GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem cel mai bun aparat de tuns: sfaturi, tehnologii și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Un produs de îngrijire personală care nu trebuie să lipsească din sertarul unui bărbat, aparatul de tuns este util atunci când comoditatea sau lipsa timpului disponibil vă împiedică să ajungeți la frizer.

În plus, unele dintre aceste aparate de tuns oferă și alte funcții utile, cum ar fi de pildă un trimmer pentru barbă sau pentru părul de pe corp, ceea ce le face necesare pentru o persoană modernă. Iar dacă sunteți genul căruia îi place părul scurt sau frizurile care necesită îngrijire periodică și vizitați des frizeria preferată, investiția într-un aparat de tuns se va amortiza într-un interval de timp scurt.

Pe piață puteți găsi o varietate mare de aparate de tuns, începând de la modele simple cu preț scăzut și urcând până la modele profesionale cu facilități complexe și prețuri care se apropie sau depășesc 1000 de lei. Dacă doriți să folosiți aparatul de tuns în scop personal sau cel mult pentru o familie, achiziționarea unui model foarte scump nu este justificată, caz în care vă râmâne opțiunea alegerii de mijloc, suficient de bună și totodată rezonabilă din punct de vedere financiar.

Aparatele de tuns sunt produse de îngrijire personală destul de simple, de aceea nu veți găsi diferențe fundamentale între modurile de lucru ale acestora. Pe scurt, ele folosesc un motor electric pentru a pune în funcțiune o lamă mobilă care alunecă peste lama fixă, oferind totodată și piepteni care vă ajută să tăiați părul la lungimea corectă, iar această scurtă frază descrie 99% dintre aparatele de tuns fabricate vreodată. Alegerea unui produs se va rezuma la alegerea modelelor care oferă accesoriile și puterea dorită, iar în continuare vom încerca să punem lumină pe părțile mai puțin clare care ar putea împiedica o achiziție corectă.

Cum alegem un aparat de tuns în funcție de dotări

Atunci când veți căuta un aparat de tuns, trebuie să verificați că el corespunde unor cerințe minime de ergonomie și funcționalitate, urmând ca detaliile mai avansate să fie discutate în secțiunile următoare.

Numărul de trepte: un aparat de tuns va specifica lungimea minimă și lungimea maximă a tunsorii permise, precum și numărul de trepte dintre acestea. Pe lângă ajustarea directă cu ajutorul unui pieptene potrivit, aparatul va permite și ajustarea fină a lungimii cu ajutorul unei manete sau rotițe, ceea ce va facilita accesarea lungimilor de tăiere intermediară și va permite, de exemplu, tunderea „pierdută” fără a schimba foarte des pieptenul. În cazul în care obișnuiți să vă bărbieriți rar, un aparat de tuns cu o treaptă inferioară de 0,3 – 0,5 milimetri vă va permite să vă dați jos barba fără să vă chinuiți prea mult.

aparat de tuns distantiere

Numărul de trepte și modul de ajustare fină a lor sunt importante

Calitatea accesoriilor: nu doar prezența unui număr mai mare de piepteni este importantă, ci și calitatea lor. Producătorii oferă uneori piepteni fabricați din material plastic de proastă calitate, iar aceștia fie se îndoaie în cursul utilizării, ceea ce duce la tunderea inegală a părului, fie se sparg, caz în care trebuie înlocuiți. Nu ignorați acest aspect deoarece, cu excepția cazului în care vă tundeți doar 0 sau mai scurt, pieptenii sunt esențiali pentru utilizare, iar accesoriile de proastă calitate pot ruina un aparat de tuns excelent.

aparat de tuns accesorii

Numărul și calitatea pieptenilor sunt esențiale pentru un aparat de tuns bun

Adaptoare: Unele aparate de tuns oferă capete detașabile care pot fi înlocuite cu un trimmer rotativ pentru nas sau urechi sau cu un set de lame mai îngust pentru tunderea bărbii sau mustății. În cazul în care aveți nevoie de așa ceva, un aparat multifuncțional va fi mai ieftin decât 3 sau 4 aparate de îngrijire personală separate. Deși nu este un adaptor în adevăratul sens al cuvântului, un cap rotativ va permite tunderea în anumite unghiuri mai puțin obișnuite, fiind foarte util celor care au frizuri mai elaborate sau care se tund singuri.

aparat de tuns rowenta

Un aparat de tuns cu adaptoare pentru barbă și trimming

Etanșeitatea: Aparatele de tuns care rezistă la apă sunt utile, dar cerința nu este una obligatorie. Deși sunt folosite adesea în baie, adică un mediu umed, acestea nu vin în contact cu apa și nu prea pot cauza probleme. Etanșeitatea este utilă mai degrabă pentru curățarea parțială sau totală a lamelor sau a întregului aparat sub apă, dar aceasta nu este neapărat și cea mai bună metodă de întreținere.

Formă, materiale și greutate: O carcasă cu formă ergonomică este esențială pentru utilizarea pe perioade lungi de timp, iar alegerea uneia acoperită cu materiale antiderapante va reduce șansa de a scăpa aparatul din mâna udă. Adesea neglijată, greutatea este și ea importantă deoarece unele aparate pot avea o masă de două ori mai mare decât altele, ceea ce reduce precizia și provoacă oboseală după 15 – 20 de minute.

Cu baterie sau cu fir

Pentru utilizarea acasă, recomandarea noastră se îndreaptă către aparatele fără fir. Unele modele oferă o autonomie de 2 ore sau chiar mai mult, ceea ce înseamnă că aparatul va trebui încărcat destul de rar. Astfel, scăpați de cablul care se va încurca de gât sau de mână, lucru care este deranjant mai ales când obișnuiți să vă tundeți singuri și țineți uneori aparatul în poziții ciudate. Unele modele pot fi încărcate chiar și de la un conector USB banal, ceea ce înseamnă că pot fi luate fără probleme în călătorii și realimentate practic de la orice. În plus, aparatele cu fir sunt oferite mai rar în versiuni rezistente la apă.

aparat de tuns remington

Unele aparate de tuns cu acumulator oferă două ore de autonomie

Dacă intenționați să folosiți aparatul frecvent și pe perioade îndelungate, versiunea cu fir ar putea fi o opțiune mai bună deoarece reîncărcarea acumulatorului anumitor modele poate depăși patru ore. În acest caz, încercați să găsiți aparatele cu fir detașabil. Un detaliu minor, acest ultim aspect poate elimina situațiile în care cablul este smuls din priză sau, mai rău, în care aparatul de tuns este smuls din mână.

Cum alegem un aparat de tuns în funcție de construcție

Deși funcționează în principiu la fel, așa cum am menționat mai sus, aparatele de tuns folosesc soluții constructive diferite care au prețuri diferite și oferă performanțe diferite. Dincolo de detalii mai puțin importante, cele două criterii majore sunt tipul de motor și tipul de lamă.

În funcție de motor

Aparatele de tuns de pe piață folosesc în prezent trei tipuri de motoare: electromagnetic, cu pivot sau rotativ. Din păcate, alegerea unui motor este dificilă deoarece producătorii nu specifică prea des tipul acestuia preferând denumirile lor comerciale precum Pro Power sau Silent Pro, care nu spun prea multe.

Motorul electromagnetic este cel mai simplu și mai ieftin, acesta fiind ușor de recunoscut pe viu datorită pocnetului puternic de la pornire, a vibrațiilor carcasei și a zgomotului puternic din timpul utilizării. Găsit de obicei pe modelele ieftine, acesta are o viteză mare de tăiere, însă nu are o putere prea mare. Din acest motiv, aceste aparate trebuie folosite doar pe părul uscat, firele umede care se lipesc între ele reușind să-i reducă eficiența sau chiar să-l blocheze. În plus, viteza mare duce la încălzirea rapidă a lamei, ceea ce poate deveni deranjant.

Motorul cu pivot este disponibil în general pe modelele din gama intermediară. Acesta are o putere foarte mare, utilizatorul putând tunde fără probleme și părul umed sau firele groase, însă viteza lamei mobile este ceva mai redusă, ceea ce înseamnă că va trebui să faceți mișcări mai lente pentru un tuns de calitate.

Motorul rotativ îmbină avantajele celor anterioare, acesta oferind atât putere, cât și viteză. Acesta este însă disponibil doar pe aparatele de tuns ceva mai scumpe.

Deși există și modele cu motor electromagnetic performante, recomandarea noastră merge către aparatele cu motor cu pivot sau rotativ.

În funcție de lamă

Lama este importantă pentru un aparat de tuns, însă aici alegerile sunt ceva mai puțin clare decât în cazul motorului deoarece diferențele dintre materialele constructive nu sunt mari. O parte dintre mașini specifică faptul că folosesc lame cu auto-ascuțire, acest aspect fiind util deoarece reduce frecvența cu care acestea necesită înlocuire.

Lama din oțel este cea mai des întâlnită, aceasta fiind fabricată din aliaje dure inoxidabile. Mai ieftine, ușor de ascuțit și eficiente, acestea nu sunt deloc alegerea ieftină, așa cum s-ar crede la o primă vedere, și pot fi întâlnite chiar și pe modelele foarte scumpe. Din păcate, acestea se încălzesc cel mai mult, mai ales în combinația cu un motor electromagnetic de mare viteză

aparat de tuns lame din otel

Lamele din oțel inoxidabil sunt cele mai des întâlnite

Lama din titan este ușor de recunoscut datorită culorii aurii a aliajului. Mai dură, deci și ceva mai rezistentă în timp, aceasta se încălzește ceva mai puțin. Diferențele față de lama din oțel nu sunt însă esențiale, iar dacă ați găsit un aparat de tuns bun care nu folosește titanul, pierderea nu este foarte mare. Câteva modele de aparate cu lame din titan găsiți aici.

aparat de tuns lame titan

Lamele din titan sunt trădate de culoarea aurie a aliajului

Lama din ceramică este o prezență ceva mai rară deoarece este scumpă și pretențioasă. Mult mai dură decât oțelul și mai dură decât titanul, aceasta va rămâne ascuțită pentru mulți ani dacă este îngrijită cum trebuie. Din păcate, loviturile și căzăturile o pot ciobi, caz în care veți descoperi că lama din ceramică este dificil de ascuțit și scump de înlocuit. Modelele cu lamă sau lame ceramice sunt disponibile într-o gamă destul de variată.

aparat de tuns lame din titan si ceramica

Lamă din ceramică, aici însoțită de o lamă fixă din titan

În general, lama fixă este fabricată din oțel, în timp ce lamele mobile pot fi fabricate din oțel, titan sau ceramică, însă există și modele care folosesc lame fixe fabricate din titan sau ceramică. Recomandarea noastră merge către modelele cu lame din oțel pentru că avantajele aduse de titan sau ceramică sunt prea mici pentru a face o diferență sesizabilă.

Întreținerea aparatului de tuns

După utilizare, aparatul de tuns trebuie curățat de firele de păr și grăsimea rămasă în exces cu ajutorul periei oferite în pachet sau a unei alte perii. Unele aparate permit spălarea capului cu lame, această soluție fiind mai rapidă, însă riscând să înlăture mai repede uleiul dintre lame. Aici ajută mult un aparat de ras care are cap sau lame detașabile, curățarea fiind mult mai simplă în acest caz.

aparat de tuns cap detasabil

Un cap detașabil sau semi-detașabil face curățarea mult mai simplă

O dată la câteva luni, utilizatorul va trebuie să ungă lamele cu uleiul livrat în pachetul aparatului de ras. După ce a lăsat o dungă constantă de ulei în zona de contact a lamelor, utilizatorul trebuie să pornească aparatul pentru câteva secunde pentru a permite răspândirea omogenă a acestuia, după care poate șterge excesul cu o cârpă uscată și curată. În cazul în care acest ulei s-a terminat, orice sortiment pentru mecanisme fine sau pentru arme este la fel de bun.

Modele recomandate de aparate de tuns

Pe piață există o sumedenie de opțiuni, mai jos fiind oferită o listă cu câteva sugestii de bună calitate, pe care le recomandăm.

Philips QC5115 – 115 lei.

O opțiune mai accesibilă, modelul funcționează doar alimentat de la priză și oferă un motor puternic, lame din oțel și 11 trepte de tăiere.

Philips HC5440 – 205 lei.

Un model fără fir accesibil, HC5440 oferă 24 de trepte de tăiere începând de la 0,5 mm, lame din oțel cu auto-ascuțire și un acumulator care oferă până la 75 de minute de autonomie.

Moser Opal Pro – 250 lei.

Un aparat cu fir fără prea multe accesorii, Opal Pro oferă însă un motor foarte puternic, reglaj minim pentru lamă de numai 0,1 mm, lame din oțel placate cu crom și o carcasă solidă.

Remington HC5880 – 310 lei.

Un aparat cu o construcție foarte solidă, acesta oferă un motor rotativ puternic, lame din oțel de bună calitate, cap lavabil și o baterie care oferă o autonomie de două ore.

Philips Philips HC9450 – 360 lei

Aparatul de tuns Philips se remarcă prin numărul mare de trepte de tundere și blocarea acestora, lamele din titan, capul special Dual Cut și autonomia de două ore.

BaBylissPro FX660 – 380 lei.

Un aparat din gama superioară, BaBylissPro FX660 oferă lame din titan și ceramică, un motor puternic, autonomie de circa 50 de minute și 15 trepte de tăiere.

Moser Primat 1230 – 450 lei.

Un aparat cu fir din gama profesională, Moser Primat 1230 oferă lame din aliaj superior de titan, un motor cu pivot puternic și silențios și o treaptă minimă de tundere de numai 0,1 milimetri.

Concluzii

Cuprinzând aparate cu prețuri care încep de la 60 de lei și ajung la peste 1000 de lei, oferta de aparate de tuns este foarte vastă și cuprinde multe modele interesante. În funcție de buget, utilizatorul trebuie să-și orienteze atenția către modelele cu motor puternic, accesorii de bună calitate și design ergonomic, materialul lamelor sau opțiunea wireless rămânând la latitudinea cumpărătorului.

Pe subiectul îngrijirii corporale, vă vor interesa și articolele noastre detaliate despre aparate de ras, despre alegerea unor cântare pentru baie și a unor aparate de fitness pentru exerciții acasă, dar și ghidul despre alegerea unui aparat de epilare IPL.

Pe lângă aceasta, pe subiectul îngrijriii părului, veți găsi și o serie de ghiduri menite să vă ajute în alegerea celui mai bun uscător de păr sau a unor perii sau plăci pentru îndreptarea părului.

1 comentariu

  1. Parvu Mihail

    12 martie 2018 la 13:58

    as vrea sa achizitionez un aparat de tuns , dar vreau sa pun niste intrebari.
    nu aveti un telefon unde as putea intreba niste detalii ?
    astept raspunsul dsvs.
    multumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri