GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy Note 7 sau iPhone 6S Plus – care este mai bun?

Autor: Echipa Giz.ro

Segmentul phableturilor de top nu mai este atât de dinamic ca în alţi ani, însă noul Samsung Galaxy Note 7 are potenţialul de a revitaliza această gamă de produse în competiţia cu iPhone 6S Plus.

Am putea la fel de bine să-i spunem duelul giganţilor, întrucât aceste două produse sunt reprezentative pentru segmentul din care fac parte şi cu greu se pot găsi alte dispozitive care să “atenteze” la supremaţie.

Interesant este că cele două produse sunt suficient de diferite între ele pentru ca un vedict clar cu privire la învingător să fie dificil de dat. Fiecare dintre ele are propriile avantaje şi dezavantaje, în special prin prisma diferenţelor majore de la nivel software, însă ambele companii se străduiesc să aducă noutăţi în acest segment pentru a câştiga cât mai mulţi utilizatori.

Prin urmare, iată principalele elemente pe care ar fi bine să le iei în calcul dacă eşti în căutarea unui phablet performant de top.

Samsung Galaxy Note 7 vs. iPhone 6S Plus

Samsung Galaxy Note 7 vs. iPhone 6S Plus

Specificaţii tehnice

Cele mai importante date tehnice sunt disponibile în tabelul de mai jos:

Galaxy Note 5iPhone 6S Plus
Ecran 5.7″, QHD5.5”, FullHD
Chipset ExynosApple A9
Procesor 4x quad-coredual-core 1.84 GHz
Grafica Mali T880-MP12PowerVR GT7600
RAM4 GB2 GB
Memorie64 GB16 GB
Conectivitate4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera foto 12 MP12 MP, 4K
Acumulator 3500 mAh2750 mAh
OS Android 6.0iOS 9
Dimensiuni153.5×73.9×7.9 mm158.2×77.9×7.3 mm
Greutate 169 grame192 grame

Funcţii importante

Samsung Galaxy Note 7 şi iPhone 6S Plus impresionează în egală măsură în privinţa construcţiei şi a designului. Note 7 iese în evidenţă prin ecranul de tip Edge care asigură un aspect estetic plăcut, prin spatele simetric din punct de vedere al curburii şi prin utilizarea unor materiale de calitate. Existenţa S Pen-ului asigură teoretic un plus de varietate, însă în realitate este destul de puţin utilizat, în special de utilizatorii gamei Note din România. Influenţele de la gama iPhone sunt destul de evidente, iar 6S Plus punctează printr-un design deja tradiţional, dar foarte elegant şi apreciat.

Chiar dacă are un ecran mai mare, Note 5 are dimensiuni mai compacte, lucru vizibil în special în privinţa lungimii cu aproape 5 milimetri mai mică. iPhone 6S Plus câştigă însă la capitolul grosime cu cei 7.3 milimetri ai săi, în locul celor 7.9 ai lui Note 7.

Cele mai mari diferenţe apar probabil la nivelul ecranului. În cazul lui Note 7 vorbim despre un panou SuperAMOLED de tip edge de 5.7 inch cu rezoluţie QHD (2560×1440 pixeli), în timp ce 6S Plus se mulţumeşte cu rezoluţia Full HD a ecranului IPS de 5.5 inch. În plus, ambele companii au apelat la diverse opţiuni suplimentare. Note 7 mizează pe funcţia Always On Display, care permite afişarea în permanenţă a timpului şi verificarea rapidă a notificărilor. În schimb, Apple a lansat funcţia 3D Touch, prin care ecranul poate să detecteze presiunea cu care apeşi pentru a oferi o gamă variată de funcţii.

Note 7 ofera si o noua culoare

Vorbim despre o tehnologie introdusă pe Apple Watch care este disponibilă într-o formă asemănătoare şi pe smartphone-ul Huawei Mate S.

Cu 3D Touch, dacă apeşi pe o aplicaţie se va deschide un meniu contextual cu scurtături pentru diverse funcţii ale aplicaţiei respective. Astfel, printr-o apăsare pe Facebook poţi intra direct în meniul de check-in, printr-o apăsare pe Camera poţi accesa direct funcţia de selfie-uri, iar prin apăsarea aplicaţiei de apeluri primeşti o listă cu persoanele contactate recent.

În privinţa platformelor hardware, iPhone 6S Plus face notă discordantă. Telefonul mizează pe un chipset Apple A9 cu procesor dual-core de 1.84 GHz cuplat cu 2 GB RAM şi minim 16 GB de memorie internă, în timp ce Note 5 optează, pe teritoriul european, pentru un chipset proprietar Exynos 8890 cu două procesoare quad-core şi 4 GB RAM.

Chiar dacă pe hârtie phabletul celor de la Samsung este cu mult peste platforma hardware a celor de la Apple, este cunoscut faptul că telefoanele iPhone au nevoie de mai puţine resurse pentru a rula eficient sistemul de operare. Prin urmare, este de aşteptat ca ambele phableturi să ofere o experienţă de lucru asemănătoare. Unde câştigă însă Galaxy Note 7? La memoria internă, care este de 64 GB, cantitate mult mai generoase decât ceea ce oferă Apple. Plus că există şi slot pentru carduri microSD.

Conectivitatea este la înălţime din partea ambilor producători, cu conexiuni Wi-Fi, 3G şi 4G, însă telefonul cu Android oferă conexiuni 4G cu viteze de până la 600 Mbps, spre deosebire de cei “numai” 300 Mbps furnizaţi de iPhone 6S Plus.

În privinţa camerelor foto, cei doi producători au optat (din nou) pentru tehnologii diferite. iPhone 6S Plus mizează pe un senzor de 12 MP cu stabilizare optică, la fel ca şi noul senzor Britecell disponibil pe Galaxy Note 7 care oferă o calitate superioară a imaginilor în lumina scăzută. Deloc surprinzător, ambele phableturi sunt capabile să înregistreze clipuri video în format 4K.

Autonomia este din nou un subiect plin de controverse printre utilizatori. Bateria lui iPhone 6S Plus are doar 2.750 mAh, în timp ce cea disponibilă Galaxy Note 7 ajunge la 3.500 mAh. În practică, pentru că sistemul de operare iOS este mai bine optimizat, autonomia celor două smartphone-uri de top va fi în mare parte aceeaşi: o zi, poate un pic mai mult dacă nu foloseşti telefonul intensiv.

Sistemul de operare Android s-a maturizat mult în ultimii ani şi a ajuns la versiunea 6.0 Marshmallow, disponibilă pentru Note 7. TouchWiz-ul schimbă mult originalul Android şi oferă o experienţă de lucru diferită de iOS-ul de pe iPhone 6S Plus. Nu are rost să intrăm în polemici, fiecare sistem de operare are avantaje şi dezavantaje, iar un câştigător cert este imposibil de stabilit.

Cum functioneaza 3D Touch pe un iPhone

Preţ şi disponibilitate

Samsung Galaxy Note 7 va fi disponibil pe piaţă începând din luna septembrie. Preţurile nu au fost încă anunţate, însă ne aşteptam ca phabletul celor de la Samsung să coste undeva la 3.600 lei.

iPhone 6S Plus este deja disponibil pe piaţa de ceva timp, iar preţul variantei de bază de 16 GB este în prezent de circa 3.500 lei. Prin urmare, cele două terminale au preţuri foarte asemănătoare, cu potenţialul ca Note 7 să fie uşor mai scump la început înainte ca preţul sau să scadă relativ repede după o perioadă de 6 luni.

Concluzii

Noi îţi spunem sincer că nu am ajuns neapărat la o concluzie concretă, ceea ce, de altfel, anticipam încă de la începutul acestui articol.

Fiecare dintre cele două phableturi are propriile avantaje şi dezavantaje, pornind de la decizile cu privire la design şi până la sistemele de operare atât de diferite.

Dacă s-ar putea, noi le-am alege pe amândouă doar pentru a gusta ce este mai bun din altele lumi, însă ştim că acest lucru este aproape imposibil de pus în practică. Prin urmare, tu ce phablet ai prefera dintre cele două?

2 comentarii

  1. Sorin

    4 august 2016 la 14:45

    Note 7. Fară discuție.

  2. Alexandru Ciocan

    31 august 2016 la 12:26

    compari mere cu prune

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri