GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cel mai bun irigator bucal: modele, tehnologii și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Irigatorul bucal, cunoscut și sub numele de duș bucal, este unul dintre aparatele de îngrijire personală care se bucură de o popularitate crescută de ceva timp.

Oferind o curățare mai bună și mai comodă decât tradiționala ață dentară, acestea sunt un partener de nădejde pentru cei care doresc să aibă o igienă dentară desăvârșită. Disponibile în mai multe variante constructive, irigatoarele bucale acoperă o gamă largă de prețuri și dotări care permit tuturor celor interesați să găsească un model optim, iar acest ghid va prezenta criteriile pe care trebuie să le avem în vedere când face o achiziție. 

Primul irigator bucal a fost inventat la jumătatea anilor ’60 în Statele Unite, creatorii produsului punând bazele unei companii care și-a păstrat și astăzi renumele: Waterpik. Inițial, irigatorul bucal a fost folosit în mediul profesional pentru curățarea temeinică a dinților înaintea unei intervenții stomatologice sau pentru detartrare, însă progresul tehnologic i-a permis destul de repede să ajungă și în casele utilizatorilor casnici. 

În prezent, irigatorul bucal este considerat unul dintre cele mai utile pentru întreținerea sănătății dinților, acesta având avantaje clare în fața metodelor clasice și fiind mult mai ușor și mai plăcut de folosit. 

irigator-bucal-2

De ce să alegem un irigator bucal: avantaje și dezavantaje 

Folosind un jet puternic și fin de apă, irigatorul bucal permite curățarea temeinică a spațiilor interdentale, prevenind astfel acumularea de resturi alimentare și proliferarea bacteriilor care atacă smalțul dinților și provoacă carii și respirație urât mirositoare. Irigatorul este astfel un instrument modern și sigur pentru curățarea zonelor în care periuțele de dinți electrice sau clasice nu pot ajunge cu ușurință, însă nu este nici universal pe care unele persoane și-l imaginează. 

Conform unor studii clinice făcute recent (2006 – 2008), irigatorul bucal nu trebuie considerat sub nici o formă un înlocuitor pentru periuța de dinți deoarece jetul său de apă, indiferent de cât de puternic ar fi, nu poate curăța temeinic placa acumulată pe suprafața dinților. Atunci când vine vorbă însă de protecția suplimentară, irigatorul bucal s-a dovedit a fi suficient de puternic pentru a curăța 99% dintre depunerile organice proaspete, fiind astfel un aparat excelent pentru igienizarea zilnică a danturii. 

irigator-bucal

Înlocuirea completă a banalei ațe dentare este și ea disputabilă. În cazurile persoanelor cu gingivită, cu diabet, cu lucrări dentare încă nefinalizate sau cu aparate dentare, irigatorul bucal permite evitarea sângerărilor masive sau chiar imposibilitatea utilizării, fiind astfel un instrument foarte util. Pentru persoanele cu o dantură normală, în special cele cu dantură cu dinți foarte apropiați, ața dentară rămâne însă cea mai utilă metodă pentru îndepărtarea plăcii și a resturilor ascunse, în timp ce irigatorul bucal este doar un instrument complementar foarte bun pentru finalizarea unei curățări perfecte. 

Ce fel de irigator bucal alegem? 

Din punct de vedere tehnologic, dușul bucal poate fi împărțit în două categorii principale, nemotorizat și motorizat. Cele mai bune și mai cunoscute produse fac parte din cea de-a doua categorie, acestea fiind împărțite la rândul lor în modele mari statice și modele portabile cu acumulatori. 

Irigatorul bucal nemotorizat 

Un produs simplu și mai ieftin, acesta se atașează direct la instalația de apă curentă a locuinței fie prin conectarea la un racord, fie prin cuplarea la un robinet sau cap de duș. Acest tip de duș bucal nu are pompă, presiunea fiind asigurată chiar de către sistemul de alimentare cu apă curentă a locuinței, și are întotdeauna un design static în care capul de curățare se cuplează cu un furtun subțire și moale la unitatea de bază. 

irigator-bucal-nemotorizat

Aceste irigatoare au puține avantaje, simplitatea și prețul fiind cele care se pot face remarcate. Dezavantajele sunt în schimb numeroase: are o presiune scăzută și greu de reglat, temperatura apei fluctuează odată cu cea a apei din rețea și nu oferă un sistem cu jeturi intermitente. 

Irigatorul bucal static 

Un irigator modern gândit pentru utilizări frecvente, acesta are o bază de mari dimensiuni cu rezervor încăpător, o pompă de mare putere și un cap sau mai multe capete cu funcții multiple care se leagă de bază cu un furtun subțire și flexibil. 

Deoarece se leagă direct la rețeaua electrică iar capul pentru curățare este unul pasiv, acest tip de aparat nu va avea niciodată probleme de autonomie, iar capacitatea mare a rezervorului de apă îl face capabil să susțină un regim zilnic pentru întreaga familie. La fel ca variantele autonome, acestea oferă capete interschimbabile, jet de apă continuu sau cu impulsuri și alte funcții avansate, însă au problema că vor fi mai incomode din cauza furtunului de alimentare. 

irigator-bucal-static

Irigatorul bucal portabil

Cel mai modern irigator bucal, acesta oferă o bază de mici dimensiuni care se ocupă de încărcarea acumulatorului și a rezervorului de apă din capul de curățare și un aparat separat care poate fi folosit la fel de liber ca o periuță de dinți electrică. 

Aceste irigatoare oferă funcții complexe, însă au ca dezavantaje autonomia limitată și capacitatea mai mică a rezervorului, fiind astfel aparate de uz personal care nu pot fi utilizate de mai multe persoane. În plus, deoarece și pompa internă nu poate fi prea mare, și performanțele lor sunt ceva mai scăzute decât cele oferite de modelele statice de mari dimensiuni.  Mai mici și mai compacte, acestea oferă însă cea mai bună ergonomie și sunt favoritele publicului. 

irigator-bucal-autonom

Cum alegem un irigator bucal performant 

Dacă v-ați decis asupra unui design, va trebui să purcedeți apoi la analiza caracteristicilor particulare ale modelelor care v-ar atras atenția. Nu trebuie să uitați că aceste caracteristici se aplică în general modelelor motorizate, aparatele care se cuplează direct la rețeaua de apă având limitări tehnologice mari care le împiedică să bifeze anumite caracteristici precum presiunea sau compatibilitatea cu lichidele antibacteriene. 

Presiunea și numărul de impulsuri 

Conform studiului deja citat, un irigator bucal cu 1200 de impulsuri pe minut și o presiune de 70 psi poate curăța în 3 secunde circa 99% din materia organică proaspătă de pe dinți. Pentru a beneficia de servicii mai bune, este recomandat să alegeți însă un aparat care poate oferi 1500 de impulsuri pe minut și o presiune de 90 psi. 

irigator-bucal-butoane

Atenție însă, dacă aveți probleme cu gingivita sau alte afecțiuni ale dinților și gingiilor, va trebui să fiți atenți și la presiunea minimă pe care aparatul o poate oferi pentru a evita sângerările excesive. În general, este recomandat să alegeți un model care oferă cel puțin trei trepte de presiune, aparatele mai bune ajungând chiar și la șase trepte sau mai mult și un regim cu presiune zero. 

Moduri suplimentare de curățare cu apă

Un irigator bucal modern trebuie să ofere un mod de curățare cu jet continuu și unul cu pulsuri. De multe ori, jeturile continue rămân însă apanajul modelelor motorizate statice deoarece aparatele autonome nu își permit să consume atât de multă apă. 

irigator-bucal-3

În acest caz, este recomandată alegerea unui model care oferă și curățare cu bule de aer, aceasta oferind o calitate mai bună a curățării fără a face risipă de apă și fără a limita autonomia. Unele modele oferă și moduri combinate de lucru cu jeturi continue alternate cu regimuri pulsatorii sau cu bule sau jeturi rotative combinate.

Curățarea cu ultrasunete

O dotare mai rară pentru irigatoarele bucale deoarece aceasta este rezervată în general pentru periuțele de dinți electrice, curățarea cu ultrasunete permite eliminarea tartrului, o problemă pe care simplu jet de apă nu o rezolvă prea grozav.

Irigatoarele care oferă o astfel de dotare folosesc un motor liniar care are amplitudine foarte mică și o frecvență extrem de mare, de ordinul sutelor de milioane de mișcări pe minut. Aceste irigatoare nu înlătura doar resturile și depunerile organice, dar reușesc să disloce tartrul și dezinfecteze în același timp deoarece pot ucide anumite tipuri de bacterii prin distrugerea fizică a pereților celulari.

Tipul și numărul de capete 

Cele mai simple dușuri bucale oferă un singur capăt de curățare, însă modelele mai performante oferă capete detașabile cu parametri diferiți. Este recomandat să alegeți aparate care oferă un capăt care se poate roti la 360 de grade pentru a putea curăța eficient toate ascunzătorilor dificile dintre dinți, iar în cazul capetelor multiple este recomandată să alegeți modelele care oferă capete cu duze de presiune diferită, capete care oferă spălare cu bule și capete cu periuță pentru a îndepărta ușor resturile dislocate de jetul de apă și pentru a masa în același timp gingiile. 

irigator-bucal-capete

În cazul în care alegeți un model motorizat static, nu uitați că aveți nevoie de capete diferite pentru toți membrii familiei, ceea ce uneori înseamnă că trebuie să faceți achiziții suplimentare. 

Capacitatea și compatibilitatea rezervorului 

Irigatoarele bucale autonome au rezervoare foarte mici din cauza designului, acestea trebuind uneori chiar reîncărcate cu apă în timpul utilizării. Pentru a evita problemele de acest fel, este recomandat să alegeți un model care poate stoca în jur de 250 de mililitri, însă trebuie să fiți atenți că unele modele oferă capacități foarte mici de numai 100 – 150 de mililitri. În cazul aparatelor statice, rezervoarele sunt mult mai mari, putând ajunge uneori și la 1,5 litri, iar problema realimentării este mult mai puțin deranjantă. 

irigator-bucal-rezervor

Este bine să alegeți un model care permite încărcarea și cu lichid antibacterian sau apă de gură obișnuită deoarece nu toate modelele pot lucra cu lichide susceptibile să provoace depuneri.  

Alte detalii 

Pe lângă aceste opțiuni importante, puteți lua în considerare și alte caracteristici sau dotări. Pe această listă puteți pune compartimentul special pentru dezinfecție, cronometru sau programe cu avertizare sonoră, suportul de perete pentru modelele statice sau mânere anti-derapante pentru carcasă. 

Recomandări irigator bucal 

Dr. Mayer WT3100 – 180 lei.

Un model portabil apreciat, acesta oferă trei moduri de lucru (normal, puls și sensibil), are o presiune de 80 psi și 1700 pulsații pe minut, un rezervor cam mic de 160 mililitri și două capete de curățare.

Panasonic EW1411H845 – 283 lei.

Un irigator portabil puternic, acesta oferă curățare cu bule și patru programe de lucru, acumulator încorporat, rezervor de 140 mililitri, o pompă puternică care asigură 90 psi și 1400 pulsații pe minut precum și un design confortabil.

Oral-B OxyJet – 369 lei.

Un model static din gama superioară, acesta oferă capete de curățare cu puls, jet rotativ și bule, rezervor de 600 mililitri, presiune ajustabilă, acumulator reîncărcabil suplimentar inclus în capul de curățare pentru o putere superioară și 4 capete de rezervă. Vine și într-o versiune mai complexă care include și o periuță electrică.

Concluzii 

Disponibile în mai multe implementări și oferind diferite funcții suplimentare, irigatoarele bucale sunt un accesoriu de îngrijire personală foarte util pentru menținerea unei igiene dentare desăvârșite. Ofertele cuprind de la modele accesibile cu preț sub 100 de lei până la modele complexe de mare capacitate cu prețuri de peste 1000 de lei, și sperăm că acest ghid de cumpărături vă va ajuta să faceți cea mai bună alegere.

Pe același subiect, vă recomandăm și ghidurile noastre detaliate menite să vă ajuta în alegerea unei periuțe de dinți electrice de ultimă generație, a unui cântar digital pentru baie, sau a unui aparat de ras pentru îngrijirea bărbii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri