Tipuri de dispozitive GPS – cum iti alegi GPS-ul, mic ghid
V-am spus intr-un post anterior care sunt principalele softuri GPS utilizabile in Romania, dar am precizat clar ca iti trebuie si un gadget care sa fie inzestrat cu receptor GPS. Asadar cu ce dispozitiv te poti conecta la satelitii de localizare globala? Ti-am pregatit o explicatie detaliata!
Dispozitivele GPS dedicate
Cand cineva se refera la termenul general GPS (ex: mi-am cumparat un GPS), se refera (sau cel putin asa ar trebui) la un dispozitiv dedicat acestei functii, care este inzestrat musai cu un receptor capabil sa comunice cu satelitii GPS printr-un receptor incorporat. Acestea sunt de obicei echipamente de dimensiuni mai mari, care se pot monta mai degraba in masina, pe parbriz sau pe bord.
Majoritatea vin cu un incarcator pentru masina, iar unele vin chiar cu o antena speciala care se monteaza pe exterior, pentru o receptie mai buna a satelitilor. Un exemplu concludent pentru aceasta clasa ar fi Garmin nuvi 1360, sau Mio C720b, ambele cu ecrane de 4,3 inci (10,9 cm) in diagonala. Ar fi un pic cam dificil sa cari asa ceva in buzunarul de la pantaloni, nu?
Aceste echipamente au fost create special pentru geolocatia terestra, iar ecranele mari si tactile (sensibile la atingere) le fac extrem de usor de operat si observat in trafic, atunci cand nu prea poti fi atent la foarte multe lucruri deodata.
GPS-uri pentru motociclete
Si daca ai motocicleta ce faci? Nu merge sa montezi asa ceva pe furca pentru ca sigur va pati ceva rau. Nici o problema. Exista GPS si pentru asa ceva. Din pacate nu ai foarte multe optiuni la dispozitie pentru ca in Romania doar Garmin a adus astfel de echipamente, iar modelul Zumo 660 este cel mai nou dintre acestea. Aceste echipamente sunt facute sa reziste la umezeala, vant, socuri, ulei de motor si au mai multe comenzi pentru mana stanga pentru ca dreapta sa nu plece niciodata de pe ghidon. De asemenea, meniul are icoane mai mari, pe care sa le poti atinge si cu mana inmanusata. Aici gasesti detalii despre celelalte echipamente GPS pentru motociclete.
GPS-uri pentru navigatia pe apa
Evident, exista si echipamente pentru atunci cand parasesti uscatul si te urci in barca, salupa sau yacht. In functie de buget si/sau de marimea ambarcatiunii, ai de ales intre un dispozitiv portabil, de pilda iFINDER Hunt (care te ajuta mai ales la vanatoare pe apa sau pe uscat – link) si unul care tine mai de graba locul unui procesor de bord, si anume un chartplotter (asa se numesc dispozitivele complexe de localizare pentru ambarcatiuni), de pilda Garmin GPSMAP 4210. Cel din urma are un ecran cu diagonala de 26,4 cm si o multime de alte functii care te ajuta la navigarea pe apa, asistata bineinteles de localizarea GPS.
Dispozitive inzestrate cu functie GPS
Care este diferenta fata de un dispozitiv GPS dedicat? Simplu. Functia de localizare GPS la aceste echipamente (PDA-uri, smartphone-uri, telefoane mobile) este una secundara. Absolut orice PDA sau telefon mobil inteligent (smartphone) poate fi utilizat ca un receptor GPS. Unele dintre acestea au receptor GPS incorporat, de pilda noul HTC Touch Pro 2 sau Mio A702M. Desi au designuri total diferite se pricep la fel de bine (in functie de hartile incorporate) sa prinda semnalul de la satelitii GPS.
Module externe Bluetooth cu functie GPS
Alte echipamente (mobile sau smartphone-uri) pot indeplini aceasta functie, dar nu au receptor incorporat. Asta nu inseamna ca nu le poti conecta unul separat. De pilda, HTC GPS Just Mobil este un astfel de echipament care odata conectat la mobil sau smarphone ii dau abilitatea de a receptiona satelitii GPS.
Atentie insa! Mobilul sau smartphone-ul trebuie inzestrat in prealabil cu un soft GPS si cu harti ca toata treaba sa functioneze. Nokia a creat un echipament pe nume Bluetooth GPS Module LD-4W special pentru a transforma mobilele Nokia in navigatoare GPS. Dupa cum ii spune si numele, se conecteaza la mobil prin Bluetooth si este compatibil cu 50 de mobile Nokia.
Nu te grabi totusi sa cumperi un astfel de receptor. Cel putin nu inainte de a verifica compatibilitatea cu mobilul tau. Succes!