ADATA Legend 840 SSD M.2 PCIe gen4 – preț competitiv și clasă medie
Zilele trecute am primit de la cei de la ADATA noul lor SSD din seria Legend 840, o unitate PCIe gen4 în format M.2 2280, menită laptopurilor și PC-urilor moderne.
O voi testa pe parcursul zilelor următoare și voi reveni cu impresiile generale. În unitatea desktop pe care o folosesc uzual am deja un SSD gen4 și doar o singură conexiune PCIe gen4, astfel că planul este să vă arăt de ce este capabil acest SSD într-un laptop modern.
Ca introducere, e important de știut că discutăm aici despre un SSD din segmentul mediu al opțiunilor compatibile PCIe gen4, capabil de viteze de citire de până la 5000 MBps și de scriere de până la 4500 MBps. Standardul PCIe gen4 este cel mai ridicat în rândul SSD-urilor disponibile la nivelul anului 2022, însă în realitate opțiuniel diferă ca și performanțe, concept și fiabilitate în funcție de design, de controlerul inclus, de tipurile de memorie alocată stocării, sau a accesoriilor și funcțiilor extra disponibile.
Implementarea ADATA Legend 840 folosește cipuri de memorie 3D TLC NAND cunoscute pentru fiabilitate și anduranță, fapt ce permite celor de la ADATA să ofere garanție de 5 ani pentru acest produs, precum și un controler Innogrit IG5220 și un design DRAM-less. SSD-urile de acest tip, fără un cip de memorie RAM inclus, oferă fiabilitate mai bună și un preț mai competitiv decât cele cu RAM inclus, însă nu sunt la fel de performante. Totuși, cu viteze de circa 5 MB/s în utilizare, Legend-ul 840 nu este deloc un SSD lent, ci unul de altfel mai performant decât vârfurile de gamă ale generației precedente, PCIe gen3.
Prețul acestei unități de stocare este de circa 700 de lei pentru versiunea de 1 TB pe care o vom testa noi, și circa 400 de lei pentru cea de 512 MB, ambele competitive pentru o opțiune PCIe gen4. Detalii aici.
În ceea ce privește pachetul oferit de ADATA pentru acest produs, el este unul simplist, ce include SSD-ul și un heatsink adeziv foarte subțire, pe care îl puteți adăuga pentru a preveni încălzirea SSD-ului, în special în laptopuri.
Nu vă așteptați însă ca acesta să aibă un impact major, fiind un heatsink entry-level, banal. În plus, pentru utilizarea în computere de tip desktop, el nici nu este necesar, deoarece acestea sunt mai bine ventilate și plăcile de bază actuale vin oricum cu propriile radiatoare SSD incluse, mult mai capabile decât cel din pachetul acestui SSD.
Pe larg, concluzionăm mai multe despre SSD-ul Legend 840 într-un update viitor, imediat ce voi finaliza testele.