Cum alegem cele mai bune căști Bluetooth wireless: sfaturi și recomandări
Căștile Bluetooth sunt în acest moment cele mai apreciate accesorii audio pentru utilizatorii care doresc să asculte muzică sau cărți audio atunci când sunt pe drum. În vara anului trecut, vânzările de căști Bluetooth le-a depășit pentru prima oară pe cele ale căștilor cu fir, marcând astfel inexorabila migrare la tehnologiile wireless, iar dacă sunteți în căutarea unui nou gadget de acest tip, în cadrul acestui articol vă vom explica cum puteți alege cele mai potrivite modele.
Evoluția căștilor Bluetooth nu a fost una ușoară, primele versiuni ale acestui protocol fiind lente și limitate. Abia în 2007, când protocolul a ajuns la versiunea 2.1, acesta a început să ofere lățimi de bandă suficient de mari pentru o transmisie audio stereofonică cât de cât acceptabilă. Pasul mare a fost făcut însă în 2009, atunci când Bluetooth 3.0 a adus o lățime de bandă mai mare, iar acest pas a permis utilizarea unor tehnici de compresie audio mai puțin agresive și oferirea unui sunet stereo de mai bună calitate.
În acest moment, piața căștilor Bluetooth este una foarte bogată. După cum ziceam, vânzările de căști Bluetooth le-au depășit de pe cele ale căștilor cu fir în vara anului trecut, iar dacă cele din urmă încă oferă un sunet cu o calitate mai bună, se pare că utilizatorii sunt atrași mai degrabă de lipsa firelor și a plusului de ergonomie. În aceste condiții, nu este de mirare că și companiile care puneau accent pe calitatea audio înainte de toate au început să ofere și modele wireless, iar cei care doresc să scape de tirania firelor care se agață de orice și se întrerup când ți-era lumea mai dragă vor avea ce alege.
Cum alegem căștile Bluetooth potrivite
Pentru alegerea unor căști Bluetooth potrivite și de bună calitate, trebuie să fiți atenți la următoarele criterii.
Format
La fel ca și în cazul căștilor cu fir, cei interesați de modelele Bluetooth pot alege formatul intra-auricular (in-ear), auricular (earbud), supra-auricular (on-ear) sau cel circum-auricular (over ear). Fiecare are avantaje și dezavantaje, așa că trebuie să le trecem în revistă pe rând.
Căști Bluetooth in-ear: foarte apreciate de către amatorii de mișcare deoarece se ancorează în canalul auricular și nu alunecă atât de ușor, acest format este îndrăgit și de către amatorilor de muzică deoarece oferă o atenuare bună zgomotelor din jur chiar și fără un sistem activ de noise-cancelation. Fiind foarte mici, acestea sunt și discrete și ușor de purtat în buzunar.
Transmisia sunetelor este bună, înaltele și mediile nefiind poluate de zgomotul din jur, iar basul beneficiind și de transmisia suplimentară prin oasele capului și devenind astfel mai pronunțat. Dimensiunile reduse fac însă ca și dimensiunea difuzorului sau difuzoarelor interne să fie redusă, iar asta afectează calitatea sunetului în cazul modelelor mai ieftine.
Printre dezavantaje se numără disconfortul reclamat de anumite persoane, autonomia redusă de acumulator de mici dimensiuni și tendința de a se murdări foarte ușor, curățarea periodică fiind recomandată pentru a nu le transforma într-o bombă biologică plină de bacterii.
Căști Bluetooth earbud: cele mai cunoscute tipuri de căști, acestea se ancorează între cartilagiile tragus și anti-tragus ale urechii externe și sunt mult mai confortabile decât versiunile in-ear. O opțiune comună, casca auriculară este mai puțin agresivă din punct de vedere anatomic decât versiunea intra-auriculară, însă nu toate urechile pot susține stabil acest tip de cască.
Deoarece au dimensiuni ceva mai mari decât modelele in-ear, căștile Bluetooth de tip earbud pot folosi difuzoare mai mari cu o prestație audio mai bună. În plus, acestea nici nu sunt atât de sensibile la murdărie deoarece stau ceva mai departe de canalul intern al urechii.
Din cauza formei, transmisia frecvențelor joase este însă slabă, iar atenuarea zgomotelor de fundal este cea mai slabă atunci când o comparăm cu toate celelalte trei formate.
Căști Bluetooth on-ear: o versiune compactă a căștilor obișnuite over-the-head, căștile supra-auriculare se așează pe urechea externă și o presează pentru a obține o izolare cât mai bună a zgomotelor mediului înconjurător.
Deoarece au dimensiuni mari, căștile on-ear folosesc deja difuzoare cu dimensiuni mari și pot oferi un răspuns bun în frecvență și distorsiuni reduse chiar și în cazul modelelor mai ieftine și mai puțin avansate tehnologic. În plus, carcasa acestora permite încorporarea unui acumulatori cu capacități mai mari, iar butoanele pentru control sunt și ele mai mari și mai ușor de găsit.
Aceste căști pot fi considerate însă cam grele de către anumite persoane, iar presarea urechii pe perioade îndelungate de timp le poate face și inconfortabile.
Căști Bluetooth over-ear: preluând formatul standard al căștilor de studio, aceste căști nu sunt tocmai optime pentru deplasare deoarece sunt mari și grele. Dacă acest lucru nu este un impediment, vă veți bucura însă de acumulator de capacitate mare și de cea mai bună izolare de mediul ambiant
Cupele mari ale acestor tipuri de căști pot găzdui fără probleme cele mai mari difuzoare, iar asta poate asigura utilizatorului cea mai bună audiție posibilă atunci când este departe de sistemul audio de acasă. Deoarece bureții mari acoperă complet urechea externă și creează o zonă închisă, transmisia sunetului este bună și poate acoperi cu succes toată gama de frecvențe.
Printre dezavantaje se numără tendința de a supraîncălzi urechile și atenuarea prea bună a zgomotelor din jur, ceea ce poate deveni o problemă dacă le folosiți când mergeți și nu prea sunteți atenți la evenimentele din jur.
Compatibilitate Bluetooth și profiluri audio adiționale
Dacă doriți să ascultați doar cărți audio sau nu sunteți un ascultător prea pretențios, o cască Bluetooth care respectă versiunea 2.1 a acestui protocol și este compatibilă cu profilul A2DP este suficientă. Modelele mai vechi de Bluetooth 2.1 sunt complet nerecomandate, din fericire acestea nici nu prea mai există.
Lățimea de bandă redusă a conexiunii Bluetooth 2.1 face necesară utilizarea unui codec audio care să comprime sunetul digital. Din păcate, compresia codec-ului SBC (Subband Coding) aduce cu sine o depreciere a dinamicii și o creștere a distorsiunilor, acesta fiind motivul pentru care căștile Bluetooth au fost ocolite de către amatorii de muzică cu pretenții.
Odată cu versiunea 3.0 a protocolului Bluetooth, utilizatorii au beneficiat, printre alte îmbunătățiri, și de o lățime de bandă mult mai mare. Vechea conexiune de 3 Mpbs din Bluetooth 2.1 a fost înlocuită de o conexiune de 24 Mbps, care permite utilizarea unei compresii audio mult mai puțin agresive.
Pentru a beneficia de această lățime de bandă, echipamentele Bluetooth 3.0 și superioare folosesc însă o conexiune separată specială, de aceea, trebuie să fiți atenți ca modelul dorit de căști Bluetooth să specifice compatibilitatea High Speed iar telefonul sau tabletă să fie și ele compatibile. În caz contrar, veți beneficia de avantajele Bluetooth 3.0, însă calitatea audio va fi tot la nivelul Bluetooth 2.1.
Dacă dețineți un telefon capabil să folosească codecul aptX sau mai noul aptX HD, este recomandată alegerea unor căști care să fie compatibile deoarece veți beneficia de o calitate și mai bună a sunetului. Din păcate, nu toți producătorii oferă suport aptX, cea mai notabilă excepție fiind compania Apple. Aceasta preferă utilizarea codecului AAC, și el foarte eficient, însă căștile Bluetooth compatibile sunt rare.
Atenuarea zgomotului de fundal
Atenuarea zgomotului de fundal a devenit o tehnologie tot mai apreciată de către cei care folosesc căștile în medii zgomotoase și nu se pot bucura de audiție la parametrii doriți. Căștile de tip intra-auricular sau over-the-head oferă o atenuare de zgomot pasivă prin însăși natura lor, însă dacă aceasta nu este suficientă sau ați ales una dintre celelalte două tipuri de căști, atunci aveți nevoie de un sistem activ de noise-cancelation.
Folosind cel puțin un microfon, un sistem activ de atenuare a zgomotului de fundal va asculta în permanență zgomotul ambiant. Cu ajutorul unui mic cip dedicat, acest sunet va fi procesat și defazat la 180 de grade, după care va fi trimis către difuzor. Sunetul redat de pe telefon sau altă sursă nu va fi afectat, însă undele sonore provenite din exterior și cele generate de către atenuatorul de zgomot de fundal se vor anihila reciproc deoarece sunt defazate simetric, iar asta va crea senzația că în ureche ajunge mai puțin zgomot de fond decât în mod normal.
În funcție de numărul de microfoane, de puterea cipului și de calitatea software-ului, această atenuare va fi mai mult sau mai puțin eficientă. Toate aceste componente electronice vor ridica însă prețul de achiziție și vor consuma din energia nu mereu generoasă a bateriilor care alimentează căștile.
Microfon pentru convorbiri și butoane adiționale
În cazul în care alegeți o pereche de căști Bluetooth cu microfon, trebuie să fiți atenți la profilurile suportate. Vechiul HSP (Headset Profile) este extrem de limitat, de aceea trebuie să alegeți mai modernul HFP (Handsfree Profile) deoarece acesta oferă o calitate audio mai bună atât la ieșire cât și la intrare, în timp ce oferă și facilități avansate precum Voice Dialing, Call Waiting sau Redial.
Este de preferat alegerea unor căști compatibile cu versiunea 1.7 a profilului HFP deoarece acestea permit afișarea pe ecranul telefonului și a nivelului bateriei căștilor, scutind astfel utilizatorul de surprize neplăcute.
Atunci când folosiți casca Bluetooth pentru convorbiri, adică aveți activat profilul HSP sa HFP, difuzoarele vor reda doar un sunet mono deoarece cealaltă bucată din lățimea de bandă este folosită pentru canalul de date al microfonului. De aceea, utilizarea unei căști Bluetooth nu este recomandată pentru jocurile în care folosiți funcția de chat deoarece nu puteți avea stereofonie și microfon în același timp.
Butoane pentru control media
Deoarece comenzile pentru controlul redării sunt standardizate prin profilul AVRCP, căștile Bluetooth nu vor provoca surprizele neplăcute pe care le fac căștile cu fir și telecomandă.
În cazul compatibilității cu versiunile mai vechi de AVRCP, veți beneficia de comenzile de bază, însă versiunile mai noi precum 1.6 oferă interacțiuni mai bogate precum căutarea sau afișarea copertelor albumelor.
Trebuie să fiți însă atenți la poziționarea acestor butoane, la mărimea lor și la eventuala funcție audio care redă un semnal scurt în cască ori de câte ori este apăsat un buton pentru a ști cu certitudine că ați apăsat cum trebuie.
Conectică și accesorii
Este de preferat să alegeți o pereche de căști Bluetooth care folosesc un conector standard USB pentru alimentare. Modelele cu conector special, indiferent cât de atrăgătoare ar fi din alte puncte de vedere, vor deveni enervante în scurt timp când veți rămâne fără baterie departe de casă.
Pe lista accesoriilor utile se numără bureței de rezervă pentru modelele in-ear și earbud, săculeț sau cutie pentru împachetarea căștilor, cablu de alimentare și eventuale accesorii pentru curățarea suprafețelor deschide ale difuzoarelor.
Alte detalii care ar putea interesa
Pe lângă aceste caracteristici importante pentru căștile Bluetooth, utilizatorii se pot uita și către alte caracteristici care i-ar putea interesa în mod particular. Astfel, NFC va permite împerecherea rapidă dintre căști și telefon, compatibilitatea multi-punct va permite comutarea rapidă a sursei audio între telefon și laptop sau orice altceva, iar carcasa rezistentă la apă va interesa amatorii de sport care transpiră mult.
Recomandări căști Bluetooth
Căști Bluetooth in-ear
Samsung Level Active – 230 lei. Un model ceva mai ieftin, Level Active au o greutate de numai 18 grame, căști intra-auriculare cu suport pe ureche, autonomie de 5 ore, microfon și carcasă rezistentă la apă.
Plantronics Backbeat GO 3 – 380 lei. Un model compact și ușor, BackBeat GO 3 oferă sistem de atenuare a zgomotului de fundal activ, microfon, butoane pentru control și, opțional, și o carcasă specială care ascunde un o baterie suplimentară care oferă două încărcări suplimentare.
Căști Bluetooth earbud
Samsung Level U Pro ANC- 300 lei. Căștile Samsung oferă difuzoare de înaltă fidelitate, sistem activ de noise cancelation cu două microfoane, carcasă rezistentă la apă, compatibilitate Bluetooth 4.1 și suport multi-punct.
Apple AirPods – 850 lei. Un model scump din gama superioară, AirPods oferă un sunet cu o calitate foarte bună, autonomie de cinci ore, căști independente nelegate cu un fir central și opțiuni specifice doar pentru Apple, cum ar fi Siri sau management.
Căști Bluetooth on-ear
Sony MDR ZX220BT – 320 lei. Un model on-ear ceva mai accesibil, MDR ZX220 oferă difuzoare mari de bună calitate, NFC pentru conectare ușoară, microfon și o baterie cu o autonomie de 8 ore.
Plantronics BackBeat SENSE – 730 lei. Un model din gama superioară, BackBeat SENSE oferă un sistem de atenuare a zgomotului de fundal cu două microfoane, căști confortabile, o autonomie mare, Bluetooth 4.0 și opțiunea utilizării redării prin cablu.
Căști Bluetooth over-ear
Sony MDR-ZX770BN – 400 lei. Un model mare dar confortabil, MDR-ZX770BN oferă difuzoare mari cu redare bună, atenuare a zgomotelor de fundal, microfon cu profil hands-free, o baterie cu autonomie mare și NFC.
Bowers & Wilkins P5 – 1350 lei. Un model pentru cei pretențioși, P5 oferă difuzoare mari cu un sunet foarte bun, suport aptX pentru redare superioară prin Bluetooth, microfon, sistem de atenuare a zgomotului de fundal, o baterie de mare capacitate și o carcasă fabricată din oțel, aluminiu și piele.
Concluzii
Piața căștilor Bluetooth este în unul dintre cele mai faste momente, interesul crescut pentru modelele fără fir determinând producătorii să-și diversifice oferta. În funcție de preferințe, anatomie, buget și pretenții, puteți găsi modele pe toate gusturile, și sperăm că acest ghid de cumpărături vă va fi de ajutor.