Acest site folosește cookie-uri. Continuând navigarea vă exprimați acordul.  Accept

GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

HP Chromebook – la ce să te aștepți de la un laptop de 99 EUR

Ultima modificare: 20 Feb 2017

În urmă cu doar câteva săptămâni, cei de la Orange au adăugat în ofertă un produs inedit pe piaţa românească, un Chromebook HP ultra-compact, oferit la pachet cu diverse abonamente de date şi având un preţ de pornire de 99 EUR.

În rândurile următoare vă voi spune care sunt impresiile mele despre acest Chromebook, cei de la HP trimiţându-ne un exemplar pe care l-am butonat timp de vreo 10 zile.

La prima vedere, un Chromebook este un laptop ca oricare altul, cu ecran, porturi, tastatură, etc. Modelul oferit de HP este unul compact şi portabil, cu un ecran de 11.6-inch, greutate de 1.28 kilograme şi o carcasă bine închegată, realizată din plastic mat şi uşor rugos, rezistent la zgârieturi.

Ecranul este la rândul său mat, astfel că reflexiile nu reprezintă un impediment şi va putea fi utilizat şi în condiţii de lumină ceva mai puternică. Calitatea panelului, TN, este însă slăbuţă, dar în gama de preţ din care face parte un astfel de produs nu vom găsi alternative superioare.

La prima vedere, Chromebook-ul HP este un laptop compact ca oricare altul

La prima vedere, Chromebook-ul HP este un laptop compact ca oricare altul

Pe lângă acestea, micul Chromebook oferă şi o tastatură cu taste bine definite şi o cursă destul de adâncă, care personal mi-a lăsat o impresie bună. Layoutul tastelor este puţin diferit de cel întâlnit pe laptopurile cu Windows, fiind adaptat unui Chromebook (rândul superior de taste realizează anumite funcţii asociate sistemului de operare), iar acest lucru va necesita un timp de acomodare, însă în momentul în care veţi deveni familiar cu aranjamentul lor, îl veţi conşidera intuitiv.

Un trackpad de mari dimensiuni este plasat sub tastatură, întocmai ca pe un notebook obişnuit, iar pe laterale veţi găsi o colecţie generoasă de porturi, ce includ ieşire HDMI, două sloturi USB, un cititor pentru carduri, un Kensington Lock sau jackul pentru căşti.

Chrome OS

Ce diferenţiază însă acest Chromebook de laptopurile cu care sunteţi deja obişnuiţi este sistemul de operare, Chrome OS, şi automat modul în care vă va ajuta să realizaţi taskurile zilnice.

Pe scurt, Chrome OS este construit în jurul browserului Google Chrome şi strâns integrat cu aplicaţiile Google: Drive, Youtube, Gmail, Maps, Music, etc. În momentul în care veţi porni acest computer pentru prima dată, va trebui să vă conectaţi la Internet (prin Wi-Fi) şi să introduceţi detaliile contului vostru Google (sau să creaţi unul dacă nu aveţi deja), iar după câteva zeci de secunde laptopul va fi gata de utilizare.

Interfaţa grafică ce vă va întâmpina se aseamănă cu cea a unui laptop cu Windows, în partea din stânga jos fiind plasate ceasul şi conexiune Wi-Fi, în partea dreapta un buton asemănător celui de start, care vă va ajuta să accesaţi aplicaţiile instalate, iar în partea de jos existând o bară cu aplicaţii favorite sau active.

Diferenţa faţă de un laptop cu Windows constă în faptul că toate aceste aplicaţii se deschid ca şi tab-uri separate în browserul Chrome preinstalat. În plus, aplicaţiile nu sunt cele cu care sunteţi obişnuiţi de pe Windows, ci sunt shortcuturi către servicii Google, după cum vă spuneam mai sus, sau către alte servicii terţe ce funcţionează la rândul lor în browser.

Şi aceasta pentru că pe lângă aplicaţiile preinstalate, pe un Chromebook veţi putea instala şi unele terţe ( precum Facebook, Dropbox, Feedly, Word Online, diverse jocuri, etc), din magazinul de aplicaţii inclus, iar opţiunile sunt variate. Experiența de utilizare se aseamănă într-un fel celei de pe Android, unde dispozitivele vin cu o serie de aplicaţii preinstalate, iar dacă doriţi altele mergeţi în magazin şi le descărcaţi.

Experienţa utilizării zilnice

Bun, în mai puţine cuvinte, un Chromebook vă va permite să navigaţi pe Internet, să accesaţi cam orice tip de site, să vizualizaţi conţinut video de pe Youtube sau alte site-uri de streaming, să editaţi documente folosind suita de aplicaţii Google Docs/Sheets, sau Word/Excell Online, să rulaţi muzică prin intermediul serviciilor de streaming audio, să intrați în conferințe video cu colaboratorii și prietenii, etc.

Chromebook-ul HP oferă ca extra-beneficii 100 GB de spaţiu de stocare în Google Drive timp de 2 ani, precum şi acces gratuit la serviciul Google Play Music timp de 2 luni, ulterior ambele putând fi accesate contra cost.

Experienţa în utilizarea zilnică a unui astfel de dispozitiv este fâşneaţă, în general peste cea oferită de un laptop cu Windows din aceeaşi gamă de preţ, în ciuda specificaţiilor hardware modeste. Nu vă aşteptaţi la performanţe extraordinare în multitasking, acolo unde procesorul şi cei doar 2 GB de RAM îşi vor arăta limitele, însă atât timp cât nu lansaţi multiple aplicaţii în acelaşi timp, performanţele nu vor avea de suferit.

Pe lângă aceasta, laptopul bootează rapid, în sub 10 secunde, şi revine din sleep şi mai rapid, iar autonomia sa de utilizare este bunicică, în jur de 6 ore în taskurile uzuale, sau chiar mai mult dacă îl folosiţi pentru activităţi puţin solicitante, precum editarea de texte. Iar cum platforma este una cu răcire pasivă şi stocarea nu este realizată prin intermediul unui HDD mecanic, acest device rămâne complet tăcut în utilizarea de zi cu zi.

Însă, precum aţi observat, cam toate taskurile pe care le puteţi realiza pe un astfel de computer necesită o conexiune la Internet.

Anumite aplicaţii funcţionează offline, precum jocurile de exemplu, iar altele pot funcţiona într-un mod offline şi se sincronizează ulterior în cloud atunci când laptopul se conectează la Internet, precum editoarele de documente sau clientul de Gmail. Pe lângă aceasta, puteţi şi să ascultaţi muzică sau să urmăriţi filme stocate offline, însă trebuie să ştiţi că un laptop precum acesta oferă un spaţiu de stocare limitat, de circa 6 GB (modelul testat vine cu spaţiu de stocare de 16 GB, dar circa 9.5 GB sunt ocupaţi de sistemul de operare și pachetul software preinstalat), ce poate fi crescut însă cu ajutorul unui card SD.

Disponibilitate și prețuri

Aşadar, în mod normal vei putea folosi Chromebook-ul la potențialul său maxim doar conectat la internet sau în condițiile în care completezi perioadele offline cu o conectare periodică, pentru sincronizare, așadar nu îl lua în calcul dacă vrei sa-l folosești complet deconectat de la internet.

Tocmai pentru a putea fi conectată tot-timpul la Internet, jucăria celor de la HP este disponibilă în România în exclusivitate în magazinele Orange, împreună cu diverse pachete de date, după cum puteţi vedea urmând acest link sau în oferta de mai jos.

oferta-orange

În cazul în care optaţi pentru opţiunea de 99 EUR şi abonamentul Orange Net 24 pe o perioadă de 2 ani, veţi ptimi 16 GB trafic de internet/lună, acces la viteze 4G+ de până la 300 Mbps, trafic de Internet nelimitat în timpul nopţii prin Happy Night, 25 GB spaţiu de stocare în Orange Cloud, Orange Antivirus, precum şi trafic nelimitat pentru a urmări filmele, serialele, emisiunile şi canalele TV preferate prin Orange TV Go.

Un aspect de luat in calcul este că acest Chromebook nu include un modem 4G integrat în cadrul carcasei, precum unele laptopuri premium, astfel că cei de la Orange îl oferă împreună cu un dongle 4G Huawei 3372h, ce se conectează într-unul din sloturile USB. Asta înseamnă că va trebui să îl conectezi de fiecare dată când vei vrea să foloseşti Internetul 4G. De menţionat că noi nu am avut la teste acest modem, astfel că nu vă pot oferi mai multe detalii despre experienţa de utilizare şi despre cât de bine va face el faţă frecuşului zilnic.

În concluzie

Trăngând linie, Chromebook-ul HP oferă o experienţă de utilizarea plăcută, mai ales dacă aveţi la dispoziţie o conexiune la Internet şi necesităţile voastre se limitează la aplicaţiile web standard, mail, conţinut multimedia sau editare de documente.

Pe de altă parte, dacă aveţi nevoie de un computer performant şi capabil să ruleze softuri specifice, sau dacă plănuiţi să folosiţi laptopul în mare parte în locuri în care nu aveţi acces la Internet, atunci ar fi bine să vă orientaţi spre altceva.

Cei ce au nevoie de un laptop compact, permanent conectat la Internet și capabil să facă față task-urilor uzuale, vor găsi în Chromebook-ul HP un partener accesibil și fidel

Cei ce au nevoie de un laptop compact, permanent conectat la Internet și capabil să facă față task-urilor uzuale, vor găsi în Chromebook-ul HP un partener accesibil și fidel

Un astfel de laptop merită a fi achiziţionat în special de cei care petrec mare parte din timp “pe teren” şi vor beneficia de pachetul 4G+ oferit de Orange. Noi recomandăm achiziționarea sa împreună cu un abonament de date, și nu la liber, pentru a beneficia de un raport beneficii-preț mai bine adaptat unui astfel de produs.

Chromebook-ul prezentat ne-a fost oferit de HP, iar articolul face parte dintr-o campanie de promovare.

4 comentarii

 1. stefan

  Octombrie 2, 2016 la 16:41

  salut!as vrea sa stiu daca pe un laptop cu acest sistem de operare se poate instala windows 7?

  • Daniel Popescu

   Octombrie 2, 2016 la 21:53

   Nu. Chromebook ruleaza doar cu Chrome OS.

 2. Victor

  Noiembrie 6, 2016 la 18:32

  Salut! Am înțeles din diferite articole că la chromebook-uri este o problema cu accesare facebook-ului. Este adevărat?

  • Andrei Girbea

   Noiembrie 9, 2016 la 18:09

   atat timp cat e accesat din browser, nu vad ce problema ar putea avea.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.