GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Contrast static vs. contrast dinamic la monitoare, TV şi proiectoare

Autor: Echipa Giz.ro

Contrastul este una dintre caracteristicile principale pe care trebuie să le iei în calcul atunci când vrei să cumperi un produs electronic precum un monitor, un televizor HD sau un proiector. Explicaţia este una simplă: valoarea contrastului are o importanţă majoră atât în calitatea generală a imaginii, cât şi în luminozitatea imaginii.

Totuşi, existenţa a două tipuri de contrast şi valorile optime diferite pentru fiecare produs electronic în parte generează numeroase neclarităţi printre utilizatori. De aceea, în acest articol îţi explicăm tipurile de contrast existente şi valorile optime pe care acesta trebuie să-l aibă pentru monitoare, televizoare şi proiectoare.

Ce este contrastul?

Contrastul este raportul dintre părţile albe şi negre dintr-o imagine. În mod obişnuit, contrastul are valori de tipul x:1, unde x poate avea valori de la sute la mii sau zeci de mii de unităţi. De exemplu, un contrast de 1000:1 înseamnă că luminozitatea din zonele albe ale unei imagini este de 1000 de ori mai mare decât cea a negrului. Astfel, cu cât contrastul este mai mare, cu atât calitatea imaginii va fi mai bună.

Contrastul static determina claritatea imaginii

Contrast static vs. contrast dinamic

Până aici lucrurile sunt cât se poate de simple. Totuşi, existenţa a două moduri de măsurare a contrastului a condus la numeroase controverse, mai ales că uneori producătorii “uită” să menţioneze în specificaţii tipul de contrast măsurat.

  • Contrastul static este contrastul real al unui dispozitiv electronic, fiind cunoscut şi sub denumirea de contrast ANSI. Acesta măsoară raportul dintre părţile albe şi părţile negre ale imaginii pe care un ecran le afişează la un moment dat.

Contrastul ANSI se măsoară cu ajutorul unei grile de 16 pătrate alternative albe/negre, iar media luminii emise de pătrăţele albe este împărţită la media luminii emise de pătrăţele negre pentru a afla valoarea contrastului.

Proiectoarele au contraste mai mici decat monitoarele si televizoarele

  • Contrastul dinamic măsoară raportul dintre cel mai întunecat negru şi cel mai luminos alb pe care îl poate afişa un ecran, însă nu în acelaşi timp, pentru că niciun display nu poate afişa aceste două valori extreme simultan. Cu alte cuvinte, ecranul randează culori mai întunecate în scene predominant închise şi culori mai luminoase în scene preponderent deschise.

Din cauza modului în care sunt măsurate, contrastul dinamic va avea întotdeauna o valoare mai mare decât contrastul static. De aceea, în ultima perioadă, contrastul dinamic este popularizat tot mai mult în specificaţiile tehnice ale unui display, iar unii producători nici măcar nu menţionează ce tip de contrast este afişat.

Este foarte important să te documentezi bine înainte, însă în general dacă vezi contraste de peste 10:000:1 în mod sigur este vorba despre contrast dinamic. În plus, a apărut şi noţiunea de mega-contrast sau High Contrast, prin care producătorul susţine că ecranul are un contrast extrem de mare sau, mai simplu… mega, fără să mai precizeze valoarea acestuia.

Cu cat contrastul static este mai mare, cu atat imaginea va avea o calitate mai buna

Contrast static şi dinamic la monitoare

Valorile contrastului variază puternic în funcţie de gama de preţ în care se regăseşte monitorul. Aşa cum era de aşteptat, monitoarele ieftine au un contrast static mai mic decât cele scumpe, în timp ce contrastul dinamic capătă valori ameţitoare la monitoarele de top. Din acest motiv, va fi destul de greu să afli contrastul static al unui monitor scump, pentru că producătorii evită să îl menţioneze. Iată un tabel cu valorile aproximative ale contrastului în funcţie de preţul monitorului:

MonitoarePret 300 – 500 leiPret 500 – 700 leiPret peste 700 lei
Contrast static500:1 – 1000:1800:1 – 1000:1
Contrast dinamic6000:1 – 50000:18000:1 – 50000:1peste 50000:1

Contrast static şi dinamic la televizoare

Valorile contrastului pentru televizoare nu variază foarte mult comparativ cu cele oferite de monitoare. În general, este important să alegi un televizor cu un contrast static de minim 1000:1 pentru a putea beneficia de o imagine de calitate.

TelevizoarePret 1000 – 1500 leiPret 1500 – 2000 leiPret peste 2000 lei
Contrast static1000:11000:1
Contrast dinamic6000:1 – 50000:1High ContrastHigh Contrast

Contrast static şi dinamic la proiectoare

În cazul proiectoarelor, valorile contrastului sunt ceva mai mici decât în cazul monitoarelor şi televizoarelor. Astfel, există încă pe piaţa proiectoare cu contrast static de numai 200:1, însă valoarea ajunge până la 400:1 chiar şi pentru proiectoarele ieftine. Valorile cresc odată cu preţul, în timp ce contrastul dinamic înregistrează frecvent un raport de peste 10000:1.

ProiectoarePana in 2000 leiPret 2000 – 3000 leiPret peste 3000 lei
Contrast static200:1 – 400:1600:1 – 800:11000:1
Contrast dinamic2000:1 – 5000:110000:1 – 50000:1peste 10000:1

Concluzii

Înainte de a achiziţiona un monitor, un televizor sau un proiector, este important să treci cu vedere contrastul dinamic şi să afli valoarea contrastului static, chiar dacă aceasta nu este afişată în mod explicit. Şi mai bine este să testezi pe viu produsul înainte de a lua o decizie, pentru a vedea cât de bună este calitatea imaginii.

În plus, reţine că ochiul uman nu poate percepe un contrast mai mare de 1000:1.

4 comentarii

  1. Marian

    4 martie 2012 la 22:08

    Pe ce mod este indicat sa setezi tv-ul la jocurile pe console: dinamic sau standard ? care din cele 2 ofera o calitate mai buna jocului?
    Multumesc!

  2. marius

    23 ianuarie 2013 la 21:06

    dinamic e cel mai indicat

  3. Rares

    15 iulie 2019 la 13:31

    De el ce zici ? ASUS VC239HE . Nu e prea mare contrastul dynamic , 80 milioane sau e ok si e marketing dar monitor ul e on?

    • Rares

      15 iulie 2019 la 13:34

      On -ok

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri