GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S4 sau Samsung Galaxy S3 sau Galaxy Note 2

Autor: Echipa Giz.ro

Samsung Galaxy S4 este unul dintre cele mai aşteptate smartphone-uri ale anului 2013 şi vine cu câteva noutăţi importante comparativ cu predecesorul Samsung Galaxy S3 lansat cu mai puţin de un an în urmă. În acest articol vă voi spune care dintre cele trei, Samsung Galaxy S4 sau Samsung Galaxy S3 sau Samsung Galaxy Note 2 ar fi cea mai bună alegere pentru voi şi de ce.

Noul flagship al celui mai mare producător de telefoane din lume se alătură astfel tendinţelor din 2013 şi propune un ecran de mari dimensiuni cu rezoluţie FullHD, dar şi un chipset inedit.

Sunt însă aceste noutăţi suficient de importante pentru utilizatori şi utile din punct de vedere practic pentru ca noul SGS4 să poată fi luat în considerare pentru un upgrade de către utilizatorii SGS3? Iar cei care caută un smartphone Samsung de top trebuie să se orienteze direct spre SGS4 sau ar fi mai inspiraţi dacă ar aştepta o inevitabilă reducere a preţului pentru SGS3?

Iată doar două dintre întrebările la care îţi vom răspunde în cadrul acestui test comparativ pe baza informaţiilor oficiale dezvăluite de Samsung despre SGS4 în cadrul lansării care a avut loc în această săptămână la New York.

De asemenea, îţi propunem şi o scurtă comparaţie cu Samsung Galaxy Note II, un telefon cu caracteristici asemănătoare care intră însă mai degrabă în categoria phablet-urilor.

Pentru început, iată o comparaţie video intre Samsung Galaxy S4 şi Samsung Galaxy S3, pentru a înţelege cum a evoluat telefonul de referinţă al producătorului sud-coreean.

Specificaţii tehnice: Galaxy S4 vs S3

TelefonSamsung Galaxy S4Samsung Galaxy S3
Ecran4.99”, 1080×1920 px4.8”, 720×1280 px
ChipsetExynos 5 Octa 5410Exynos 4412 Quad
Procesorquad-core A15 1.6 GHz, A7 1.2 GHzquad-core, Cortex A9, 1.4 GHz
GraficaPowerVR SGX 544MPMali 400
Memorie RAM2 GB1 GB
Memorie interna16/32/64 GB16/32/64 GB
Conectivitate3G, 4G, Wi-Fi, NFC3G, Wi-Fi, NFC
AcumulatorLi-Ion 2600 mAhLi-Ion 2100 mAh
Dimensiuni136.6×69.8×7.9 mm136.6×70.6×8.6 mm
Greutate130 grame133 grame
OSAndroid 4.2.2Android 4.1.2

Design

Deşi nu puţini au fost cei care anticipau o schimbare de design, Samsung Galaxy S4 arată în mare măsură la fel ca predecesorul său, putând fi considerat mai debrada un facelift. În ciuda faptului că dispune de un ecran uşor mai mare, SGS4 are practic aceleaşi dimensiuni ca SGS3, în primul rând datorită micşorării ramei din jurul ecranului. Prin urmare, dacă nu ai avut probleme să ţii în mână un SGS3, nu vei avea nici cu noul SGS4. În plus, noul flagship al sud-coreenilor este mai subţire cu aproape 1 mm.

Samsung nu s-a debarasat însă nici măcar de capacul spate realizat din plastic inestetic, mizând probabil pe principiul „de ce să schimbi ceva care funcţionează?”. Totuşi, merită să precizăm ca spatele este uşor texturat, ceea ce ar trebui să asigure o priză mai bună în mână, în condiţiile în care SGS3 putea aluneca foarte uşor. Partea din spate a noului SGS4 include doar camera foto cu LED Flash poziţionata pe centru şi un mic difuzor în partea de jos.

Designul lui SGS4 nu constituie tocmai o surpriză, întrucât Samsung Galaxy S3 a marcat începutul unei noi ere pentru producătorul sud-coreean din punct de vedere al aspectului estetic, iar acesta a fost împrumutat ulterior la numeroase alte modele.

SGS4 pastreaza in mare parte designul lui SGS3

SGS4 pastreaza in mare parte designul lui SGS3

Ecran – Galaxy S4 impresionează

Una dintre principalele noutăţi propuse de SGS4 este ecranul, care a crescut în dimensiuni de la 4.8” la 4.99” şi a primit rezoluţie FullHD 1280×1920 pixeli, în ton cu celelalte smartphone-uri de top din acest an.

Astfel, SGS4 are o densitate de 441 de pixeli per inch, cu aproape 50% mai mulţi pixeli decât SGS3, care beneficiază de o densitate de “numai” 306 pixeli per inch. Acest lucru va asigura o claritate superioară a imaginii, nu numai la vizionarea conţinutului multimedia, ci mai ales în browsing sau la citirea unui document cu fonturi mici.

Ambele ecrane sunt construite în tehnologia SuperAMOLED care asigură un contrast superior celui oferit de ecranele IPS şi un negru mai profund, acestea fiind şi unele dintre motivele pentru care aceste telefoane s-au bucurat de aprecierea utilizatorilor. SGS4 vine însă cu protecţie Corning Gorilla Glass 3, generaţia superioară a Gorilla Glass 2 de pe SGS3.

Aşa cum spuneam, creşterea diagonalei ecranului de la 4.8″ la 4.99″ nu ar trebui să constituie un impediment, întrucât dimensiunile reale ale celor două telefoane sunt practic identice.

Ecranul lui SGS4 a fost actualizat la rezolutie FullHD

Ecranul lui SGS4 a fost actualizat la rezolutie FullHD

Platforma hardware

A doua noutate majoră propusă de SGS4 este platforma hardware, iar Samsung nu a ezitat să promoveze chipsetul bazat pe platforma big.LITTLE de la ARM ca fiind unul octa-core (cu 8 nuclee). Chiar dacă acest lucru este teoretic adevărat, în practică vorbim mai degrabă (tot) despre quad-core: când îl foloseşti pentru aplicaţii multimedia, SGS4 utilizează un procesor quad-core Cortex A15 de 1.6 GHz, însă atunci când este în standby sau verifici doar mail-urile telefonul va trece la utilizarea unui procesor quad-core Cortex A7 de 1.2 GHz. Scopul este o mai bună gestionare a resurselor şi, implicit, a autonomiei.

Chiar şi aşa, SGS4 este net superior lui SGS3, care mizează pe un procesor quad-core Cortex A9 de 1.4 GHz dintr-o generaţie anterioară comparativ cu proaspăt lansatul Cortex A15, iar acest lucru ar trebui să fie remarcat în jocuri şi aplicaţii multimedia. La acest ultim aspect contribuie şi cei 2 GB RAM, care vor asigură o fluenţă mai mare decât cantitatea de 1 GB RAM de pe SGS3.

Aici însă trebuie să facem o observaţie importantă: în anumite regiuni, printre care şi Statele Unite, SGS4 va veni cu un chipset Qualcomm Snapdragon 600 cu procesor quad-core Krait 300 şi grafică Adreno 320. Diferenţa de performanţă nu ar trebui însă să fie prea mare între cele două versiuni.

Ce a rămas totuşi la fel între SGS3 şi SGS4? Memoria internă de 16, 32 sau 64 GB, care poate fi în considerare extinsă prin carduri microSD.

Pentru pasionaţii de cifre, am pregătit şi un clip video cu rezultate din benchmark-uri realizate pentru Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S III şi iPhone 5.

Conectivitate

Pentru nivelul anului 2012, conectivitatea oferită de SGS3 a fost suficientă: 3G cu viteze de download de până la 21 Mbps, Wi-Fi şi NFC. Reţelele 4G încep însă să-şi facă apariţia inclusiv în România, astfel că SGS4 a primit un upgrade binevenit şi suportă acum şi conexiuni de acest tip în anumite regiuni, pe lângă o creştere a vitezei pentru 3G la 42 Mbps. Acest lucru ar putea fi important pentru cei care folosesc intenstiv conexiunile de date mobile şi, mai ales, pentru cei care au nevoie de o viteză de transfer cât mai bună.

Software – Android şi Touchwiz

Într-o lume în care Android este singurul rival important pentru iOS, Samsung a încercat să vină cu noutăţi de natură software încă de la SGS3. Astfel, funcţii precum Smart Stay sau Pop-up Play au fost integrate în TouchWiz, interfaţa grafică proprietară Samsung aplicată “peste” Android-ul clasic.
SGS4 vine cu numeroasee alte noutăţi înglobate în ceea ce Samsung numeşte Smart Screen, opţiuni care vor fi însă disponibile şi pe SGS3 în viitorul update la Android 4.2.1. Aici merită să menţionăm Smart Pause, prin care telefonul pune automat pauză la un clip video dacă detectează că îţi mişti capul din faţa ecranului, dar şi Smart Scroll, care oferă scroll automat pe ecran atunci când te uiţi la display.

Samsung promovează însă şi S Health, o aplicaţie care monitorizează distanţele parcurse pe jos sau în alergare prin intermediul unui pedometru, dar şi caloriile consumate, temperatura şi umiditatea din locuinţa. Exista inclusiv o funcţie S Translator pentru traducerea mail-urilor.

Aşa cum era de aşteptat, SGS4 vine cu Android 4.2.2 Jelly Bean, însă şi SGS3 va primi acest update la un moment dat. În plus, Samsung promite că cele mai multe noutăţi software vor fi introduse şi pe SGS3. Prin urmare, cele două terminale vor fi practic egale la capitolul software atunci când şi SGS3 va primi ultima actualizare.

SGS4 este un pic mai subtire decat SGS3

SGS4 este un pic mai subtire decat SGS3

Camera foto

Samsung a îmbunătăţit inclusiv camera foto pentru noul SGS4, care mizează acum pe un senzor de 13 MP în locul celui de 8 MP considerat etalon de performanţă pe parcursul anului trecut. Mişcarea celor de la Samsung confirmă astfel trendul pentru camere de 13 MP în 2013, însă vine în contradicţie cu strategia adoptată de HTC, care a preferat să utilizeze un senzor UltraPixel de 4 MP pe noul One, punând astfel accentul pe calitate şi nu pe numărul de MP.

La nivel de funcţii, camerele de pe SGS3 şi SGS4 sunt în mare parte asemănătoare: ambele înregistrează FullHD cu 30 de cadre pe secundă şi permit realizarea de fotografii şi în timpul filmării, plus numeroase opţiuni suplimentare şi camera foto frontală pentru apeluri video.

SGS4 vine însă cu o serie de noutăţi software şi pentru camera foto, care vor fi probabil implementate şi pe SGS3: Sound and Shot capturează clipuri de 9 secunde, Drama Shot combină mai multe fotografii realizate la intervale scurte de timp într-una singură, iar Cinema Photo îţi permite să faci un GIF cu animaţii dinamice şi statice dintr-un clip filmat în prealabil. În plus, cu SGS4 poţi filma simultan cu camera foto de pe spate şi camera foto frontală.

Iată şi o comparaţie a performanţelor camerelor foto între Samsung Galxy S4 şi Samsung Galaxy S III, la care se adaugă şi referinţe iPhone 5.

Autonomie

SGS4 utilizează un acumulator Li-Ion de 2600 mAh, cu 500 mAh mai puternic decât cel disponibil pe SGS3. Teoretic, acest lucru ar trebui să asigure o autonomie mai mare, mai ales datorită noului chipset octa-core care gestionează mult mai bine resursele. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că ecranul FullHD uşor mai mare va consuma mai multă energie decât cel de pe SGS3, astfel că în practică este posibil că diferenţele la capitolul autonomie să nu fie prea mari.

Preţuri

Samsung Galaxy S4 costă în prezent 2.850 RON, însă este posibil ca preţul să scadă în perioada următoare.

Evident, SGS3 poate fi deja achiziţionat la un preţ mai mic decat la lansarea de acum un an, fiind disponibil în magazinele din România pentru aproximativ 2.070 RON. Nu este exclus ca preţul să mai scadă cu câteva sute de lei în momentul apariţiei efective a lui SGS4 pe piaţă.

SGS3 ar putea ramane in preferintele utilizatorilor datorita pretului mai mic

SGS3 ar putea ramane in preferintele utilizatorilor datorita pretului mai mic

Samsung Galaxy S4 vs Samsung Galaxy Note 2

Nu puteam încheia această comparaţie fără o scurtă referire la Samsung Galaxy Note II, phabletul sud-coreenilor cu diagonală de 5.5” şi rezoluţie HD 720×1080 pixeli. Diferenţa de rezoluţie este şi mai vizibilă în această comparaţie, întrucât Note II are o densitate de 267 pixeli per inch, dar acesta vine la pachet cu stylus S Pen care permite utilizarea mai uşoară a anumitor aplicaţii.

Note II mizează pe acelaşi chipset ca SGS3, dar procesorul este tactat la 1.6 GHz, iar memoria RAM este de 2 GB, la fel ca la SGS4. Tot ca noul flagship Samsung, Note II beneficiază inclusiv de conexiuni 4G LTE, însă împrumută camera foto de 8 MP disponibilă pe SGS3.

Dintre cele trei smartphone-uri, Note II beneficiază de cel mai generos acumulator (3100 mAh), lucru firesc în conextul ecranului şi dimensiunilor mai mari.

Samsung Galaxy Note II are ca principal avantaj S Pen, insa unele functii ale acestuia sunt integrate in SGS4

Samsung Galaxy Note II are ca principal avantaj S Pen, insa unele functii ale acestuia sunt integrate in SGS4

Concluzii

Samsung Galaxy S4 reprezintă un update binevenit pentru flagship-ul companiei sud-coreene, în principal datorită noului ecran cu rezoluţie FullHD şi a platformei hardware care, pe lângă faptul că este mai puternică, promite să gestioneze şi mai eficient concumul de energie.

Chiar dacă include numeroase noutăţi de natură software, cele mai multe dintre acestea vor fi implementate probabil şi pe SGS3, astfel că diferenţele la acest capitol sunt mai degrabă minore. Prin urmare, ecranul FullHD ar putea fi principalul argument pentru un upgrade de la SGS3 la SGS4, însă asta numai dacă eşti dispus să investeşti câteva sute bune de lei în plus.

Altfel, dacă consideri că rezoluţia 1280×720 pixeli de pe SGS3 este suficientă, probabil că păstrarea lui SGS3 până la o viitoare ieftinire a lui SGS4 este decizia mai bună.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri