GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

AMD E1-1200 și E2-1800 – chip-uri APU destinate laptop-urilor de buget

Autor: Echipa GiZ

AMD a anunțat recent lansarea unei noi game de unități APU(Accelerated Processing Unit). Modelele, două la număr, poartă numele E1-1200 și E2-1800 și sunt destinate integrării alături de dispozitive portabile performante, dar care vor fi disponibile la un preț mai accesibil.

Cu acest prilej producătorul a făcut publice și specificațiile tehnice pentru noile modele. Astfel, procesoarele APU aduc câteva îmbunătățiri față de versiunile precedente din aceeași gamă, dar și câteva inovații demne de menționat.

Specificații tehnice

Cele două modele vor fi folosite pentru dispozitive portabile și PC-uri din segmentul entry-level. De asemenea, procesoarele APU vor avea suport și pentru Windows 8, fiind optimizate pentru HTML5.

AMD APU E2-1800 și E1-1200 beneficiază de procesoare care funcționează la frecvențe de 1.7 Ghz respectiv 1.4 Ghz. E2-1800 și E1-1200 sunt dotate cu plăci grafice AMD Radeon cu 80 de nuclee care rulează la frecvențe de 680 Mhz/ 523 Mhz respectiv 500 Mhz. De asemenea acestea sunt compatibile cu DirectX 11, care poate fi folosit pentru a accelera diferite aplicații.

Noile dispozitive APU vin echipate cu suport pentru două porturi USB 3.0 și 8 porturi USB 2.0 prin Hudson-3L. De asemenea, tot la capitolul conectivitate, cele două modele sunt dotate cu interfață pentru cititor de carduri și suport SATA III 6Gbps.

Noile chip-uri vor fi disponibile spre sfarsitul acestui an

Noile chip-uri vor fi disponibile spre sfarsitul acestui an

Un alt avantaj care trebuie amintit este autonomia de până la 11 ore. Tot în acest sens, producătorul afirmă că unitățile rezistă cu 90 de minute mai mult decât procesoarele cu specificații similare de la Intel atunci când utilizatorul folosește aplicații care rulează Adobe Flash sau navighează pe Internet.

APU E2-1800 vs E450

AMD APU E2-1800 este modelul mai performant dintre cele două și vine să înlocuiască AMD E 450. AMD E2-1800 aduce câteva schimbări față de versiunea precedentă .

Astfel, placa grafică pentru noul APU E2-1800 este ceva mai rapidă decât modelul precedent. Cu toate acestea, dacă luăm în calcul faptul că E450 a fost cel mai rapid Brazos, diferența de viteză, deși există, este destul de mică. E2-1800 lucrează la o frecventă de 520MHz și 680 Mhz Turbo în timp ce E450 permite o viteză de 508 Mhz și 600 Mhz Turbo. Modelul E-1200 este ceva mai modest, având o frecvență de 500 Mhz pentru placa grafică.

Autonomie de 11 ore si avantaje la rularea aplicatiilor in Flash

Autonomie de 11 ore si avantaje la rularea aplicatiilor in Flash

AMD APU E2-1800 vs Intel

Noile dispozitive AMD au ca principal competitor pe piață, procesoarele Intel. Astfel, E2-1800 intră în competiție cu procesoarele Intel Pentium (Sandy Bridge), în timp pentru E1-1200 vorbim despre Intel Celeron.

Am menționat de asemenea, ceva mai sus, că noile procesoare APU aduc beneficii în ceea ce privește autonomia comparativ cu  procesoarele Intel.

Se așteaptă însă ca Intel Pentium să aducă performanțe mai bune în ceea ce privește viteza procesorului. Cu toate acestea, placa grafică utilizată pentru AMD va aduce, cel mai probabil, perfomanțe destul de apropiate cu Intel Sandy Bridge Pentium. De asemenea, trebuie menționat faptul că în timp ce dispozitivele AMD vin cu suport pentru Shaded 5.0, DirectX 11 și Open CL 1.1, Sandy Bridge HD 2000 nu are suport decât pentru DirectX 10.1 și Shader 4.1

Dispozitivele AMD par sa fie depasite in performanta procesorului de Intel Pentium, insa compenseaza prin performantele aduse de placa grafica

Dispozitivele AMD par sa fie depasite in performanta procesorului de Intel Pentium, insa compenseaza prin performantele aduse de placa grafica

Prețuri și disponibilitate

Procesoarele vor fi lansate pe ultrabook-uri cu prețuri în jurul sumei de 2700 RON. Utilizatorii vor putea beneficia de aceste modele spre sfârșitul acestui an. Se preconizează că acestea vor fi disponibile împreună cu dispozitive Acer, ASUS, Lenovo, Samsung, Sony și Toshiba.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri