Benq EW2730V în teste – monstrul de pe birou
De ceva timp cochetez cu ideea inlocuirii vechiului meu monitor Dell de 22 inch cu ceva mai mare.
Cei de la Benq (mersi, Alina) au fost foarte draguti si mi-au dat pe mana un Benq EW2730V, un „mic” monstru de 27 inch, exact dimensiunea la care ma oprisem si eu in planurile mele de achizitie.
Trebuie sa recunosc ca experienta mea in testarea monitoarelor este limitata, insa am avut de-a face pe parcursul anilor cu tot felul de modele, mai bune sau mai… putin. Asadar, imi pot exprima macar o umila parere in legatura cu ce stie acest Benq de 27 de inch.
Cu aceste detalii in gand, sa plecam la drum in cadrul unui scurt review, in care va voi impartasi experienta utilizarii Benq-ului ew2730v timp de doua saptamani.
Mai intai insa, o privire peste specificatii:
Benq EW2730V | |
Display | 27 inch, 1920 x 1080 px |
Tip Panel | panel AMVA, iluminare LED |
Timp de raspuns | 8 ms GTG |
Contrast | 3000:1 |
Luminozitate | 300 cd/m2 |
Unghiuri de viziblitate | 178/178 grade |
Conectivitate | 2 x HDMI, DVI-D, D-Sub, YPbPr, 4 x USB, audio in/out, jack casti |
Porturi | 2x USB 3.0, 1xUSB 2.0, VGA, HDMI, LAN, card-reader |
Boxe integrate | Da, 2 x 3 W |
Dimensiuni | 515 x 661.5 x 190.1 mm (cu stand) |
Greutate | 7.3 kg |
Altele | telecomanda, consum redus (maxim 70W) |
Design si conectivitate
Benq-ul ew2730v nu dezamageste la capitolul estetica, carcasa din plastic negru lucios si elemente argintii fiind cu siguranta un element ce va va atrage. Personal, am apreciat insa mai mult piciorul solid, ce ma asigura ca monitorul va fi stabil pe birou. Acesta nu este ajustabil decat vertical, iar butoanele pentru reglaje sunt plasate pe partea din spate a monitorului (mie mi-a luat putin timp sa le gasesc).
Asadar, toate bune la capitolul design si ergonomie, cu o mica observatie: butonul de pornire/oprire al ecranului este inconjurat de un LED ce lumineaza verde sau rosu si nu poate fi stins complet in nici un moment, aspect pe care personal il consider deranjant, nefiind fanul „luminitelor” inutile. Insa sunt destul de sigur ca majoritatea utilizatorilor nu sunt la fel de chitibusari.
La capitolul conectivitate, monitorul celor de la Benq nu dezamageste. El ofera 2 mufe HDMI, DVI-D, YPbPr si D-Sub (VGA), intrare si iesire audio, jack pentru casti si 4 porturi USB.
Atentie, pe piata exista si modelul EW2730, caruia ii lipsesc mufele audio IN/OUT si iesirea video YPbPr.

Design simplu si functional
Experienta utilizarii zilnice
Venind de la un monitor IPS de calitate, m-am acomodat destul de greu cu trecerea la Benq-ul ew2730.
Nu pentru ca ar fi ceva in neregula cu acesta din urma, ci pentru ca faceam trecerea la o rezolutie mai mare si un alt tip de panel, iar ochii mei se obisnuiesc tot mai greu cu schimbarile de culoare si sharpness al textului. Cert e ca m-am chinuit vreo 2 ore sa il setez corespunzator, iar faptul ca cei de la Benq au plasat butoanele de setari pe spatele ecranului nu prea mi-a fost pe plac (desi, pe de alta parte, odata setat vei fi fericit ca nu trebuie sa le vezi zilnic, asadar tot raul spre bine).
In final insa, dupa inca vreo zi de acomodare, pot spune ca am devenit multumit de comportamentul acestui Benq in cadrul activitatilor zilnice. Activitati care au inclus in primul rand utilizarea in mediul office (browsing, editare texte si fotografii, editare video, etc), vizionarea de filme si rularea a foarte putine jocuri.
Personal, consider ca Benq-ul a facut fata cu brio cerintelor. E drept, datorita panelului VA, ghostingul poate deveni foarte deranjant in jocuri, asadar acesta nu este un monitor pentru gaming. Poate si in filme un ochi foarte sensibil va sesiza acelasi fenomen, in cadrul unor succesiuni rapide de scene, insa eu unul am fost multumit, mai ales pentru ca unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune si ecranul nu distorsioneaza deranjant culorile pe verticala (probleme ale panelelor TN mai ieftine). Unghiurile de viziblitate si culorile redate nu se ridica insa la calitatea celor oferite de panelurile IPS.
In plus, Benq-ul ew2730 integreaza o pereche de boxe si o mica telecomanda, pentru cei comozi. Pe cea din urma am folosit-o destul de putin, fiind simplista dar usor de utilizat. Cat despre boxe, doar le-am testat pentru cateva minute si apoi am revenit rapid la sistemul de sunet dedicat: sunt decente atat timp cat nu aveti pretentii foarte ridicate de calitate sau volum, dar, ca orice sistem integrat, nu pot face fata cerintelor unor audiofili (printre care ma numar si eu, in oarecare masura).
In mediul office monitorul isi arata cu adevarat puterea. Ecranul este luminos (chiar prea luminos pentru o camera intunecata, dar acest lucru se rezolva rapid din setari), culorile sunt reprezentate destul de fidel (desi putin cam reci pentru gustul meu, comparativ cu cele redate de monitorul meu Dell), unghiurile de viziblitate sunt excelente (monitorul nu vine cu pivot reglabil pe multiple directii, dar unghiul de vizibilitate se poate ajusta pe verticala) iar optiunile de conectivitate vor fi apreciate de cei mai multi utilizatori (multiple porturi USB si intrari video, iesire audio).
Ce am mai apreciat eu, dar poate altii nu o vor face, este rezolutia de doar 1920 x 1080 px. Coroborata cu diagonala de 27 inch, rezultatul obtinut pare sa fie exact pe placul ochilor mei tot mai obositi (desi nu port ochelari, textele mici in general ma obosesc foarte rapid). Spun doar rezolutie Full HD pentru ca alti producatori de monitoare de 27 inch ofera rezolutie superioara, de 2560 x 1440 px, ce intr-adevar ofera o suprafata de lucru mult mai extinsa, dar este si mai obositoare.
In plus, nu uitati, cu cat aveti un monitor cu rezolutie mai ridicata, cu atat veti avea nevoie de un sistem hardware mai puternic pentru a rula aplicatiile zilnice fara probleme.
Ce nu am apreciat este lentoarea acestui monitor in a porni si a iesi din stand-by: obisnuit fiind cu vechiul meu monitor ce reactioneaza instantaneu la apasare abutonului de power, Benq-ul are nevoie de vreo 5 secunde pana sa o ia la drum. Insa va veti obisnui si cu acest neajuns minor.
Spre deosebire de Dell-ul meu cu panel IPS, acest Benq se incalzeste mult mai putin si este si mult mai eficient din punct de vedere al consumului de energie, datorit panelului VA cu iluminare LED. Asadar, va fi mai apreciat pe perioada verii, cand oricum temperaturile urca nesimitit de mult in Bucuresti, dar mai putin in lunile reci, cand baietii destepti de la Radet uita sa deschida bine robinetele.
In final, o ultima observatie: monitoarele de 27 inch sunt masive (mai masive decat ma asteptam), asadar, daca nu aveti un birou suficient de mare, poate ca un monitor ceva mai compact ar fi o solutie mai buna pentru voi.
Preturi
Benq-ul EW2730 are un pret de circa 1600 de lei in magazinele romanesti. Mult sau putin, asta decideti voi.
Personal, il consider un pret just si bine raportat la calitatile acestui monitor.
Pe piata exista desigur in acest segment si monitoare mai ieftine, insa in general acelea ofera un panel TN si o calitate a constructiei inferioara. Totusi, unele ofera ceva in plus: un tuner TV incorporat, ceea ce pentru multi s-ar putea sa fie un factor decisiv atunci cand aleg un astfel de monitor.

Pret pe masura capabilitatilor
Concluzii
Asadar, sa fim bine intelesi, Benq-ul EW2730 este in primul rand un monitor office de top, cel putin in ochii mei. In acest mediu el straluceste prin calitatea ecranului si multitudinea de optiuni de conectare oferite.
Desigur, poate fi utilizat si pentru a urmari filme, acolo unde panelul VA iese in evidenta, insa nu uitati ca el nu integreaza un tuner TV, asadar nu il veti putea folosi pentru a urmari posturi TV, decat cu un tuner extern intermediar. De fapt, cei de la Benq isi promoveaza ew2730-ul ca monitor multimedia (cu boxe, telecomanda), insa datorita culorilor reci si al ghostingului, mi-e destul de greu sa il incadrez in aceasta clasa.
Desigur insa, eu sunt obisnuit de ani buni cu panelurile IPS, dar majoritatea utilizatorilor cu siguranta nu vor fi la fel de pretentiosi; asadar in concluzie, putem spune ca Benq-ul este suficient de bun si ca monitor multimedia, daca nu iti permiti sa alegi un monitor cu panel IPS (ce are in general un pret considerabil mai mare).
In final, Benq-ul EW2730 este o alegere rationala pentru cei ce doresc un monitor de calitate, de mari dimensiuni, pentru birou. Un monitor simplu, aratos si fara prea multe functii sofisticate. Tocmai de aceea primeste de la noi premiul: Produs recomandat de Giz.ro .

Benq ew2730v - produs recomandat de Giz.ro
Exista desigur si alternative, mai scumpe sau mai ieftine, mai bune sau mai proaste. Pentru mine, Dell-ul cu matrice IPS ramane un etalon in clasa monitoarelor versatile de top, dar avand un pret dublu fata de acest Benq (e drept, si functii in plus), cu greu as putea justifica investitia in asa ceva.
Sorin
29 martie 2012 la 09:11
La asa diagonala ma asteptam si la o rezolutie pe masura, cel putin 1.600 x 1.200 si doar 1.600 x 1.080 pixeli. Asta ma face sa cred ca e mai mult un monitor pentru urmarit filme, Full HD evident, si pentru aplicatii gen office, pentru partea de desenare fiind necesara o rezolutie „usor” imbunatatita. Lucrez pe un monitor (Benq) de 24″ si e o placere sa lucrezi pe diagonala mare, mai ales ca al meu duce 1.600×1.200, ori la 27″ nu inseamna decit ca picselii sint mai mari. Atit…
Andrei Girbea
29 martie 2012 la 14:40
Sorin, rezolutia este Full HD, 1920 x 1080 px. Citeste mai atent