GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Intel a lansat în România noua generaţie de procesoare Core

Autor: Echipa Giz.ro

Noua generaţie de procesoare Intel Core, bazată pe arhitectura Sandy Bridge, a fost aşteptată cu nerăbdare de industria IT la începutul anului, datorită noutăţilor majore promise de producătorul american. Iar atunci când primele informaţii oficiale au evidenţiat o parte din aceste noi caracteristici am aşteptat cu şi mai mare nerăbdare ocazia de la le evalua corespunzător.

Giz a fost prezent la lansarea în România a noii generaţii de procesoare Intel Core şi îţi prezintă impresii la cald după ce a avut oportunitatea de a testa procesoarele pe o gamă diversificată de desktopuri şi laptopuri.

Noua generaţie Intel Core: modele disponibile

Noua generatie Intel Core a sosit si in Romania

 

Mulţi dintre voi cunosc probabil deja caracteristicile noii generaţii Intel Core, însă voi relua pe scurt datele esenţiale. Noua generaţie este alcătuită din 29 de modele de procesoare Intel Core i3, Intel Core i5 şi Intel Core i7, dintre care 15 sunt dedicate platformelor mobile, iar celelalte 14 desktopurilor. Pentru a se diferenţia mai uşor de prima generaţie, noile procesoare au primit cifra 2 în fata indicativului utilizat până în prezent. De exemplu, cel mai puternic procesor mobil din gama (Core i7 Extreme Edition) poartă denumirea i7-2920XM. Alte convenţii utilizate de Intel sunt ULV pentru procesoarele Ultra Low Voltage şi K pentru a desemna procesoarele dedicate overclockingului.

Împachetare: Totul într-un singur chip

Platforma Sandy Bridge pentru desktop

 

Principala noutate a celei de-a două generaţii de procesoare Intel Core este arhitectura Sandy Bridge construită în procesul de fabricaţie pe 32 nanometri, care integrează în acelaşi cip procesorul, placă grafică integrată şi controllerul de memorie. Dacă la nivelul procesoarelor avem 29 de modele, la capitolul plăcilor grafice integrate trebuie să ne mulţumim cu numai două opţiuni: HD 2000 şi HD 3000. Teoretic, acestea sunt de două ori mai rapide decât vechiul GMA 4500.

Tehnologii disponibile pe noua generaţie

Platforma Sandy Bridge pentru laptopuri

 

Printre tehnologiile introduse odată cu nouă generaţie se număra Intel Quick Sync Video care, în ciuda numelui mai puţin sugestiv, îmbunătăţeşte viteza de procesare video hardware, InThru 3D, care permite vizionarea filmelor Blu-ray în format 3D cu ajutorul unor ochelari speciali sau suportul pentru playback 1080p în cadrul serviciului Intel Wireless Display.

Evaluarea noilor procesoare

La finalul prezentării noii platforme SandyBridge a venit şi momentul mult-asteptat: Intel ne-a pus la dispoziţie numeroase modele de test, atât desktop, cât mai ales portabile, prin intermediul partenerilor Acer, Altex, Asus, Dell, eMAG, eta-2u, Fujitsu, Hewlett Packard, Lenovo, Maguay, MSI şi Sony. Din motive lesne de înţeles, nu au putut trece pe la fiecare PC şi laptop în parte pentru a vedea cum rulează noile procesoare, însă am remarcat că fiecare producător şi integrator de sisteme vine cu propriile produse, încercând să atragă clienţi nu numai datorită performanţelor noilor configuraţii, cât şi prin designul ales pentru produsul finit.

Pastila de siliciu a noilor Intel Core

 

Am studiat performanţele reale ale procesoarelor prin intermediul software-ului dedicat CPU-Z, care evidenţiază caracteristicile noilor unităţi de procesare, dar şi al programului de diagnostic Windows Experience Index dezvoltat de Microsoft. Ca exemple, un procesor Intel Core i7 2630QM cu frecvenţa de 2 GHz a obţinut un scor de 7.3 pe un laptop Asus, iar un Intel Core i7 2720QM cu frecvenţa de 2.2 GHz a reuşit un mic progres până la 7.4 puncte pe un portabil pus la dispoziţie de HP. Inevitabil, în cazul procesoarelor i5 rezultatele au fost mai slabe, iar un Intel Core i5 2410M tactat la 2.3 GHz a obţinut 6.9 puncte pe un notebook HP.

Concluzii

În mod cert, nouăageneraţie de procesoare Intel Core reprezintă un pas înainte pentru industria IT, iar partea bună este că puteţi deja să experimentaţi tehnologia. Primele PC-uri şi laptopuri ale producătorilor şi integratorilor mai sus menţionaţi sunt deja disponibile în magazinele de specialitate şi vor fi urmate şi de altele. În total, Intel intenţionează să integreze noile procesoare în peste 500 de modele de PC-uri şi laptopuri, motiv pentru care oferta va fi una foarte generoasă, adaptată pe mai multe paliere de buget.

1 comentariu

  1. POHUI

    11 martie 2016 la 20:40

    Data vitoare cand scrieti un articol de genul asta nu uitati sa mentionati DATA PUBLICARII ARTICOLULUI! nu de alta dar ma uit pe url-ul asta peste 3 ani si procesoarele imi par tot noi ca nu am de unde sa stiu cand au fost "lansate" dar da bine pentru reclama la PCGARAGE.
    ce pot sa spun,"CINSTE SI OMENIE!;)"

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri