GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Google Chrome vs Mozilla Firefox in 2011: batalia pentru cel mai bun browser

Autor: Echipa GiZ

Mozilla Firefox și Google Chrome sunt două dintre cele mai populare browsere folosite astăzi de utilizatorii de internet din toată lumea. Cu toate acestea,  ne punem întrebarea: care dintre acestea două este cel mai bun?

În acest sens am realizat o comparație Mozilla Firefox vs. Google Chrome pentru a determina care dintre acestea două este opțiunea cea mai potrivită. În cele ce urmează vom încerca să identificăm ce avantaje și dezavantaze aduce fiecare pentru a vedea în final pentru care dintre cele două browsere ar trebui să opteze utilizatorii.

Mozilla Firefox vs. Chrome – cel mai popular browser al anului 2011

Potrivit statisticilor, Chrome a câștigat foarte mult teren anul acesta, reușind să depășească Internet Explorer și devenind astfel al doilea cel mai popular browser cu un procent de 32.3%. Chrome nu a reușit să depășească însă popularitatea pe care o are Mozilla Firefox care a intregistrat în procent de 38.7%.

Cu toate acestea, urmărind creșterea susținută pe care a avut-o Chrome de la lansare ne putem aștepta că în anul următor să reușească să depășească Mozilla Firefox.

Mozilla Firefox - o solutie viabila inca din anul 2004

Mozilla Firefox - o solutie viabila inca din anul 2004

Firefox vs Google Chrome – viteză

În ceea ce privește viteza, cele două browsere sunt foarte apropiate. Cu toate acestea, Firefox vine cu mai multe funcții și o interfață mai accesibilă decât Google Chrome ceea ce ușurează navigarea utilizatorului și fac Mozilla Firefox să fie mai rapid.

Google Chrome vs Mozilla Firefox – securitate

În ceea ce privește siguranța pe care o oferă, din nou, cele două sunt foarte apropiate ca performanță. La cea mai nouă versiune, Mozilla a  introdus funcția „private browsing” intr-o formă care este foarte ușor de activat. De asemenea, Firefox  vine cu funcția „parental control” și protejează împotriva virușilor, atacurilor de tip phishing, spyware, malware și pop-up.

Pe de altă parte, ceea ce face Google Chrome să fie varianta ceva mai sigură este faptul că își separă taburile în cadrul propriului proces, protejând astel sistemul. De asemenea, Chrome anunță utilizatorul când este pe cale să acceseze site-uri care este considerat nesigur și vine și cu funcția „incognito mode” care îi permite utilizatorului să navigheze fără că site-urile vizitate să apăra în istoria browser-ului.

Google Chrome a avut parte de o crestere spectaculoasa

Google Chrome a avut parte de o crestere spectaculoasa

Chrome vs Mozilla Firefox – accesibilitate

Un alt aspect care trebuie luat în calcul este accesibilitatea acestor două programe.

Inferfața accesibilă a lui Google Chrome este un alt aspect care face acest browser să fie unul dintre cele mai bune. Google Chrome este ușor de folosit și rapid prin faptul că pune la dispoziția utilizatorului un singur câmp pentru căutare, adresă web și istorie. Un alt lucru care face ca Chrome să fie foarte ușor de manevrat este faptul că de fiecare data când veți deschide un tab nou acesta va afișa cele mai vizitate site-uri, taburi inchise recent, pagini marcate sau cele mai folosite motoare de căutare.

Mozilla Firefox are o interfață simplă, ușor de folosit care face determină că navigarea să fie una mai rapidă. Firefox aduce o mulțime de funcții în noua versiune, însă interfața sa rămâne una intuitivă și organizată. De asemenea, una dintre funcțiile care fac acest browser să fie unul ușor de folosit este funcția „restore session” care poate restaura chiar și textul pe care utilizatorulu îl scria sau sesiuni de download.

După cum ați putut vedea, diferențele dintre Mozilla Firefox și Google Chrome în ceea ce privește performanța nu sunt foarte mari. Firefox este considerat, însă cel mai bun browser, aflându-se în competiție strânsă cu Google Chrome. Cu toate acestea, opțiunea pentru un browser sau altul ține de nevoile și preferințele fiecărui utilizator.

9 comentarii

 1. Zane Truesdale

  20 decembrie 2011 la 21:20

  Google Chrome este mai rapid decat Mozilla asta-i clar,cel putin pe PC-ul meu.Un defect insa este faptul ca acesta consuma mai multa memorie RAM dar si procesor.Cand aveam probleme cu PC-ul.Google Chrome imi dadea vreo 2-3 blue-screen-uri pe zi,iar Mozilla 2-3 la 2-3 saptamani.M-ai ales ca pe Mozilla „l-am aranjat” .Design-ul lor este asemmanator,dar Mozilla are mai multe functii,asta e clar.Mai vedem pana la anul.

  • Anonim

   25 ianuarie 2015 la 12:45

   Ba din pacate te contrazic noua versiune Firefox este de 50 de ori mai buna decat Google Chrome daca se blocheaza un pluginh care nu ii este de folos te avertizeaza stiind ca nu-i nevoi de el .
   Firefox sa te Contrazic autorule are o interfata de invidiat si Google Chrome a copiat-o :))) Fata de lasitatea lui Google Chrome doar cea mai veche vesiune rezista la virusi si porneste mereu ferestre Poop-uri
   Moziila reactioneaza spunznd : Firefox a interzis acestui sait sa porneasca ferestre Poop-uri deci fa mutarea pe Firefox ai multe motive !

 2. sebi

  10 ianuarie 2012 la 13:01

  Parerea mea este ca google chrome este mai eficient decit mozila are o viteza putin mai eficienta.

 3. cristi

  12 ianuarie 2012 la 09:00

  scriu comentru asta de pe chorme deci ati putea zice ca sunt fan chrome. E adevarat , chrome merge mai repede si nu prea se blocheaza , dar mozilla il folosesc demult si m+am obisnuit cu el. deci nush ce sa fac?

 4. LILY

  4 aprilie 2012 la 20:44

  chiar daca scriu de pe chrome sunt un fan mozzila.doar ca nu prea merg ambele prea bine.firefox e mai vechi , dar nici pe google chrome nu prea vad clipuri.firefox are un nume si o sigla mai misto.

 5. razvan

  9 aprilie 2012 la 22:32

  Mie imi merge foarte bine Mozilla Firefox , Google Chrome merge mai incet decat Mozilla Firefox . Ofer 9,5 – 10,0 pentru Mozilla Firefox , 8,5 – 10,0 pentru Google Chrome . Multumesc !!!

  • Anonim

   25 ianuarie 2015 la 12:46

   Corect Bravo !

 6. NOS

  8 martie 2014 la 18:32

  Lily,tu esti fan Mozzila Firefox doar pt. ca are o sigla mai „Smechera” cum zici tu si un nume mai „Tare”?
  Se vede ca nu iti dai seama ce inseamna „Fan”.
  Daca esti fan la un browser,esti fan pt.viteza,accesibilitate,securitate,etc..

 7. tornado

  3 martie 2015 la 23:04

  vreu sa plec nu mai pot de clipuri de publicitate sunt nebunit !! ce pot face ??
  multumesc !!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri