GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

AMD Ryzen: ce trebuie să știm despre noile procesoare AMD

Autor: Echipa Giz.ro

Prezentate pe bucăți încă din vara anului trecut, procesoarele Ryzen de la AMD au ajuns în sfârșit pe piață și reprezintă una dintre cele mai importante lansări hardware pentru lumea PC din 2017. Cei care încă preferă sistemele desktop pentru lucru sau pentru jocuri au acum la dispoziție un procesor AMD capabil să concureze de la egal la egal cu cele ale rivalului Intel, iar în cadrul acestui articol vom prezenta noutățile arhitecturii Zen și toate celelalte detalii pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a purcede la o achiziție.

Compania AMD era deja faimoasă în 1999, procesoarele sale 486, K5 și K6 fiind considerate opțiuni viabile cu un preț mai scăzut decât cel al produselor Intel din aceleași generații. În acel an însă, AMD a lansat procesorul Athlon, iar rivalii de la Intel s-au trezit în fața unui produs atât de bun încât nu au avut pe loc o replică consistentă. Mai mult, Intel a pariat greșit pe NetBurst un an mai târziu, aceasta dovedindu-se o arhitectură prea complexă și prea dependentă de frecvența de tact, iar Pentium 4 tot nu a reușit să concureze cu succes versiunile ulterioare ale procesoarelor Athlon și Athlon64.

Pentru AMD, momentul de glorie s-a terminat în 2006, când Intel a lansat micro-arhitectura Core. Puternică și eficientă, aceasta a marcat un salt imens de la nefericita soluție NetBurst, iar acum a venit rândul de la AMD să intre într-o perioadă de derută. Timp de aproape zece ani, cei de la AMD au insistat să lanseze micro-arhitecturi îmbunătățite, însă acestea nu au reușit niciodată să mai ajungă din urmă Intel iar compania a pierdut constant cotă de piață.

Micro-arhitectura Zen și procesoarele Ryzen vin să schimbe această tendință a evoluției AMD, acestea aducând un salt imens de performanță, eficiență energetică superioară, overclocking fără restricții și alte îmbunătățiri care îi permit companiei să concureze din nou pe picior de egalitate cu tradiționalul rival Intel.

Ce aduc noile procesoare AMD Ryzen

Micro-arhitectura Zen aduce o multitudine de îmbunătățiri, deci lista noutăților este și ea consistentă. Încercând să le sintetizăm, cam acestea ar fi noutățile pe care trebuie să le aștepte cel care va alege soluția Ryzen.

Performanțe net superioare: în ultimii zece ani, salturile de performanță de la o generație la alta de procesoare nu au fost mereu impresionante, acestea fiind de 5 – 10 procente. În unele cazuri, cum ar fi recent lansata generație Kaby Lake de la Intel, saltul este chiar mai mic sau inexistent.

Zen și Ryzen reprezintă un salt impresionant, iar acest fapt îi permite companiei AMD să reintre în cursa performanței maxime. Dacă inițial se afirma că Ryzen va oferi un salt de circa 40 de procente, cifrele recente publicate de către companie afirmă că are trebui să ne așteptăm la un salt de performanță de 52 de procente în comparație cu generația anterioară Excavator de la AMD.

Pe scurt, noile procesoare AMD sunt atât de performante încât Ryzen 7 1800X, vârful de gamă, va concura cu extrem de puternicul Core i7-6900K, soluția de top Broadwell-E de la Intel.

Conform primelor teste publicate la noi (lab501, wasd), Ryzen impresionează într-adevăr atunci când vine de calcul paralel și multithreading, însă în jocuri nu reușește să atingă chiar performanțele soluțiilor Intel. Soluția este însă „bună la toate”, acesta fiind probabil unul dintre scenariile pe care le urmăresc cei care nu se rezumă doar la jocuri 24/7, iar promisiunile AMD pot fi considerate astfel onorate.

Arhitectură multi-core complexă: procesoarele Ryzen 7, cele care vor ajunge acum pe piață, vor fi oferite doar în configurații cu 8 nuclee și 16 fire de execuție. AMD afirmă că modul inteligent în care sunt controlate firele de execuție îi permit modelului de vârf R7 1800X să fie cu circa 9 procente mai rapid decât Core i7-6900K în anumite scenarii, asta în condițiile în care performanțele acestora pe un singur fir de execuție sunt egale.

Cheile acestor performanțe se numesc Simultaneous Multi-Threading, Neural Net Prediction și Smart Prefetch. Prima este o tehnologie de calcul paralel similară cu Hyper-Threadingul lui Intel, a doua este o tehnologie care analizează comportamentul unei aplicații și prevede ce tipuri de instrucțiuni va cere aceasta în viitor pentru a i le oferi gata procesate, iar ultima este o tehnologie care anticipează modul de transfer și poziția datelor pentru a le păstra în avans în mai rapida memorie internă cache.

Eficiență energetică mai bună: Procesoarele AMD nu au fost niciodată faimoase pentru eficiența lor energetică, însă Ryzen schimbă acest lucru. Fabricat într-un proces de litografiere FinFET pe 14 nanometri, procesorul Ryzen va consuma mai puțină energie și va disipa mai puțină căldură, un lucru mereu bine venit. De altfel, vârful de gamă Ryzen 7 1800X are un consum maxim de 95W, mai mic decât cel de 140W al echivalentului Intel Core i7-6900K.

Această eficiență energetică este pusă în valoare și de un sistem inteligent de ajustare a frecvenței. Tehnologia Pure Power folosește peste 100 de senzori de temperatură și voltaj care ajustează în timp real consumul în funcție de necesarul de putere, economisind astfel energia și limitând căldura disipată, în timp ce Precision Boost este echivalentul Turbo Boost de la Intel și va permite ajustarea frecvenței de lucru în incremente de 25 de MHz atunci când este nevoie de un spor suplimentar.

Overclocking facil: la fel ca procesoarele K de la Intel, și procesoarele Ryzen 7 1800X și 1700X sunt deblocate și permit creșterea frecvențelor de lucru fără probleme. În cazul în care nu doriți calea manuală sau aceasta nu este posibilă, gama Ryzen oferă tehnologia Extended Frequency Range.

Atunci când procesorul este suficient de bine răcit, Extended Frequency Range va intra în acțiune și vă mări frecvențele maxime de lucru atât timp cât căldura poate fi disipată eficient. Această metodă de overclocking este automată și nu necesită nici o intervenție din partea utilizatorului, fiind utilă astfel celor care au achiziționat cu carcase și coolere eficiente și care nu vor bătăi de cap. Această facilitate este însă prezentă doar pe modelele cu X în denumire, deci R7 1700 este exclus.

Preț atractiv: în acest moment, AMD oferă doar trei procesoare din familia Ryzen 7: 1800X, 1700X și 1700. Poate că prețurile acestora nu par mici, însă nu trebuie să uităm că acestea sunt de fapt modele de vârf care trebuie comparate cu modelele echivalente de la Intel. Astfel, R7 1800X este oferit la un preț de 500 EUR, însă echivalentul Core i7- 6900K are un preț de 2,5 ori mai mare.

Ofertele vor deveni atractive atunci când vor apărea pe piață și modelele Ryzen 5 și Ryzen 3, echivalentele familiilor de produse Core i5 și Core i3 de la Intel, însă pentru acestea va trebui să avem răbdare până în a două jumătate a anului.

Ce nu aduc noile procesoare AMD Ryzen

Noua ofertă AMD este impresionantă și marchează reîntoarcerea companiei în lupta cu Intel. De altfel, cei din urmă deja au început să anunțe reduceri de prețuri și o împrospătare a gamei, însă în acest moment, mingea se află la AMD.

Interfață grafică: ca și până acum, AMD nu va integra un cip video decât în modelele sale APU. Aceasta nu este o problemă mare, cei care cumpără procesoare atât de scumpe fiind totodată și cei care cumpără plăci video performante, însă prezența unui adaptor video la fel ca în cazul produselor echivalente Intel le-ar fi permis unora să-și construiască mai ieftin o stație de lucru care are nevoie doar de putere de procesare, în timp ce alții ar fi putut să-și folosească calculatorul în perioadele în care placa video a plecat la garanție sau a fost vândută pentru a face loc alteia noi.

Diversitate:  din fericire, aceasta este o problemă care va dispărea în timp. În acest moment, gama Ryzen include doar trei procesoare, și toate trei sunt modele de vârf cu prețuri pe măsură. Compania a anunțat însă că vom primi și modele mai accesibile ca preț: familia Ryzen 5 va oferi fie procesoare cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, fie procesoare cu 4 nuclee și 8 fire de execuție, în timp ce familia Ryzen 3 va include doar modele cu 4 nuclee care nu oferă Simultaneous Multi-Threading.

Evident, nu vor lipsi procesoarele cu nucleu grafic încorporat APU pentru desktop și mobil, dar și procesoarele Opteron pentru server. Ultimele vor vedea lumina zilei în cursul celui de-al doilea trimestru al anului, în timp ce Ryzen 5, Ryzen 3 și procesoarele APU pentru desktop și laptop vor sosi abia în cel de-al doilea semestru al lui 2017. Cei mai nefericiți vor fi utilizatorii de laptop, procesoarele pentru platformele mobile urmând să fie ultimele lansate și să apară pe piață abia la finalul acestui an.

Ce a mai rămas de știut despre AMD Ryzen

Procesoarele AMD Ryzen folosesc o nouă interfață, deci este necesară achiziția unei noi plăci de bază care să ofere socket AM4. Veste bună este că toate procesoarele Ryzen vor folosi acest socket, deci am scăpat de versiuni diferite, așa cum este cazul acum, când compania folosește AM3+, FM2+ și AM1. O altă veste bună este că toate coolerele AM3+ sunt compatibile cu AM4, iar în unele cazuri pot fi refolosite chiar și modelele mai vechi făcute pentru AM3 sau AM2.

amd-ryzen-placa-de-baza

Așa cum este de așteptat în cazul unor noi generații de plăci de bază, acestea vor oferi compatibilitate cu memoriile DDR4, High Bandwidth Memory (HBM) pentru viitoarele APU cu grafică integrată, PCI-E Gen 3, USB 3.1 Gen 2, NVMe și SATA Express, la care se adaugă bine înțeles și alte dotări comune existente de ani de zile. Conform AMD, în ziua lansării vor exista circa 80 de modele de plăci de bază noi, iar numărul acestora va ajunge la peste 200 în cursul celui de-al doilea trimestru.

Ce fel de plăci de bază vom putea însă alege? După cum se observă din tabelul de mai jos, AMD va lansa un chipset de top X370, singurul de altfel compatibil cu SLI sau Crossfire, modelul puternic B350, care oferă opțiuni de overclocking, modelul standard A320 pentru PC-uri obișnuite și modele mai mici pentru sistemele compacte.

placi de baza AM4 pentru Ryzen

Ce procesoare AMD Ryzen alegem

După cum am spus deja, în acest moment avem pe piață disponibile doar trei modele de procesoare, restul gamei urmând să fie completată pe parcursul acestui an.

ProcesorNuclee/ThreadFrecvență standard/TurboTDP Preț
Ryzen 7 1800X8/163.6/4.0 GHz95W2420 lei
Ryzen 7 1700X8/163.4/3.8 GHz95W1900 lei
Ryzen 7 17008/163.0/3.7 GHz65W1560 lei

Concluzii

Revenirea în forță a celor de la AMD este una dintre cele mai bune vești pentru amatorii de jocuri pe PC din acest an, lipsa de concurență făcându-i pe cei de la Intel să țină prețurile sus și să evolueze prea lent. Puternice și cu prețuri mai mici decât cele cerute de concurență, Ryzen este o opțiune extrem de atractivă, iar lansarea gamelor suplimentare Ryzen 5 și Ryzen 3 va face ca paleta de opțiuni să devină accesibilă oricărui buzunar.

2 comentarii

  1. SLABU Alexandru

    9 ianuarie 2019 la 21:11

    Salut.am un pc dell 24 5475 cu amd 10 9700e.as dori sa pun un procesor mai bun.este vreo sansa ?

  2. Ionut

    15 mai 2020 la 21:28

    Puneti va rog la articole si data ca sa stim de cand e acel articol

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri