GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cea mai bună mașina de tocat carne, electrică: cum alegi, opțiuni și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Mașina de tocat electrică este un aparat care nu trebuie să lipsească din dotarea unui bucătar priceput, aceasta oferind nu doar putere și rapiditate, ci și o flexibilitate superioară care o face mai mult decât o simplă mașină de tocat carne. În funcție de dotări și performanțe, prețurile acestora pot ajunge uneori la sume cam piperate, iar acest ghid de cumpărături vă va explica ce trebuie să aveți în vedere când faceți o nouă achiziție pentru a putea alege produsul optim 

Mașina de tocat carne manuală face parte din imaginea tradițională a bucătăriei autohtone, în special în cazul în care sunteți ceva mai în vârstă și o țineți minte din perioada dinainte de 1989, când prepararea anumitor alimente pe care acum le luăm de-a gata era o necesitate.

Simplă și ieftină, mașina de tocat manuală își face treaba dacă o folosiți doar de câteva ori pe an și doar pentru niște cantități mici de carne, însă dacă ați simțit vreodată că efortul pe care-l depuneți este prea mare și prea des, atunci probabil că este timpul să faceți trecerea la o mașină de tocat electrică. 

masina-de-tocat-electrica

De ce să alegem o mașină de tocat carnea 

Funcția de bază a unei mașini de tocat este mărunțirea cărnii, acesta fiind probabil fiind și motivul pentru care li se spune adesea „mașini de tocat carne” deși ele pot toca mult mai multe. Utile în special în perioada sărbătorilor, când tradițiile culinare locale implică prepararea unor cantități abisale de cârnați, chiftele, drob, salată de boeuf și așa mai departe, mașina de tocat este utilă și pentru cei care prepară cantități la fel de mare de conserve de legume tocate sau suc de roșii. 

Pe lângă aceste două mari utilizări de bază, în funcție de dotări, mașinile de tocat mai pot fi folosite pentru prepararea pastelor făinoase precum tăițeii, macaroanele sau spaghetele, pentru umplerea cârnaților, pentru tăierea legumelor sau fructelor pentru salate, pentru tocarea unor cereale sau pentru prepararea anumitor prăjituri. Astfel, mașina de tocat poate fi un partener de nădejde în bucătărie, în special dacă preparați des cantități mari de mâncare, iar acest ghid vă va ajuta să face cea mai bună alegere posibilă. 

Un robot de bucătărie oferă și el uneori funcții de tocare a cărnii, iar dacă aveți deja un astfel de produs și sunteți mulțumit de randamentul lui, probabil că o mașină de tocat carne nu pare tocmai utilă. Un produs dedicat, mașina de tocat oferă însă o putere mult mai mare și, în primul rând, oferă un flux continuu de producție care este limitat doar de viteza cu care o alimentați cu materie primă, nu și de dimensiunea vasului de preparare al unui robot. 

Cum alegem o mașină de tocat 

Pentru alegerea unei mașini de tocat carne trebuie să aveți în vedere mai multe criterii. Unele dintre acestea sunt esențiale, altele, cum ar fi dotările, pot fi alese în funcție de nevoi, iar noi vom încercă să le prezentăm în ordinea importanței. 

Puterea și tipul motorului 

Spre deosebire de roboții de bucătărie cu funcție de tocător, mașinile de tocat oferă motoare cu puteri mult mai mari, iar acest aspect este extrem de important pentru că asigură mărunțirea eficientă a oricărui de tip de materie primă ați pune în ea. 

Puterea minimă recomandată pentru o mașină de tocat carne este de 1200W, însă modelele foarte bune pot ajunge și la 2500W. Ca principiu de bază, este recomandat să alegeți cea mai puternică mașină pe care v-o permite bugetul alocat pentru cumpărături deoarece o putere mai mare vă poate măcar asigură că mașina nu se va îneca atunci când veți pune în ea materii cu duritate ridicată. 

Cel de-al doilea aspect este mai greu de analizat pentru că producătorii arareori se catadicsesc să dezvăluie acest aspect. La fel ca în cazul roboților de bucătărie, este recomandat să alegeți o mașină cu motor direct conectat (Direct Drive) deoarece axul acestuia este, ușor de ghicit, conectat direct la axul cuțitului de tocat și oferă astfel puterea și cuplul maxim posibil. Din păcate, aceste mașini de tocat sunt ceva mai rare deoarece necesită motoare electrice de calitate superioară cu vibrații reduse și control bun al turației.

masina-de-tocat-electrica_6

Unele mașini de tocat oferă motoare cu puteri de peste 2000W

Mașinile cu transmisie cu roți dințate sunt aproape la fel de puternice, însă am marele dezavantaj de a fi cam zgomotoase. În final, mașinile cu transmisie cu curele sunt cele mai silențioase, însă acestea oferă o putere mai redusă, se pot îneca mai ușor, deoarece curelele derapează ușor pe roțile de antrenare, și își pierd puterea în timp pe măsură ce cauciucul acestora îmbătrânește. 

Capacitatea de tocare 

Foarte importantă atunci când cantitățile de materie primă tocată sunt mari sau operațiunea se efectuează des, capacitatea de tocare este exprimată în general în număr de kilograme pe minut. Pentru modelele mai mici și mai puțin performante, puteți găsi capacități de 1,5 sau 2 kilograme pe minut, însă modelele superioare oferă 4 kilograme pe minut sau chiar mai mult. 

Orice mașină de tocat carne este astfel superioară unui model cu acționare manuală sau al unui robot, însă tot trebuie să fiți atenți în momentul alegerii în cazul în care obiceiurile culinare implică din când în când prepararea a câtorva zeci de metri de cârnați sau umplerea a câtorva zeci de sticle cu bulion sau suc de roșii. 

Numărul de viteze de lucru 

Modelele standard oferă o singură viteză de lucru, care este probabil și suficientă atât timp când nu aveți pretenții mari. Pentru mașinile de tocat avansate care sunt capabile să toace mult mai mult decât carnea, este recomandată alegerea unui model cu două sau mai multe trepte, pentru a putea ajusta astfel suplimentar modul în care arată rezultatul final. 

masina-de-tocat-electrica_2

Două trepte de viteză și reverse.

Uneori, mașina de tocat se poate împiedica atunci când dă fie de un fragment de os rămas nedescoperit în momentul introducerii cărnii în pâlnie, fie de fibre musculare extrem de tari. În acest caz iese la iveală funcția Reverse, care permite rotirea inversă a axului cuțitului pentru deblocare. Modelele mai avansate au chiar un senzor pentru detecția cuplului, blocarea declanșând o inversare automată a sensului de rotație și revenirea apoi la modul normal de lucru fără intervenția utilizatorului. 

Numărul și tipul de cuțite 

La fel ca mașinile de tocat carne manuale, toate mașinile de tocat electrice folosesc faimosul cuțit circular cu patru lame și axul melcat care-l alimentează. Un design excelent care a supraviețuit cu succes până acum, aceasta este o opțiune de bază cu care nu puteți da greș dacă tocați în general carne sau materie primă care trebuie să aibă o granulație mare sau medie, însă este totodată mai puțin versatil deoarece nu este apt întotdeauna de o mărunțire foarte fină. 

masina-de-tocat-electrica_5

Axul melcat și cuțite circulare cu patru lame, un design încă actual

Pentru a trece de acest dezavantaj și pentru a oferi mai multe facilități, unele mașini de tocat au adoptat suplimentar și designul cu sită cilindrică. Disponibilă în două, trei, patru sau chiar mai multe exemplare, sita cilindrică are la exterior o serie de cuțite care nu doar că oferă o capacitate superioară de tăiere, dar pot fi construite astfel încât să permită de la răzuirea sau felierea fructelor sau legumelor până la tocarea fină a cărnii foarte moi cum este cea de pește.

masina-de-tocat-electrica_4

Sitele cilindrice cu cuțite în trei versiuni diferite

Deoarece aceste site nu sunt însă la fel de dure ca un cuțit circular masiv și nu îl pot înlocui, cei mai mulți producători le oferă pe ambele, caz în care sitele cilindrice se montează fie în locul axului melcat și cuțitului circular cu patru lame, fie într-un corp detașabil separat. 

Materialul de construcție optim pentru cuțite este oțelul inoxidabil, acesta având o duritate ridicată, o rezistență sporită la coroziune sau șocuri și putând fi ușor ascuțit. Unii producători sar calul și oferă din când în când cuțite cu lame din titan, o cheltuială suplimentară inutilă, sau chiar ceramice, o opțiune absolut stupidă deoarece acestea nu doar că sunt greu sau imposibil de ascuțit, dar se pot și ciobi în fragmentele de oase dure, caz în care devin bune de aruncat. 

Numărul și tipul de site și alte accesorii 

Lucrând mână în mână cu cuțitul, sita asigură mărunțirea suplimentară a materialelor procesare în funcție de dimensiunea ochiurilor. De cele mai multe ori, mașinile de tocat oferă trei site, cu granulație mare, medie și mică, însă pentru anumite tipuri de procese este necesară uneori prezența unor site sau ajutaje suplimentare. 

Astfel, în cazul modelelor multifuncționale, veți găsi pâlnii pentru membrana necesară pentru fabricarea cârnaților, pâlnie cu scurgere pentru sucuri, pâlnie cu filtru pentru prepararea sucul de roșii sau bulionului, site mari cu diferite forme pentru paste făinoase și altele. La fel care în cazul sitelor cilindrice cu cuțit, acestea se atașează fie direct, fie pe un ajutaj separat detașabil. 

masina-de-tocat-electrica_3

O paletă de accesorii bogată

Tava de alimentare 

Este recomandată alegerea unui model care oferă o tavă de alimentare cu suprafață mare și formă de pâlnie, aceasta ușurând mult introducerea continuă a materiei prime în tunelul care conduce către axul melcat al mașinilor cu cuțit circular sau direct către zona de tăiere a mașinilor cu sită. 

Tăvile sunt însoțite de un accesoriu care facilitatea împingerea materiei prime destinată tocării, fiind recomandată alegerea unui model care oferă un mâner cu dimensiuni generoase pentru că acesta nu devine obositor după o utilizare îndelungată. 

Alte dotări 

Pe lângă aceste criterii importante, trebuie să fiți atenți și la alte detalii. Este recomandată achiziționarea unui model cu carcasă metalică ușor de spălat, iar pentru un plus de siguranță, este bine să alegeți un model care are picioare cauciucate mari sau chiar cu ventuze, compartiment pentru cablul de alimentare și senzor pentru supraîncălzirea motorului. 

Recomandări mașini de tocat electrice

Heinner MG1500TA – 240 lei

Un model mai accesibil, mașina de tocat Heinner oferă un motor cu o putere de 1600W, cuțit din oțel inoxidabil cu trei site, capacitate de tocate de 1,2 kilograme pe minut, precum și accesorii pentru suc de roșii și cârnați.

Zelmer ZMM4280W – 495 lei

Un model performant, acesta oferă o putere de 1900W, o capacitate de procesare de 2,5 kilograme pe minut, trei site, moară de cereale, storcător de roșii și patru accesorii pentru răzuire și feliere.

Bosch MFW67440 – 600 lei

Un model din gama superioară, aparatul Bosch oferă un motor puternic de 2000W, capacitate de lucru de 3,5 kilograme pe minut, două răzătoare, adaptoare pentru sucul de roșii, cârnați și legume, picioare stabile și o carcasă ergonomică prevăzută cu mâner și compartimente pentru cablu și site.

Concluzii

O mașină de tocat electrică poate ușura semnificativ munca în bucătărie, în special în cazul în care preparați des mâncare care necesită carne tocată sau folosiți alte materii prime tocate. Și dacă vi se pare anevoios să scoateți mașina des din debara, să o asamblați, apoi să o spălați, să o uscați și să o dezasamblați de fiecare dată puteți toca totul și pune la păstrare în frigider sau congelator, în pungi vidate cu aparatul de vidat pentru că se vor păstra bine mersi foarte mult timp.

Nu poate fi înlocuită de un blender, oricat de performant ar fi acesta și este indispensabilă pentru cei care gătesc des cu carne tocată (sau care vor să pună pe jar grătarul de grădină în fiecare weekend) și nu au încredere în ce pot cumpăra din magazine, știut fiind că de multe ori prospețimea unei bucăți de carne (sau lipsa ei) se poate ascunde ușor prin tocare și amestecare cu alte bucăți de grăsime și zgârciuri.

Disponibile într-o sumedenie de forme și dotări, mașinile de tocat electrice acoperă cam toate bugetele și necesitățile din mediu casnic, și sperăm că acest ghid vă va ajuta să faceți o alegere corectă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri