telefon mid-range în accepțiunea sud-coreenilor, acesta oferind dotări suficient de bogate pentru un utilizator obișnuit pe care le ambalează într-o carcasă elegantă inspirată de designul modelelor superioare din gama Galaxy S.

Specificații Samsung Galaxy A5 2017

  • Ecran: 5,2”, 1920 x 1080 pixeli, S-AMOLED, Gorilla Glass 4
  • Procesor: Exynos 7880, 8 x ARM Cortex-A53 @ 1,9 GHz,  Mali-T830MP3
  • Memorie: 3 GB
  • Memorie internă:  32 GB, MicroSD (max. 256 GB)
  • Cameră foto: 16 MP, F/1,9, frontal: 16 MP
  • Conectivitate: 3G, 4G, Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
  • Sistem de operare: Android 6.0, TouchWiz Grace UX
  • Acumulator: 3000 mAh, nedetașabil, încărcare rapidă
  • Dimensiuni: 146,1 x 71,4 x 7,9 mm
  • Greutate: 157 grame
  • Altele: senzor amprente, carcasă etanșă IP68, conector USB Type-C, NFC, radio FM

Ce ne-a plăcut

Noul telefon Samsung continuă în direcția în care au evoluat telefoanele Galaxy A anterioare din 2016 și 2015, însă schimbările aduse în acest an îl fac mai elegant și mai atractiv decât modele precedente, chiar dacă acestea nu vor fi evidente de la bun început.

Prima modificare de design făcută de Samsung a fost abandonarea acelei rame metalice cu teșituri laterale plate, pe care o cunoaște încă de pe vremea lui Galaxy Alpha, în favoarea celei rotunjite uniforme pe care o știm de la Galaxy S7. O schimbare minoră, această ramă metalică este însă acum mai elegantă și se îmbină mai bine cu marginile suprafețelor de sticlă care o înconjoară.

samsung-galaxy-a5-2017

O parte frontală simplă și elegantă

La fel ca predecesorul său de anul trecut, și Galaxy A5 2017 este un sandwich de metal și sticlă. Partea din spate a cunoscut însă o serie de transformări vizibile, muchiile laterale ale sticlei fiind teșite și îmbinându-se fluid cu zona în care rama metalică se îngustează puțin, acesta fiind și el un detaliu constructiv cunoscut de la Galaxy S7.

Spatele a devenit perfect plat deoarece camera foto și blițul nu mai sunt protuberante, acestea fiind complet îngropate în carcasă și fiind încadrate doar o ramă foarte fină menită să le protejeze de contactul direct cu masa. Acesta este al doilea pas făcut pentru simplificarea părții posterioare după cel al relocării difuzorului, care a avut loc la generația anterioară.

samsung-galaxy-a5-2017

Spate simplu acoperit integral cu sticlă

Partea din față este una tipică pentru Samsung. Suprafața continuă de sticlă care o acoperă este întreruptă doar de butonul Home cu senzor de amprentă inclus, cele două butoane capacitive cu iluminare care-l însoțesc și tipicul grilaj cu perforații circulare al căștii telefonice.

Și aici se remarcă însă unele mici schimbări, suprafața de sticlă Gorilla Glass 4 având margini cu o curbură mai proeminentă și ieșind mai mult în afara carcasei. Rama ecranului nu va trezi nici o exclamație de entuziasm, aceasta fiind destul de groasă, însă curbura mărită a suprafeței de sticlă de deasupra lui o va acoperi suficient de bine pentru o face să pară mai îngustă decât este în realitate.

samsung-galaxy-a5-2017

Îmbinarea dintre sticlă și metal este fluidă

Restul de detalii constructive sunt în aceeași notă de discreție. Tăvițele pentru SIM și cardul MicroSD (sau al doilea SIM) sunt ascunse pe marginea stângă, respectiv superioară, butoanele metalice sunt mici iar separatorii sistemului de antene sunt suficient de puțin evidenți pentru a nu deranja. Cu această ocazie se remarcă și noua poziționare a difuzorului, acesta fiind mutat acum pe marginea din dreapta a ramei metalice a carcasei.

samsung-galaxy-a5-2017

O ramă metalică continuă cu suprafață șlefuită și anodizată

Construcția este una foarte bună. Carcasa din metal și sticlă este foarte rigidă, marginile suprafețelor de sticlă se îmbină fluid cu cele metalice, tăieturile tăvițelor pentru SIM și card nu se simt când sunt pipăite, iar butoanele metalice au un joc insignifiant. În plus, Galaxy A5 2017 este acum și rezistent la praf și apă, o noutate bine venită pentru orice utilizator.

Ca orice telefon acoperit cu sticlă, Galaxy A5 2017 este însă sensibil la zgârieturile mai puternice decât cele pe care le poate învinge Gorilla Glass, la căzături și la șocuri termice. Aceasta nu este însă o noutate pentru cei care au urmărit evoluția telefoniei mobile de-a lungul anilor, problemele telefoanelor acoperite cu sticlă fiind cunoscute de la Nexus 4 încoace.

Chiar dacă este doar un telefon mid-range, Galaxy A5 2017 este surprinzător de elegant. Această tendință, vizibilă de altfel și la alți producători precum Huawei, este mai mult decât bine venită deoarece modelele mid-range din vremea noastră arată mai bine decât modele de top de acum doar doi-trei ani.

Cum Samsung este cel mai mare producător și susținător al ecranelor OLED, nu este de mirare că Galaxy A5 2017 folosește un astfel de panou. La diagonala de 5,2”, rezoluția Full HD duce densitate ecranului la 424 ppi, o valoare mai mult decât suficientă pentru a oferi o lizibilitate excelentă chiar și în cazul fonturilor mici.

samsung-galaxy-a5-2017

Ecran S-AMOLED Full HD cu diagonală de 5,2″

Ca orice alt ecran AMOLED, și acesta oferă un nivel de negru perfect, un contrast excelent și unghiuri foarte ample de vizualizare. Ecranul se mai remarcă pozitiv prin nivelul maxim foarte ridicat al luminozității, vizibilitatea bună în lumina solară directă și tratamentul oleofobic eficient, Galaxy A5 2017 nefăcând astfel nici un compromis deranjant la acest capitol..

Pentru îmblânzirea culorilor agresive specifice AMOLED, software-ul oferă patru șabloane de calibrare care permit alegerea între un ecran care să sară în ochi, unul cu o dinamică intermediară bună pentru vizionarea conținutului media și una care se apropie de culorile unui ecran IPS standard.

La fel ca alte telefoane Samsung recente, și cel de pe Galaxy A5 2017 oferă un mod Always On care afișează în permanență un ceas, calendarul sau o imagine, completate fiecare de starea bateriei si eventualele notificări. Pentru a economisi cât mai multă energie, luminozitatea informațiilor este ajustată în funcție de puterea luminii ambientale, iar funcția este întreruptă când telefonul este pus în buzunar, poșetă sau orice loc închis care declanșează senzorul de proximitate.

samsung-galaxy-a5-2017

Always On, o funcție utilă pentru o verificare rapidă a notificărilor

Procesorul ales de Samsung este Exynos 7880, un cip nou care a fost folosit până acum doar de către telefonul de față și de ruda sa mai mare Galaxy A7. Fabricat într-un proces tehnologic eficient pe 14 nanometri, Exynos 7880 oferă opt nuclee de procesare pe 64 de biți ARM Cortex-A53 cu o frecvență de 1,9 GHz și o interfață grafică Mali-T830 MP3.

Exynos 7880 este astfel un rival direct pentru cunoscutele Qualcomm Snapdragon 615 și Snapdragon 625, două alegeri populare pentru producătorii de telefoane mid-range. După cum se observă din rezultatele de mai jos, Exynos 7880 oferă cam aceeași putere de procesare pe CPU, ceea ce nu este surprinzător dacă ținem cont că vorbim de același număr de nuclee de același tip, însă soluția grafică aleasă de Samsung este vizibil mai bună decât cele Adreno 405 sau Adreno 506 folosite de rivali. Telefonul oferă astfel o platformă hardware capabilă să susțină fără nici o problemă orice aplicația si să facă față cu succes în aproape toate jocurile din Google Play.

Impactul procesului de fabricație pe 14 nanometri se observă după câteva ore de utilizare, căldura degajată chiar și în timpul testelor de performanță fiind practic insesizabilă iar frecvențele nescăzând din cauza supraîncălzirii.

Acest procesor bun pentru gama mid-range este completat de configurația hardware deja menționată în tabelul de mai sus, remarcându-se în mod special doar apariția conectivității USB Type-C, un pas așteptat ținând cont că suntem în 2017, și apariția giroscopului și a barometrului, un pas bine venit care face ca Galaxy A5 2017 să ofere acum un set complet de senzori la fel ca un telefon high-end.

Senzorul pentru amprente este amplasat în butonul Home și este de tip capacitiv. Acesta are o prestație bună, însă nu este tot atât de rapid precum modelele pe care le-am văzut recent pe telefoanele ASUS sau Huawei, ci are o viteză de procesare mai apropiată de prima generație TouchID de la Apple. Deoarece forma senzorului este una lunguiață și îngustă, utilizatorul nu va nimeri mereu din prima încercare poziția corectă pentru deblocare, lucru care poate fi ocolit prin înregistrarea a două sau trei poziționări pentru același deget.

samsung-galaxy-a5-2017

Senzorul pentru amprente este ascuns în butonul Home

Bateria nedetașabilă cu o capacitate de 3000 mAh a oferit o autonomie bună, lucru de așteptat ținând cont de platforma hardware. În condiții normale de lucru, care implică utilizarea pentru un timp de ecran zilnic de circa 5 ore, activarea conexiunilor Wi-Fi și 4G câte 8 ore pe zi și folosirea sincronizărilor push pentru mail, Facebook, Twitter și altele, telefonul a reușit să ofere în medie vreo 42 de ore de autonomie, ceea ce înseamnă că poate supraviețui de-a lungul a două zile de utilizare.

Camera foto aleasă de Samsung este una simplă, aceasta neoferind nici un artificiu hardware ieșit din comun. Senzorul folosit este un Samsung S5K3P9SX, adică un model de 1/3” cu rezoluție de 16 MP si fabricat prin tehnologia proprie ISOCELL. Acesta este secondat de un obiectiv cu diafragmă mare F/1.9 și o distanță focală echivalentă de 27 milimetri, precum și de un bliț banal cu un singur LED.

samsung-galaxy-a5-2017

O cameră foto fără extra-opțiuni deosebite

Recunosc că am fost dezarmat inițial de alegerea Samsung, senzorul cu pixeli infimi de numai 1.0μm nepărând deloc promițător. După cum se observă din imaginile atașate, acesta s-a descurcat neașteptat de bine deoarece fotografiile au culori naturale plăcute, contrast ridicat, nivel de detalii excelent, expunere corectă și un nivel de zgomot tolerabil de mic.

După cum se observă în două imagini, dinamica este însă doar mulțumitoare deoarece nu reușește întotdeauna să acopere bine zonele întunecate fără să supra-ilumineze cerul sau să îl captureze corect pe acesta fără să întunece complet zonele umbrite. În cazul în care vă loviți de problemă, este recomandată călduros alegerea modului HDR.

Senzorul camerei frontale este identic, deci puteți să vă așteptați la aceleași rezultate bune, ceea ce face din Galaxy A5 2017 un partener bun pentru amatorii de selfies.

Din păcate, Samsung a renunțat la sistemul de stabilizare optică de la generația anterioară, iar acest lucru se observă în condiții nefavorabile de iluminare. Până la un punct, vorbind aici de iluminarea interioară cu doar două-trei becuri sau lumina slabă a răsăritului, camera foto se descurcă mai mult decât onorabil, rezultatele fiind bune mai ales dacă le redimensionați. Peste un anumit prag, obiectivul cu diafragmă largă nu mai poate face însă față, iar imaginile capturate vor deveni inacceptabil de zgomotoase, chiar dacă parametrii de expunere și culoare sunt în continuare foarte buni.

Captura video se face la rezoluție Full HD și oferă o calitate bună. Cadrele secvențelor video vor avea cam aceiași parametri buni pe care i-am menționat la captura foto, minus nivelul de detalii care este redus de rezoluția de numai 1920 x 1080 pixeli, iar în plus se remarcă viteza și precizia cu care este ajustată dinamic expunerea. Coloana sonoră are o calitate foarte bună iar separația stereo a celor după microfoane este suficient de ridicată.

Interfața camerei este foarte simplă, acesta făcând parte din actualizarea Grace UX care a fost lansată împreună cu defunctul Galaxy Note 7 și care va fi folosită de acum încolo pe toate telefoanele Samsung. Camera nu oferă nici un control manual dincolo de ajustarea expunerii, însă cei care nu vor să-și bată capul cu noțiuni precum ISO sau EV vor descoperi un mediu prietenos bazat pe gesturi prin care cu o singură mișcare poți deschide meniul lateral cu filtre, pe cel cu moduri de lucru sau poți comuta la camera frontală. Dincolo de acest mediu grafic refăcut, camera mai oferă o focalizare cu o viteză mulțumitoare și un declanșator foarte prompt.

Partea de telefonie este bună în mare parte. Sistemul cu două microfoane, o altă noutate pe generația Galaxy A 2017, oferă o captură bună și o atenuare eficientă a zgomotului de fundal. Difuzorul principal are un volum ridicat și o fidelitate acceptabilă, fiind suficient de bun pentru jocuri, vizionări YouTube sau alte surse media care nu necesită în mod neapărat o redare la parametri superiori. Casca telefonică are însă o fidelitate modestă și un volum destul de neimpresionant, o hibă pe care au mai avut-o și alte telefoane Samsung cu carcasă etanșă, iar acest lucru s-ar putea să provoace neplăceri în mediile zgomotoase.

samsung-galaxy-a5-2017

Tăvițe pentru Nano SIM și Micro SD

Interfața TouchWiz și evoluția sa de-a lungul timpului sunt bine cunoscute, așa că nu vom insista prea mult la acest capitol. Galaxy A5 2017 oferă însă ceva în plus, adică Grace UX. Apărută odată cu Galaxy Note 7, Grace UX poate fi considerată cea de-a șaptea versiune a mediului TouchWiz și aduce câteva modificări notabile.

Prima schimbare, și cea mai vizibilă atât la propriu cât și la figurat, este actualizarea de interfață. Mediul grafic TouchWiz preia acum multe din elementele clasice cunoscute de la Android 5.0 încoace, folosind astfel fundaluri alb, fonturi lizibile și elemente de control mai bine definite care-l fac mai proaspăt și mai aerisit.

Pe lângă această împrospătare grafică, Grace UX oferă și câteva funcții noi. Pe lângă Always On pe care l-am menționat deja, Grace UX mai oferă un meniu contextual activat cu o apăsare lungă pe pictograme în care apar diverse acțiuni, notificări blocabile direct din Notification Area, un meniu Settings mai bine aranjat care oferă în plus căutare și sugestii, un modul pentru curățarea și optimizarea software, integrare mai bună cu senzorul de amprentă și suport pentru afișarea a două aplicații în același timp.

La acestea se adaugă toate funcțiile standard Samsung, cum ar fi tastatura cu tracing și predicții, utilizarea cu o singură mână, control prin gesturi și toate celelalte. Din păcate, deși vorbim de un telefon lansat în ianuarie 2017, software-ul de pe Galaxy A5 2017 încă mai este construit peste Android 6.0. O actualizare la Android 7.0 este promisă pentru prima jumătate a acestui an, însă faptul că achiziționezi în 2017 un telefon care încă folosește o platformă lansată în 2015 nu este un aspect prea ușor de înghițit.

Ce nu ne-a plăcut

Pe cât este de atractivă din punct de vedere vizual, pe atât de sensibilă la mizerie este carcasa telefonului. Tratamentul oleofobic al spatelui din sticlă este aproape la fel de bun ca cel al suprafeței care acoperă ecranul, iar asta înseamnă că urmele de grăsime de pe degete nu se vor vedea așa ușor.

Din păcate însă, carcasa nu este la eficientă atunci când vine vorba și de mizeria uzuală. Poate că problema este mai puțin vizibilă pe versiunile colorate diferit, însă versiunea noastră neagră a fost o adevărată capcană pentru mizerie și praf. Dacă sunteți sensibili la aspectul unui telefon murdar, probabil că-l veți freca de prima suprafața textilă care vă iese în cale de cel puțin zece ori pe zi, așa cum am remarcat că am făcut și eu.

Cea de-a doua problemă a carcasei este faptul că este prea alunecoasă. Dacă țineți telefonul strâns în mână, priza este acceptabilă deoarece sticla aderă destul de bine la piele. Dacă preferați însă să-l țineți doar de margini, atunci s-ar putea să aveți probleme deoarece rama metalică este șlefuită foarte fin iar acoperirea metalică aplicată pe ea o face și mai alunecoasă.

După cum am spus mai sus, camera foto duce lipsa unui sistem de stabilizare optică. Chiar dacă Galaxy A5 2017 este un telefon mid-range, acesta este unul destul de scump, iar această lacună nu prea poate fi scuzată. La urma urmei, generația anterioară a avut parte de un sistem de stabilizare optică, iar înlăturarea lui poate fi pusă doar pe seama unei decizii teribil de proaste de reducere a costurilor de producție.

Preț și disponibilitate

Samsung Galaxy A5 2017 este disponibil în acest moment la un preț de 1750 de lei, încadrându-se astfel undeva în partea superioară a gamei medii, acolo unde de altfel îi este și locul. Lansat inițial cu un preț de circa 2000 de lei, telefonul a avut parte deja de o ieftinire, însă rămâne de văzut dacă aceasta va avea și efectul dorit.

După cum am văzut, Galaxy A5 2017 este un telefon atractiv cu multe plusuri și puține minusuri, însă și rivalii săi de pe piață oferă același lucru, uneori chiar mai mult sau la un preț mai mic. Telefonul Samsung concurează în principal cu Huawei Honor 8, care oferă mai multă memorie și o cameră foto mai bună într-un ambalaj la fel de atractiv, Xiaomi Mi 5s, care oferă o platformă hardware mai bună, și Lenovo P2, un alt telefon atractiv cu specificații și preț similare.

Concluzii

Samsung Galaxy A5 2017 este o ofertă foarte atractivă pentru cei care doresc un telefon care să funcționeze și să arate bine, dar totodată nici nu doresc să cheltuiască prea mulți bani. Acesta oferă o platformă hardware bună și un ecran AMOLED frumos împachetate într-o carcasă elegantă, neavând prea multe minusuri care să-l tragă în jos.

Pro:

  • Carcasa elegantă și bine construită
  • Procesor bun pentru gama intermediară
  • Ecran AMOLED Full HD de calitate
  • Autonomie bună
  • Cameră foto bună pentru captura diurnă

Contra:

  • Cameră foto fără stabilizare optică
  • Carcasa alunecoasă și ușor de murdărit
  • Încă folosește Android 6.0

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri