GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Router wireless 3G/4G – oferta operatorilor de telefonie

Autor: Echipa Giz.ro

Un router sau un hotspot mobil compatibil cu conexiunile mobile 3G şi/sau 4G te ajută să conectezi simultan la internet mai multe dispozitive fără necesitatea unei conexiuni la internet prin cablu.

Posibilităţile de conectare la internet a mai multe gadgeturi simultan au crescut în ultimii ani, una dintre cele mai simple opţiuni fiind achiziţionarea unui router wireless.

Acesta îţi permite conectarea unui PC, laptop, telefon mobil sau tabletă la o singură conexiune, aşa cum am explicat anterior într-un articol dedicat.

Totuşi, pot exista momente în care nu ai la dispoziţie o conexiune de internet prin cablu, o situaţie întâlnită în special dacă obişnuiţi să călătoreşti frecvent. Presupunând că eşti într-o zonă cu acoperire din partea operatorilor de telecomunicaţii, poţi opta la serviciile acestora de conectare la internet prin tehnologiile 3G şi/sau 4G.

Am mai abordat acest subiect şi în cazul articolului în care am vorbit despre internetul pentru laptop fără abonament (în cadrul secţiunii “Cât costă pachetul cu Cartela Internet şi modem USB?), însă aici ne vom referi în special la routerele şi modemurile care permit conectarea simultană a mai multor dispozitive la internet.

Unul dintre potenţialele dezavantaje ale utilizării unui router wireless sau hotspot 3G/4G este viteza mai mică de conectare, care depinde în special de viteza oferită de operatori.

Partea bună este că în ultima perioadă operatorii au crescut vitezele de conectare, acestea ajungând şi la 43 Mbps în cazul conexiunilor 3G, în timp ce tehnologia 4G permite viteze de până la 100 Mbps. Spre comparaţie, operatorii de internet prin cablu oferă viteze de până la 1 Gbps în cazul RDS sau 200 Mbps în cazul celor de la UPC, însă numai în anumite localităţi.

Oferta Vodafone

Vodafone oferă două hotspoturi pentru conectarea la internet a mai multe dispozitive simultan, ambele fiind fabricate de Huawei sub brandul operatorului britanic.

Vodafone Hotspot R206 este un hotspot compatibil cu tehnologia 3G care asigură viteze de download de până la 21 Mbps şi viteze de upload de până la 5.76 Mbps. Dispozitivul oferă port microUSB şi conectivitate Wi-Fi – 802.11 b/g/n pentru a asigura şi conectarea altor dispozitive fără fir.

Preţul solicitat de Vodafone este de 69 EUR (aproximativ 310 lei) fără abonament, dar poate fi obţinut gratuit la anumite abonamente.

Pentru cei care au nevoie de viteze 4G de până la 100 Mbps pentru download şi 50 Mbps pentru upload, Vodafone oferă hotspotul Vodafone Hotspot 210 4G. Acesta beneficiază de asemenea de conectivitate conectivitate Wi-Fi – 802.11 b/g/n şi permite conectarea simultană a până la 10 dispozitive.

La fel ca şi modelul precedent, hotspotul funcţionează pe baza unui acumulator Li-Ion care asigură o autonomie de până la şase ore şi 45 de ore de stand-by. Nu în ultimul rând, există şi slot pentru carduri microSD cu capacitatea de până la 32 GB. Preţul acestuia ajunge la 189 EUR (circa 850 lei) fără abonament şi pleacă de la 49 EUR (220 lei) în cazul anumitor abonamente scumpe.

Vodafone are in oferta doua hotspoturi pentru conexiuni 3G si, respectiv, 4G

Vodafone are in oferta doua hotspoturi pentru conexiuni 3G si, respectiv, 4G

Oferta Orange

Orange are o ofertă uşor mai diversificată decât Vodafone la acest capitol. Astfel, pentru cei interesaţi de conexiuni 3G, operatorul francez oferă doua hotspoturi. 

Primul dintre ele este Air Net 3.0, care este de fapt un hotspot Huawei E586 care oferă viteze de download de până la 43.2 Mbps şi permite conectarea simultană a cel mult cinci dispozitive.

Versiunea mai puternică este Air Net H+, corespunzătoare modelului Huawei E587, care oferă o viteză maximă de descărcare tot de 43.2 Mbps. Ambele hotspoturi pot fi cumpărate numai împreună cu un abonament de date de la Orange, iar preţul acestora nu este specificat pe site-ul companiei.

Orange oferă şi două modemuri pentru conexiuni 4G de până la 100 Mbps pentru download şi până la 50 Mbps pentru upload. Modelul de bază este Huawei E392 4G, care poate fi achiziţionat chiar şi gratuit la anumite abonamente şi care include şi slot pentru carduri microSD de până la 32 GB.

Modelul de top este Air Net 4G E5776, care beneficiază de port USB şi permite conectarea simulatana a până la 10 dispozitive. Acesta beneficiază de WPS şi funcţionează pe baza unui acumulator de 3000 mAh. Preţurile pentru acest model pornesc de la 19 EUR în funcţie de abonamentul de date ales.

Orange ofera de asemenea un hotspot cu viteze 4G

Orange ofera de asemenea un hotspot cu viteze 4G

Oferta Cosmote

Şi cei de la Cosmote au o ofertă generoasă de routere şi moduri, dar unul singur este capabil să accepte mai multe conexiuni simultane. Este vorba despre hotspotul Connect MF60, care oferă viteze de download de până la 21.6 Mbps, viteze de upload de până la 5.76 Mbps, permite cinci conexiuni simultane prin LAN sau WAN şi funcţionează pe baza unui acumulator Li-Ion de 1500 mAh. Nici acest modem nu suportă însă standardul 802.11n, iar viteza maximă de conectare ar putea fi considerată prea mică de cei mai mulţi utilizatori.

Fără contract, hotspotul poate fi achiziţionat pentru 279 lei, însă este disponibil pentru sume semnificativ mai mici în cazul în care optezi pentru un abonament la Cosmote.

Singurul hotspot Cosmote ajunge la viteze de pana la 21 Mbps

Singurul hotspot Cosmote ajunge la viteze de pana la 21 Mbps

Oferta RCS-RDS

RCS-RDS s-a evidenţiat cu câteva oferte agresive pentru conectarea la internet, însă în prezent nu oferă niciun hotspot la care să poţi conecta mai multe dispozitive simultan. Singura opţiune este stick-ul USB 3G oferit gratuit pentru orice abonament de internet pe cablu de minim 39 lei/lună, care poate fi conectat la un router wireless dotat cu port USB.

Concluzii

În cazul în care din diverse motive nu te poţi baza permanent pe o conexiune la internet prin cablu, cel mai probabil vei fi nevoit să apelezi la o conexiune de tip 3G sau 4G oferită de unul dintre operatorii de telefonie din România.

Lucrurile se complică puţin dacă ai nevoie de un hotspot la care să conectezi simultan mai multe dispozitive, fie pentru că internetul este accesat de mai multe persoane, fie pentru că ai personal mai multe dispozitive.

Totuşi, Vodafone şi Orange oferă cel puţin un hotspot în acest sens, iar unele sunt compatibile inclusiv cu tehnologia 4G, care asigură viteze decente chiar şi pe laptop. Cel puţin deocamdată, Cosmote se limitează la un hotspot care nu poate „prinde” mai mult de 21 Mbps, dar probabil că în timp oferta va fi îmbunătăţită.

În schimb, cei de la RDS se rezumă la oferirea unui stick USB 3G care, chiar dacă este gratuit, nu poate fi folosit de mai multe dispozitive simultan decât dacă este conectat la un router wireless cu port USB.

6 comentarii

  1. Mihai

    18 octombrie 2013 la 21:10

    La cat de bine arata chiar ca poti crede ca la un momendat iti vei folosi telefonul pe post de router, ma intreb totusi daca nu se va putea face ceva pentru a se folosi telefonu pe post de orice tip de echipament electronic pana la telefocomanda.
    Ma intreb daca exista aplicatii pentru andoid care sa iti telefonul in tv, insa nu cred ca e timpul pierdut.

  2. mihai

    20 octombrie 2013 la 08:56

    Corect si documentat. Nota 10. Dar ce putem face cu lipsa internetului la tara? De ce nu vin operatorii de cablu si prin sate? Am TV prin satelit Romtelecom ok, internet pe stick rds la care este limitata cantitatea de trafic la 5G. ce sa faci cu 5G intr-o luna? si la tara unde pensiile si veniturile sunt mici. Multa sanatate.

  3. adi

    16 mai 2014 la 10:30

    Exista un dispozitiv din cele prezentate prin care sa poti ai acces si la servicii de voce ? Ma gindesc de exemplu la un sim care are si voce si net si as vrea sa fie disponibile pe un alt telefon sau pe o tableta .

    • vio

      28 mai 2014 la 13:44

      La vodafone ai internet prin router si telefon fix cu minute incluse,viteza e acceptabila,dar daca ai semnal in zona.

  4. anonim

    22 martie 2015 la 17:58

    sunt de tot cacatul tampeniile astea 3g am si eu unu si imi merge cu 2 kb/s

  5. Dan

    21 septembrie 2015 la 09:39

    Toate bune și frumoase numai că, providerii noștri NU au acoperire peste tot.
    Eu am Orange 4G care funcționează numai 2G la viteză de 0,3 M/s.
    Prețul la abonament rămânând același!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri