Ce sunt torentele si cum poti sa le descarci si tu

Ce sunt torentele si cum poti sa le descarci si tu

Sistemul de torente este o alternativa P2P (peer to peer) la sistemul DC++ si oDC de impartire a datelor intre utilizatori. Denumirea de torrent se refera la protocolul BitTorrent de distributie pe scara larga a datelor pe Internet, dar intr-o discutie uzuala denumirea de torente se refera la fisierele cu extensia .torrent.

Ca sa descarci date prin sistemul torrent iti trebuie doua lucruri: un program (client) care sa poata rula fisierele .torrent si apoi fisierele care contin datele dorite. Exista mai multe softuri client, iar unul dintre cele mai bune este μTorrent. Este un soft gratuit pe care il poti descarca de aici.

Cum functioneaza sistemul torrent?

Un fisier .torrent este incarcat de un utilizator pe un site. Oricine il poate descarca pentru a-l deschide apoi cu un client precum μTorrent. Cel care l-a incarcat primul se numeste seeder, iar tu, care il descarci te numesti peer. Dupa ce ai descarcat fisierul devii si tu automat seeder. Cu cat sunt mai multi seederi cu atat descarcarea merge mai rapid. Majoritatea trackerelor au o politica personala de a folosi site-ul si in general fisierele de pe acel site asa ca citeste cu mare atentie conditiile de utilizare. Una dintre regulile de aur este sa nu inchizi programul si sa stergi fisierul descarcat imediat dupa ce ai terminat de descarcat pentru ca si altii sa il poata descarca de la tine. Diferenta dintre cantitatea de date descarcata si cea care a fost descarcata de la tine se numeste ratie, iar aceasta trebuie sa depaseasca mereu valoarea 1. In cazul in care ai o ratie mica, creatorii site-ului iti pot dezactiva contul si ramai cu buza umflata.

 Asa arata interfata μTorrent
Asa arata interfata μTorrent

Dupa ce ai instalat softul (o joaca de copii), trebuie sa gasesti niste asa-numite trackere care gazduiesc fisierele torrent. Ca sa ai o eficienta maxima la descarcare ai nevoie sa gasesti unul romanesc pe care sunt utilizatori romani. Sunt multe asemenea trackere, iar unele dintre cele mai bune sunt Filezone.ro, Bittorrents.ro si Torrentbits.ro. Problema este ca majoritatea trackerelor mari accepta un numar limitat de utilizatori si fie nu te lasa sa-ti faci un cont, fie iti dau voie, dar numai in urma unei invitatii de la un utilizator deja inscris. S-ar putea sa fii surprins sa gasesti o multime de prieteni dornici sa te invite pe un tracker mai bun. Asta nu inseamna ca e neaparat nevoie sa te rogi de ei. Exista si trackere mai noi, care au inscriere gratuita. De pilda MazeTorrents.net, C-traker.ro sau hgzone.ro.

Sistemul de torente este mult superior celui DC++/oDC din mai multe motive:

  1. descarcarea datelor se face mult mai rapid
  2. pe HUB-urile DC++ si oDC fiecare pune ce fisiere vrea. Torentele sunt incarcate doar de anumiti membri ai trackerului, sunt verificate de creatorii site-ului si nu te trezesti cu virusi, troieni si alte porcarii.
  3. chiar daca altii descarca de la tine pe rupte, nu iti consuma din banda de descarcare. Cu alte cuvinte, vei descarca in continuare orice la aceeasi viteza fie ca descarca multi de la tine sau nu.
  4. nu trebuie sa configurezi mare lucru la clientul tau de torrente. In mare parte trebuie sa intri doar in setari pentru a da calea pentru descarcarea fisierelor (ex: c:/download).
  5. nu consuma la fel de multe resurse ca DC++ sau oDC si este mai rapid, pentru ca acea cautare de date se face pe site/tracker si nu in client.

Daca ai intrebari sau nelamuriri baga fara grija la comentarii.

2 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!