GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum și de unde cumperi prin buy back în România

Autor: Echipa Giz.ro

Buy Back este un concept foarte cunoscut în țările dezvoltate, în special în Statele Unite sau Canada, iar cumpărătorii care doresc mereu cele mai proaspete apariții de pe rafturile magazinelor apelează destul de des la acest concept deoarece beneficiază de o reducere a prețului de achiziție. Cu excepția notabilă a domeniului auto, România nu beneficiază de prea multe programe de Buy Back, însă lucrurile încep să se miște ușor în direcția corectă, iar unele companii oferă deja în permanență sau pe perioade limitate campanii de acest fel și pentru alte produse.

Ideea de Buy Back a apărut atunci când companiile mari și-au dat seama că piața de consum modernă necesită un flux constant de producție și vânzare capabil să livreze cantități din ce în ce mai mari de produse. Orice piață are însă fluctuații, iar atunci când tendința de creștere încetinește sau chiar intră pe minus, producătorii sunt obligați să stimuleze piața cu promoții, reduceri de prețuri sau campanii de Buy Back.

Ce este însă un Buy Back? La modul cel mai simplu posibil, un Buy Back presupune răscumpărarea de către comerciant a unui produs vechi atunci când se achiziționează unul nou, cumpărătorul urmând astfel să plătească doar diferența de bani, nu întregul preț afișat. Cumpărătorul este astfel stimulat cu un preț de achiziție mai mic, iar uneori acesta este mulțumit și pentru că a scăpat ușor de un produs vechi cu care nu știa ce să facă. În general, banii încasați pe vechiul produs sunt plasați pe un bon valoric sau cupon care pot fi folosite la achiziția imediată sau după o perioadă a unui produs nou, înmânarea banilor lichizi fiind rară. O excepție notabilă o constituie retragerea produselor defecte de pe piață, un exemplu recent fiind telefonul Samsung Galaxy Note 7.

În funcție de tipul de program, detaliile pot diferi mult. Astfel, uneori poți apela la Buy Back doar pentru produsele cumpărate de la acel magazin, alteori pentru orice produs, uneori se acceptă doar produse complet funcționale, în timp ce uneori sunt acceptate și cele defecte, uneori ți se oferă sume bune de bani, în timp ce alteori câștigul este minim. De aceea, cei interesați de un Buy Back trebuie să analizeze cu atenție prețul oferit de vânzător și prețurile de vânzare pe piața second-hand și să aleagă cea mai bună opțiune.

Este Buy Back o opțiune utilă?

Din păcate, la această întrebare nu există un răspuns clar deoarece și campaniile diferă atât de mult între ele. Înainte de a analiza opțiunile, ar trebui să ne întrebăm mai întâi de toate care sunt criteriile după care se stabilesc prețurile de achiziție ale produselor vechi și să ne ajustăm așteptările în funcție de ele.

Probabil este de la sine înțeles că o companie care urmărește maximizarea profitului își va asuma arareori pierderi voluntare de amploare. Buy Back trebuie să fie o opțiune atractivă atât pentru producător sau comerciant cât și pentru cumpărător, iar prețul de răscumpărare este fixat astfel încât să se acopere costurile de transport și revalorificare cu pierderi minime sau chiar un mic câștig.

Să luăm de exemplu telefoanele mobile. Un telefon vechi preluat de către producător prin Buy Back va putea fi recondiționat, în cazul în care este suficient de nou pentru a putea fi revândut, va putea fi dezasamblat, în cazul în care este suficient de nou dar degradat parțial, sau va putea fi reciclat pentru valoroasele metale mai mult sau mai puțin rare din interior. Este evident că prețul de achiziție va fi din ce în ce mai mic în ordinea menționată a scenariilor posibile.

vodafone-buy-back

La capătul opus se găsesc produsele electrocasnice. După atingerea duratei de viață de 7-10 ani, acestea nu mai valorează practic nimic și nici prețurile de Buy Back nu pot fi atractive. În cazul magazinelor locale, acestea oferă preluarea gratuită a aparatelor vechi la achiziția unuia nou, iar acesta este adesea tot ce va putea obține un cumpărător prin Buy Back. Dacă luăm însă în calcul efortul necesar pentru debarasarea de o mașină de spălat sau frigider vechi, prețul transportului la centrul de reciclare și suma infimă obținută pe un maldăr de tablă, opțiunea oferită de magazinele mari precum eMag nu mai pare chiar atât de puțin lipsită de valoare.

Ridicarea-produsului-vechi

Cum ne decidem însă dacă un Buy back este bun sau nu? Mai întâi de toate, trebuie să aflăm care este prețul pe care-l vom obține pe produsul vechi. Unii vânzători, cum ar fi Orange sau Vodafone, oferă un calculator online care ne permite să aflăm un preț. Uneori însă acesta nu este oferit și trebuie să contactăm comerciantul pentru a afla un preț.

După ce ne-am făcut o idee despre valoarea de Buy Back, trebuie să consultăm site-uri de anunțuri pentru a ne face o idee despre valoarea second-hand a bunurilor. De cele mai multe ori, prețurile de pe OLX sau alte site-uri de profil vor fi mai bune, însă nu trebuie să ținem cont doar de valoarea afișată. De exemplu, prețurile cerute de vânzători sunt deseori negociate în jos, și nu întotdeauna vom obține prețul mediu afișat. În alte cazuri, bunurile pot sta mult pe site până-și găsesc un cumpărător, în timp ce un Buy Back se face pe loc. În funcție de diferența de preț, deranjul suplimentar al vânzării second-hand directe și nevoia de bani, utilizatorul va trebui să pună față în față avantajele și să aleagă care dintre cele două metode este mai bună

Ce oferte de Buy Back găsim în România

Telefoane mobile și tablete: pentru telefoane mobile și tablete avem la dispoziție ofertele Buy back de la Vodafone, Orange și eMag, valabile pentru o gamă mai largă de produse, și cele de la iStyle, valabile pentru produsele Apple.

Laptopuri: campanii Buy Back pentru laptopuri se pot găsi la magazinele mai mici care se ocupă cu comercializarea produselor recondiționate sau second-hand, cum ar fi CIT sau Laptop Direct. Ocazional, producătorii organizează campanii Buy Back prin intermediul marilor magazine precum eMag sau Altex, însă aceste ocazii sunt destul de rare. Trebuie menționat că eMag și iStyle permit achiziția unui laptop atunci când dăm la schimb un telefon sau o tabletă.

Televizoare sau alte electronice: nici aici nu există programe permanente de Buy Back. Ocazional, marile magazine organizează campanii pe perioade de una sau două luni în decursul cărora cumpărătorii pot scăpa de vechile electronice. Aparatele foto intră și ele pe această listă, Nikon și Canon organizând și ele din când în când campanii de Buy Back. Magazinul F64 a început însă să ofere un program real Buy Back, aparatul vechi urmând să fie evaluat iar cumpărătorul urmând să primească pe loc un cupon valoric care va pentru fi folosit la achiziția unui model nou.

Electrocasnice: un ofertant constant de Buy Back pentru electrocasnicele mari este eMag. Atenție însă, acest Buy Back oferă doar ridicarea gratuită a produselor vechi în momentul achiziției unora noi, și acoperă doar frigiderele și mașinile de spălat. Dincolo de acest program, marile magazine organizează din când în când și campanii de Buy Back pentru toate modelele de electrocasnice mari sau chiar și pentru cele mici, însa va trebui să le vânați.

Auto: deoarece piața automobilelor second-hand este atât de mare în România, sistemul Buy Back a apărut pentru prima oară în acest segment al pieței. Ofertanții sunt multipli, mărcile acoperite fiind VW, Skoda, Renault, Hyundai, Ford, KIA și altele. Sistemul este același, automobilul vechi urmând să fie evaluat și urmând să fie oferită o sumă pentru achiziția unuia nou.

Concluzii

Chiar dacă piața nu oferă foarte multe campanii Buy Back, cei interesați de achiziția unui produs din gama celor menționate mai sus pot arunca un ochi pe ofertele permanente sau temporare. Din păcate, pentru a beneficia de programe de Buy Back serioase așa cum vedem în SUA, piața românească trebuie să crească atât din punct de vedere al volumului cât și al profitabilității, iar evoluția acestor factori nu poate fi decât speculată în acest moment.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri