GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Smart TV – ce sunt Smart TV-urile, ce aplicaţii poţi utiliza şi recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Popularitatea televizoarelor inteligente, cunoscute generic sub numele de Smart TV, a devenit din ce în ce mai mare şi în România.

În ofertele magazinelor de comerţ electronic vei întâlni mai multe modele de Smart TV-uri decât televizoare LED tradiţionale, însă în prezent cei mai mulţi utilizatori au în case televizoare clasice.

Chiar dacă această tehnologie este una relativ nouă, astfel că nu este scutită de unele probleme mai mici sau mai mari indiferent de producător, achiziţionarea unui televizor inteligent prezintă câteva avantaje pentru utilizatorii finali, cu precădere pentru cei pasionaţi de internet.

Prin utilizarea unui dispozitiv cu o astfel de tehnologie, televizorul nu mai reprezintă o simplă “cutie” care îţi oferă acces la un anumit număr de canale TV care depind exclusiv de oferta operatorului tău de cablu, ci un terminal inteligent cu acces la o gamă semnificativ mai variată de servicii. În plus, în viitorul apropiat, televizoarele smart cu Android, WebOS sau Tizen OS (Samsung) vor deveni din ce în ce mai populare.

Un Smart TV iti ofer acces la o serie de aplicatii si servicii online

Un Smart TV iti ofer acces la o serie de aplicatii si servicii online

Ce este un Smart TV?

Un Smart TV este un televizor LED cu funcţie de conectare la internet printr-o reţea wireless. Cu un astfel de televizor inteligent poţi să navighezi într-un browser pe site-urile preferate, să utilizezi diverse aplicaţii asemănătoare ca şi concept cu cele de pe smartphone-uri şi să ai acces la diverse servicii de tip VOD (video-on-demand), cum ar fi abonamente la HBO GO, Netflix, Seenow sau Voyo.

În plus, televizoarele smart îţi permit să vizionezi propriul conţinut multimedia de pe stick-uri USB sau HDD-uri externe.

Prin urmare, poţi să priveşti Smart TV-ul ca pe versiunea cu ecran semnificativ mai mare a unui smartphone sau a unei tablete. De altfel, producători precum Philips au luat deja decizia de a lansa televizoare Smart cu Android, în timp ce Samsung va miza pe Tizen, propriul său sistem de operare.

Practic, odată intrat în meniul Smart TV, un televizor inteligent oferă un homescreen de unde poţi accesa diverse aplicaţii sau poţi intra în setări. Interfaţa urmează un principiu asemănător smartphone-urilor, însă producătorii au optat pentru propriile designuri, astfel că uneori diferenţele pot fi destul de mari.

Aplicaţii pentru Smart TV

Aşa cum spuneam, accesul la diverse servicii şi aplicaţii reprezintă principalul avantaj al unui Smart TV. Din păcate, ofertă de aplicaţii este una destul de rudimentară, întrucât numărul dezvoltatorilor este destul de redus, iar opţiunile oferite acestora relativ limitate.

  • Aplicaţii pentru Smart TV-uri Samsung

Prin prisma experienţei acumulate în domeniul smartphone-urilor, Samsung este producătorul cu cea mai generoasă ofertă de Smart TV-uri şi şi-a dezvoltat propriul ecosistem de aplicaţii, care este de altfel şi cel mai bogat.

Astfel, pe un Smart TV Samsung vei regăsi o serie de aplicaţii localizate pentru România, cum ar fi serviciile de video-on-demand Voyo şi Seenow sau aplicaţii pentru câteva dintre cele mai populare site-uri româneşti, cum ar fi Cinemagia, Automarket, Gândul, ProSport, Computer Games sau Adevărul (disclaimer: autorul acestui articol colaborează cu compania care deţine publicaţiile Automarket şi Cinemagia).

Nu lipsesc nici aplicaţiile social media pentru Facebook, Twitter sau Skype sau cele pentru YouTube şi Dailymotion, nici publicaţiile BBC News sau EuroNews, dar nici alte aplicaţii utile precum AccuWeather. Începând din 2015, toate televizoarele Smart Samsung rulează sistemul de operare Tizen dezvoltat de producătorul sud-coreean.

Smart TV-urile Samsung, cele mai bogate in aplicatii

Smart TV-urile Samsung, cele mai bogate in aplicatii

  • Aplicaţii pentru Smart TV-uri LG, Philips, Toshiba şi Panasonic

Între timp, confruntate cu imposibilitatea de a dezvolta rapid aplicaţii în mod individual, LG, Toshiba şi TPV Vision (producătorul chinez care a cumpărat divizia de televizoare Philips) au format o platformă comună de aplicaţii prin intermediul unei înţelegeri botezate Smart TV Alliance. Panasonic s-a alăturat ulterior alianţei, în timp ce Samsung a preferat să-şi dezvolte propria platformă şi nu a aderat la această organizaţie.

Avantajul este că o aplicaţie de Smart TV dezvoltată pe această platformă va fi disponibilă concomitent pe orice Smart TV LG, Philips, Toshiba şi Panasonic. Din păcate, selecţia de aplicaţii este mai modestă decât în cazul platformei Samsung şi include doar câteva aplicaţii de bază, cum ar fi Facebook, Twitter, Youtube şi alte aplicaţii pentru vreme, scoruri în direct la meciurile de fotbal, ştiri şi alte tipuri de divertisment.

Ceilalţi producători, cum ar fi Sony sau Sharp (cu al său AquosNet+) oferă de asemenea propriile platforme cu browser web şi aplicaţii precum Facebook, Twitter, Skype sau Youtube.

Întrucât platforma nu a reuşit să câştige în popularitate, Philips a decis recent ca toate viitoarele sale Smart TV-uri să ruleze sistemul de operare Android. Primele televizoare smart cu Android au apărut deja inclusiv pe piaţa din România (spre finalul articolului găseşti şi o serie de recomandări).

Interfata Smart TV-urilor Samsung

Interfata Smart TV-urilor Philips

Probleme încă nerezolvate pentru Smart TV-uri

Cu excepţia celor de la Samsung şi, mai recent, LG, cei mai mulţi producători de Smart TV-uri nu au experienţă în astfel de dispozitive, astfel că acestea suferă de o serie de probleme mai mult sau mai puţin deranjante.

De exemplu, interfaţa unui Smart TV rulează de obicei destul de lent, la fel ca şi comutarea între aplicaţii, iar browserul integrat oferă doar funcţii minime. Introducerea unei adrese web este complicată, întrucât necesită plimbarea unui cursor pe tastatura virtuală cu ajutorul telecomenzii, într-un mod asemănător cu cel întâlnit pe ebook readerul Kindle.

De asemenea, aplicaţiile nu sunt foarte complexe, întrucât cele mai multe Smart TV-uri nu au o putere de procesare foarte ridicată.

Aceste neajunsuri se vor remedia însă pe parcurs, iar una dintre soluţii este folosirea sistemului de operare Android, care s-a maturizat deja pe smartphone-uri şi tablete şi poate fi portat relativ uşor pe televizoare.

Smart TV-urile ofera in general rezolutii FullHD

Smart TV-urile oferă în general rezoluții FullHD

Recomandări de Smart TV-uri

Spre deosebire de segmentul televizoarelor clasice, piaţa Smart TV-urilor este dominată de un grup restrâns de producători. Samsung are de departe cea mai bogată ofertă, în timp ce LG, Sony, Sharp, Philips şi Toshiba oferă de asemenea o serie de astfel de produse.

Pentru o mai simplă înţelegere a tipurilor de televizoare inteligente, îţi prezentăm mai jos cele mai interesante Smart TV-uri în funcţie de platforma software utilizată.

Smart TV-uri tradiţionale

Oferta de Smart TV-uri tradiţionale, cu platforme software minimaliste, este încă cea mai bogată ca varietate de producători şi modele. Diagonala de 80 cm poate fi considerată de bază, ofertele de mai jos având versiuni care urcă până la 160 cm.

  • Philips 50PUS6503, 126 cm – 1800 lei. Un model UHD mai mare dar totodată accesibil, acesta oferă diagonale între 108 și 164 cm, sistem audio de 20W, Wi-Fi, Ethernet și un panou LED de calitate suficient de bună.
  • Sony 43WF660, 108 cm – 2100 lei: Modelul cu panou IPS de 108 cm oferit de Sony iese în evidenţă prin rezoluţia Full HD, tunerul digital complet, conectivitatea Wi-Fi și Bluetooth și procesarea DTS/DD, însă sunetul are doar 10 W;
  • Panasonic TX-43FX600E, 108 cm – 2300 lei. Oferit în versiuni care pleacă de la 108 cm și merg până la 164 cm, acest televizor oferă rezoluție UHD, compatibilitate HDR, Wi-Fi, Ethernet, tunere DVB-C și DVB-T, Bluetooth și un sistem audio de 20W.
Panasonic-TX-32DS600E

Smart TV a devenit o opțiune aproape implicită

Smart TV-uri cu Android

Philips şi Sony sunt cei mai mari producători care oferă televizoare cu Android. Avantajul acestor televizoare este posibilitatea de a instala practic aproape orice aplicaţie disponibilă în Google Play Store. O listă cu cele mai bune televizoare cu Android găseşti aici, dar noi îţi prezentăm şi câteva modele care ne-au atras atenţia:

  • Sony Bravia 43XF7596, 108 cm – 2300 lei: Dacă vrei un televizor mare cu Android, Sony îţi oferă un model Bravia interesant cu rezoluţie 4K, wireless, tunere digitale complete şi două boxe cu o putere totală de 20 W.
  • Philips 49PUS7503, 123 cm – 2900 leiGama PUS oferă un ecran cu rezoluție 4K și este compatibil Google Cast ca și restul serviciilor Android 7.0. Televizorul oferă conexiuni Wi-Fi și LAN, 4 porturi HDMI, două porturi USB, un sistem audio cu o putere de 25W și tehnologia cu LED-uri colorate Ambilight care mărește imersiunea media.
Philips-43PUS6501

Android, o platformă din ce în ce mai populară și pentru Smart TV

Smart TV-uri Samsung cu Tizen OS

Samsung a refuzat să adopte Android pentru televizoarele sale, astfel că a optat pentru propriul sistem de operare Tizen, chiar dacă acesta nu a avut succes pe telefoane. Primele modele cu Tizen sunt însă relativ scumpe.

  • Samsung 32M5502, 80 cm – 1.400 lei: Cu o diagonală de 80 cm, acesta este unul dintre cele mai ieftine Smart TV-uri şi oferă rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli și sistem audio 2 x 10W.
  • Samsung 40NU7125, 101 cm – 1900 leiModelele UHD de bază ale companiei, acestea oferă un panou de tip VA cu rezoluție UHD, 3 porturi HDMI, 2 porturi USB, conectivitate wireless și tunere digitale DVB-T și DVB-C. Sistemul audio stereofonic are o putere de 20W și procesare Dolby Digital Plus.
  • Samsung 49NU7652, 123 cm – 3200 lei: dacă vă atrag ecranele curbate, acest model vă oferă un ecran cu rezoluție de 3840 x 2160 pixeli, HDR, sistem audio cu o putere de 20W, wireless, LAN, Bluetooth, slot CI+ și trei porturi HDMI.
Samsung-32K5502

Tizen OS, opțiunea la care Samsung apelează practic mereu

Smart TV-uri cu WebOS

Pe lângă modelele cu platforma software dezvoltată în cadrul Smart TV Alliance, cei de la LG au în ofertă şi Smart TV-uri cu WebOS, iar unele oferă și compatibilitate 3D.

  • LG 32LK6200PLA, 80 cm – 1300 lei. Una dintre cele mai ieftine opțiuni Smart TV, televizorul oferă un ecran Full HD, un procesor de imagine modern, versiunea 3.7 a platformei WebOS, un sistem audio cu o putere de 10W, wireless, LAN și Bluetooth.
  • LG 60UK6200PLA, 156 cm – 3000 lei. Un model UHD mare și totodată ceva mai accesibil, seria UK701 oferă un ecran cu panou IPS, un sistem audio stereo cu o putere totală de 20W și decodare DTS, 3 porturi HDMI, interfețe de rețea WiFi și tuner digital DVB-T2, DVB-C și DVB-S2.
LG mizeaza puternic pe sitemul de operare WebOS

LG mizeaza puternic pe sitemul de operare WebOS

Concluzii

Televizoarele de tip Smart TV încep să capete o popalaritate din ce în ce mai mare şi pe teritoriul României, datorită posibilităţii de a fi conectate la internet şi de a accesa într-un nou format o serie de aplicaţii utile.

În plus, preţurile acestora sunt asemănătoare cu cele solicitate pentru televizoarele standard, iar pe parcursul timpului platformele software se vor îmbunătăţi.

Prin urmare, dacă eşti în căutarea unui nou televizor, un Smart TV poate fi o alegere mai bună în detrimentul televizoarelor tradiţionale. Cel puţin pentru moment, Smart TV-urile cu rezoluţie FullHD sunt mai mult decât suficiente, întrucât nu există încă conţinut bogat pentru televizoarele 4K.

78 comentarii

  1. Vasile

    24 septembrie 2015 la 07:33

    Magazinele vand televizoare smart , 4k, 3D dar nu le arata la clienti cum functioneaza cica nu au legaturi la net in ele.Smartu-rile mai da ca merg pe wi-fi dar 4k si 3D nu isi au aplicabilitate caci cu exista infrastructura pentru asemenea televizoare. E pacat sa dai banii pe ele.Samsung-urile mult laudate dar au un sunet de fond la traful de alimentare sesizabil cand se schimba programele cu telecomanda.Merita sa-ti cumperi tastatura wireless cu care sa navighezi pe aplicatii si nu telecomanda speciala pentru smart care este la un pret incomensurabil (jenant de scumpa)
    O zi minunata

  2. Laurent

    30 octombrie 2015 la 09:59

    Smart tv sunt pentru moment, chiar dacă au ceva vechime, un pic de moft. În primul rând nu au putere de procesare, nu se pot compara cu un calculator. În opinia mea ceea mai bună variantă pentru surf pe net rămâne tot un calculator/laptop conectat la net și la un televizor hd/fhd prin hdmi. Nici stick-urile cu android cuplate direct la hdmi al televizorului nu pot bate un calculator/laptop chiar dacă au 2-3 giga de memorie, în acest caz ar fi mai bun un telefon cu miracast. Calculatorul legat prin hdmi rămâne cel mai bun, mouse wirelles sunt ieftine.

  3. Toma Hristea

    5 martie 2016 la 12:49

    Sunt foarte incantat de televizorul Philips cu Smart.

    • adi lugoj

      20 martie 2016 la 10:23

      Ce ti-ai pus ca sa poti folosi tv-ul ca smart,adica sa poti intra pe net? Eu am un Philips Smart de acum 2 ani!

  4. Lucian

    20 martie 2016 la 16:48

    Buna,am un tv Samsung smart 4K UHD si am inteles ca in luna iunie ne scoate SKYPE.Ce pot sa fac ca sa am si de atunci in acolo SKYPE.Cu multumiri anticipate.

    • toro moreno

      24 mai 2016 la 15:09

      …NU ai ce face ! Skype va fi functional doar contra unei sume [abonamet/ lunar]

    • Maria

      8 ianuarie 2020 la 01:42

      Buna am procurat un smart tv Grundig 32'FHD si il conectez la wifi si apoi nu pot face nimik..imi cere cont de pe amazon…fara cont nu poate functiona????

  5. toro moreno

    24 mai 2016 la 15:07

    Dupa achizitionarea unui tv.UHD-LG 49UF8507 acum cateva luni , am ramas usor dezamagit de continutul sarac in partea smart.Ca totul sa fie complet am achizitionat si o camera web dedicata [deloc ieftina] si care acum zace nefunctional datorita scoateri Skype din platforma.Bani aruncati pe fereastra. In partea audio ,la fel de dezamagitor cu laudatul sistem audio Harman Kardon . Sunetul de depatre unul satisfacator , chiar unul slab. Alta achizitie , alti bani si anume un sistem soundbar ,care pune sonorizarea la un nivel acceptabil.Deeee… vrei sa fi fudul… te costa .In rest ,daca vrei Netflix sau HBO Go ..costa. In principiu achizitionarea [ pe sume mari] a unui tv.Smart si cu 3D ,nu se merita !

  6. Otilia

    31 mai 2016 la 11:07

    Buna ziua,
    am achizitionat un smart TV philips cu android si nu ma pricep eu cum sa imi descarc Skype si Facebook pe TV.In Google Play nu se regasesc aceste aplicatii.Daca cineva de aici ma poate ajuta,cu explicatii mai pe intelesul unui om obisnuit,fara prea multe cunostinte in tehnologia asta.In cazul in care are cineva rabdarea necesara,ii multumesc anticipat. O zi buna va doresc tuturor

    • Gaby

      3 iunie 2016 la 14:37

      Buna ziua,si eu am achizitionat un astfel de tv si ma chinuiesc din noiembrie sa intru pe facebook pe el si nu reusesc.Intru,sta cateva secunde,iar apoi apare o imagine verde.am incercat diferite strategii,dar degeaba.Poate stie cineva sa ne ajute cu o sugestie.Se pare ca numai tv-ul philips face asta,ca samsungul e mai simplu.MULTUMESC!

      • Daniel Popescu

        7 iunie 2016 la 07:16

        Este posibil ca aplicatia sa nu fie compatibila cu versiunea sistemului de operare a televizorului si sa aiba nevoie de un update.

      • N.C.

        25 decembrie 2016 la 19:52

        Cuplați televizorul la internet prin cablu LAN nu prin WIFI. Modulul WIFI integrat in televizorul Philips și in televizorul Toshiba au o sensibilitate și o stabilitate scăzută și au tendința de a pierde semnalul de internet.Am avut și eu această problemă dar cuplând Smart TV-ul la internet prin cablu aceste probleme au dispărut. Dacă aveți un router este indicat ca legatura la internet sa o faceși prin acesta pentru a nu fi nevoiți să introduceti User și password pentru logare.

      • Adrian

        26 ianuarie 2020 la 00:00

        Normal ar trebui sa vina din fabrica cu aceste aplicati instalate

  7. victor

    2 noiembrie 2016 la 01:02

    cum pot instala , sau in general daca este posibil de instalat Adobe flash player pe un smart tv Grundig 40 VLE 6520 BL recent cumparat pentru a privi filme online. Merci

  8. costi

    27 noiembrie 2016 la 17:16

    salut,am un smart tv philips 6501 android,la redeschidere nu isi reia functia dupa un timp apare mesajul:reboot system now.il scot din priza si duapa cateva minute il reconectez,si apare textul:optimizare aplicatii,in final isi reia functiile.care este cauza.

  9. Crysty

    17 decembrie 2016 la 19:10

    Buna ,am un samsung smart tv model ue40j5200 si oare afecteaza cu ceva temperatura din camera tv ul in sensu ca nu este caldura ca eu sunt plecat si numai peste o luna vin akasa si poate in camera acum sunt vreo 4 sau 5 grade oricum mai sus de inghet dar nu sint multe,multumesc de ajutor

  10. Marius

    20 decembrie 2016 la 13:33

    vreau sa instales adobe flesh player pt a vizualiza fiime online.cum procedez

  11. Alin

    10 aprilie 2017 la 00:28

    cred ca sistemul webOS de la LG este momentan mai bun. sistemul android este momentan la inceput

  12. radu vasile

    23 aprilie 2017 la 18:04

    Interesant si in acelasi timp instructiv

  13. george

    8 mai 2017 la 10:20

    salutare. am un tv lg diag 80cm smart si nu pot vedea filme de pe net. ce pot sa fac? va multumesc.

  14. Amalia

    21 mai 2017 la 10:38

    Buna, am un tv philips smart si nu pot intra pe site uri sa vad filme online, ce pot face

    • Echipa Giz.ro

      21 mai 2017 la 17:22

      Cel mai probabil, televizorul nu suporta formatul in care sunt redate filmele. Ca alternativa iti poti face abonament la Netflix.

  15. Loredana

    11 iulie 2017 la 16:38

    Buna ziua!! Am 2 tv Smart!Samsung si Philips!!Întrebarea mea este.. Pot accesa aplicatiile deja existente fara a plati extra? ? Tin sa mentionez ca detin abonament de Netflix!!ma refer la Dailymotin, Bild.de si altele!!

  16. Kis Zoltan

    15 octombrie 2017 la 19:46

    In ultima perioada aproximativ 1 luna pe tv Samsung 4k Smart este un calvar ori imposibil sa vizionezi filme subtitrate gratuite.Probabil pentru a te oblige sa treci la cele cu plata precum HBO;Popo Corn etc.Nu mai este rentabil sa cumperi tv Smart deoarece cu un Laptop si un cablu HDMI ai rezultate mult mai bune.

  17. DORU

    3 septembrie 2018 la 16:02

    Am un smart tv. android philips,dar dupa actualizarea software nu mai pot folosi mouseul si tastatura wierlles.

  18. DORU

    3 septembrie 2018 la 16:09

    Am un smart tv. android philips,dar dupa actualizarea software nu mai pot folosi mouseul si tastatura wierlles.

  19. Costel

    2 ianuarie 2019 la 18:57

    Bună am un tv android Philips și nu mai pot descărca nici o aplicație de pe browser.doar de pe Google play Philips mai pot dar nu sunt cele pe care le caut.am dat restart și tot nu vrea. Ce pot face?

  20. călinescu

    21 ianuarie 2019 la 11:02

    tv samsung 4k curbat nu citește pdf?????

  21. radu nicolae

    23 februarie 2019 la 14:25

    da f mult va rog spuneti mi cum pot dezinstala unele aplicattii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri