GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony BRAVIA A1 OLED – impresiile utilizării unui televizor OLED

Autor: Andrei Girbea

Deşi sunt pasionat de tehnologie, arareori ceva îmi atrage atenţia precum au făcut-o televizoarele OLED. Pentru mine primul contact cu un TV OLED a fost acum câţiva ani la CES, şi de la început am rămas impresionat de negrul impecabil, de contrast, culori şi de design-ul acelor produse. Desigur, şi de preţ, televioarele OLED ale acelor ani având preţuri pur şi simplu prohibitive, de zeci de mii de euro.

Câţiva ani mai târziu şi ajungem în primăvară lui 2017, când tot mai mulţi producători consacraţi de televizoare fac primii paşi pe terenul OLED-urilor, printre ei fiind şi cei de la Sony, şi când o dată cu maturizarea tehnologiei, aceasta devine accesibilă unei game mai largi de utilizatori.

V-am povestit despre televizoarele Sony într-un articol anterior, dar în ultimele 10 zile am putut analiza mai amănunţit ce ştie Sony-ul Bravia A1 OLED, un astfel de model poposind prin amabilitatea celor de la Sony la mine în sufragerie.

Articolul de faţă conţine impresiile adunate în urmă utilizării acestui produs, cu bune şi cu mai puţin bune, precum şi informaţii despre particularităţile tehnologiei TV OLED şi care sunt punctele sale forte şi dezavantajele în comparaţie cu televizoarele LED.

Ce este Sony BRAVIA A1 OLED

In foarte putine cuvinte, BRAVIA A1 OLED este o primă serie de televizoare cu panel-uri OLED a celor de la Sony, disponibilă în România în două versiuni, cu ecrane de 55 și 65 de inch. Ambele modele oferă ecrane plate și rezolutie 4K, precum și un sistem audio integrat inovativ, despre care vom discuta mai amănunțit mai jos. Am inclus principalele specificații tehnice în tabelul următor.

 Model testatKD-65A1, clasa 65” (cu diagonala de 64.5”)
PanelOLED Ultra HD (3840 x 2160 px)
HDR (HDR10, Dolby Vision in update viitor)
DCI-P3 spatiu de culoare
Procesor Imagine4K HDR Processor X1™ Extreme
Tehnologii ImagineDual database processing
X-Reality™ PRO 4K
Afişaj TRILUMINOS™
Organizare precisă a culorilor
Super Bit Mapping™ 4K HDR
Tehnologie Live Colour™
Funcţia de îmbunătăţire dinamică a contrastului
Object-based HDR remaster
Conectică video4x HDMI 2.0 , 3x USB, Ethernet, 1x CI+
Conectică audioOptical, HDMI-ARC, Headphone mini-jack
Sistem OperareAndroid TV 6.0
Sistem Audio5 x 10W stereo + Subwoofer
Dimensiuni83.4 x 145.1 x 8.6/33.9 cm (montat pe perete/stand)
Greutate29.8 / 36.2 kg (cu/ fara stand)

E foarte important să înţelegeţi cum funcţionează tehnologia OLED şi de ce este diferită de tehnologia LED folosită pe majoritatea televizoarelor existente. Un ecran este alcătuit din pixeli, care sunt iluminaţi astfel încât să producă informaţie. În cadrul panelurilor OLED, cei 3840 x 2180 de pixeli sunt controlaţi individual, astfel încât fiecare poate fi aprins sau stins independent de pixelii din jur. Pe ecranele OLED, în mod standard pixelii sunt stinşi, astfel complet negri, iar atunci când este nevoie ei sunt aprinşi în modul cerut. Drept urmare, un panel OLED este capabil să redea un negru „perfect”, dacă îi putem spune aşa, prin stingerea completă a pixelilor respectivi, fapt ce duce şi la un contrast foarte bun al imaginilor.

Pe de altă parte, tocmai pentru că pixelii sunt controlaţi independent, televizoarele OLED sunt capabile să atingă o luminozitate maximă mai redusă decât cea a televizoarelor LED de bună calitate, cel puţin la momentul acestui articol. Acest lucru este compensat prin tehnologii de tipul X-tended Dynamic Range, menite să accentueze diferenţele dintre scenele închise şi cele deschise prin procesare software, păstrând detaliile la ambele extreme. Însă chiar şi aşa, diferenţe între paneluri există, după cum puteţi afla din clipul de mai jos ce compară vârfurile de gamă din cele două tabere ale celor de la Sony, modelul A1 OLED şi modelul Z9D LED.

 

După cum aţi putut vedea şi din clip, diferenţele între cele două modele sunt mici şi greu sesizabile chiar şi cu produsele unele lângă altele. Totuşi, ca o scurtă concluzie, modelul OLED oferă imagini imbatabile în condiţii de home-cinema, în medii cu lumină redusă, pe când modelele LED păstrează un avantaj în mediile ceva mai bine luminate şi în cazul conţinutului HDR cu multe scene luminoase, unde luminozitatea sporită îi conferă un avantaj. Personal, prefer panelul OLED, tocmai pentru că folosesc televizorul în mare măsură pentru a urmări conţinut video într-un mediu întunecat.

Ce ne place

Să revenim însă la modelul ce face subiectul acestui articol.

A1 OLED vine într-o cutie mare şi e destul de uşor de asamblat. Spre deosebire de alte televizoare, el are un kick-stand pe spate ce conţine eletronica şi un subwoofer, iar panelul se sprijină pe acest stand şi astfel este puţin înclinat pe spate, nu perfect vertical. Iniţial, acest aspect mi s-a părut ciudat, însă ulterior pot spune că nu m-a deranjat deloc în utilizarea zilnică. Desigur, televizorul poate fi montat şi pe perete cu ajutorul unui stand special oferit de Sony. Rămâne de văzut însă cum va afecta acest lucru performanţele audio, deoarece subwooferul este plasat în acest picior din spate şi ar arunca sunetul direct în perete. Un aspect de cercetat pe forumuri dacă plănuiţi să cumpăraţi acest televizor şi să îl montaţi astfel.

Privit din faţă, BRAVIA A1 OLED este un mare ecran cu o minusculă margine. Datorită designului stand-ului, chiar şi marginea de jos este foarte îngustă, astfel că şi brandingul frontal este discret. Cu alte cuvinte, liniile estetice sunt astfel gândite pentru a nu distrage atenţia de la conţinut în vreun fel, singurul factor perturbator fiind LED-ul alb din partea de jos, ce pulsează atunci când acţionăm telecomanda, dar pe care personal m-am obişnuit rapid să îl ignor în utilizarea efectivă a televizorului.

Vă veţi întreba unde este plasat sistemul audio al acestui TV, dacă nu avem nici o grilă pentru boxe pe faţă. Sistemul audio este o particularitate şi în acelaşi timp un punct forţe al acestui televizor, Sony folosind o tehnologie cu actuatoare plasate pe spatele corpului televizorului, ce pur şi simplu transmit sunetul prin vibraţia sticlei de pe faţa televizorului. Tehnologia chiar funcţionează şi este capabilă să redea şi un efect direcţional, utilizatorul percepând sunetul ca venind direct dintr-o anumită zonă a ecrnaului, în cazul conţinutului compatibil. Suprafaţa acustică este ajutată de un subwoofer integrat în stand-ul din spatele panelului, astfel că impresia lăsată de acest sistem audio este foarte bună, pentru un sistem integrat. Un sistem audio extern, dedicat, rămâne totuşi opţiunea pe care personal o consider mai bine potrivită unui astfel de televizor.

În ceea ce priveşte experiența utilizării acestui televizor, aş vrea să discutăm iniţial despre telecomandă şi despre sistemul de operare Android TV pe care îl foloseşte. Telecomanda este una cu format clasic şi destul de mare, însă e bine contruită, iar butoanele au un click interesant. Cei obişnuiţi cu telecomenzi clasice se vor înţelege bine cu ea, însă cei ce au experimentat telecomenzile competiţiei vor simţi lipsa unora dintre facilităţile rapide de selectare şi scriere ale acelora.

In ceea ce privește Android TV-ul, acesta este uneori lent şi neintuitiv chiar şi pentru cineva obişnuit cu tehnologia, dar despre acesta mai jos. Trecând peste hibele sale şi curba abruptă de învăţare, Android TV-ul este utilizabil, oferă acces la aplicaţii multiple şi posibilitatea de a conecta rapid un telefon la TV. Alte aspecte de apreciat sunt Chromecast-ul integrat şi posibilitatea de a introduce comenzi sau căutări folosind vocea. Pe telecomanda există şi un buton dedicat pentru activarea vocală, iar soft-ul recunoaşte uşor interpelări atât în română cât şi în engleză, astfel că în aplicaţii precum Neflix sau Youtube comenzile vocale vor fi de real ajutor.

Atuurile unui televizor de acest tip sunt în mare parte dependente şi de tipul de conţinut redat. Astfel, dacă doriţi un TV la care să vă uitaţi la posturi de televiziune, un BRAVIA A1 OLED nu este neapărat justificabil. Da, canalele HD se văd bine, însă rezoluţia 1080i a transmisiunii face ca imaginea să arate mai pixelat pe un panel de mari dimensiuni decât pe unul ceva mai compact. Totuşi, trebuie să recunosc că sprinturile lui Gaviria în Il Giro sau victoria Simonei Halep la Madrid se simt aparte pe un ecran mare şi de bună calitate. Iar contrastul specific panelului OLED este vizibil indiferent de calitatea conținutului redat.

Interfaţa TV permite setări diverse pentru imagine, sunet, etc, iar ghidul TV oferă informaţii despre emiusiuni. Televizorul știe desigur și funcţii precum PIP sau înregistrarea pe un mediu extern conectat prin USB.

Punctele forţe ale unui astfel de panel OLED pus pe un televizor cu puterea de procesare şi funcţiile acestui BRAVIA A1 se văd atunci când redaţi conţinut de bună calitate, conţinut HDR10 sau Soby Vision (suportul pentru Dolby Vision va fi implementat pe A1 OLED într-un update software ulterior). Pentru aceasta veţi avea nevoie de un player Blu-Ray compatibil şi conţinut optic UHD recent, care e ceva mai greu de găsit la noi, dar nu imposibil.

Televizorul este capabil şi să decodeze conţinut HEVC şi H.265 de pe un stick USB, am rulat câteva clipuri şi nu am observat artefacte, fragmentări ale imaginii sau probleme de redare. Cel mai mulţi utilizatori vor folosi însă acest televizor pentru streaming online, şi aici revenim la Netflix, care oferă anumite filme şi seriale în 4K, dar şi la alte servicii de streaming precum Amazon Prime, HBO Go, sau cele „autohtone”.Una peste alta, ca parte a unui home-cinema, Bravia A1 OLED este o experienţă senzaţională, foarte greu de descris în cuvinte și pe care vă recomand să o experimentați personal.

Televizorul poate fi conectat şi la PC prin prin intermediul porturilor HDMI dacă doriţi, şi poate rula şi jocuri. Un neajuns al tehnologiei OLED în trecut era timpul de răspuns ceva de mare, ce poate fi un incovenient în jocuri. Eu unul am rulat FIFA 16 şi Witcher 3 pe acest televizor fără a observa ghosting sau alte probleme asociate timpilor mai mari de răspuns. Cei de la AVforum.com oferă mai multe detalii despre acest aspect în review-ul lor detaliat disponibil aici, unde veţi găsi şi informaţii despre calibrarea acestui ecran. Personal, am folosit modurile existente, cu precădere Cinema Pro, fiind un fan al imaginilor naturale şi mai puţin al supra-procesării şi culorilor foarte aprinse. Setările permit însă customizarea modurilor după placul fiecăruia.

Ce scârţâie

Puţine pot fi reproşate unui astfel de televizor, şi cam singurele mele mele nemulţumiri sunt legate de sistemul de operare Android TV, neintuitiv şi uneori lent, aceasta dacă facem bineînțeles abstracție de prețul acestor televizoare.

Trebuie să recunosc că răbdarea nu este deloc unul din punctele mele forte, iar în cazul produselor electronice mă aştept să obţin un răspuns instant atunci când lansez o comandă şi apăs pe un buton, ceea ce de multe ori nu se întâmplă în cazul acestui televizor. Schimbarea între canalele TV durează 1-2 secunde, lansarea de aplicaţii precum Neflix sau Youtube la fel, iar diversele erori nu sunt rare. Mai mult, Android-ul TV se mai şi blochează, lucru întâlnit la conectarea unui HDD cu mai multe clipuri 4K. Soluţia: oprit şi repornit, din telecomandă.

Posibil ca unii dintre voi să consideraţi aceste remarci prea critice, însă în opinia mea astfel de mici, dar frustrante şi dese neajunsuri software, nu ar trebui să fie întâlnite pe un televizor de top.

O altă observație este legată de sticla lucioasă cu care este acoperit acest televizor, care coroborată cu luminozitatea nu foarte mare a panelului duce la reflexii și imagini destul de greu de urmărit în încăperi luminoase. Detalii în una din pozele de mai sus. Acest aspect este încă un motiv pentru care Bravia A1 OLED face casă bună cu mediile întunecate.

Alte aspecte pe care trebuie să le aveti în vedere dacă plănuiți să achiziționați un BRAVIA A1 OLED le veți găsi în aceste review-uri ample de pe AVforum.com si flatpanelshd.com. Vă sugerez să urmariți și clipul de mai jos, precum și alte clipuri de pe acest canal de Youtube.

Televizoarele nu sunt specialitatea mea, şi de aceea nici acest articol nu este un review, ci doar o colecţie de impresii personale. Astfel, am ales să nu îmi exprim părerea în domenii pe care nu le stăpânesc foarte bine, precum calibrarea televizorului, funcţiile Motion Flow, stuttering-ul, bading-ul sau omogenitatea panelului, acestea fiind doar unele dintre aspectele aprofundate în aceste articole detaliate.

Preţuri şi disponibilitate

Televizoarele Sony BRAVIA A1 OLED sunt disponibile în România începând cu mijlocul lunii Mai 2017, în cele două versiuni enumerate mai jos:

  • modelul KD-65A1, clasa 65” (cu diagonală de 64.5”), preţ recomandat: 24.999 lei
  • modelul KD-55A1, clasa 55” (cu diagonală de 54.6”), preţ recomandat: 17.999 lei

Concluzii

Experienţa folosirii acestui Sony-ul A1 OLED în ultimele 10 zile mi-a confirmat că doresc să achiziţionez un televizor OLED în următoarele luni. Raportat la modul în care folosesc eu un televizor (filme în cea mai mare parte, ocazional televizune HD şi jocuri), calitatea imaginilor oferite de panelul OLED este imposibil de egalat de către o altă tehnologie existentă în acest moment.

În ceea ce priveşte modelul A1 OLED, celor de la Sony le-a luat ceva timp să între pe acest segment, însă primul lor produs este unul reuşit. Bravia A1 impresionează prin designul minimalist şi formatul aparte, prin calitatea panelului, puterea de procesare a hardware-ului integrat şi nu în ultimul rând calitatea imaginilor redate şi a sistemului acustic inovator. Singurul aspect pe care ca utilizator obişnuit l-am găsit uneori deranjant este legat de Android TV şi performanţele sale nesatisfăcătoare, însă acesta este o felie mică a întregului reprezentat de acest televizor.

Modelele celor de la Sony trebuie însă analizate şi prin prisma preţului destul de piperat şi a raportării la competiţie. LG oferă o gamă largă de televizoare OLED, începând cu versiunile de bază B7/C7 şi continuând cu E7 şi W7 cu al sau design unic, iar Panasonic şi Loewe se pregătesc să îşi facă şi ei intrarea pe piaţa televizoarelor OLED.

Acestea fiind spuse, sfatul meu pentru cei ce doresc să cumpere un televizor OLED este să aruncați un ochi pe review-urile de pe site-urile de specialitate menţionate mai sus, precum şi pe acest forum, unde veți găsi informaţii despre modelele de interes postate de utilizatori normali şi veți afla care sunt neajunsurile şi problemele de care aceştia s-au lovit. Odată stabilit modelul dorit, mai rămâne doar aspectul bugetului de luat în calcul, însă mă aștept ca prețurile televizoarelor OLED să scadă spre sfârșitul anului și în prima parte a lui 2018, odată cu lansarea update-urilor noului an.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri