GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony Xperia Z1 – smartphone de top compatibil cu obiective foto

Autor: Echipa Giz.ro

Sony Xperia Z1 este un smartphone cu dotări tehnice de top care pune accentul pe performanţele camerei foto prin intermediul compatibilităţii cu două obiective.

Noul model prezentat de producătorul japonez la IFA 2013 este într-un fel urmaşul lui Sony Xperia Z lansat cu ocazia CES 2013 din luna ianuarie, însă pe lângă un update al platformei hardware a primit şi câteva îmbunătăţiri de natură estetică.

Xperia Z1 păstrează designul OmniBalance atât de apreciat pe predecesorul său, cât şi sticla de pe partea frontală şi de pe spate. Există însă şi o îmbunătăţire subtilă, dar de efect: rama nu mai este acum din plastic, ci din aluminiu, lucru care contribuie la aspectul premium al terminalului.

Butonul de pornire a rămas amplasat convenabil pe laterală dreaptă, cele de pe margini sunt bine integrate în carcasă, iar slotul pentru carduri microSD este bine acoperit cu un capac. Toate acestea pentru ca telefonul să poată fi folosit chiar şi la 1.5 metri adâncime timp de 30 de minute şi să reziste la praf conform standardului IP58.

Sony Xperia Z1 specificaţii

  • ecran Triluminos de 5” cu rezoluţie Full HD
  • chipset Qualcomm Snapdragon 800
  • procesor quad-core Krait 400 de 2.2 GHz
  • grafica Adreno 330
  • memorie 2 GB RAM 
  • memorie internă 16 GB
  • sistem de operare Android 4.2.2 JellyBean

Sony Xperia Z1 hands on

Ecran modest, platformă hardware de top

Sony Xperia Z1 este dotat cu un ecran cu diagonala de 5” şi rezoluţie Full HD 1080×1920 pixeli, care oferă o densitate de 441 de pixeli per inch. Din păcate, producătorul japonez persistă în utilizarea unui panou de tip Triluminos care nu oferă unghiuri de vizualizare foarte bune şi nici un contrast adecvat pentru acest segment de piaţă. Poate că tehnologia Sony Bravia Engine 2 va remedia o parte dintre probleme, dar nu credem că este suficient.

Strategia celor de la Sony este cel puţin curioasă din acest punct de vedere, întrucât toţi rivalii mizează pe tehnologii superioare precum IPS sau SuperAMOLED pentru telefoanele de vârf, mai ales că o calitate bună a ecranului contribuie semnificativ la o experienţă plăcută de lucru.

În schimb, platforma hardware este practic cea mai bună pe care o putea implementa Sony pe un smartphone de acest calibru în toamna anului 2013. Vorbim despre chipsetul Qualcomm Snapdragon 800, care după un debut timid începe să fie utilizat pe tot mai multe smartphone-uri de referinţă, aşa cum este şi proaspăt lansatul Samsung Galaxy Note 3. Acesta este alcătuit dintr-un procesor quad-core Krait 400 tactat la 2.2 GHz ajutat de grafică Adreno 330 şi 2 GB de memorie RAM, în timp ce memoria internă de 16 GB poate fi extinsă prin carduri microSD.

Sony Xperia Z1, cameraphone-ul producatorului japonez

Sony Xperia Z1, cameraphone-ul producatorului japonez

O nouă abordare pentru camera foto

HTC, Nokia şi Samsung au lansat de asemenea cameraphone-uri în acest an, însă Sony a ales o variantă complet diferită pentru Xperia Z1.

Pe de o parte, Sony utilizează pe smartphone o cameră de 20.7 MP, cea mai mare rezoluţie întâlnită până în prezent, iar senzorul ExmorRS are o dimensiune de ½.3”. Vorbim practic despre un senzor mai mare decât cele întâlnite de regulă pe smartphone-urile obişnuite şi asemănător ca dimensiuni cu cele de pe camerele foto compacte. Totuşi, nu este la fel de mare ca senzorul BSI de 1/1.5” disponibil pe Nokia Lumia 1020.

Camera foto beneficiază de funcţiile aşteptate din partea unui model de vârf, precum HDR, panorama sau geotagging, iar clipurile video pot fi înregistrate la rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli cu 30 de cadre pe secundă. De asemenea, producătorul susţine că poţi efectua un zoom digital de 3x fără să pierzi din calitate, însă acest lucru rămâne de verificat în practică.

Una dintre funcţiile inedite ale camerei foto este Social Live, care îţi permite să faci streaming live pe Facebook în timp ce filmezi, însă aceasta este utilă în special dacă ai o conexiune wireless la internet care să funcţionezi la parametri normali.

Camera foto de 20.7 MP inregistreaza in format Full HD

Camera foto de 20.7 MP inregistreaza in format Full HD

Totuşi, aspectul inedit nu stă în numărul de megapixeli ai camerei, ci mai ales în compatibilitatea cu noua serie de accesorii QX Smart Lens introdusă de Sony.

Practic, accesoriile din această gamă includ toate componentele hardware ale unei camere foto compacte, cu excepţia viewfinder-ului, al cărui rol este jucat de smartphone-ul Xperia Z1: senzor, lentile, microfoane stereo, acumulator, slot pentru carduri de memorie. Accesoriile se montează cu uşurinţă pe spatele smartphone-ului şi, dacă este posibil, se conectează prin NFC sau prin intermediul unei conexiuni Wi-Fi, care asigură totodată şi transferul fotografiilor de pe accesoriu pe telefon.

Pentru început, Sony a lansat două obiective pentru noul Xperia Z1. Cel mai performant este QX100, care beneficiază de un senzor Exmor R de 1” de 20.2 MP, lentile Zeiss Vario-Sonar T de F/1.8, procesor de imagine BIONZ, stabilizator de imagine şi zoom optic 3.6x. Preţul său este de 500 EUR, astfel că în România ne putem aştepta la costuri de 2.200 – 2.500 lei.

Obiectivul QX100 este ca o camera foto compacta fara viewfinder

Obiectivul QX100 este ca o camera foto compacta fara viewfinder

Al doilea model de obiectiv este QX10, care utilizează un senzor Exmor R de ½.3” şi 18.2 MP, lentile Sony G, procesor de imagine BIONZ şi zoom optic de 10x şi al cărui preţ ajunge la 250 EUR, adică undeva la 1.100 – 1.300 lei în ţara noastră.

Ambele obiective sunt capabile să fotografieze şi să realizeze clipuri video la rezoluţie 1440×1080 pixeli cu 30 de cadre pe secundă, iar autonomia acumulatorului este de 230 de fotografii.

De asemenea, este important de remarcat că cele două obiective pot fi utilizate în combinaţie cu o varietate mare de smartphone-uri Android şi chiar şi cu iPhone, întrucât suint compatibile şi cu sistemul de operare iOS.

Trecând peste camera foto, trebuie să adăugăm că telefonul rulează din fabrică Android 4.2.2 Jelly Bean, măsoară 144x74x8.5 mm şi cântăreşte 170 de grame.

Sony Xperia Z1 conectat la un obiectiv QX100

Sony Xperia Z1 conectat la un obiectiv QX100

Îl cumpărăm sau nu?

Sony Xperia Z1 se adresează în primul rând utilizatorilor pasionaţi de fotografie care vor să renunţe complet la camera foto compactă, dar care au şi pretenţia de a realiza poze cât mai bune. Aceştia vor primi în schimb un smartphone cu un design elegant care va încăpea uşor în buzunar, întrucât camera foto generoasă nu este proeminentă pe spatele terminalului, aşa cum se întâmplă la produsele concurenţei.

Ca bonus pentru aceasta gamă de utilizatori, noul model lansat de Sony beneficiază şi de protecţie la apă şi praf şi utilizează o platformă hardware puternică, care cel puţin teoretic este capabilă să ruleze orice tip de conţinut.

Din păcate, există şi un compromis pe care viitorii cumpărători trebuie să-l accepte: ecranul este unul Triluminos, similar cu cel întâlnit pe Sony Xperia Ultra, şi nu se ridică la înălţimea tehnologiilor IPS sau SuperAMOLED utilizate de rivali.

Sony Xperia Z1 poate fi folosit si in apa pana la o adancime de 1.5 metri

Sony Xperia Z1 poate fi folosit si in apa pana la o adancime de 1.5 metri

Sony Xperia Z1 vs. concurenţă (Nokia Lumia 1020 şi Samsung Galaxy Zoom)

În ultimul an, producătorii de telefoane s-au întrecut în lansarea unor noi tehnologii pentru camerele foto care să promită o calitate mai bună a fotografiilor. HTC a încercat fără prea mult succes tehnologia UltraPixel pe HTC One, dar Nokia şi Samsung par să aibă mai mult succes. Producătorul finlandez a lansat Nokia 1020, un model cu senzor BSI de 41 MP cu dimensiunea de 1/1.5”, mai mare decât cel disponibil pe Xperia Z1.

Ulterior, Samsung a ieşit pe piaţă cu Samsung Galaxy Zoom, un smartphone cu cameră foto obişnuită de 16 MP, dar care are avantajul unui zoom optic de 10x. Acesta din urmă are însă dezavantajul unei grosimi ridicate de 15.4 mm, iar din cauza designului butucănos va fi dificil de purtat în pantaloni. În acest caz, o geantă sau un mic rucsac este mai practic.

Din punct de vedere al dimensiunilor fizice, Nokia Lumia 1020 este undeva la mijloc între Xperia Z1 şi Galaxy Zoom. Nu este la fel de subţire precum primul, pentru că senzorul are o uşoară protuberanţă, dar nici la fel de gros precum al doilea, putând fi purtat în buzunarul pantalonilor.

 

Nokia Lumia 1020 si Samsung Galaxy Zoom, rivalii lui Z1

Nokia Lumia 1020 si Samsung Galaxy Zoom, rivalii lui Z1

Sony Xperia Z1 vs. iPhone 5 hands-on

Sony Xperia Z1 vs. Samsung Galaxy S4 hands-on

Sony Xperia Z1 vs. Sony Xperia Z Ultra hands-on

Preţ Sony Xperia Z1 şi disponibilitate

Potrivit unui anunţ făcut de producător, Sony Xperia Z1 va fi disponibil începând cu sfârşitul lunii septembrie în cea mai mare parte a ţărilor, cel mai probabil inclusiv în România. Din păcate, chiar dacă data de lansare în magazine este atât de apropiată, producătorul japonez nu a dezvăluit încă preţul de comercializare pentru acest model.

Totuşi, având în vedere că Sony Xperia Z costă 2.300 lei, ne putem aştepta ca Sony Xperia Z1 să aibă un preţ de comercializare de 2.500 – 2.600 lei, pe lângă costurile accesoriilor.

Concluzii

Prin noul Xperia Z1, Sony intră practic în hora producătorilor de cameraphone-uri într-un mod original prin care ar putea atrage numeroşi clienţi. Designul elegant, platforma hardware puternică şi camera foto performantă ar putea atrage inclusiv utilizatori care nu vor neapărat să înlocuiască aparatul foto tradiţional.

Asta, bineînţeles, dacă acceptă să treacă peste ecranul mai puţin impresionant şi dacă îşi vor permite să cumpere acest telefon.

11 comentarii

  1. gany

    6 septembrie 2013 la 19:58

    Ecran modest?…cica are Triluminos care este mai slab ca IPS si altele, , ecranul are cea mai buna luminozitatem, unghiuri de vizualizare la fel (dar poate unii vor sa vada si cand stau cu spatele catre ecran)
    Este telefonul perfect tinand cont de dimensiuni,design,capacitati,,,

  2. Virgil

    9 septembrie 2013 la 12:58

    Corect,daca asta nu e ecran performant atunci cum mai califici tigania tipatoare si obositoare de la samsung?no way,bravo sony,de departe cel mai performant telefon la ora actuala worlwide!

  3. PLESA EDUARD FLORIN

    3 octombrie 2013 la 10:33

    Super telefonul, este un must buy si are dotari mai bune decat iPhone-ul.

  4. Ciprian

    13 ianuarie 2014 la 16:10

    Fost utilizator de Iphone4, alesesem Iphone 5S, dupa am schimbat 2 telefoane pe garantie. M-am saturat. Am renuntat si am luat Sony Xperia Z1. In ciuda dimensiuniilor mai mari , tot ce va pot zice este ca dpdv al performantelor/dotari este mult mult superior lui Iphone 5S, aplicatiile web,video etc. parca merg mult mai fluid, culorile mult mult mai realiste, camera extraodrinara si multe altele… pur si simplu o impresie f placuta care mi-a lasat-o in 2 saptamani de utilizare. In minus fata de telefonul care l-am putut compara, adica 5S-ul, sunt dimensiuniile mari, in rest la celelalte capitole mult peste.

    • ramona

      10 noiembrie 2014 la 01:18

      cat pret are obiectivul di unde il pot gasi…in vreauuu

  5. claudiu

    19 iulie 2014 la 16:19

    Salut am o problema am un Sony Xperia Z ultra și l-am băgat în apa, dar a pătruns apa în el. Ce sfat puteți să îmi dați? Este o pata mare în dreapta a ecranului, parca ar fi decolorat. Aștept un răspuns dacă puteți sa ma ajutați. Nu băgați telefonul în apa.

    • Daniel Popescu

      19 iulie 2014 la 18:28

      La ce adancime ai bagat telefonul in apa? Sony sustine ca Xperia Z Ultra este rezistent la apa pana la circa un metru adancime. Ar trebui sa mergi cu el la service sa vezi daca se poate rezolva problema in vreun fel.

      • claudiu

        19 iulie 2014 la 21:47

        L-am băgat sub robinet, nu l-am băgat în apa de tot. Și apa se întinde pe tot ecranul telefonul l-am cumpărat din Germania și nu știu cui să mă adresez, iar în dreapta lui sunt mai multe culori, dacă înțelegi ce vreau să spun. E păcat, căci am dat o grămadă de bani pe el. Și la service nu știu unde sa merg, căci nu am încredere să nu mi-l strice mai rău. Am să-l sting și să-l las vreo 2 zile poate se usucă. Salut și mulțumesc

        • Daniel Popescu

          21 iulie 2014 la 10:23

          Din pacate, daca l-ai luat din Germania inseamna ca nu ai nici garantie. Poti merge totusi la un service sa vezi ce-ti spun oamenii de acolo, daca poate fi remediata problema, cum poate fi rezolvata si cam cat te-ar costa, macar sa ai o idee.

  6. ramona

    10 noiembrie 2014 la 01:16

    Cine poate să-mi spuna de unde îl pot cumpara di ce preț are….

    • petre

      29 decembrie 2014 la 16:11

      O prostie de telefon.Nu face mai mult de 300 de ron.Îl am de câteva luni și deja nu mai pot folosi capacul de protecție de la mufa de încărcare.Are garniturile foarte proaste.Poze foarte slabe.Se înțeapă foarte des.Nu mai vorbesc de semnal, foarte slab.Nu știu dacă am ceva bun de spus.Sa zicem ca vine cu folie de protecție din fabrica.Precizez ca l-am cumparat de nou de la Orange.Nu vă lăsați păcăliți.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri