GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Calculatoare All-in-One – Ghid de achiziţie şi cele mai bune oferte

Autor: Echipa Giz.ro

Calculatoarele All-in-One oferă o soluţie interesantă pentru a economisi spaţiul, însă sunt destul de scumpe pentru utilizatorii obişnuiţi. GiZ îţi prezintă cele mai interesante oferte.

Calculatoarele desktop clasice ocupă un spaţiu generos pe birou, întrucât unitatea centrală este în multe cazuri foarte voluminoasă, iar diversele cabluri te încurcă şi au un aspect inestetic.

Una dintre soluţiile cele mai simple pentru a rezolva această problemă  de spaţiu este să-ţi înlocuieşti calculatorul cu un laptop, iar opţiunile sunt foarte numeroase.

Ce faci însă atunci când nu vrei un calculator portabil, eventual pentru că ai nevoie de un ecran cât mai mare, de minim 21”, pentru a-ţi desfăşura activitatea? Soluţia o reprezintă calculatoarele All-in-One, care vin cu avantajul unui spaţiu restrâns, însă au şi unele dezavantaje majore.

Calculatoare All-in-One – Avantaje şi dezavantaje

Un calculator All-in-One are toate componentele hardware integrate în monitor, astfel că scapi de grija unităţii centrale. Practic, aşezi monitorul pe birou, ataşezi o tastatură şi un mouse incluse în pachet şi poţi lucra liniştit, pentru că până şi boxele sunt integrate în monitor. Multe calculatoare All-in-One au şi un sistem de prindere care îţi permite să muţi monitorul foarte uşor dintr-un loc în altul, astfel că poţi amplasa “gadgetul” aproape oriunde în casă.

Câştigul de spaţiu vine însă cu preţul unor dezavantaje majore preluate de la laptopuri, iar cel mai mare dintre acestea este posibilitatea redusă de a face upgrade la componente. Pentru a “împacheta” un computer în carcasa unui monitor, producătorii apelează la tot felul de trucuri, cel mai întâlnit fiind integrarea procesorului pe placa de bază.

Există şi modele care permit upgrade pentru aproape orice componentă, însă acestea vizează în special calculatoarele All-in-One cu monitoare de minim 27” (întrucât spaţiul nu mai reprezintă o problemă), care au preţul de peste 6.000 – 7.000 lei şi care sunt dedicate în special mediilor de lucru profesionale şi nu utilizatorilor obişnuiţi.

Într-o astfel de situaţie, una dintre puţinele componente care poate fi înlocuită este plăcuţa de memorie. Nu-ţi imagina însă că este foarte uşor, mai ales că procedeul de înlocuire diferă de la producător la producător, iar unii nici măcar nu îţi permit un astfel de upgrade.

Al doilea dezavantaj major provine din preţul de comercializare. Calculatoarele All-in-One au în general preţuri care pornesc de la aproximativ 2.000 lei pentru versiunile de bază, putând creşte cu uşurinţă spre 5.000 lei pentru cele cu platforme hardware competitive.

Parţial, preţurile mari sunt justificate de monitoarele cu diagonale generoase, întrucât vorbim despre ecrane care depăşesc frecvent 20”, dar şi de faptul că multe calculatoare de acest tip vin cu sistemul de operare Windows 7 preinstalat, care costă câteva sute de lei în funcţie de versiune.

Dacă totuşi consideri că un calculator All-in-One este alegerea potrivită pentru tine, noi îţi prezentăm în continuare cele mai interesante modele pentru utilizatorii obişnuiţi.

Calculatoare All-in-One cu Windows

Pe piaţă există numeroase calculatoare de tip All-in-One compatibile cu platforma Windows:

Lenovo IdeaCentreC360 – 2.500 lei

Unul dintre cele mai accesbile calculatoare All-in-One este Lenovo IdeaCentre, parţial şi datorită unei configuraţii hardware relativ modeste.

Sistemul este dotat cu monitor LED de tip wide cu diagonala de 19.5” şi rezoluţie 1600×900 pixeli, procesor Intel Core i3-4130T cu frecvenţa de 2.9 GHz, placă video integrată, 4 GB memorie RAM DDR3 şi HDD de 1 TB de 7200 rpm. Computerul are 6 porturi USB şi cântăreşte 12.5 kg.

Prin prisma configuraţiei hardware, aceasta este adecvat în special pentru activităţi de tip office, întrucât nu beneficiază de un procesor prea puternic şi nici de placă video dedicată.

Lenovo are in portofoliul un calculator All-in-One ieftin

Lenovo are in portofoliul un calculator All-in-One ieftin

Lenovo Essential C560 – 2.900 lei

Dacă vrei să mizezi pe o platformă Intel, dar bugetul tău este restrâns, poţi opta şi pentru Lenovo Essential C560, dotat cu un monitor de 23”, însă producătorul nu a menţionat rezoluţia acestuia în datele tehnice.

Acesta beneficiază de un procesor Intel Core i3-4130T cu frecvenţa de 2.9 GHz, şi placa video Nvidia GeForce 705M, însă aceasta nu oferă performanţe deosebite în jocuri.

Restul dotărilor sunt practic clasice: 4 GB memorie RAM DDR3, HDD de 1 TB, conectivitate Wi-Fi 802.11 b/g/n şi 6 porturi USB, dintre care două de tip USB 3.0. Produsul cântăreşte 6.7 kg.

Disponibil şi în variantă cu procesor Intel Core i5-4430T pentru 3.550 lei.

Lenovo are o oferta diversificata de calculatoare All-in-One

Lenovo are o oferta diversificata de calculatoare All-in-One

Acer Aspire AZ3-105 – 3.300 lei

Pentru pasionaţii de filme, modelul Acer Aspire AZ3-105 s-ar putea dovedi alegerea ideală, în primul rând datorită ecranului de 23” cu rezoluţie Full HD (1920×1080 pixeli). La această concluzie contribuie şi HDD-ul de 1 TB, suficient de încăpător pentru un pasionat de filme.

Restul platformei hardware este decentă, dar nu impresionantă: AMD A6-5200 Quad Core, grafică integrată AMD Radeon 8400 şi 4 GB de memorie RAM. Prin urmare, este un All-in-One PC dedicat mai degrabă pasionaţilor de filme cu un buget relativ restrâns. Din pachet nu lipsesc mouse-ul şi tastatura, iar boxele sunt integrate în sistem.

Acer este pentru produsele ieftine

Acer este pentru produsele ieftine

Asus ET2220 – 4.000 lei

Asus este un alt producător de calculatoare de tip All-in-One-uri, iar modelul de faţă include un monitor Multi Touch cu rezoluţie Full-HD şi diagonala de 21.5” şi platforma hardware Intel Ivy Bridge formată din procesor  Intel Core i5-3330 şi placă video dedicată nVidia GeForce GT610M, la care se adaugă 6 GB de memorie RAM DDR3, 1 TB de stocare pe HDD şi unitate optică DVD-RW.

Tastatura şi mouse-ul sunt wireless, ceea ce asigură o libertate şi mai mare de utilizare, la care se adăugă şi conexiunea HDMI.

Disponibil şi în variantă cu procesor Intel Core i3-3220 şi 4 GB RAM pentru 3.700 lei.

Asus este un alt producator consacrat de All-in-One-uri

Asus este un alt producator consacrat de All-in-One-uri

Asus ET2300 – 5.200 lei

Continuăm cu procesoarele Intel şi ajungem astfel la modelul Asus ET2300, dotat cu ecran multi-touch Full-HD cu diagonală de 23”.

Platforma hardware este alcătuită dintr-un procesor Intel Core i7-3770 cu frecvenţa de 3.4 GHz şi placă grafică Nvidia GeForce GT 630M, completată de 8 GB de memorie RAM DDR3 şi HDD cu capacitatea de 1 TB. Nu lipsesc porturile HDMI şi USB, iar greutatea ajunge la puţin peste 11.6 kg.

Un alt model Asus, cu o configuratie usor imbunatatita

Un alt model Asus, cu o configuratie usor imbunatatita

HP Elite – 5.650 lei

Pentru utilizatorii cu buget generos, dar fără pretenţii pentru jocuri, HP vine pe piaţă cu un calculator All-in-One dotat cu ecran cu diagonală de 23″ şi rezoluţie FullHD 1920×1080 pixeli.

Producătorul american a optat pentru o platformă hardware Intel IvyBridge dotată cu procesor Intel Core i7-3770 cu frecvenţa de 3.4 GHz, placă video integrată Intel HD Graphics, 4 GB RAM şi HDD de 500 GB.

Ca dotări suplimentare există şi o unitate DVD-RW, iar conectivitatea este asigurată de şase porturi USB, însă nu şi de port HDMI. Computerul cântăreşte aproape 10 kg şi vine cu sistemul de operare Windows 8 preinstalat.

HP ofera de asemenea un All-in-One cu dotari tehnice bune

HP ofera de asemenea un All-in-One cu dotari tehnice bune

Dell AIO XPS – 7.250 lei

Pentru utilizatorii care au nevoie de un All-in-One cu ecran cât mai mare şi platformă hardware puternică, modelul XPS propus de Dell ar putea reprezenta soluţia optimă. Acesta este dotat cu ecran touchscreen de 27″ cu rezoluţie 2560×1440 pixeli, în timp ce platforma hardware este propulsată de un procesor Intel Core i5-4430S cu frecvenţa de 2.7 GHz, placă video Nvidia GeForce GT 750M, 6 GB RAM şi HDD de 1 TB.

Printre dotările suplimentare se numără unitatea optică Blu-Ray, 4 porturi USB 3.0 sau portul HDMI. Kitul format din mouse şi tastatură este wireless.

Dell XPS, un model pentru utilizatorii cu pretentii

Dell XPS, un model pentru utilizatorii cu pretentii

Calculatoare All-in-One iMac

Daca preferi sistemul de operare Mac, Apple are de asemenea cateva oferte interesante:

iMac 21.5” – 7.100 lei

Oricât de mult se străduiesc producătorii să intre pe nişa calculatoarelor All-in-One, Apple rămâne probabil cu cea mai mare notorietate datorită celebrelor calculatoare iMac.

Modelul cu monitor IPS de 21.5” şi rezoluţie 1920×1080 pixeli este dotat cu procesor Intel Core i5 cu frecvenţa de 2.9 GHz şi placă video dedicată Nvidia GeForce GT 750M. HDD-ul de 5400 rpm are o capacitate de 1 TB, în timp ce memoria RAM este de 8 GB.

Un iMac de dimensiuni mai mici de la Apple

Un iMac de dimensiuni mai mici de la Apple

iMac 27” – 9.900 lei

Pentru cei care au nevoie de un ecran de 27″, Apple propune un model cu monitor IPS cu rezoluţie 2560×1440 pixeli şi care este dotat de asemenea cu platforma hardware Intel Haswell.

Aceasta este compusă dintr-un procesor quad-core Intel Core i5 cu frecvenţa de 3.4 GHz şi placă video dedicată nVidia GeForce GTX775M de 2 GB, în timp ce HDD-ul de 1 TB rulează la 7200 rpm.

Computerul dispune de patru porturi USB 3.0, doua porturi Thunderbolt şi cântăreşte aproape 10 kg.

Pentru pretentiosi exista si un model cu diagonala de 27"

Pentru pretentiosi exista si un model cu diagonala de 27″

Concluzii

Calculatoarele All-in-One îţi permit să economiseşti mult spaţiu şi multe cabluri comparativ cu un computer clasic, însă preţurile destul de piperate şi limitarea upgrade-urilor cântăresc destul de mult în decizia finală.

Totuşi, pentru utilizatorii pasionaţi de multimedia care au nevoie de un display de minim 21”, calculatoarele All in One pot fi o soluţie interesantă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri