GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

AMD Threadripper: ce trebuie să știm despre noile procesoare

Autor: Echipa Giz.ro

Lansat la mai puțin de jumătate de an după gama de procesoare Ryzen, noul Threadripper de la AMD vine să sublinieze mai clar mesajul producătorului. Dacă Ryzen a marcat reîntoarcerea companiei AMD în segmentul performant al procesoarelor x86 după ani buni în care s-a zbătut în mediocritate, Threadripper este o adevărată sfidare deoarece atacă rivalul Intel exact în segmentul în care acesta s-a considerat pentru mult timp intangibil: cel al procesoarelor de top din clasa super-performantă care vizează utilizatorii care doresc maximum posibil de performanță.

Faimoase în anii `90, procesoarele AMD din gamele 486, K5 și K6 au fost considerate opțiuni viabile cu un preț mai scăzut decât cel al produselor Intel din aceleași generații și s-au bucurat de succes. În 1999, AMD a lansat însă procesorul Athlon, iar rivalii de la Intel s-au trezit în fața unui produs atât de bun încât nu au avut pe loc o replică consistentă. Intel a pariat greșit pe NetBurst un an mai târziu, aceasta dovedindu-se o arhitectură prea complexă și prea dependentă de frecvența de tact, și nici Pentium 4 nu a reușit să concureze cu succes versiunile ulterioare ale procesoarelor Athlon și Athlon64.

Pentru AMD, momentul de glorie s-a terminat în 2006, când Intel a lansat micro-arhitectura Core. Puternică și eficientă, aceasta a marcat un salt imens de la nefericitul NetBurst, iar acum a venit rândul de la AMD să intre într-o perioadă de derută. Timp de aproape zece ani, cei de la AMD au insistat să lanseze micro-arhitecturi îmbunătățite, însă acestea nu au reușit niciodată să mai ajungă din urmă Intel iar compania a pierdut constant cotă de piață.

Micro-arhitectura Zen și procesoarele Ryzen a schimbat peisajul pieței procesoarelor pentru PC, acestea aducând un salt imens de performanță, eficiență energetică superioară, overclocking fără restricții și alte îmbunătățiri care îi permit AMD să concureze din nou pe picior de egalitate cu tradiționalul rival Intel. Dacă procesoarele Ryzen 7, 5 și 3 concurează cu rivalii Core i7, i5 și i3 de la Intel, noul Ryzen Threadripper (sau pe scurt Threadripper), atacă piața de vârf în care Intel activează în acest moment cu Skylake-X, adică un segment în care cei din urmă s-a considerat până nu demult imbatabili și intangibili.

Threadripper-Feature-1-640x353

De la Ryzen la Threadripper: ce aduc noile procesoare AMD

La fel ca întreaga gamă Ryzen lansată începând cu luna martie, și Threadripper se bazează pe noua arhitectură Zen. Deoarece despre Ryzen și Zen am mai vorbit, vom redirecționa utilizatorii către articolul de bază și vom sublinia doar faptul că Zen aduce un spor de performanță serios față de precedenta micro-arhitectură Bulldozer, eficiență energetică superioară, tehnologii inteligente de analiză a încărcării pe nuclee și a consumului care permit ajustarea optimă a frecvențelor, overclocking facil și, nu în ultimul rând, un preț atractiv.

amd-threadripper

Spre deosebire de Ryzen însă, Threadripper este un procesor mult mai complex. Plecând de la recent lansata platformă EPYC, clădită și ea pe micro-arhitectura Zen, dar destinată serverelor, Threadripper aduce la îndemâna amatorilor de performanță maximă un număr foarte mare de nuclee și performanțe extreme. În timp ce Ryzen 7 vizează astfel amatorii de jocuri sau de aplicații gurmande, Threadripper face încă un pas și vizează utilizatorii casnici sau semi-profesioniști care au nevoie de maximum posibil de putere pentru jocuri și streaming în timp real la rezoluții mari, pentru aplicații performante de procesare 3D sau video și alte produse software de dezvoltare în care fiecare MFLOPs este critic.

epyc_tech_day_first_session_for_press_and_analysts_06_19_2017-page-042

Dacă acum zece ani aveam parte de o goană după frecvențe, atenția producătorilor s-a orientat acum către numărul de nuclee, iar noul Threadripper nu poate face excepție. În acest moment, AMD a lansat două procesoare Threadripper, ambele cu un număr mare de nuclee. Vârful de gamă 1950X oferă 16 nuclee de procesare și 32 de fire de execuție, în timp ce mai micul 1920X oferă  12 nuclee și 24 de fire de execuție. Compania a afirmat că urmează să lanseze în curând și un model  1900X, care oferă 8 nuclee dar care diferă de Ryzen 7 1800X prin frecvențele mai mari de lucru și utilizarea noii magistrale de memorie quad-channel, în timp cu Threadripper 1920 va avea parte de o lansare la o dată încă necunoscută.

AMD Threadripper
 Nuclee/
Fire
Frecv/
Turbo
XFRL3DRAM
1DPC
PCIeTDPPreț
1950X16/323.4/4.0+20032 MB4×266660180W999€
1920X12/243.5/4.0+20032 MB4×266660180W799€
192012/243.2/3.8?32 MB4-Ch?60140W?
1900X8/163.8/4.0+20016 MB*4×2666*60180W*549€

Cheia acestei reușite se numește Infinity Fabric, soluția AMD de interconectare între unitățile de procesare. Infinity Fabric a fost deja folosită pentru procesoarele din gama Ryzen 7, acestea încorporând  două unități de procesare numite de către producător Core Complex (CCX) cu câte patru nuclee pentru a obține numărul final total de opt nuclee.

threadripper_architecture-final_06_575px

Mai puțin evidentă în momentul lansării Ryzen 7, tehnologia Infinity Fabric abia acum își poate arăta întreaga capacitate și scalabilitate. Vârful actual de gamă Threadripper 1950X poate fi considerat astfel ca fiind construit practic din două procesoare Ryzen 7 1800X unite de Infinity Fabric, sub capacul protector metalic aflându-se patru unități Complex Core interconectate de magistrale de date de foarte mare viteză.

threadripper_architecture-final_16_575px

Complet diferit de vechiul Hyper Transport, care făcea în mare parte același lucru dar era mai puțin eficient, Infinity Fabric asigură transferul de date între nuclee, sincronizarea datelor din memoriile cache, managementul de putere și interconectarea blocurilor de securizare, fiind astfel o magistrală modernă care interconectarea chiar a unui număr mai mare de nuclee, cum sunt cele 32 de pe noile procesoare de server din gama EPYC.

Utilizarea mai bună a lui Infinity Farbic nu este însă singurul element care asigură puterea noilor procesoare Threadripper. Interfața de memorie a noilor procesoare AMD este de tip quad-channel, spre deosebire de cea dual-channel de la Ryzen, aceasta oferind în plus și compatibilitate cu memoriile de tip ECC.

threadripper_architecture-final_09_575px

O soluție integrată, așa cum este cazul procesoarelor x86 moderne, AMD Threadripper oferă nu mai puțin de 64 de canale PCIe, din care doar patru sunt blocate pentru conectivitatea cu placa de bază. Cu 60 de canale PCIe libere, Threadripper poate susține astfel fără nici o problemă două plăci video PCIe 16x și două plăci video PCIe 8x, utilizatorului tot mai rămânându-i disponibile 12 canale pentru conectarea, de pildă, a patru unități de stocare SSD NVMe cu interfață 4x. Spre comparație, soluția rivală Intel Core i9 oferă doar 44 de canale PCIe, aceasta recuperând prin cele 24 de canale oferite de placa de bază, însă va fi limitată de interconectarea 4x dintre cele două grupuri.

threadripper_architecture-final_22

Trăgând linie, Threadripper oferă un număr mult mai mare de nuclee, magistrală quad-core cu memorie și frecvențe mai mari de lucru, la care se adaugă și alte detalii precum memoria cache L3 mai mare sau overclocking automat (XFR) cu o dinamică mai amplă.

O particularitate interesantă este așa numitul Gaming Mode. Deoarece unele jocuri au probleme sau nu pornesc deloc atunci când întâlnesc configurații cu 20 sau mai multe nuclee logice, AMD oferă un mod care permite limitarea celor două procesoare la jumătate: 8 nuclee cu 16 fire de execuție, respectiv 6 nuclee cu 12 fire de execuție.

threadripper-gaming-mode

Optimizările AMD merg însă mai departe de simpla blocare a jumătate de procesor. Activarea Gaming Mode schimbă configurația memoriei RAM, modulele mai apropiate de procesor primind prioritate, în loc ca toate bancurile de memorie să fie tratate în mod egal. Astfel este redusă latența, aceasta fiind completată de eliminarea întârzierilor generate de migrarea firelor de execuție între cele două jumătăți ale procesorului. AMD afirmă astfel că nu rezolvă doar problema compatibilității, ci și îmbunătățește performanța în jocuri, în timp ce utilizatorii vor păstra toate avantajele precum memoria quad-channel și cele 60 de magistrale PCIe.

threadripper-gaming-mode-2

AMD Threadripper: un procesor mai pretențios

Împachetând un număr mare de nuclee, Threadripper este nu doar mai puternic, ci și mai pretențios. Consumul maxim al noilor modele 1950X și 1920X este de 180W, dublu decât cel al procesoarelor din gama Ryzen 7, iar acest aspect necesită adoptarea unor soluții de răcire performante și utilizarea unor surse puternice.

Astfel, AMD recomandă călduros răcirea cu lichid, soluțiile bazate pe aer fiind insuficiente pentru disiparea energiei termice generate în timpul funcționării. De altfel, toate procesoarele din această gamă vor include în cutie un adaptor pentru montarea unei soluții de răcire cu lichid Asetek

ryzen_threadripper_socket

Împachetarea unor unități de procesare CCX multiple face ca Threadripper să fie cel mai mare procesor PC fabricat până acum. Având dimensiuni de 72 x 55 milimetri, acesta este depășit doar de vechile cartușe în care erau împachetate vechile procesoare Intel Pentium 2/3 sau AMD Athlon, însă acestea din urmă ascundeau la interior pastile de siliciu mai mici. Din acest motiv, dar și din cauza complexității sistemului de interconectare cu placa de bază, procesoarele AMD Threadripper folosesc un socket nou de tip LGA: TP4.

X399 și TR4: noile plăci de bază pentru AMD Threadripper

Un procesor masiv necesită un socket masiv, iar TR4 este o soluție complexă atât electronic cât și mecanic. Noul socket asigură, după cum am menționat deja, patru canale pentru memoria RAM și 60 de canale PCIe pentru interconectarea cu componentele.

Sistemul de prindere este mai complex, acesta folosind trei șuruburi pentru a securiza procesorul în poziția corectă. Odată desfăcută, această placă superioară oferă acces la noul socket LGA, iar procesoarele vin prevăzute cu o tăviță din material plastic care trebuie inserată cu totul.

threadripper-x399

 

Noile plăci de bază oferă suport pentru configurații SLI sau Crossfire cu patru plăci video, 3 unități de stocare NVMe PCIe 4X și USB 3.1 gen 1, toate asigurate de către procesor, la care se adaugă conectivitatea oferită de noul chipset X399: două porturi Ethernet Gigabit, un port PCIe 4x, două porturi PCIe 1x, porturi SATA, porturi USB 3.1 (atât gen 1 cât și gen 2) și porturi USB 2.0.fatal1ty-x399-professional-gaming-36ced38f8af303cd812360b9afd4a1a4

În acest moment, AMD a anunțat că patru producători (ASUS, ASRock, Gigabyte și MSI) oferă deja șase modele de plăci de bază, alte două sau trei modele urmând să se alăture în lunile următoare.

Preț și disponibilitate

Un procesor puternic și impresionant, AMD Threadripper are totodată și un preț mai bun decât cel cerut de Intel pentru gama Core i9. În timp ce Intel cere circa 1000 € pentru modelul Core i9-7900X cu 10 nuclee, AMD oferă la același preț modelul de vârf cu 16 nuclee. Cei care vor maximum de performanță vor opta poate pentru modelele cu mai multe nuclee de la Intel, însă și prețul acestora se va apropia de 2000€.

Procesoarele AMD din gama Threadripper sunt disponibile în acest în România pentru precomandă.

AMD Ryzen Threadripper 1920x: 3900 lei

AMD Ryzen Threadripper 1950X: 4900 lei

Plăcile de bază încep și ele să apară timid, ofertele actuale variind între 1800 de lei, cât Gigabyte cere pentru modelul AORUS X399 Gaming 7, și 4400 lei, prețul pentru care poate fi cumpărat un model de vârf precum ASRock Fatal1ty X399 Professional Gaming.

Pentru oferte actualizate, puteți găsi detalii aici sau aici pentru procesoare și aici sau aici pentru plăci de bază.

Concluzii

O provocare clară pentru rivalii de la Intel, Threadripper este un procesor impresionant destinat celor care vor maximum posibil de putere pentru PC-ul lor. La fel ca Ryzen, Threadripper este puțin dezavantajat atunci când vine vorba de jocuri, însă strălucește atunci când vine vorba de procesare multi-nucleu. Cei interesați de mai multe detalii pot citi deja primul review autohton, făcut de cei de la Lab501, iar concluzia este că AMD Threadripper este într-adevăr cel mai puternic procesor al momentului în timp ce nu este cel mai scump.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri