GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Componente PC defecte – cum le identificăm din Windows

Autor: Echipa GiZ

Uneori, nu programele sau driverele cauzează probleme pe care nici o reinstalare nu le poate repara, ci componentele PC defecte. Pentru a funcționa, un calculator are nevoie de sursă de alimentare, placă de bază, memorie RAM, procesor, placă video și hard drive. Desigur, pentru o configurație completă, avem nevoie și de o serie de periferice și alte accesorii, de la monitor, tastatură și mouse, până la multifuncționale și un sistem de sunet mai performant.

Dar, cu cât sunt mai multe componente, cu atât crește și probabilitatea ca una dintre ele să se defecteze sau să nu funcționeze corespunzător. Un defect hardware poate împiedica pornirea sistemului, poate bloca calculatorul în timp ce funcționează sau ar putea să repornească sistemul de operare fără a salva activitățile în desfășurare.

Detectarea unei componente defecte poate părea o sarcină pentru specialiști, dar există și câteva modalități de a stabili cauza unei probleme apelând la instrumente și programe incluse în Windows sau disponibile gratuit. Folosirea lor nu ar trebui să implice riscuri și ar putea să furnizeze  informații utile pentru prevenirea unei probleme mai grave.

Windows Performance Monitor

Începând cu Windows Vista, Microsoft a inclus în sistemul de operare un modul care să să asigure monitorizarea în timp real a performanțelor componentelor fizice și aplicațiilor. Utilitarul poate genera rapoarte detaliate privind starea computerului, componentele care nu funcționează corect sau alte probleme ce afectează sistemul. Monitorul de performanță (Performance Monitor) poate fi accesat din Panoul de control, secțiunea Instrumente și informații despre performanță (Performance information and Tools), apoi Instrumente complexe (Advanced tools). Alternativ, programul poate fi pornit căutând „perfmon”.

Windows Performance Monitor

Raportul indica o problema cu un dispozitiv bluetooth

Fereastra principală oferă o scurtă descriere a funcțiilor, un sumar al sistemului și câteva detalii cu privire la utilizarea programului. Pentru a genera un raport de diagnostic al sistemului, din Data Collector Sets se alege System, apoi System Diagnostics și, apăsând butonul dreapta al mouse-ului, Start. Pentru a genera direct un raport de diagnostic se poate tasta comanda „perfmon /report” în utilitarul de căutare Windows sau în fereastra Run.

În secțiunea Diagnostic Results – Warnings sunt detaliate problemele identificate și sunt prezentate câteva soluții de remediere.

Monitorul de fiabilitate (Reliability Monitor)

Monitorul de fiabilitate măsoară problemele hardware și software ale sistemului și oferă un index de stabilitate care variază de la „cel mai puțin stabil” – 1 la „cel mai stabil” – 10.  Utilitarul poate fi găsit în Centrul de acțiune (Action Center) secțiunea Întreținere (Maintenance), accesând Vizualizați istoricul de fiabilitate (View reliability history). Raportul generat arată pe zile și săptămâni problemele hardware sau software apărute și oferă posibilitatea de a căuta soluții. Apăsând orice element din grafic, vor putea fi vizualizate detaliile despre respectiva problemă. Monitorul de fiabilitate este foarte util pentru a observa dacă o problemă se repetă în timp și la ce interval. Dacă un eveniment legat de o componentă hardware se repetă frecvent, ar putea indica un defect sau posibilitatea defectării în perioada următoare.

Reliability Monitor

Monitorul de fiabilitate

Diagnosticarea problemelor de memorie

În cazul în care sistemul de operare detectează o problemă cu memoria RAM, va solicita executarea Instrumentului de diagnosticare a memoriei. Utilitarul poate fi pornit și manual din Panoul de control, în secțiunea Instrumente de administrare (Administrative Tools) Diagnosticare memorie Windows (Windows Memory Diagnostic), ori căutând „MdSched”. Utilitarul oferă posibilitatea de a reporni calculatorul sau de a programa verificarea la următoarea inițializare a sistemului.

Windows Memory Diagnostic

Instrumentul de verificare a memoriei

După restart, instrumentul de diagnosticare va efectua o serie de teste pentru a stabili eventualele probleme ale memoriei RAM. Microsoft recomandă ca verificarea să se efectueze automat, dar există și posibilitatea de a modifica parametrii testelor apăsând tasta F1, opțiune recomandată utilizatorilor avansați. În acest mod, se poate stabili testul efectuat, de bază, standard sau extins, și numărul de repetări. La finalizarea testelor, sistemul va reporni automat, rezultatele fiind afișate după ce utilizatorul se conectează la Windows.

Verificarea erorilor pe hard disk

Hard disk-ul este una din componentele cele mai susceptibile să se defecteze deoarece are componente în mișcare și trebuie să facă față la scrieri și citiri repetate. Deși SSD-urile rezolvă o parte a acestor probleme, și ele pot fi afectate de diverse erori care să cauzeze instabilitatea sistemului.

Cea mai simplă cale de a verifica existența eventualelor erori este folosirea instrumentului dedicat din Windows. Pentru a verifica o partiție, trebuie selectată din Computer, se apasă butonul dreapta al mouse-ului și apoi Proprietăți (Properties). Din fereastra deschisă, se alege fila Instrumente (Tools) și, din secțiunea Verificare Erori (Error-checking), Verificare acum (Check Now). Bifând Reparare automată a erorilor de sistem (Automatically fix file system errors), utilitarul va încerca să repare automat problemele cu fișierele și folderele pe care le detectează scanarea. Dacă nu este selectată această opțiune, problemele vor fi doar raportate, fără a fi rezolvate.

Hard Disk Check

Verificarea erorilor de disk

Opțiunea Scanare și încercare de recuperare a sectoarelor defecte (Scan for and attempt recovery of bad sectors) încearcă să identifice și să repare erori fizice pe hard disk, selectarea ei crescând timpul de finalizare. De asemenea, selectarea acestei opțiuni pentru partiția pe care este instalat sistemul de operare va programa verificarea la următoarea pornire a calculatorului.

Pentru a căuta și repara atât erorile de fișier și erorile fizice, pot fi selectate ambele opțiuni. Este recomandat să nu fie folosit computerul în timp ce se efectuează scanarea.

În Windows 8 verificarea se realizează în mod automat în fundal, dar utilizatorul are posibilitatea de a efectua și o verificare manuală.

Instrumente gratuite de informare și diagnosticare

Alături de programele și facilitățile incluse în Windows, există și mai multe programe gratuite care pot fi folosite pentru a consulta informațiile despre componentele PC-ului și a detecta eventualele probleme hardware.

SpeedFan

Programul monitorizează temperaturile și viteza ventilatoarelor din sistem, fiind foarte util pentru a stabili dacă o componentă se încălzește mai mult decât ar trebui sau dacă un cooler nu funcționează. Alături de aceste funcții, programul indică temperatura hard disk-ului și informațiile SMART care oferă date privind eventualele defecte.

HWiNFO

Aplicația încearcă să ofere informații detaliate despre toate componentele hardware, monitorizează senzorii în timp real, oferă avertizări și rapoarte detaliate. Dezvoltatorii susțin că aplicația este actualizată în mod constant pentru a oferi informații exacte despre componentele lansate de curând.

HWMonitor

HWMonitor este un program care asigură monitorizarea principalilor senzori: voltaj, temperatură și funcționarea ventilatoarelor. Pentru hard disk, oferă informații despre temperatură și atributele SMART.

Concluzii

Defectarea unei componente a PC-ului generează probleme de funcționare a căror cauză nu este întotdeauna evidentă. Instrumentele incluse în Windows pot ajuta utilizatorul să detecteze componentele defecte, să stabilească când au apărut erorile și la ce interval se repetă. Programele disponibile gratuit oferă câteva funcții în plus față de utilitarele Windows, cum ar fi monitorizarea temperaturilor și funcționării ventilatoarelor. Odată ce a fost identificată problema, pot fi evaluate posibilitățile de a repara la un centru specializat sau de a înlocui o componentă defectă.

4 comentarii

  1. Stanciu Silviu

    29 ianuarie 2014 la 02:11

    Verificarea erorilor pe hard disk

    La mine nu merge sa verific C: unde este windowsul ,cealata partitie a mers, eu am o problema cu freez-ul la pc daca atung unitate cu palma sau dau foarte incet iau freez. Sursa cum o pot verifica daca functioneaza, adica e vreun program?

    • Finu

      18 ianuarie 2015 la 14:43

      Windows can’t check the disk while it’s in use!Dai schedule disk check si dai restart la pc ar trebui sa ti se deschida cand se aprinde pc, sa iti verifice erorile.

  2. Lucian

    5 decembrie 2017 la 00:14

    Este posibil din cauza că windows este pe 32 de biți și procesorul are la specificații 64 de biți, un joc mediu să se întrerupă la puțin timp după ce începe și imediat apare un mesaj într-o fereastră în care scrie că windows a detectat o problemă hardware și că va căuta o soluție pentru rezolvare care îmi va fi comunicată ulterior. S-au cauza ar putea fi alta? Toate componentele la calculator sunt noi.

  3. rorro

    8 septembrie 2022 la 05:37

    Nu gasesc un program care sa detecteze ce componente sunt defecte in legatura cu faptul ca Monitorul ramane negru la pornire si abia dupa 30-40 minute porneste si se vede pe desktop imaginea

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri