GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Apple iPod Nano, playerul MP3 microscopic – pareri, specificatii

Autor: Echipa Giz.ro

Apple și-a câștigat o mare parte din faima de care se bucură în prezent datorită MP3 playerelor pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului.

Chiar dacă această nișă este acum suprasaturată de dispozitive de acest tip, Apple a rămas în preferințele utilizatorilor, bazându-se pe o diversificare a ofertei și, mai ales, pe un cult al brandului.

Apple a adoptat însă o tactică mai conservatoare din punct de vedere al design-ului atunci când, la începutul lunii septembrie, a lansat cea de-a cincea generație de Nano.

Dacă nu ești familiarizat cu gama iPod Nano s-ar putea chiar să nu faci diferența între ultimele două generații, așa că pentru început îți prezentăm principalele deosebiri:

  • diagonala display-ului a crescut de la 2″ la 2.2″
  • rezoluția a înregistrat o creștere la 240×376 pixeli, față de 240×320 pixeli
  • a cincea generație beneficiază de o cameră video cu rezoluție VGA (640×480 pixeli), de radio FM, voice recorder, microfon și pedometru.

În rest, vorbim de caracteristici tehnice (aproape) similare cu generația precedentă:

  • capacitate de stocare: 8 GB și 16 GB
  • dimensiuni: 90.7×38.7×6.2 mm
  • greutate: 36.3 g
  • autonomie: până la 24 de ore pentru audio și 5 ore pentru video
ipod_nano

Noul iPod Nano păstrează trăsăturile fizice ale predecesorului său

Design și manevrabilitate

Chiar dacă design-ul noului iPod Nano respectă filosofia predecesorului, există o diferență subtila: carcasa curbată este realizată dintr-un aluminiu anodizat, fapt ce dă o strălucire aparte dispozitivului care probabil nu va fi pe placul tuturor.

Pe de altă parte, camera video reprezintă noutatea semnificativă. În mod surprinzător, Apple a optat pentru amplasarea camerei în partea inferioară a player-ului, contrar tuturor standardelor adoptate în industria telefoniei mobile. Ideea este originală, însă dacă ții Nano în mână la fel ca un telefon mobil trebuie să ai mare grijă să nu lovești lentila cu degetele. Sfatul este cu atât mai important cu cât lentila este amplasată la același nivel cu carcasa, astfel că pericolul de a o zgâria nu poate fi neglijat.

ipod_nano_camera

Camera video este amplasată în partea inferioară a MP3 playerului

Controlul funcțiilor se realizează la fel de facil ca și până acum, prin intermediul joystick-ului circular amplasat sub display. Acesta pare să fie puțin mai mic decât cel prezent pe a patra generație, întrucât diagonala display-ului a crescut. Conectorii pentru căști și cablul USB se găsesc în partea inferioară a player-ului.

Audiție

În mod evident, player-ul audio rămâne punctul central al gadgetului, iar Nano vine cu suport pentru formatele MP3, MP3 VBR, AAC, Audible, Apple Lossless, AIFF si WAV. Audiția este practic similară cu cea întâlnită la generația anterioară, așa că ne vom concentra atenția spre noutățile absolute ale ultimei versiuni.

Camera video

Camera video reprezintă fără îndoială cel mai important update pentru iPod Nano. Întrucât vorbim de rezoluție VGA, nu trebuie să te aștepți la o calitate prea bună, însă jucăria se descurcă rezonabil. Accelerometrul inclus iți permite să filmezi ținând Nano în orice poziție, însă așa cum sugerează și fotografia de presă cea mai comună poziție se obține după rotirea player-ului spre stânga cu 90 de grade.

Camera nu beneficiază de zoom optic, iar opțiunile de editare lipsesc cu desăvârșire. Există totuși câteva filtre pe care le poți găsi interesante, precum cyborg, tunnel vision sau security camera. Având în vedere toate aceste „dotări”, nu putem vorbi despre filme profesioniste, însă camera video poate fi utilizată cu succes pentru clipuri amuzante. Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că nu vei putea face poze cu aceasta cameră.

ipod_nano_video

Camera video VGA, principala noutate a lui Nano

Radio FM

Dacă avem în vedere că foarte multe MP3-playere au deja inclus un radio FM, decizia Apple de a introduce această funcție pe Nano nu este surprinzătoare. Recepția posturilor este foarte bună și, de asemenea, există suport pentru RDS, astfel că vei ști mereu numele postului și al piesei rulate. Însă partea interesantă abia acum vine: funcția Live Pause iți permite să înregistrezi programul de la radio timp de 15 minute și să asculți înregistrarea ulterior. Ar fi fost însă bine ca durata maximă a înregistrării să fie mai mare.

Voice recorder

Microfonul încorporat cu care vine noul iPod Nano iți permite să înregistrezi, însă acesta este util în principal jurnalistilor care iau interviuri față în față. Cu cât distanța dintre Nano și sursa audio se mărește, cu atât distorsiunile sunetului sunt mai mari și calitatea scade.

Pedometru

Pedometrul ar putea fi considerat util de cei interesați de curele de slăbire și numărul de calorii arse pentru diverse activități. Asta pentru că, pe lângă calcularea numărului de pași efectuați, pedometrul integrează o funcție de conversie a acestora în calorii. Totuși, nu este cazul să te entuziasmezi: acuratețea datelor nu este foarte mare, iar pedometrul nu poate fi utilizat când alergi.

apple_nano_colours

Noua generație de iPod Nano este disponibilă în 9 culori

Concluzii

Dacă din punct de vedere vizual iPod Nano nu s-a schimbat aproape deloc față de generația precedentă, noile funcții enumerate mai sus demonstrează că Apple a lucrat la tehnologiile din interiorul aparatului.

Întrebarea care se pune este însă dacă noul gadget își justifică prețul. În magazinele de comerț electronic din România, versiunea de 8 GB este disponibilă pentru aproape 700 lei, în timp ce versiunea de 16 GB costă puțin peste 800 lei.

Dacă nu ai mai avut un iPod Nano până acum, a cincea generatie s-ar putea să-ți facă în sfârșit cu ochiul. Asta pentru că vine cu toate funcțiile pe care le poți găsi pe alte playere plus o cameră video, iar designul este, evident, marca Apple. Dacă nu poți trăi fără muzică, merită să alegi versiunea de 16 GB în detrimentul celei de 8 GB, întrucât diferența de preț este relativ mică.

Daca deții deja un iPod Nano, mai ales din generația a patra, upgrade-ul la ultima versiune este mai greu de justificat. Camera video cu rezoluție VGA nu poate reprezenta un motiv suficient de bun, întrucât cele mai multe telefoane mobile dispun deja de camere foto care filmează destul de bine. Pe de alta parte, tunerul FM poate alunga momentele de plictiseală în cazul destul de puțin probabil în care ai ascultat deja de prea multe ori muzica stocată pe Nano. Însă din nou trebuie să aduc în discuție că multe telefoane mobile au tuner FM.

Pe scurt, iPod Nano este una dintre cele mai bune alegeri dacă nu ai încă un MP3 player, însă upgrade-ul la ultima generație se justifică numai dacă ai cu adevărat nevoie de noile facilități.

5 comentarii

  1. Andreea

    25 decembrie 2009 la 19:02

    Am un iPod nano dar fara camere nu are limba romana si nu ma pricep cum sa deblochez tastatura sau sa incarc muzica ai putea sa ma ajuti te rog?

    • NKills

      17 iulie 2011 la 15:30

      Serios??? Are engleza, nu stii nici macar putina engleza??? trebuie sa zice slide to unlock sau ceva de genu!

  2. Jeni4ka

    25 mai 2010 la 17:09

    ajutati-ma va rog….unde pot eu sa-mi cumpar in MOLDOVA/CHISINAU un iPod Nano {in ce magazin}….si aproximativ chit el costa?….AJUTATI-MA VA ROG CA DEJA EU NU MAI POT….(Andreea tu de unde ai luat iPod-ul?

  3. Niconicoleta1982

    8 iulie 2010 la 00:56

    Vand astfel de Ipod: Nano 6 GB, Gen 5. Detalii: YM! niconicoleta1982

  4. Ema16

    26 aprilie 2013 la 22:44

    hello. am o intrebare. ma jucam o data pe ipodul meu nano 4th generation si am dat „blocare ecran” din prostie. acum nu mai stiu ce sa fac. cum sa-l deblochez? astept raspunsuri, va rog. multumesc anticipat!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri