GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Intel Core i7 (nume de cod Nehalem) – superprocesorul

Autor: Echipa GiZ

Nu exista procesor pe lumea asta precum Intel Core i7 si asta pentru ca inginerii de la Intel au creat ceva inedit. Intel Core i7 are o arhitectura total schimbata care ii permite sa fie mai rapid decat orice alt procesor de pe piata la ora actuala, arhitectura la care se lucreaza de cel putin 4 ani de zile, de cand s-au auzit primele zvonuri.

Deocamdata, in magazinele romanesti gasesti trei procesoare din familia Intel Core i7: Intel Core i7 965 Extreme Edition (4160 RON), Intel Core i7 940 (2270 RON) si Intel Core i7 920 (1170 RON). Din vara vom vedea alte doua modele noi: Intel Core i7 950 si Intel Core i7 975 Extreme Edition.

Intel Core i7 - vedere fata verso a procesorului

Intel Core i7 - vedere fata verso a procesorului

Procesoarele Intel Core i7 au arhitectura pe 45 nm (se refera la metoda litografica de tiparire a circuitolor) si cate patru nuclee. Insa fiecare dintre aceste nuclee poate lucra in sistem HyperThreading pe doua ramuri de procesare astfel ca un computer va detecta practic opt nuclee. Evident, asta inseamna viteza mai mare, dar asta nu este tot. Inginerii de la Intel au scos cu totul din Core i7 portiunea dedicata FSB-ului (Front Side Bus). Aceasta se ocupa cu comunicarea dintre procesor si controller-ul de memorie RAM. Acum, acest controller este incorporat intr-un chip numit Intel X58 Express Chipset, deci practic, nu mai exista intermediari intre Core i7 si memorie ceea ce inseamna si mai mare viteza de operare.

Specificatii Intel Core i7 965 Extreme Edition,  Intel Core i7 940 si Intel Core i7 920 (Sursa: Intel)

Specificatii Intel Core i7 965 Extreme Edition, Intel Core i7 940 si Intel Core i7 920 (Sursa: Intel)

Intel a umblat si la managementul consumului astfel ca in momentul in care un nucleu al procesorului nu este utilizat, nu mai este alimentat electric. Un lucru ciudat este ca prin tehnologia Intel QuickPath Interconnect, Core i7 poate lucra cu canale formate din 3 DIMM-uri fiecare. Deci pe un singur canal, cu trei DIMM-uri controllerul poate livra o banda de date cu viteza de 25,6 GB/s!

In testele specialistilor de la Madships.com, scorurile obtinute de noile Core i7 au fost mult peste Phenom X4 9850 BE al AMD si Intel Core 2 Duo E8600 in ce priveste capaticatile de procesare aritmetica, multimedia si ca latime de banda de date.

Intel Extreme Motherboard DX58SO – prima placa de baza Intel creata special pentru noile procesoare Core i7

Intel Extreme Motherboard DX58SO – prima placa de baza Intel creata special pentru noile procesoare Core i7

Toate bune si frumoase! Maniacii de putere si viteza maxime au un nou vis, dar nu este chiar atat de simplu pe cat pare. Core i7 nu merge pe orice placa de baza pentru ca are o arhitectura deosebita. Iti trebuie una compatibila cu nou socket LGA1366, de pilda Intel Extreme Motherboard DX58SO poreclita si Smackover care este si prima placa de baza dezvoltata de Intel pentru noile procesoare Core i7. Cu ocazia asta mai debitezi din contul personal aproximativ 980 de lei. Intel Extreme Motherboard DX58SO nu se mai incurca cu porturi IDE si Floppy. Ai la dispozitie doar porturi SATA pentru hard disk-uri si unitati optice. Bineinteles, nu lipsesc conectorii PCI Express x16 (2 la numar, in cazul in care vrei sa pui doua placi grafice ATI in configuratie CrossFire).

Rezultatele testelor comparative realizate de Madshrimps cu procesoarele Intel Core i7 965 Extreme Edition, Intel Core i7 920, AMD Phenom X4 9850 BE si Intel Core 2 Duo E8600

Rezultatele testelor comparative realizate de Madshrimps cu procesoarele Intel Core i7 965 Extreme Edition, Intel Core i7 920, AMD Phenom X4 9850 BE si Intel Core 2 Duo E8600

OK, va merge mai rapid pentru jocuri, excelent pentru multimedia si in fapt, pentru orice aplicatii ai avea in minte, dar ramane frustrant faptul ca de fiecare data cand apare ceva nou, upgrade-ul pentru PC este aproape total. Schimbi procesorul? Pai atunci schimba tu si placa, eventual memoria RAM si cu ocazia asta iti dai seama ca ai scapat doar de investitia in placa video (slava Domnului o poti folosi pe cea de acum pentru ca slot-ul PCI Express x16 a ramas la locul lui), carcasa si sursa de alimentare.

Celor care mai asteapta sa scada preturile le voi spune ca sunt intelepti, iar celor care tocmai s-au imbracat sa plece spre magazine le urez succes la configurare si sa se faleasca apoi sanatosi cu noua lor jucarie. Iar daca unii dintre voi au deja un computer cu procesor Core i7, n-ar strica sa lase aici niste impresii pentru colegii care il vor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri