Ce inseamna CAM, TS, R5, DVDRip si alte astfel de prescurtari?
Cand descarci un film de pe internet, prin retele peer-to-peer sub forma de fisier torrent*, vei descoperi ca in denumirea sa se ascund o multime de coduri care pentru un ochi neavizat nu inseamna decat niste litere fara noima. Sunt de fapt moduri foarte bine determinate de identificare a unui film.
De regula, denumirea este organizata in modul urmator: ….. (ex.: Adventureland.2009.iTALiAN.MD.DVDSCR.XviD-SiLENT.avi).
In acest material vreu sa explic exact ce inseamna fiecare care poate aparea in denumirea unui astfel de fisier pentru a nu fi nevoit sa apelezi la forumuri sau alte moduri de informare. Acest cod dupa care a fost inregistrat filmul determina si calitatea lui asa ca este poate cel mai important dintre toate caracteristicile care apar in denumirea fisierului.
CAM
De obicei, acest cod este intalnit la filmele care abia au fost lansate pe marele ecran. Daca in denumire vezi scris CAM, inseamna ca filmul a fost inregistrat cu o camera video direct din cinematograf. Este cea mai slaba calitate la care poti vedea un film. Culorile sunt sterse, contrastul este aproape nul, iar de calitatea audio nici nu mai vorbim. Se aude cu ecou, mult mai prost decat ai auzi tu cu urechile tale in sala de cinema. Din cand in cand ai chiar surpriza de a vedea ca imaginea se misca sau ca prin fata ecranului trece o silueta, probabil un om care avea o urgenta sau care s-a plictisit si paraseste sala de cinematograf. Inregistrarea totusi depinde si de camera video cu care s-a facut inregistrarea, dar nu cu mult.
TS
TS sau Telesync este in fapt o copie ceva mai buna decat CAM pentru ca foloseste sunet direct de la sursa cinematografului. Inregistrarea se face cu o camera fideo profesionala, direct din cabina de proiectie. Este o varianta „elevata” de piraterie, dar in niciun caz nu iti va da macar satisfactia care apare la o vizionare in sala de cinema sau chiar un film DVD pe computer.
SCR
SCR sau screener este o copie neprelucrata a filmului original care este destinata cineastilor, criticilor de filn, juriului unui festival de film, pentru a-si da cu parerea despre creatia producatorilor. De obicei, varianta SCR contine tot felul de mesaje indicatoare (ca watermark-urile la poze) si un cronometru in partea de jos, pentru ca persoanele carora le este destinat filmul sa poata face critici folosind aceste indicatoare. Calitatea video este de obicei buna, dar contine mici „surprize”, fiind neprelucrat in varianta finala. La un moment dat te trezesti fara sunet sau imaginea devine alb-negru etc.
WP
WP sau workprint este primul stadiu de existenta a unui film. Este estapa in care toate scenele/cadrele filmului au fost lipite (welded) si sunt vizionate de o echipa stransa de producatori si regizori ai filmului pentru a-si da „B.T.-ul” sau pentru a scoate/adauga cadre. Este o forma bruta, din care pot lipsi efecte speciale, cadre nereusite etc. Nu se intalnesc prea des asemenea variante, dar daca apar inainte de debutul filmului in cinematografe, inseamna ca securitatea la serverele de productie a fost vecina cu valoarea 0. Cateodata, studiourile lanseaza si aceste versiuni (un pic mai prelucrate d.p.d.v. grafic ca bonusuri pentru cinefili.
R5
R5 Line este versiunea finala a filmului, comercializata in regiunea 5, adica Europa de Est, o parte din India, Africa, Coreea de Nord si Mongolia. Singura diferenta fata de DVD-ul original dupa care a fost facuta este ca sunetul ar putea sa nu fie la fel de bun la copie.
TC
TC sau telecine este o copie a filmului de la forma sa analogica (rola de film) intr-una digitala cu ajutorul unui echipament special. Calitatea copiei buna. De fapt, prin aceeasi tehnologie se fac si filmele DVD. Problema este ca versiunea pirat se face de regula dupa o copie mai slaba a rolei de film originale. Din aceasta cauza s-ar putea ca imaginea sa nu aiba aceeasi calitate a culorilor ca filmul original.
DVD-Rip
Este o versiune finala a filmului, o copie dupa un DVD original. DVD-Rip-urile sunt facute pentru ca un film pe DVD nu este lansat de obicei in toate regiunile. Piratii astfel „se ocupa” de raspandirea simultana a filmului in toate zarile.
BD-Rip
Este exact acelasi lucru ca la DVD-Rip, doar ca se refera la discuri Blu-ray.
TVRip, STV si DSR
Spre deosebire de copiile directe, TVRip, STV si DSR sunt copii realizate dupa semnal analogic TV sau dupa semnal de satelit. TVRip este o copie realizata dupa o sursa analogica folosind o placa de captura cu isiri coaxiale, compozite sau S-Video. STV (subscription TV) se refera la o copie facuta dupa semnalul provenit de la televiziunea platita prin cablu, iar DSR (digital stream rip) este o copie realizata dupa o sursa digitala precum cea de la satelit.
HDTV si PDTV
Copiile HDTV si PDTV vin de la televiziunile care emit prin unde, dar cu semnal digital. Copiile pot intrece deseori calitatea DVD, fiind vorba de rezolutii ridicate, high definition.
In afara de codurile prezentate mai sus, daca in denumirea filmului vei intalni acronimul WS, trebuie sa stii ca este vorba de formatul imaginii, adica wide screen, sau panoramic in romana. Imaginea in format wide screen poate avea raportul 16:9 si mai nou 16:10, format abordat de cele mai noi televizoare LCD, cu plasma sau cu leduri.
*Acest site nu urmareste sa incurajeze in niciun fel pirateria si celelalte forme de incalcare a legii copyright-ului.
AlexXxuTzZu
20 decembrie 2009 la 16:23
Bun articolul pentru necunoscatori, explicat bine si foarte detaliat, bravo !
ALEX
12 septembrie 2010 la 13:47
care e cea mai buna calitate
vale
4 martie 2011 la 12:10
dupa parerea mea BLU RAY este cel mai acesibil si se vede cristal
videodjro
26 ianuarie 2013 la 13:31
Articol de nota zece.Felicitari ,si mai asteptam astfel de articole.
kobra
24 septembrie 2014 la 13:43
MULTUMESC MULT PTR.ACESTE LAMURIRI,O PARTE LE BANUIAM .DAR SUNT MULTUMIT CA AZI AM MAI INVATAT CEVA.S-AVETI O ZI BUNA!
Mariusz007
13 octombrie 2014 la 21:44
Hmm, a fost foarte folositor articolul! Aveam habar care dintre codurile astea indica cea mai buna calitate a video-ului respectiv, insa nu stiam si ce inseamna fiecare! Imi place sa fiu lamurit! :P Multumim!
Florin
14 noiembrie 2014 la 16:37
Mi-au fost de mare ajutor explicațiile de aici. Vă mulțumim!
Lucian
24 iunie 2015 la 06:56
Dar BR-rip? Vreau sa descarc un film si e in BR-Rip,care ar fi calitatea?
Paul
16 aprilie 2017 la 11:29
BR-ul e exact acelasi lucru ca Blu-ray-ul,este doar o prescurtare,ca și BD
Luca
9 septembrie 2015 la 15:10
Brrip-ul este o calitate video intre DVD-rip si Blu-ray, o calitate medie mai exact! Rezolutie: 720:3xx de exemplu, fata de 640x3xx la un DVD-rip sau 1280x5xx/6xx/7xx la un Blu-ray! Excludem FullHD(1920×1080)!
florin
28 februarie 2018 la 14:28
super