GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi schiuri și clăpari: opțiuni și recomandări pentru începători

Autor: Echipa Giz.ro

Schiul este regele incontestabil al sporturilor de iarnă, însă jargonul nu tocmai ușor de înțeles ar putea pune în dificultate începătorii care vor să-și aleagă prima pereche de schiuri și primii clăpari. Destinat începătorilor, acest ghid de cumpărături vă va prezenta opțiunile disponibile pe piață și criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când faceți o achiziție. 

Cele mai vechi schiuri descoperite de arheologi au o vechime de aproximativ șase milenii înaintea erei noastre, acestea fiind găsite pe teritoriile Rusiei, Norvegiei și Suediei. Concepute ca un mijloc de transport rapid pe întinderile mari de zăpadă, aceasta au folosit diverse forme adaptate pentru particularitățile locale ale reliefului și zăpezii. 

Schiurile modern a apărut la jumătatea secolului XIX, atunci când norvegienii au inventat modelele cambrate, adică cele arcuite în sus în zona centrală. Acest design distribuie mai bine greutatea schiorului pe întreaga suprafață a schiurilor, absoarbe mai bine șocurile, reduce greutatea și oferă o maniabilitate mai bună în curbă, saltul de la modelele plate anterioare fiind semnificativ. 

Pornind de la acest design și adăugând pe parcurs alte îmbunătățiri, cum ar fi marginile metalice, substraturile din metal, fibră de sticlă sau fibră de carbon, forme noi și sisteme de prindere superioare pentru clăpari, producătorii au oferit primele schiuri cu adevărat competitive începând cu anii ’30 ai secolului trecut. 

Rezultatul este cel pe care-l știm, schiul devenind nu doar un sport de iarnă celebru, ci și cea mai apreciată activitate recreativă a sezonului hibernal. Începătorii care doresc însă să facă primii pași în acest domeniu s-ar putea să fie bulversați de opțiunile disponibile pe piață și de jargonul doar parțial tradus din engleză și cam criptic, acest mic ghid de cumpărături încercând să înlăture măcar o parte din neclarități. 

skiuri

Cum alegi primele schiuri 

Cele două criterii importante atunci când faci o alegere sunt parametrii fizici și tipul de activitate pe care vrei să o practici. 

Cum alegi schiurile în funcție de formă și dimensiuni 

Lungimea schiurilor este cea mai importantă caracteristică pe care trebuie s-o ai în vedere în momentul unei achiziții. În general, lungimea depinde atât de înălțimea și greutatea schiorului, dar și de nivelul lui de experiență sau de tipul de schi pe care acesta dorește să-l abordeze. Un schi scurt care ajunge până la bărbie atunci când este ținut vertical este recomandat începătorilor și intermediarilor, dar și celor care preferă virajele dese și rapide, pe când un schi lung până la frunte este recomandat avansaților și celor care preferă coborârile rapide în viteză. 

schiuri-marimi 

Tabelul de mai sus trebuie privit ca pe un punct de plecare util, dar nu perfect ajustat cerințelor. Pentru o mai bună adaptare a schiurilor, vom reveni imediat ceva mai jos. 

Lățimea schiurilor este importantă deoarece, în combinație cu lungimea, aceasta dă suprafața de contact și influențează viteza, comportamentul în viraje și greutatea totală. Ca regulă generală, schiurile cu o lățime de aproximativ 72 mm sau mai puțin sunt optime pentru pistele amenajate și pentru viraje dese și rapide, cele cu lățime între 72 și 88 sunt optime pentru începători și intermediari deoarece oferă un compromis bun între zăpada pârtiei și zăpada nebătătorită, cele cu lățime între 88 și 100 mm sunt optime pentru zăpada mare, dar slabe pentru pistă sau gheață, iar modelele de peste 100 mm sunt utile doar pentru zăpada afânată. 

Forma și profilul schiurilor sunt detalii subtile și importante deoarece acestea afectează comportamentul în funcție de disciplina abordată. După cum spuneam anterior, schiurile cambrate (camber) au reprezentat un pas major către apariția schiurilor moderne, însă producătorii nu s-au oprit aici. 

Majoritatea schiurilor moderne au o formă de clepsidră atunci când sunt văzute de sus, zona centrală mai îngustă fiind numită „talie” și fiind locul unde se măsoară lățimea (atunci când este specificată sub forma unui singur număr). Această formă a permis reducerea greutății și îmbunătățirea comportamentului în viraje, modelele drepte fiind astăzi rare și folosite doar în scenarii avansate specifice pe care un începător nu le atinge.

ski-forma

În general, vârful este rotunjit sau ascuțit și are un profil înălțat, în timp ce coada este tăiată aproape drept și este mai plată, însă există variante specifice care folosesc o coadă mai mare sau chiar simetrică pentru mărirea portanței, îmbunătățirea comportamentului în virajele făcute pe zăpadă mare și, eventual, posibilitatea mersului în sens invers. 

Atunci când ne uităm la profil, lucrurile se complică și mai mult. Designul modern standard este cel de tip cambrat (Camber) deoarece mijlocul curbat în sus permite preluarea greutății schiorului, atenuează șocurile directe atunci când se merge pe zăpadă bătătorită sau gheață și are canturi eficiente pentru viraje rapide. 

ski_guide_camber_1

Deoarece forma aceasta are însă tendința să se afunde în zăpada mai mare, producătorii au fost nevoiți să adopte și alte forme. Rocker (sau Reverse Camber) este un profil care nu se afundă ușor în zăpadă și este iertător la greșeli, fiind astfel recomandat începătorilor. 

ski_guide_rocker_1

Combinând cele două sensuri de arcuire a planșei, producătorii oferă și alte forme. Astfel, Rocker/Camber oferă profil camber în zona clăparilor și un vârf rocker, fiind o combinație bună atât pentru pistă cât și pentru zăpadă mare, Rocker/Camber/Rocker este la fel de bine adaptat pentru ambele situații și este mai iertător cu începătorii, iar Rocker/Flat/Rocker este un hibrid bun între un Rocker și un Rocker/Camber/Rocker. 

Raza curburii, numită și radius, este raza scobiturilor simetrice lateral. Schiurile rapide au în general o rază de 16 metri sau mai puțin, în timp ce schiurile lungi și late pot avea 22 de metri sau mai mult. Această rază influențează raza de virare, însă aceasta din urmă este afectată și de lungimea schiurilor, de manevră sau de starea suprafeței pe care schiem. 

Rigiditatea este o caracteristică dată de materialele din care este construit schiul. Schiurile moi sunt recomandate începătorilor deoarece permit inițierea mai ușoară a virajelor, sunt mai ușoare și se mulează mai bine pe denivelări, însă nu au precizie și se comportă prost la viteze mari. Odată ce nivelul de experiență crește, puteți aborda și modelele rigide care oferă precizie ridicată, comportament bun la viteze mari și o aderență mai bună la coborâri dificile. 

Cu excepția rigidității, specificate separat, toți acești parametri sunt specificați adesea destul de criptic sub forme precum 171 16.9 122-76-104 , care înseamnă schi cu lungime de 171 cm, rază de 16,9 metri și lățime (vârf, talie, coadă) de 122, 76 și respectiv 104 milimetri.

Cum alegi schiurile în funcție de sportul practicat 

Cunoscând caracteristicile de bază ale unui schi, cumpărătorii începători trebuie să se întrebe ce anume vor să învețe, să exerseze și să stăpânească. 

Carving: pârtia este cea mai populară destinație pentru schiorii începători deoarece oferă un mediu amenajat care nu pune mari surprize, însă aceasta impune totodată și un stil mai dificil care permite atingerea unor viteze ridicate și parcurgerea unor traiectorii cu viraje rapide. Aceste schiuri au în general lățimi de 70 – 80 mm în talie, 110 mm la vârf și coadă, rază mică și profil de tip Camber, unii producători optând și pentru unul sau două zone rocker subtile pentru a-l transforma într-un schi mai versatil. 

skiuri-de-carving

ski-carving

All-mountain: bune la toate și disponibile în multe implementări, schiurile din această clasă seamănă cu modelele de carving, însă au lățimi mai mari care ajung la 90 mm pentru a îmbunătăți comportamentul pe zăpada neamenajată. Acestea au raze medii de 17 – 21 de metri și un profil Rocker/Camber sau Rocker/Camber/Rocker. Pentru un începător, aceasta este probabil cea mai bună opțiune. 

skiuri-de-all-mountain

schi-all-mountain

Alpine Touring: denumită și Backcountry (și incluzând Freeride), această categorie include o gamă largă de schiuri pentru cei care vor să schieze departe de zonele amenajate și nu se tem de urcări pentru a ajunge în zona dorită. Aceste schiuri oferă sisteme de prindere pentru suprafețele antiderapante folosite la urcare, legături care permit ridicarea călcâiului clăparului, și au un profil Rocker/Camber sau chiar Camber și lățimi care variază de la 70 – 90 mm pentru modelele ușoare mai bune pentru urcare până la 90 – 110 mm pentru cei care vor să le folosească în zone cu zăpadă adâncă pentru Freeride. 

skiuri-de-alpine-touring

schi-alpine-touring

Cross-country: cel mai faimos membru al familiei de stiluri de schi nordice, cross-country este o activitate desfășurată pe teren în general plat și pe distanțe mari, aceasta necesită skiuri lungi cu lățimi reduse de 60-70 mm și profil special Double Camber pentru a ajuta alunecarea și mersul normal.

skiuri-de-cross-country

schi-cross-country

Big-mountain: gândite pentru utilizarea în afara zonelor amenajate pe terenuri dificile, abrupte și cu zăpadă mare, aceste schiuri sunt foarte late (100 – 125 mm), sunt foarte lungi (200 cm), au o rază mare de peste 22 de metri și au în general un profil Rocker sau Rocker/Camber/Rocker pentru a nu se înfunda în zăpadă și pentru a oferi viteze foarte mari. 

skiuri-de-big-mountain

ski-big-mountain

Powder: gândite pentru schiatul pe zăpadă adâncă și moale, acestea sunt foarte late și ating 140 de mm în talie și 200 de milimetri la capete. Acestea folosesc aproape întotdeauna un profil Rocker pentru o portanță cât mai bună, existând și modele Rocker/Camber care încearcă un compromis pentru a le face versatile și pe zăpadă bătătorită. Pentru a mări manevrabilitatea și viteza, unele modele au început să folosească o formă inversată, mai lată central și mai îngustă la capete. 

skiuri-powder

ski-powder

Pe lângă aceste specialități, la care un începător poate visa să ajungă în termen relativ scurt sau mediu, vastul domeniu al schiului cuprinde și alte încercări mai dificile precum slalom, racing sau telemark. Fiecare dintre acestea specializări are la rândul ei niște cerințe particulare, însă prezentarea lor nu ar face decât să încarce inutil un articol destinat începătorilor.

Cum alegi schiurile în funcție de vârstă și sex 

Deși schiurile au fost odinioară unisex, îmbunătățirea tehnologiilor a dus la apariția modelelor care se diferențiază pe sexe. Astfel, schiurile pentru femei vor ține cont de greutatea mai redusă și de centrul de greutate mai jos și amplasat mai în spate specific fiziologiei feminine, oferind astfel un comportament mai bun. Nu le împiedică nimeni de doamne să folosească schiuri universale sau bărbătești, însă dacă producătorul oferă un model anume în variante pentru bărbați și femei, este indicată măcar o inspectare amănunțită a diferențelor dintre modele. 

În cazul copiilor, este clar că schiurile trebuie să aibă dimensiuni și greutate adecvată, înălțimea și greutatea redusă a copiilor făcând improprie utilizarea unui model pentru adulți. 

Cum alegi clăparii potriviți

Clăparii pentru schi sunt la fel de importanți ca schiurile însăși, de aceștia depinzând confortul și siguranța. Înainte de a trece la alegerea lor, trebuie să fiți atenți însă la legăturile cu care aceștia sunt compatibili.

Cam toate schiurile din ofertele magazinelor vin cu legăturile aplicate, alegerea lor separată și montarea nefiind opțiuni recomandate pentru un începător. Schiurile pentru coborâre folosesc legătura de tip Alpine (alpin sau downhill) care are o prindere fermă pentru degete și călcâie, în timp ce schiurile folosite și pentru urcat (freeride, touring) folosesc legăturile de tip Alpine Touring care permit eliberarea călcâiului. Cele din urmă vin în două implementări: Frame și Tech, prima fiind ocazional compatibilă și cu clăparii Alpine pentru coborâre, în timp ce a doua, nu.

legaturi-ski

Pe lângă acestea, unele specialități folosesc alte legături, în cazul cross-country având de-a face cu nu mai puțin de cinci versiuni, deci trebuie să fiți atenți cum împerecheați schiurile, legăturile și clăparii.

Prima măsură importantă este lungimea labei piciorului, măsurată în centimetri. Un clăpar bun trebuie să stea fix pe picior, fără să vă bată la degete dar totodată fără să joace. Aceștia trebuie probați neapărat cu o șosetă mai groasă, similară celor pe care intenționați să le purtați. Apoi vine rândul lățimii, care se împarte în trei grupe: îngust (97-98 mm), mediu (în jur de 100 mm) și larg (102-106 mm).

Al treilea criteriu foarte important este duritatea, prezentată adesea sub numele flex index. Acest indice arată cât de mult de îndoaie clăparul în față sau lateral atunci când ne înclinăm, duritatea urmând să fie aleasă în funcție de experiență. Pentru persoanele începătoare este recomandat un flex index de 60 – 80, pentru persoanele avansate este recomandat un flex index de 80 – 100, iar pentru avansați este recomandat un flex index de 100 – 120. Duritățile peste 120 sunt indicate doar pentru profesioniști pentru race.

În cazul femeilor, această duritate trebuie să fie ceva mai mică deoarece și greutatea lor este mai mică. Astfel, categoriile de mai sus devin 50 – 60, 60-80, respectiv 80-100.

Pe lângă aceste criterii, puteți inspecta și alte detalii tehnice, cum ar fi suprafețele antibacteriene, sistemele de încălțare rapidă, sistemele de încălzire, pernele de gel și așa mai departe.

clapari

Recomandări

Fischer Progressor F15 – 900 lei. Un model all-mountain pentru începători, acesta are o lățime de 72 mm, lungimi între 150 și 175 cm, radius de 13 metri și structură din fibră de sticlă moale și iertătoare.

Fischer RC4 SuperCompetition PRO – 1400 lei. Un model de carving pentru nivel intermediar cu profil Rocker/Camber, talie de 72 mm, lungimi de 155, 160, 165 și 170 cm și structură din lemn și fibră de carbon.

Dynastar Freeride Cham 87 – 1900 lei. Un model freeride pentru începători și intermediari, acesta are o lățime de 87 mm, radius de 15 metri, lungimi de până la 184 cm, profil rocker pentru zăpadă mare și suprafață moale.

Volkl V-Werks Code – 3000 lei. Un model all-mountain pentru nivel intermediar-avansat cu design rocker/camber/rocker, structură solidă din lemn și fibră de carbon, lungimi între 156 și 186 cm și lățime de 76 mm.

Dynastar Cham Alti 79 – 3500 lei. Un schi Alpine Touring cu profil camber pentru începători și intermediari, acesta oferă lungimi de până la 178 cm, lățime de 79 mm, radius de 20 de metri și o greutate redusă.

Concluzii

Diferitele specializări ale acestui sport fac ca alegerea unor schiuri și a unor clăpari să fie destul de dificilă pentru un începător, mai ales în condițiile în care și producătorii oferă o gamă foarte largă de produse. Sperăm ca acest mic ghid de cumpărători să răspundă unor întrebări de bază și recomandăm consultarea unor persoane specializate din magazine înaintea de a face achiziții costisitoare.

2 comentarii

  1. Ioan SILITRĂ

    1 februarie 2021 la 12:31

    Foarte utile și concise sfaturile prezentate. Vă mulțumesc!
    PS-de unde pot procura schiuri și clapari second-hand. Poate îmi recomandați un site, ceva.

  2. Petcu

    25 decembrie 2021 la 10:15

    Un articol foarte util în alegerea echipamentului. Mai ales pentru începători! Mulțumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri