GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Scuter electric, hoverboard sau skateboard: cum și ce alegi

Autor: Echipa Giz.ro

Vehiculele personale electrice au cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii cinci sau șase ani, indiferent dacă vorbim despre așa-numitele hoverboard-uri, despre skateboard-urile electrice sau despre trotinetele electrice. Grupate generic sub numele de scuter electric sau vehicul electric, aceste mijloace de deplasare încearcă să ofere o alternativă rapidă și modernă pentru cei care vor să se deplaseze repede și ușor prin orașe, însă alegerea unui model optim nu este chiar ușoară. 

Înainte de a trece la conținutul efectiv al articolului, trebuie să clarificăm o mică problemă lingvistică. Cuvântul „scuter” are un singur sens în limba română: cel de motocicletă ușoară cu putere redusă pe care conducătorul stă ca pe scaun. În limba engleză însă, acesta este însă doar sensul expresiei „motorised scooter”, cuvântul „scooter” fiind folosit practic pentru toate mijloacele individuale de transport cu motor: scuter moto, moped, bicicletă electrică, trotinetă cu motor, scuter pentru scufundări și așa mai departe. 

Producătorii și comercianții care importă noile tipuri de produse au început să folosească des cuvântul „scuter”, iar noi vom face la fel deoarece limba română ne-a cam lăsat baltă în cazul ăsta. De exemplu, dicționarele includ și cuvântul „motoscuter”, însă sensul acestuia nu este, așa cum ne-am aștepta, acela de scuter clasic din familia motocicletelor (ceea ce ar fi lăsat liber cuvântul „scuter” pentru alte utilizări), ci de scuter prevăzut cu facilități de transport (cum ar fi cele pentru livrat pizza sau curierat). Cum asta nu prea are sens indiferent cum am privi lucrurile, vom îmbrățișa barbarismul „scuter” cu sensurile lui extinse și vom trece mai departe. 

Înglobând multe tehnologii moderne, scuterele electrice contemporane încearcă să ofere un mijloc de transport individual care să fie suficient de compact, relativ ieftin și suficient de rapid pentru a înlocui mersul pe jos. Reducând dependența de automobil sau un mijloc de transport în comun și folosind căile de acces pietonale, scuterul electric ar putea fi o soluție pentru deplasările de 1 – 3 kilometri într-un mediu urban care nu pune dificultăți. Nu toate tehnologiile sunt născute egale, iar acest articol va prezenta opțiunile disponibile pe piață, cu bune și rele. 

Ce fel de scuter electric alegem 

Deoarece de bicicletele cu motor am amintit într-un alt articol iar scuterele moto cu motor electric sunt vehicule rutiere care trebuie tratate separat, acest articol se va apleca doar asupra celor trei mari categorii de mijloace de transport individual electrice care ne-au rămas: hoverboard, skateboard electric și trotinetă electrică. 

Cum și când să alegi un hoverboard 

Hoverboard-ul este cel mai la modă mijloc de transport individual al momentului, companiile chineze livrând pe piață un munte de produse de acest gen. Denumirea total neinspirată a fost preluată din faimosul film Back to the Future 2, hoverboard-ul nefiind în mod evident un mijloc de transport care plutește în aer, ci doar o planșă prevăzută cu roți și un ansamblu destul de complex de senzori pentru echilibrare. 

hoverboard-2

Inspirat de faimoasele vehicule de la Segway, cu care producătorii au și avut litigii, hoverboard-ul oferă un design mult mai simplu și mai compact. Vehiculul este practic o planșă rigidă, compusă din două bucăți simetrice unite de un pivot,  cu două roți care se mișcă perpendicular pe direcția de deplasare, utilizatorul controlând direcția și viteza prin înclinarea corpului. 

La interior, un hoverboard este o mașinărie mult mai interesantă. Toate modelele disponibile folosesc câte două motoare electrice fără perii ascunse direct în roți, în timp ce carcasa pe care stau picioarele ascunde bateria și sistemul de control. Folosind câte un magnetometru pentru fiecare roată, hoverboard-ul măsoară astfel viteza, iar un sistem de giroscoape permite măsurarea înclinării în față sau în spate. Toate datele culese de acești senzori sunt interpretate de un cip central, care ajustează vitezele motoarelor pentru a răspunde la comenzile utilizatorului, permițând astfel ajustarea fină a deplasării doar cu ajutorul mișcării picioarelor. 

hoverboard-3

Pentru controlul direcție de deplasare, tălpile se sprijină pe două suprafețe mobile care ascund câte două comutatoare, în general optice sau laser. Comutarea celui din față, prin înclinarea corpului sau doar a tălpilor, activează deplasarea înainte, comutarea celui din spate face același lucru în sens invers, iar dezactivarea ambelor, atunci când corpul este perfect vertical, duce la oprirea motoarelor. Pentru schimbarea direcției, utilizatorul nu trebuie decât să modifice ușor înclinarea picioarelor, cele două părți ale șasiului schimbându-și astfel orientarea și rotația unul față de altul și inducând o mișcare circulară în sensul dorit. 

hoverboard-1

Datorită poziției perpendiculare pe direcția de mers și a suprafeței de sprijin foarte reduse, hoverboard-ul necesită cea mai lungă perioadă de învățare. În special persoanele înalte trebuie să-și rezerve un timp pentru acomodare deoarece menținerea echilibrului nu este deloc simplă. 

Marele avantaj al unui hoverboard în comparație cu un skatebord electric sau o trotinetă electrică este dimensiunea redusă și prețul ceva mai mic. Din cauza roților mici, care au în general între 16 și 20 de centimetri, și a lipsei unei suspensii, imposibil de implementat pe actualul design, hoverboard-ul are probleme mari cu pietrele, gropile, bordurile și alte obstacole de acest fel. Modelele off-road cu roți ceva mai mari mai atenuează această problemă, în aceste modele sunt mai mari și mai scumpe. 

Cum și când să alegi un skateboard electric 

Unul dintre simbolurile anilor `70 și `80, skateboard-ul nu a scăpat de atenția producătorilor și a intrat și el în rândul vehiculelor individuale electrice. Disponibil în versiune standard scurtă sau longoboard cu stabilitate mai mare, skateboard-ul electric folosește cam aceeași tehnologie de fabricație ca strămoșul lui acționat manual, fiind astfel mai simplu decât hoverboard-ul. 

skateboard-1

Primele modele apărute pe piață au folosit un singur motor și o transmisie cu curea pentru osia spate sau pentru ambele osii. Mai nou, producătorii au început să opteze pentru motoarele fără perii incluse direct în roți, implementare care a provocat o pierdere de putere, însă a redus zgomotul și a lăsat mai mult loc liber pentru baterii. Deoarece un skateboard nu se poate înclina în față sau în spate, acesta nu poate folosi giroscoape pentru ajustarea vitezei și folosește un sistem de control cu fir care trebuie ținut în mână. 

skateboard-3

Cei care au folosit un skateboard știu deja la ce să se aștepte, suprafața de sprijin mai mare asigurată de cele patru roți și orientarea paralelă cu direcția de deplasare oferind un echilibru mai bun decât în cazul celor doar două roți orientate perpendicular ale unui hoverboard. Ceva mai stabil decât un hoverboard, un skateboard electric nu este însă nici el ușor de stăpânit, înclinarea laterală pentru ajustarea direcției putând duce la pierderi de echilibru din care redresarea se face mai greu. 

skateboard-2

Avantajul unui skateboard electric este stabilitatea ceva mai bună și viteza mai mare, însă acesta este mai scump, mai mare și mai greu de controlat din cauza sistemului cu fir pentru ajustarea viteze. Roțile mici de 8 – 10 cm au probleme cu gropile și pietrele, însă deoarece avem patru roți, dezechilibrarea nu este tot atât de brutală ca în cazul unui hoverboard. În plus, cei care stăpânesc sau intenționează să învețe sa stăpânească un skateboard vor învăță și metodele de evitare a bordurilor efectuând sărituri care sunt greu de făcut cu un hoverboard. 

Cum și când să alegi o trotinetă electrică 

Cel de-al treilea membru major al familiei scuterelor electrice este trotineta electrică. Mai puțin arătoasă și spectaculoasă decât un hoverboard sau un skateboard electric, aceasta este însă și mult mai ușor de folosit. Datorită planșei de sprijin mari orientată paralel cu direcția de deplasare, a roților mari în linie și a ghidonului, aceasta este extrem de simplu de stăpânit și este cea mai bună alegere dacă vreți doar un mijloc de deplasare rapid pe distanțe de 2-3 kilometri fără să vă bateți capul cu soluții mai dificil de învățat. 

trotineta-1

În plus față de trotineta simplă pe care am folosit-o când eram copii, un astfel de model oferă un motor electric cu transmisie cu lanț, frână pe roata din spate sau pe ambele roți și acceleratorul pentru controlul vitezei, implementat de obicei în manșonul ghidonului ca la motociclete. 

trotineta-2

Deoarece toate aceste produse sunt gândite pentru mediul urban, care uneori poate fi aglomerat, trebuie să subliniem că trotineta electrică este singurul tip care oferă și un sistem de frânare și este astfel mai sigură pentru siguranța celor din jur și a voastră. Un alt avantaj este și faptul că trotinetele, spre deosebire de hoverboard-uri sau skateboard-uri, pot oferi și roți cu anvelope gonflabile, oferind astfel un sistem de amortizare suficient de bun pentru eventualele obstacole de pe trotuar. 

Cum trotinetele electrice sunt o alegere sigură pentru oricine, acestea sunt disponibile și în cea mai mare varietate. Ofertele încep de la modele ieftine cu autonomie mică și design simplu până la modele cu roți mari de 25 de centimetri, frâne regenerative pe față și spate, motoare puternice, sisteme de iluminare și cadru solid.  

Cum să alegi un hoverboard, skateboard electric sau trotinetă electrică 

Dacă v-ați hotărât la unul dintre cele trei tipuri de vehicule individuale electrice, este bine să aveți în vedere și criteriile următoare. 

Autonomie și timp de reîncărcare: indicată adesea în kilometri, autonomie începe de la 10 kilometri și poate ajunge și la 60 de kilometri în cazul unor modele de vârf. În general, hoverboard-urile au cea mai mică autonomie deoarece volumul intern este cam mic iar sistemele electronice de echilibrare funcționează în permanență. Acestea sunt urmate de skateboard-uri, cea mai bună autonomie putând fi găsită în cazul trotinetelor. Atenție însă și la timpul de încărcare, o baterie care oferă o autonomie de 25 km dar se încarcă în 2 ore s-ar putea să fie mai potrivită decât una care oferă 50 km dar se încarcă în 6 ore. 

hoverboard-incarcare

Putere și viteză: deoarece toate cele trei tipuri scutere sunt considerate vehicule pietonale care nu au voie pe carosabil, acestea nu trebuie să respecte și limitarea de 25 km/h și 250 W impusă de lege pentru vehiculele care pot fi conduse fără carnet, adică mopede și biciclete electrice. În general, producătorii oferă motoare de 250 – 500W, care sunt arhisuficiente pentru o deplasare cu viteză scăzută, dar există și trotinete care ajung la 1000W. Vitezele de deplasare uzuale sunt de 10 – 15 km/h, suficiente pentru o plimbare urbană, însă skateboard-urile și trotinetele pot ajunge și la 30 – 40 km/h.  

Dimensiune roți și cuplu: deoarece despre dimensiunile roților am vorbit deja (8 – 10 cm pentru slateboard, 16 – 20 cm pentru hoverboard și 20 – 25 cm pentru trotinetă), mai trebuie să menționăm și importanța acestor dimensiuni. Roțile mai mari asigură o viteză sporită și o trece mai ușoară peste mici obstacole precum pietre, crengi sau crăpături, însă roțile mai mici au un cuplu mai bun și un demaraj mai puternic, făcându-le astfel mai bune pe teren denivelat. Producătorii oferă o idee despre cuplu indicând înclinarea maximă a rampelor care pot fi urcate, aceasta fiind în general între 10 și 15 grade. 

rotineta-electrica-roata

Masa maximă admisă: unele modele de vehicule individuale electrice permit o masă maximă de 70-80 de kilograme, corespunzând la limită pentru greutatea standard a unui adult, însă unele modele au șasiuri mai solide și motoare mai puternice, care le permit să transporte 110 – 120 de kilograme. 

Masa și volumul vehiculului: nu doar masa transportabilă este importantă, ci și masa vehiculului. Gândite să fie folosite peste tot și fiind aproape imposibil de asigurat, aceste vehicule trebuie să fie ușor de luat în mână. De aceea, diferența dintre 8 kilograme și 15 kilograme este critică. În cazul trotinetelor electrice sau a skateboard-urilor, ar fi bine dacă ați putea alege și un model care se poate plia pentru a face transportul și stocarea mai simple. 

skateboard-electric-pliabil

Materiale și construcție: deoarece toate aceste tipuri de scutere preiau în totalitate greutatea corpului, este bine să optați pentru modele care au șasiuri solide fabricate din oțel înalt aliat sau aliaje dure de aluminiu. Ușor de lovit sau scăpat, este bine ca și carcasa externă să fie fabricată din materiale plastice dure care rezistă la șocuri, torsiuni și zgârieturi. Cum umiditatea este inamicul electricității, este recomandată alegerea unui model care specifică în mod clar că are o carcasă rezistentă la praf și umezeală (rating IP54, IP55 sau chiar IP56). 

Alte dotări: pe lângă aceste criterii, puteți lua în calcul și alte dotări care ar putea face viața mai ușoară. Pe această listă intră farurile (mai rare pe skateboard, dar destul de comune pe hoverboard și triciclete), conectivitatea Bluetooth pentru controlul unor funcții avansate sau alegerea unor moduri de lucru), husa pentru transport, componente supuse uzurii ușor de înlocuit (paduri, suprafețe de sprijin etc) și telecomandă. 

Recomandări hoverboard, skateboard electric sau trotinetă electrică 

2Drive X1 – 600 lei. Un hoverboard accesibil cu roți de 16 cm, greutate maximă suportată de 100 kg, viteză de 10 km/h și autonomie rezonabilă.

Freewheel F1 – 1200 lei. Un model cu autonomie de 20 km, motoare puternice cu putere de 700W, viteză maximă de 12 km/h, sarcină de 120 kilograme și încărcare în două ore.

Oxboard Pro – 2000 lei. Un hoverboard din gama superioară, acesta oferă motor puternic care oferă o viteză de 15 km/h și urcarea rampelor de 15 grade, roți de 16 cm, faruri cu xenon, baterii de calitate superioară de la Samsung și mod de lucru pentru începători.

Razor X – 1000 lei. Un skateboard compact și ușor cu o masă de numai 4,8 kilograme, acesta oferă roți de 8 cm, viteză maximă de 16 km/h, telecomandă fără fir pentru control vitezei și o autonomie de 40 de minute. Disponibil și în variantă longboard.

Koowheel D3M – 2600 lei. Un skateboard electric performant, acesta oferă o viteză maximă de 40 km/h, poate urca rampe de 25 de grade, are o autonomie de până la 35 de kilometri și suportă o sarcină de 130 kilograme.

Airwheel Z3 – 1600 lei. O trotinetă electrică ceva mai accesibilă, Z3 oferă o viteză maximă de 20 km/h, autonomie de maximum 18 km, motor cu o putere de 350W care poate urca rampe de 15 grade, roți gonflabile și baterii LG.

Xiaomi Mi-Jia – 2850 lei. O trotinetă electrică oferită de un producător celebru, aceasta oferă roți de 22 centimetri cu anvelope gonflabile, viteză de 25 km/h, sarcină de 100 kg, conectivitate Bluetooth pentru extra-opțiuni și are un cadru pliabil cu o masă de 12 kg.

Concluzii 

Vehiculele individuale electrice promit să devină un mijloc destul de rapid și destul de ieftin pentru deplasarea urbană, chiar dacă mediul înconjurător nu le este mereu prietenos. Suferind de bolile copilăriei, aceste produse au problemele lor (incendiile provocate de produsele de slabă calitate fiind doar una), însă cei curajoși pot testa de pe acum atât modelele mai îndrăznețe precum hoverboard-urile, modelele sportive precum skateboard-urile electrice sau modelele simple și sigure precum trotinetele electrice. Ofertele producătorilor sunt bogate și cu puțină atenție se pot găsi produse bune care să aibă un raport bun între preț, performanță și preț. 

 

2 comentarii

  1. Sorin

    15 martie 2018 la 16:13

    Ar mai fi și "roata electrică" sau monociclu electric (Self-Balancing Electric Unicycle), care are diametrul roții mare și deci se adaptează mai bine la denivelări. Ca prețuri începe undeva la 990 lei, urcînd în funcție de dotări. De exemplu, modelul "Inmotion V8 Black" arată cool, are caracteristici de invidiat, prețul fiind pe măsură…
    Acuma, alegerea gadget-ului potrivit este foarte complicată !

  2. Ciupearca

    10 aprilie 2018 la 18:31

    Prefer trotineta de la Xiaomi, primul model, este f mișto… Am cumpărat-o de pe un site chinezesc la juma de preț… Eu zic că se merită riscul… A mea merge perfect de 6 luni

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri