GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Core i9 și Skylake-X: ce trebuie să știm despre noile procesoare Intel

Autor: Echipa Giz.ro

Compania Intel a anunțat noua familie de procesoare Core i9 în cadrul Computex, iar acestea sunt acum pregătite să ajungă pe rafturile magazinelor și în calculatoarele pasionaților. O gamă de produse cu performanțe de top destinată doar celor pasionați de overclocking sau cei celor care au nevoie de maximum posibil de performanță, Core i9 este un produs atrăgător, însă ce se ascunde în spatele acestui nume?

Procesoarele Intel cu performanțe maximizate nu sunt o noutate, fie că vorbim de mai bătrânele Extreme Edition sau de mai noile Haswell-E și Broadwell-E. Anul acesta, Intel le-a catalogat pe cele mai rapide dintre acestea sub un nume propriu, Core i9, însă noua oferă de procesoare performante ale companiei nu se rezumă doar la acestea.

O componentă esențială a noii platforme Basin Falls, adică cea mai proaspătă iterație a ceea ce Intel numește „High End Desktop ( HEDT)”, noile procesoare aparțin gamelor Skylake-X și Kaby Lake-X. Încercând să acopere nevoile de putere, dar neuitând și de entuziaștii care nu dispun chiar de fonduri abisale de bani, oferta începe de la un procesor Intel Core i5 de top, trece prin gama clasicilor campioni Core i7 și sfârșește cu noile modele Core i9.

Aceste procesoare sunt secondate de un chipset nou pentru plăci de bază, X299, și de un socket nou, LGA 2066, cei care doresc să facă astfel trecerea la noile modele urmând astfel să facă un upgrade consistent. Dar să vedem despre ce este vorba…

Noile procesoare: Skylake-X și Kaby Lake-X

Generația anterioară de procesoare HEDT de la Intel, adică Broadwell-E, a inclus două procesoare cu șase nuclee, unul cu opt nuclee și unul cu zece nuclee. Producătorul s-a menținut astfel în categoria pe care el o numește „cu număr redus de nuclee”, procesoarele cu 12 sau mai multe unități logice de procesare fiind destinată doar pieței enterprise.

În acest an, Intel a decis să fie mai ambițioasă și a adus pe piața sistemelor desktop pentru utilizatorii obișnuiți și procesoare din gama cu număr mare de nuclee, cel mai puternic exemplar urmând să ofere nu mai puțin de 18 nuclee și 36 de fire de execuție. Compania se adresează astfel profesioniștilor care folosesc aplicații extrem de pretențioase, jucătorilor pasionați de rezoluții 4K și detalii grafice maxime sau celor care fac streaming online la rezoluții foarte mari.

intel_core_x-series_processor

La baza noii oferte Intel se găsesc noile procesoare Kaby Lake-X. Despre Kaby Lake am vorbit deja, iar noile procesoare Kaby Lake-X sunt doar o versiune ușor îmbunătățită. În număr de două, i5-7640X și i7-7740X, acestea oferă patru nuclee de procesare, patru și respectiv opt fire de execuția, frecvențe mai mari de lucru, compatibilitate cu memoriile DDR4-2666 și un consum maxim admis mai ridicat, facilitând astfel overcloking-ul, însă renunță la interfața grafică încorporată.

Intel-Core-i5-i7-X

După cum se remarcă, noua micro-arhitectură Intel încă nu este gata pentru a păși în liga greilor HEDT. Compania Intel a ales probabil această soluție pentru a oferi și pe platforma Basin Falls niște procesoare accesibile compatibile cu socket-ul LGA 2066, în ideea că utilizatorii vor descoperi în timp avantajele unui sistem din gama extremă și vor face pașii către modelele mai scumpe cu mai multe nuclee. De altfel, și prețurile lor sunt practic aceleași cu ale modelelor Kaby Lake deja lansate.

Lucrurile devin cu adevărat interesante atunci când ne uităm la noile procesoare Skylake-X. Spre deosebire de modelele Kaby Lake-X, care sunt doar versiuni ușor îmbunătățite ale procesoarelor deja existente pe piață, modelele Skylake-X folosesc nuclee de procesare derivate din Skylake-SP, adică din acele nuclee de vârf care vor motoriza viitoarele procesoare enterprise din gama Xeon.

Intel-Core-i9-X-Extreme

Procesoarele Skylake-X aduc astfel ca noutăți o interfață cu memoria cu patru canale (în loc de două la Kaby Lake-X), un motor de calcul paralel AVX-512 care dublează performanțele celor oferite până acum, o versiune îmbunătățită 3.0 a algoritmilor Turbo Boost care poate acum supra-tacta în mod dinamic două nuclee în loc de unul, o arhitectură cache refăcută pentru a atinge performanțe mai bune și, bine înțeles, noul socket LGA 2066.

Primii doi membri ai familiei Skylake-X sunt două procesoare Core i7: Core i7-7800X și Core i7-7820X. Acestea oferă 6, respectiv 8 nuclee de procesoare, bine înțeles cu 12 sau 16 fire de execuție, 28 de magistrale PCIe (în loc de 16 la Kaby Lake-X), frecvențe de lucru mărite și o putere disipată maximă de 140 de wați.

intel-x299

Odată cu noile Core i9, lucrurile deja încep să arate cu adevărat impresionat. În număr de cinci, procesoarele Core i9 vor oferi 10, 12, 14, 16 și 18 nuclee de procesare cu 20, 24, 28, 32 și 36 de fire de execuție, oferind astfel o platformă de top cu o putere de procesare impresionantă. Intel răspunde astfel la oferta AMD, care a cunoscut o revenire impresionantă cu noile procesoare Ryzen, și se pregătește din timp pentru a avea o replică la viitoarele procesoare AMD Threadripper, care vor oferi și ele 16 nuclee de procesare și 32 de fire de execuție.

Deoarece un singur model de procesor Core i9 va fi lansat la finele lunii iunie 2017, mai precis Core i9-7900X, unele detalii sunt încă neconfirmate. Cu excepția frecvențelor maxime, acestea pot fi însă relativ ușor de ghicit și ne permit să ne facem o idee despre ce ne va oferi Intel în acest an.

Procesoare-Intel-Corei9-Corei7-Corei5-X

Fiind vorba de procesoare de top care se adresează și amatorilor de overclocking extrem, este de la sine înțeles că toate procesoarele Kaby Lake-X și Skylake-X vor veni cu un multiplicator deblocat care va permite ajustarea după nevoi a frecvențelor de lucru.

Noile plăci de bază LGA 2066

Toate procesoarele noi din familiile Skylake-X și Kaby Lake-X folosesc noul socket LGA 2066, iar plăcile de bază pentru acestea vor folosi chipsetul Intel X299. Acesta nu este cu mult mai dotat decât actualul vârf de gamă Z270, însă marchează un salt major de la X99, adică precedenta soluție HEDT care a susținut procesoarele Broadwell-E.

Un chipset de vârf capabil să susțină niște procesoare de vârf, X299 va oferi compatibilitate cu Intel Optane Memory pentru a accelera lucrul cu unitățile de stocare, compatibilitate cu până la 3 unități de stocare SSD de tip PCIe sau NVMe, 10 porturi USB 3.1, 24 de magistrale PCIe și compatibilitate cu cipul Alpine Ridge pentru suport și interconectare Thunderbolt 3 și USB 3.1 2nd generation. Această compatibilitate ar fi trebuit să fie oferită direct de către procesor, însă pentru aceasta va trebui să mai așteptăm ceva vreme.

intel_core_x-series_processor_family_near_final-page-017

Atenție însă, deoarece X299 și LGA 2066 sunt compatibile atât cu Skylake-X cât și cu Kaby Lake-X, alegerea unei plăci de bază va fi problematică deoarece compatibilitatea dintre acestea nu este perfectă. Aceste procesoare vor funcționa, într-adevăr, pe orice placă cu socket LGA 2066, însă alegerea unei plăci concepute pentru Kaby Lake-X va frâna performanțele unui procesor Skylake-X deoarece va oferi mai puține canale de memorie și magistrale PCIe, în timp ce situația inversă va fi o pierdere de bani deoarece un procesor Kaby Lake-X nu va putea folosi toate dotările oferite de o placă gândită pentru Skylake-X.

Problema cea mai mare va fi cea a numărului de sloturi de memorie. Plăcile de bază cu X299 vor veni în trei configurații, adică cu 8 sloturi (quad-channel, 2 memorii per canal), 4 sloturi (quad-channel, 1 memorie per canal) și 4 sloturi (dual-channel, 2 memorii per canal). Dacă veți opta pentru un mai ieftin Kaby Lake-X, cea de-a doua opțiune nu vă va permite să folosiți decât două din cele patru sloturi, iar prima va necesita achiziționarea a două sau patru memorii RAM care vor trebui conectate musai în sloturile potrivite. Este regretabil că Intel nu a ales altă cale, situația actuală fiind caraghios de complicată.

ASUS_Prime_x299_Deluxe_3D-1

Prețuri și disponibilitate

Cele două procesoare din familia Kaby Lake-X, adică i5-7640X și i7-7740X, cele două modele Core i7 din familia Skylake-X, adică Core i7-7800X și Core i7-7820X, și cel mai mic model Core i9, adică i9-7900X, vor fi disponibile începând cu data de 26 iunie.

Procesorul Core i9-7920X, care oferă 12 nuclee și 24 de fire execuție, va fi disponibil începând cu luna august a lui 2017. Pentru modelele cu 14, 16 și 18 nuclee, adică pentru Core i9-7940X, Core i9-7960X și Core i9-7980XE, va trebui să așteptați până în luna octombrie a anului 2017.

Prețurile anunțate în acest moment de Intel sunt:

  • Core i9 7980XE: 1999 USD
  • Core i9 7960X: 1699 USD
  • Core i9 7940X: 1399 USD
  • Core i9 7920X: 1199 USD
  • Core i9 7900X: 999 USD
  • Core i9 7820X: 599 USD
  • Core i9 7800X: 389 USD
  • Core i7 7740X: 339 USD
  • Core i5 7640X: 242 USD

Concluzii

Ambiția lui Intel de a nu se lăsa ajunsă din urmă de AMD se concretizează prin lansarea unor procesoare cu performanțe de top impresionante, prețurile modelelor de vârf fiind și ele mai scăzute decât cele ale generațiilor anterioare. Dacă Kaby Lake-X este în final doar un procesor desktop puternic obișnuit care cere doar o placă de bază nouă, Skylake-X este un monstru de putere care ajunge la configurații și prețuri care vor fi atractive doar pentru cei care au neapărat nevoie de ele.

1 comentariu

  1. Mihai

    7 aprilie 2020 la 13:59

    Salut, articolele publicate de dumneavoastra nu au o data de publicare? avand in vedere ca sunt informatii precise cred ca trebuiesc si ele datate, este ceva mai mult decat esential, ca de exemplu daca apare o noua serie de procesoare trebuie sa abordez informatiile orientativ in functie de publicare ca sa pot face o diferenta cu altare serie de procesoare de la o concurenta sa zicem. Plus ca structurarea informatiilor in materia cenusie a unor cititori se face pe baza datelor de de publicare. Nu cred ca e asa greu la "Autor: Echipa Giz.ro" sa adaugi data.
    Multumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri