Configurare calculator de top pentru jocuri, grafică şi editare video

Configurare calculator de top pentru jocuri, grafică şi editare video

Un calculator performant capabil să redea cele mai noi jocuri are nevoie de componente hardware pe măsură pentru a asigura o viteză cât mai bună, dar şi de un sistem de răcire adecvat.

După ce am văzut împreună ce tip de computer personal ne putem construi singuri pentru un sistem de buget şi unul cu performanţe medii, a venit momentul să apelăm la artileria grea: în acest articol, îţi prezentam câteva opţiuni interesante pentru configurarea unui sistem de top, ideal pentru jocuri, grafică sau editare video.

Teoretic, când vorbim despre astfel de configuraţii, preţul este ultimul lucru la care ne gândim. Totuşi, aşa cum vei vedea şi pe parcursul acestui articol, există şi câteva excepţii foarte bine definite.

În primul rând, cele mai performante componente au preţuri prohibitive pentru cei mai mulţi dintre noi, chiar dacă avem bugetul necesar pentru un sistem de top. De aceea, vom alege componente din gama high-end, însă vom analiza şi preţurile pentru a alege opţiunea cea mai adecvată.

În al doilea rând, există componente care sunt prea puternice chiar şi pentru cele mai drastice cerinţe, motiv pentru care achiziţia unora care oferă performanţa brută la superlativ nu este întotdeauna justificată.

Platformă Intel sau AMD?

Intel domină autoritar piaţa în segmentul procesoarelor pentru calculatoare, însă această dominaţie este cu atât mai evidentă în cazul componentelor pentru jocuri şi editare video. Odată cu lansarea noilor procesoare Ryzen de la AMD, Intel se vede însă din nou concurată de către rivalul care se zbătuse în mediocritate timp de un deceniu.

Această bine venită revenire a celor de la AMD și-a pus pus deja amprenta asupra prețurilor, iar ideea unei piețe din nou concurențiale este foarte atractivă.

Cu puţine excepţii, toate computerele de top sunt livrate cu procesoare Intel, aşa cum ai putut observa şi din articolul în care am prezentat sisteme desktop pentru jocuri. Încetul cu încetul, noile AMD Ryzen vor deveni însă și ele opțiuni demne de luat în seamă care vor fi integrate atât de către producătorii majori cât și de cei locali.

Plăci de bază

Limitarea la platforma Intel nu este benefică pentru utilizatorul final, însă cel puţin îţi uşurează misiunea pe a alege componentele potrivite. În cazul plăcii de bază, trebuie să alegi una cu socket 1151, compatibilă cu procesoarele Intel din cadrul generaţia Skylake și cu viitoarele procesoare din generația Kaby Lake care vor apărea în primele luni ale lui 2017.

În ofertele magazinelor se regăsesc numeroase opţiuni cu preturi ce depăşesc lejer 1.000 lei, însă noi ne-am oprit asupra unor modele cu preţuri ceva mai “pământeşti”: ASUS Z170 PRO GAMINGGigabyte GA-Z170-HD3P sau ASUS H110M-K.

asus z170 pro gaming

Procesoarele AMD Ryzen folosesc o nouă interfață electronică și electrică, deci este necesară achiziția unei noi plăci de bază care să ofere socket AM4. Veste bună este că toate procesoarele Ryzen vor folosi acest socket, deci am scăpat de versiuni diferite, așa cum este cazul acum, când compania folosește AM3+, FM2+ și AM1. O altă veste bună este că toate coolerele AM3+ sunt compatibile cu AM4, iar în unele cazuri pot fi refolosite chiar și modelele mai vechi făcute pentru AM3 sau AM2.

Cele mai puternice modele de plăci de bază folosesc chipsetul X370, însă dacă nu aveți nevoie de compatibilitate SLI sau CrossFire vă puteți orienta către mai micul B370, iar dacă nici overclocking-ul nu vă pasionează, un model de bază cu A370 ar trebui să fie suficient.

Noi ne-am orientat atenția către Asus PRIME X370-PROGigabyte AB350-Gaming 3 și Gigabyte GA-A320M-DS2.

Asus-PRIME-X370-PRO

Procesoare

Teoretic, procesoarele Intel dedicate segmentului de top fac parte din gama Core i7. Din păcate, acestea au de asemenea preţuri care depăşesc cu uşurinţă 1.000 lei şi ajung chiar până la 1.400 lei în cazul unora dintre cele mai performante modele.

De aceea, pe lângă Intel Core i7-6700K, vă recomandăm şi trei modele Core i5 ceva mai ieftine, dar care ar trebui să fie suficient de puternice chiar şi pentru cele mai noi jocuri disponibile pe piaţă: Intel Core i5-6400 (2,7 GHz), Intel Core I5-6500 (3,2 GHz) sau versiunea mai rapidă care vă permite și overclocking-ul Intel Core i5-6600K.

intel core i7 skylake

Noile procesoare din familia Ryzen de la AMD fac parte din familiile 7 și 5, acestea concurând în mod vizibil cu rivalii Core i7 și Coire i5 de la Intel. Conform testelor care deja sunt prezente peste tot pe Internet, noile procesoare AMD sunt ceva mai lente decât rivalii Intel, însă procentul de penalizare care variază, în funcție de test, între 0 și 25 de procente, ne spune că AMD a reușit într-adevăr să revină pe linia cea dreaptă.

Spre deosebire de oferta Intel, cea AMD este ceva mai ieftină, însă și în cazul lor va trebui să plătiți un preț piperat pentru cele mai performante modele. Pentru cei care urmăresc performanța dar vor totodată un preț ceva mai bun, AMD Ryzen 7 1700 este o opțiune bună, iar cei care vor procesoare cu preturi de achiziție care să atingă cel mult 1000 de lei pot opta pentru AMD Ryzen 5 1600 sau pentru cel mai ieftin model din gamă, modelul quad-core AMD Ryzen 5 1400.

amd-ryzen

Plăci video

Placa video este o componentă esenţială pentru jocuri, motiv pentru care îţi recomandăm să alegi cu grijă această componentă. Este important ca placa video să fie dintr-o generaţie curentă şi să aibă cel puţin 4 GB de memorie RAM, dar dacă bugetul tău este oarecum limitat există opţiuni bune şi cu 2 sau 3GB RAM.

Nvidia şi AMD oferă produse de bună calitate în acest segment, iar printre recomandările noastre se numără MSI GeForce GTX 1070 ARMOR OCGIGABYTE Radeon RX 480 G1 Gaming și ASUS GeForce GTX 1060 DUAL.

gigabyte radeon rx 480 pro gaming

Memorii RAM

Pentru a nu avea surprize neplăcute în privinţa jocurilor sau aplicaţiilor profesionale de editare foto-video, este bine să optezi pentru o cantitate de memorie de minim 8 GB RAM.

Plăcile de bază pentru procesoarele Intel din generația Skylake funcționează cu memorii DDR4, însă cei care doresc să-și păstreze mai vechile memorii DDR3 pot găsi totuși câteva modele mai ieftine care au păstrat compatibilitatea. Puteți arunca o privire către HyperX Fury Black, Corsair Vengeance LPX sau ceva mai ieftinele Kingston ValuerRAM.

hyperx fury black

Hard-disk-uri

Lucrurile devin interesante când ajungem la categoria unităţilor de stocare. În primul rând, avem nevoie de un HDD cu o capacitate cât mai mare, sau mai bine zis de două HDD-uri, iar în al doilea rând avem nevoie de o viteză cât mai bună. Soluţia ideală ar fi un Solid State Drive, însă acestea au capacităţi reduse. Compromisul? Unul sau două HDD-uri clasice de capacitate mare pentru date şi un SSD pentru sistemul de operare, pentru ca pornirea PC-ului şi gestionarea aplicaţiilor să fie mai rapide.

La categoria HDD-uri te poţi orienta spre Seagate Barracuda 2 TB (410 lei), Western Digital Purple 2 TB (460 lei) sau Western Digital Red 2 TB (500 lei), iar în privinţa SSD-urilor poţi opta pentru SSD Kingston UV400 240 GB (410 lei), SSD Samsung 850 EVO 250 GB (400 lei) sau SSD Intel 2500 Series 240 GB (400 lei).

SSD-urile asigura o viteza mai buna in sistemul de operare
SSD-urile asigura o viteza mai buna in sistemul de operare

Unităţi optice

Unitatea optică şi-a pierdut semnificativ din importanţă în cadrul unui sistem de calcul. Pe de o parte, stick-urile USB sunt acum mult mai populare datorită uşurinţei de utilizare prin copierea şi ştergerea repetată a datelor, a portabilităţii superioare, a capacităţii mult mai variabile şi a preţurilor scăzute. În plus, serviciile de tip cloud beneficiază de numeroase funcţii care fac ca utilizarea bătrânelor discuri să devină ineficientă.

De aceea, noi îţi recomandăm să renunţi complet la achiziţionarea unei unităţi optice, mai ales că este o componentă pe care o vei putea adăuga cu uşurinţă pe viitor dacă chiar vei avea nevoie. Într-o astfel de situaţie puţin probabil, poţi cumpăra un DVD-RW Asus pentru 85 lei.

Unitatea optica poate fi eliminata de pe lista de achizitii
Unitatea optica poate fi eliminata de pe lista de achizitii

Carcase şi surse

Un computer de top are nevoie, implicit, de o carcasă atât funcţională din punct de vedere al modului în care pot fi aranjate componentele, cât şi al designului, motiv pentru care şi aici vom apela la producători renumiţi în domeniu.

Oferta este una foarte bogată, însă noi ne-am oprit asupra modelelor Thermaltake View 27 (230 lei), Antec Three Hundred Two (325 lei) şi Zalman Z11 Plus (280 lei).

Se subînţelege că sursa o vei achiziţiona separat, iar aici sfatul nostru este să te orientezi spre modele cu peste 600 W, întrucât vorbim de o cofiguratie hardware care necesită putere pe măsură. Iată câteva dintre modelele pe care le poţi achiziţiona: Seasonic M12II-620 EVO Edition Bronze (460 lei) , Corsair CS750M 80 Gold 750 W (480 lei)sau Thermaltake Smart SE 630W (300 lei).

antec three hundred

Concluzii

Configurarea unui sistem de top necesită un buget pe măsură, însă dacă nu vrei să faci niciun fel de compromis în privinţa performanţei vei trece peste acest aspect. În plus, chiar şi în acest segment poţi găsi uneori oferte foarte bune şi trebuie să ţii cont de eficienţa reală a unei componente, pentru că nu de puţine ori hardware-ul disponibil este mai puternic decât solicitările la care este acesta supus de aplicaţii sau jocuri.

În final, iată o posibilă configuraţie pentru un sistem de top, pe baza componentelor prezentate în acest ghid:

ComponentaModelPret (lei)
Placa de baza

Gigabyte GA-Z170-HD3P

625
ProcesorIntel Core I5-6500990
Placa videoGIGABYTE Radeon RX 480 G1 Gaming1.250
Memorie RAMHyperX Fury Black 8 GB230
Hard-diskWD Purple 2 TB si SSD Kingston UV400 240 GB700
Carcasa si sursaAntec Three Hundred Two și Seasonic M12II-620790
Total4.585

Alegeri inspirate şi spor la cumpărături!

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!