GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun scaun de birou, ergonomic, pentru adulți sau copii

Autor: Echipa Giz.ro

Scaunele de birou ergonomice nu mai sunt de multă vreme ceva ieșit din comun, tot mai multă lume începând să aprecieze avantajele pe care acestea le oferă.  Pentru cei care stau așezați ore în șir, de obicei și în fața unui calculator, scaunul ergonomic oferă nu doar un confort superior, ci și o poziționare optimă din punct de vedere anatomic care previne apariția unor probleme de sănătate.

Conform datelor comasate de instituțiile de cercetare medicală, generațiile actuale sunt cele mai sedentare din istoria umanității. Dependenți de calculatoare și de spațiile de lucru interioare, avem tendința să stăm pe scaun ore în șir, iar acest lucru se pare că ne afectează atât sănătatea fizică cât și cea psihică. Dacă cea din urmă nu este chiar atât de ușor de îngrijit, măcar în primul caz putem îmbunătăți situația alegând un scaun ergonomic de bună calitate.

Dacă întrebați un medic, pozițiile neergonomice pe scaun sunt cauza unor probleme serioase, cum ar fi tasarea organelor interne, micșorarea oxigenării în urma comprimării cuștii toracice, deformări ale coloanei și afecțiuni uneori definitive ale nervilor.

Această problemă afectează în special persoanele care lucrează stând jos ore în șir și uită să se ridice din când în când pentru a-și pune în mișcare mușchii și încheieturile. De aceea, alegerea unui scaun ergonomic nu trebuie considerată  o fiță sau o cheltuială prea mare, ci o idee bună menită să ne protejeze sănătatea și să ne ofere un confort sporit.

Cum alegem un scaun ergonomic pentru birou

Atunci când alegem un scaun pentru birou, trebuie să avem în vedere trei lucruri: mecanismul, ergonomia  și materialele de construcție.

Mecanismul

Din punct de vedere mecanic, scaunele ergonomie vin în mai multe versiuni, care diferă din punct de vedere al complexității și prețului. Modelele de top folosesc angrenaje ingenioase pentru controlul independent sau simultan al înclinării, dar toate pretențiile de acest gen au și un preț pe măsură.

Mecanismul de bază: comun pentru cele mai ieftine scaune ergonomice, acesta permite doar ajustarea pe verticală, rotirea și înclinarea spătarului, acesta din urmă putând să fie blocat sau nu într-o anumită poziție. Acest scaun este un model de bază care nu oferă prea multe, însă dacă nu dispuneți de un buget mare, poate fi acceptat.

scaun-ergonomic-de-baza

Mecanismul de bază, ieftin dar fără facilități deosebite

Mecanismul înclinabil: acesta permite lăsarea pe spate concomitentă a șezutului și a spătarului, în timp ce genunchii rămân la aceeași înălțime. Din cauza modului de utilizare, acest scaun nu prea oferă spătar ajustabil deoarece nu prea ar avea sens. Scaunul de acest tip oferă un confort superior deoarece permite schimbarea poziției în timpul lucrului și relaxarea zonelor supuse stresului precum cea lombară și cea a gambelor.

Mecanismul sincronizat: o opțiune populară, acesta este folosit în general pentru gamele medii și superioare de scaune. La fel ca în cazul mecanismului înclinabil, atât șezutul cât și spătarul se lasă pe spate, însă acestea folosesc mecanisme separate care lucrează împreună. Astfel, pentru fiecare două grade de înclinare pe spate a spătarului, și șezutul se va lasă în aceeași direcție cu un grad.

scaun-ergonomic-mecanism-sincronizat

Independente, dar funcționând împreună: mecanismul sincronizat

Mecanismul multifuncțional: acesta oferă o libertate deplină de ajustare a poziției, șezutul și spătarul putând fi înclinate și blocate independent în ce poziție doriți. Soluția este abordată de către toți producătorii, indiferent dacă vorbim de game ieftine sau scumpe, însă complexitatea ei face ca modelele ieftine să aibă o perioadă de viață destul de mică.

Ergonomia

În funcție de tipul de scaun ales, acesta va oferi mai multe sau mai puține opțiuni de ajustare care vor permite adaptarea la corpul utilizatorului. Pentru a găsi scaunul ideal, bifați următoarele criterii:

Spătarul: Trebuie să se poată lăsa pe spate, iar de preferat este ca acesta să poată fi controlat. Acesta trebuie să aibă o formă ergonomică cu un suport bun atât pentru spate cât și pentru atât de sensibila zonă lombară. În cazul în care preferați să stați pe spate atunci când lucrați, nu uitați și de forma și ajustările pernei pentru ceafă deoarece aceasta va permite relaxarea mușchilor gâtului.

scaun-ergonomic-spatar

Brațele: Trebuie să se poată ajusta atât în înălțime cât și lateral, oferind astfel un sprijin confortabil pentru cotul brațului utilizatorului. Această ajustare este importantă deoarece, în combinație cu un mouse și o tastatură ergonomică, permite găsirea unei poziții care să minimizeze cât mai mult sindromul de tunel carpian, care afectează multe persoane care lucrează la calculator pe perioade lungi repetate.

scaun-ergonomic-brate-si-sezut

Șezutul: Trebuie să se poată ajusta astfel încât zona lombară să facă un contact perfect cu spătarul, dar genunchii să fie încă depărtați de marginea frontală a pernei pentru șezut. Un scaun cu o zonă pentru șezut prea mare îl va face pe utilizator să stea prea în față, negând astfel toate avantajele unui spătar ergonomic, în timp ce una prea mică va fi incomodă deoarece picioarele vor atârna în loc să fie așezate.

Piciorul: Trebuie să aibă un piston cu o cursă lungă, astfel încât utilizatorul să-și poate ajusta poziția pentru a găsi poziția ideală în care genunchii să fie flexați la 90 de grade. Un scaun prea jos va modifica poziția zonei inferioare a coloanei, în timp ce un scaun prea înalt va pune presiune pe partea inferioară a gambelor.

Materialele de construcție

Un scaun bun va avea o construcție bine gândită care îmbină tapițeria de bună calitate cu un schelet rezistent.

Tapițeria: Un material superior apreciat pentru scaune, pielea naturală este recomandată doar dacă sunteți siguri că aveți o temperatură optimă constantă în cameră. În cazul contrar, aceasta va absorbi transpirația, se va lipi de piele și se va păta, necesitând o curățare chimică specială la intervale regulate de timp. Alegeți doar piele Genuine, Top Grain sau Full Grain (în ordinea crescătoare a calității) deoarece nabucul (Suede) se îmbibă prea mult cu transpirație iar amestecul inferior numit Bonded Leather se va deteriora repede și va arăta oribil.

Pielea sintetică trebuie evitată deoarece, chiar și în cazul în care este de bună calitate și va rezista în timp, va avea tendința să se lipească de haine sub acțiunea transpirației. Materialele inferioare precum vinilinul sunt complet nerecomandate deoarece se lipesc de pielea transpirată și se uzează foarte repede.

scaun-ergonomic-tapiserie

Materiale textile și plasă, cea mai bună alegere

Cea mai bună alegere rămân materialele textile. Un scaun de birou ergonomic de bună calitate va folosi mai multe straturi de material, unul exterior care permite pielii să respire și unul interior rezistent, hidrofug și hipoalergic. Este recomandată alegerea modelelor cu spătar de tip plasă, însă această opțiune nu este disponibilă tot atât de des pe cât ne-am dori.

Pernele de sub material trebuie să fie făcute din spumă poliuretanică hidrofobă pentru a evita îmbibarea lor cu transpirație și mirosuri neplăcute, iar spuma cu memorie este o opțiune demnă de luat în seamă în special pentru zona lombară și a capului.

Structura de rezistență: În general, producătorii preferă materialele plastice rezistent precum policarbonatul sau polipropilena pe care le armează în zonele esențiale cu metal. Din păcate, este destul de greu de apreciată rezistența în timp a unui scaun doar privind la el, însă ar trebui să vă uitați cu atenție la modul de prindere și armare internă a brațelor (care tind să se rupă primele), grosimea pistonului piciorului (un indiciu al calității lui) și la îmbinarea dintre șezut și spătar.

În cazul în care scaunul are rotile, nu uitați să alegeți modelele cu picioare cauciucate moi care nu zgârie parchetul sau să verificați că acestea pot fi ușor înlocuite cu modele superioare.

Alte dotări utile

Suportul pentru picioare: O dotare ceva mai rară, aceasta vine în două implementări, uneori fuzionate pentru un maximum de confort. Prima, cea cu suport pentru tălpi, permite obținerea unei poziționări corecte în cazul în care aveți o statură mică, un birou prea înalt sau ambele. Cea de-a două oferă suport pentru gambe atunci când stați pe spate, și ajută la relaxarea mușchilor picioarelor.

Suportul pentru laptop sau tastatură: Oferit sub forma unei tăvi pliabile, acest suport vă permite să așezați laptopul mai aproape de corp și să abordați o poziție de relaxare sau să trageți mai aproape tastatură, eventual și mouse-ul, și să vă schimbați poziția de lucru.

scaun-ergonomic-cu-suport-pentru-picioare

Un scaun ergonomic cu suport pentru picioare și pentru laptop

Recomandări de scaune de birou ergonomice

Kring Fit – 200 lei: un model cu mecanism de bază, acesta nu oferă decât reglarea pe înălțime, însă are un spătar de tip plasă și o structură rezistentă.

Topstar Airgo Net – 670 lei: un model care folosește numai material de tip plasă și este ideal pentru încăperile prea calde, Airgo Net oferă reglaje pentru înălțime și înclinarea spătarului și un cadru fabricat din policarbonat.

Antares Marilyn – 1050 lei: un scaun ergonomic cu design modern, acesta oferă un mecanism sincronizat, șezut acoperit cu tapiserie textilă, spătar înalt din plasă și cadru din aluminiu.

Ergonica Cuba – 1550 lei: un model elegant pentru birouri mai pretențioase, Cuba este un scaun ergonomic tapisat cu piele naturală, schelet din aluminiu și mecanism înclinabil.

Ergohuman Enjoy Plus – 2150 lei: un model de vârf, acesta oferă un mecanism sincronizat, șezut tapisat cu piele naturală și ajustare de adâncime, spătar cu plasă și tetieră și brațe liber ajustabile.

Concluzii

Un scaun de birou ergonomic este o alegere înțeleaptă în cazul în care petreceți mult timp așezați în fața calculatorului. Acesta va oferi nu doar confort și aspect deosebit spațiului de lucru, dar vă va proteja și sănătatea. În cazul în care sunteți amatori de jocuri și petreceți mult timp în fața unui PC sau consolă, toate aspectele din acest articol rămân valabile, însă scaunele speciale pentru gaming pot oferi și forme sau dotări speciale pe care le-am prezentat pe larg în cadrul unui alt articol.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri