GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top telefoane cu ecran mare, de peste 5 inch

O scurtă privire de ansamblu asupra pieţei smartphone-urilor scoate în evidenţă tendinţa producătorilor de a lansa telefoane cu ecran mare, cu diagonala de peste 5”.

Dacă iniţial un telefon cu ecran de 4” – 4.3” părea suficient de mare pentru orice tip de activitate, în prezent nu mai există producător important care să ignore piaţa telefoanelor cu ecrane de mari dimensiuni.

Chiar dacă de multe ori sunt criticate pentru dimensiunile mari şi dificultatea de a le utiliza cu o singură mană, astfel de telefoane au prins la public, motiv pentru care cele mai multe smartphone-uri de top au astfel de diagonale.

Tendinţa este cu atât mai uşor de remarcat cu cât numărul smartphone-urilor cu platforme hardware de top şi ecrane de cel mult 4.3” este extrem de scăzut, lucru care de altfel a atras numeroase critici din partea utilizatorilor.

În plus, în ultima vreme au apărut inclusiv smartphone-uri cu ecran de minim 5” şi platforme hardware de nivel mediu, semn că şi utilizatorii care nu vor sau nu au resurse pentru cele mai performante telefoane îşi îndreaptă atenţia spre astfel de produse.

Samsung Galaxy Note 3 – 2.800 lei

Samsung Galaxy Note 3 este a treia generaţiei a seriei Note, cea care a declanşat practic popularitatea telefoanelor cu ecran mare. Dotat cu un display SuperAMOLED de 5.7” şi rezoluţie Full HD, Note 3 este propulsat de un chipset Qualcomm Snapdragon S800 cu procesor quad-core Krait 400 de 2.3 GHz, grafică Adreno 330 şi 3 GB RAM, în timp ce memoria internă este de 32 GB. Beneficiază şi de stylus pentru utilizarea animitor aplicaţii.

LG G2 – 2.200 lei

LG G2 este unul dintre smartphone-urile cu ecran mare cu un raport foarte bun calitate-preţ. Vine cu un ecran True HD IPS de 5.2” cu rezoluţie Full HD şi beneficiază de chipset Qualcomm Snapdragon S800, 2 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor. Pe lângă rama foarte îngustă a ecranului, impresionează şi printr-o poziţionare inedită a butoanelor, pe carcasa spate, sub camera foto.

LG G2 este un telefon mare cu design compact

LG G2 este un telefon mare cu design compact

HTC One Max – 2.850 lei

Nu puţini au fost cei nemulţumiţi de diagonală mică a lui HTC One, unul dintre cele mai apreciate smartphone-uri de pe piaţă, astfel că HTC One Max este o adiţie necesară. Acesta păstrează designul lui One, dar mizează pe un ecran Super LCD3 cu diagonala de 5.9” şi rezoluţie Full HD. Pentru acest model, taiwanezii au optat pentru un chipset Qualcomm Snapdragon S600 cu procesor quad-core Krait 300 de 1.7 GHz, grafică Adreno 320, 2 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor.

HTC One Max, un phablet pentru cei care vor un HTC One mai mare

HTC One Max, un phablet pentru cei care vor un HTC One mai mare

Samsung Galaxy S4 – 2.200 lei

Samsung Galaxy S4 a deschis calea unor aplicaţii software pentru controlul smartphone-ului prin gesturi, de exemplu Air Flow sau Air gestures, unele mai utile, altele mai puţin folositoare. Cu un ecran Super AMOLED de 5” şi rezoluţie Full HD, smartphone-ul de referinţă al sud-coreenilor utilizează un chipset Qualcomm Snapdragon S600 cu procesor quad-core Krait 300 de 1.9 GHz, grafică Adreno 320, 2 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor, plus slot pentru carduri microSD.

Sony Xperia Z1 – 2.600 lei

Sony a revenit în prim plan pe segmentul smartphone-urilor, iar modelul său de top este Sony Xperia Z1, care mizează pe un ecran Triluminos de 5” cu rezoluţie Full HD. Platforma hardware este asigurată de un chipset Qualcomm Snapdragon S800 cu 2 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor. Telefonul iese în evidenţă şi prin rezistentă la apă şi praf (porturile sunt acoperite cu capace de plastic), în timp ce cameră foto de 20.7 MP nu reuşeşte să impresioneze.

Sony Xperia Z1 este mare, dar rezistent la praf si apa

Sony Xperia Z1 este mare, dar rezistent la praf si apa

Nexus 5 – 1.950 lei

Produs de LG pentru Google, Nexus 5 este un smartphone cu ecran Full HD de 5” a cărui principală calitate este raportul calitate-preţ. Este probabil singurul smartphone cu un astfel de preţ care utilizează platforma hardware Qualcomm Snapdragon S800, la care se adaugă 2 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor. Designul este unul decent şi, de fapt, putem considera că avem în faţă un LG G2 ceva mai puţin impresionant.

LG G Flex – 3.100 lei

LG G Flex este primul smartphone cu ecran curbat, o caracteristică interesantă şi, în anumite situaţii, utilă. Telefonul are un display curbat botezat P-OLED cu diagonală de 6” şi rezoluţie HD, iar ca platformă hardware producătorul sud-coreean a ales chipsetul Qualcomm Snapdragon S800, 2 GB RAM şi memorie internă de 32 GB. Conectivitatea este de asemenea completă, întrucât suportă inclusiv tehnologia 4G, în timp ce camera foto are 13 MP.

LG G Flex, primul telefon cu ecran curbat

LG G Flex, primul telefon cu ecran curbat

HTC Desire 700 – 1.650 lei

Pentru utilizatorii care îşi doresc un smartphone cu ecran mare, dar nu au la dispoziţie un buget foarte generos, HTC Desire 700 promite să fie o alegere inspirată. Cu un design apropiat de cel al popularului HTC One, Desire 700 mizează pe un ecran de 5” cu rezoluţie 540×960 pixeli, în timp ce platforma hardware este propulsată de un procesor quad-core cu frecvenţa de 1.2 GHz. În plus, HTC Desire 700 are şi funcţionalitate dual-SIM, care va fi apreciată de numeroşi utilizatori.

HTC Desire 700, un telefon ieftin cu ecran mare

HTC Desire 700, un telefon ieftin cu ecran mare

Samsung Galaxy Grand – 1.150 lei

Pentru cei cu un buget limitat, Samsung Galaxy Grand poate reprezenta o soluţie interesantă dacă rezoluţia display-ului nu este un criteriu esenţial, întrucât preţul este accesibil. Telefonul este dotat cu un ecran TFT de 5” cu rezoluţie 480×800 pixeli, în timp ce platforma hardware include un procesor dual-core ARM Cortex A9 de 1.2 GHz, plus 1 GB RAM şi 8 GB pentru stocarea datelor. Designul telefonului este cel specific celor de la Samsung din 2012 şi din prima parte a anului trecut.

Samsung Galaxy Grand, mic la pret, mare la dimensiuni

Samsung Galaxy Grand, mic la pret, mare la dimensiuni

Nokia 1520 – 2.900 lei

Unul dintre puţinele smartphone-uri cu ecran mare şi sistem de operare Windows Phone este Nokia 1520. Acesta beneficiază de un display IPS cu diagonala de 6” şi rezoluţie Full HD, în timp ce utilizarea de zi cu zi este fluentă graţie chipsetului Qualcomm Snapdragon S800 cu 2 GB RAM şi 32 GB pentru memoria internă. Camera foto de 20 MP este capabilă să înregistreze în format Full HD, în timp ce conectivitatea include şi tehnologia 4G.

Nokia Lumia 1520, un telefon Windows Phone cu ecran mare

Nokia Lumia 1520, un telefon Windows Phone cu ecran mare

Concluzii

Smartphone-urile cu ecran de 5” sunt din ce în ce mai prezente în ofertele magazinelor şi se bucură de o popularitate ridicată.

Chiar dacă sunt dificil de folosit cu o singură mână, telefoanele cu ecran mare oferă o experienţă de lucru mai plăcută în aplicaţii multimedia, jocuri şi chiar şi în browsing. Acest lucru primează pentru utilizatori mai ales în condiţiile în care funcţia de telefonie a devenit doar una dintre caracteristicile unui telefon inteligent.

Tocmai de aceea, nu este o surpriză că aproape orice producător are în ofertă cel puţin un telefon cu ecran mai mare, iar în următoarea perioadă oferta se va diversifica şi mai mult.

Daniel este Senior Editor la Giz.ro. Scrie prezentări şi ghiduri tematice despre telefoane, tablete, laptopuri şi alte produse electronice, precum şi articole despre ştiinţă. În timpul liber îi place să fie la curent cu ultimele evenimente din sport.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.