Media playere – informatii si oferte de top
Un media player reprezintă una dintre cele mai bune soluţii pentru vizionarea filmelor în faţa unui televizor LCD/LED, în special dacă acesta suportă o gamă variate de formată.
Chiar dacă streaming-ul de pe internet devine din ce în ce mai popular şi în România, micile dezavantaje ale acestuia (o conexiune stabilă şi rapidă sau ecranul mai mic al monitorului) te împing să vizionezi mai confortabil filmele cu ajutorul unui astfel de gadget.
Aceste media playere s-au adaptat timpurilor moderne şi au renunţat aproape integral la suportul pentru discuri optice (DVD-uri), mizând pe conexiunea USB pentru a conecta un stick de memorie sau un HDD extern.
În plus, unele media playere vin din fabrică cu HDD de capacităţi generoase tocmai pentru a-ţi uşura misiunea de alegere.
GiZ îţi prezintă o selecţie a celor mai interesante media playere disponibile în România din toate gamele de preţ, pentru ca tu să poţi alege oferta adaptată bugetului tău.
Media playere de buget
În prezent, bugetul minim pe care trebuie să-l ai în vedere pentru achiziţionarea unui media player este de aproximativ 300 lei, iar în această gamă de preţ oferta este una destul de generoasă.
Producătorul român e-Boda propune unul dintre cele mai accesibile media playere de pe piaţă prin modelul HD for all 475. Acesta utilizează un chipset Realtek 1055 şi este compatibil cu cele mai uzuale formate video (mkv, avi, mpg, vob şi mov fiind doar câteva) şi oferă două porturi USB 2.0 pentru conectarea unor unităţi externe. Este dotat cu conexiune HDMI, iar rezoluţia maximă este Full HD 1080p.
Cu un nume aproape imposibil de reţinut, media playerul este primul din seria de produse de acest gen lansate de Western Digital. Suportă practic toate formatele uzuale pentru filme, însă este recomandată instalarea ultimului firmware pentru o compatibilitate mai bună. Subtitrările trebuie să aibă aceeaşi denumire ca şi filmul, iar cele în format sub nu sunt citite. Gadgetul cântăreşte doar 300 de grame.
Dacă eşti în căutarea unui media player ieftin care să ope cât mai puţin spaţiu, Asus O!Play Mini poate fi alegerea ideală, mai ales că are doar 175 de grame. Oferă suport pentru o gamă variată de formate video şi audio, iar fontul subtitrărilor poate fi modificat. Pe lângă portul USB pentru unităţi de stocare externe, gadgetul oferă şi cititor de carduri 4in1 pentru formatele SD, MS, xD şi MMC.Singurul punct negativ ar putea fi designul, care nu este unul tocmai elegant.
Pentru acelaşi preţ poţi opta însă şi pentru Philips HMP3000/12, care se descurcă cu aproape orice format de fisere video şi audio. Din păcate, opţiunile pentru fontul subtitrărilor sunt destul de limitate, iar butoanele telecomenzii sunt dificil de apăsat. Rezoluţia maximă este FullHD 1080p, însă pachetul nu include cablu HDMI, care va trebui achiziţionat separat.
Media playere de nivel mediu şi performant
Pe măsură ce bugetul creşte, media playerele devin mai interesante: au o construcţie mai solidă, beneficiază de mai multe opţiuni sau porturi şi au un design mai elegant, însă asta nu înseamnă că sunt perfecte.
Modelul propus de Asus are un design elegant şi oferă suport cele mai populare formate video şi audio în format FullHD 1080p, iar conectivitatea este de asemenea interesantă: două porturi USB 2.0, HDMI, RJ-45 şi LAN. Gadgetul poate fi utilizat şi pe post de player audio fără necesitatea de a deschide televizorul, iar greutatea este mai mică de 500 de grame.
Cel mai nou model de mediaplayer de la Western Digital este HD TV Live HD Streaming, care oferă suport atât pentru formatele uzuale de tip mkv sau avi, cât şi pentru formate mai puţin cunoscute. Nu lipseşte funcţia de Streaming media player sugerată de numele modelului, iar acesta oferă conectivitate USB, HDMI şi Wi-Fi. Un alt avantaj este greutatea de numai 190 de grame.
Egreat este un producător chinez de electronice fondat în 2006 mai puţin cunoscut pe plan local, însă media playerul de faţă are chipset Realtek 1186DD 750 MHz şi se remarcă prin marea varietate de fişiere audio şi video suportate. Este capabil să redea conţinut 3D, să facă conversii din 2D în 3D şi oferă conectivităţi USB 3.0, USB 2.0, HDMI 1.4 sau eSATA. În plus, cablul HDMI este inclus în pachet, iar media playerul are meniu în limba romană.
Pentru a-şi justifica preţul destul de piperat, Asus O!Play HD2 oferă câteva funcţii suplimentare mai puţin întâlnite în cazul mediaplayerelor. Astfel, poţi conecta la mediaplayer inclusiv HDD clasice de 3.5” cu funcţie NAS şi poţi folosi iPhone pe post de telecomandă, pe lângă sunetul surround TrueHD pe 7.1 canale. Nu lipseşte nici cititorul de carduri CF / SD / MMC / MS / MS Duo, conexiunea USB 3.0 sau cea HDMI, însă gadgetul are o greutate destul de mare la cele peste 700 de grame ale sale.
Media playere cu HDD inclus
În cazul în care vrei să achiziţionezi şi un HDD extern pentru a avea un spaţiu de stocare generos pentru filme, o soluţie o reprezintă media playerele care au deja un astfel de dispozitiv.
Media playerul îţi permite să urmăreşti filme într-o varietate largă de formate video şi audio şi suporta rezoluţia FullHD 1080p. Conectivităţile oferite sunt HDMI, Composite A/V şi USB 2.0 şi ai posibilitatea de a conecta la gadget inclusiv o cameră foto sau video. Modelul de faţă include un HDD clasic cu capacitatea de 1 TB, însă există şi o versiune cu HDD de 2 TB pentru 954 lei.
Concluzii
Oferta de media playere este una generoasă în acest moment, iar pentru un buget minim de aproximativ 300 lei poţi achiziţiona inclusiv gadgeturi moderne cu conexiuni USB 3.0 şi format FullHD.
În plus, unele modele oferă suport special pentru montarea unui HDD intern sau extern sau chiar includ unul în cadrul sistemului, însă în acest caz preţurile cresc semnificativ.