Ce inseamna CAM, TS, R5, DVDRip si alte astfel de prescurtari?

Ce inseamna CAM, TS, R5, DVDRip si alte astfel de prescurtari?

Cand descarci un film de pe internet, prin retele peer-to-peer sub forma de fisier torrent*, vei descoperi ca in denumirea sa se ascund o multime de coduri care pentru un ochi neavizat nu inseamna decat niste litere fara noima. Sunt de fapt moduri foarte bine determinate de identificare a unui film.

De regula, denumirea este organizata in modul urmator: ….. (ex.: Adventureland.2009.iTALiAN.MD.DVDSCR.XviD-SiLENT.avi).

In acest material vreu sa explic exact ce inseamna fiecare care poate aparea in denumirea unui astfel de fisier pentru a nu fi nevoit sa apelezi la forumuri sau alte moduri de informare. Acest cod dupa care a fost inregistrat filmul determina si calitatea lui asa ca este poate cel mai important dintre toate caracteristicile care apar in denumirea fisierului.

filme pe dvd

CAM

De obicei, acest cod este intalnit la filmele care abia au fost lansate pe marele ecran. Daca in denumire vezi scris CAM, inseamna ca filmul a fost inregistrat cu o camera video direct din cinematograf. Este cea mai slaba calitate la care poti vedea un film. Culorile sunt sterse, contrastul este aproape nul, iar de calitatea audio nici nu mai vorbim. Se aude cu ecou, mult mai prost decat ai auzi tu cu urechile tale in sala de cinema. Din cand in cand ai chiar surpriza de a vedea ca imaginea se misca sau ca prin fata ecranului trece o silueta, probabil un om care avea o urgenta sau care s-a plictisit si paraseste sala de cinematograf. Inregistrarea totusi depinde si de camera video cu care s-a facut inregistrarea, dar nu cu mult.

TS

TS sau Telesync este in fapt o copie ceva mai buna decat CAM pentru ca foloseste sunet direct de la sursa cinematografului. Inregistrarea se face cu o camera fideo profesionala, direct din cabina de proiectie. Este o varianta „elevata” de piraterie, dar in niciun caz nu iti va da macar satisfactia care apare la o vizionare in sala de cinema sau chiar un film DVD pe computer.

SCR

SCR sau screener este o copie neprelucrata a filmului original care este destinata cineastilor, criticilor de filn, juriului unui festival de film, pentru a-si da cu parerea despre creatia producatorilor. De obicei, varianta SCR contine tot felul de mesaje indicatoare (ca watermark-urile la poze) si un cronometru in partea de jos, pentru ca persoanele carora le este destinat filmul sa poata face critici folosind aceste indicatoare. Calitatea video este de obicei buna, dar contine mici „surprize”, fiind neprelucrat in varianta finala. La un moment dat te trezesti fara sunet sau imaginea devine alb-negru etc.

WP

WP sau workprint este primul stadiu de existenta a unui film. Este estapa in care toate scenele/cadrele filmului au fost lipite (welded) si sunt vizionate de o echipa stransa de producatori si regizori ai filmului pentru a-si da „B.T.-ul” sau pentru a scoate/adauga cadre. Este o forma bruta, din care pot lipsi efecte speciale, cadre nereusite etc. Nu se intalnesc prea des asemenea variante, dar daca apar inainte de debutul filmului in cinematografe, inseamna ca securitatea la serverele de productie a fost vecina cu valoarea 0. Cateodata, studiourile lanseaza si aceste versiuni (un pic mai prelucrate d.p.d.v. grafic ca bonusuri pentru cinefili.

R5

R5 Line este versiunea finala a filmului, comercializata in regiunea 5, adica Europa de Est, o parte din India, Africa, Coreea de Nord si Mongolia. Singura diferenta fata de DVD-ul original dupa care a fost facuta este ca sunetul ar putea sa nu fie la fel de bun la copie.

TC

TC sau telecine este o copie a filmului de la forma sa analogica (rola de film) intr-una digitala cu ajutorul unui echipament special. Calitatea copiei buna. De fapt, prin aceeasi tehnologie se fac si filmele DVD. Problema este ca versiunea pirat se face de regula dupa o copie mai slaba a rolei de film originale. Din aceasta cauza s-ar putea ca imaginea sa nu aiba aceeasi calitate a culorilor ca filmul original.

DVD-Rip

Este o versiune finala a filmului, o copie dupa un DVD original. DVD-Rip-urile sunt facute pentru ca un film pe DVD nu este lansat de obicei in toate regiunile. Piratii astfel „se ocupa” de raspandirea simultana a filmului in toate zarile.

BD-Rip

Este exact acelasi lucru ca la DVD-Rip, doar ca se refera la discuri Blu-ray.

TVRip, STV si DSR

Spre deosebire de copiile directe, TVRip, STV si DSR sunt copii realizate dupa semnal analogic TV sau dupa semnal de satelit. TVRip este o copie realizata dupa o sursa analogica folosind o placa de captura cu isiri coaxiale, compozite sau S-Video. STV (subscription TV) se refera la o copie facuta dupa semnalul provenit de la televiziunea platita prin cablu, iar DSR (digital stream rip) este o copie realizata dupa o sursa digitala precum cea de la satelit.

HDTV si PDTV

Copiile HDTV si PDTV vin de la televiziunile care emit prin unde, dar cu semnal digital. Copiile pot intrece deseori calitatea DVD, fiind vorba de rezolutii ridicate, high definition.

In afara de codurile prezentate mai sus, daca in denumirea filmului vei intalni acronimul WS, trebuie sa stii ca este vorba de formatul imaginii, adica wide screen, sau panoramic in romana. Imaginea in format wide screen poate avea raportul 16:9 si mai nou 16:10, format abordat de cele mai noi televizoare LCD, cu plasma sau cu leduri.

*Acest site nu urmareste sa incurajeze in niciun fel pirateria si celelalte forme de incalcare a legii copyright-ului.

11 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!