GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Google Earth

Autor: Echipa GiZ

Probabil ai folosit sau măcar ai auzit de programul Google Earth. Poate nu ştiai însă că până în anul 2005, acesta era cunoscut sub denumirea de Earth Viewer care în 2004, Google a cumpărat compania Keyhole cea care a creat Earth Viewer.

Google Earth afişează imagini, din satelit cu diferite rezoluţii, de pe suprafaţa Pământului şi le permite celor care îl folosesc să vadă oraşe, case sau alte construcţii oriunde pe glob. Spre deosebire de Google Maps care este o aplicaţie web ce rulează în browser, Google Earth este un program de sine stătător. Momentan există trei versiuni:

 • Google Earth – se poate descărca gratuit;
 • Google Earth Pro – care costă 400$ dar oferă o serie de caracteristici suplimentare
  faţă de versiunea gratuită;
 • Google Earth Enterprise – aşa cum îi spune şi numele se adresează companiilor care
  pot beneficia de avantajele oferite de acest program.

Indiferent că preferi Windows XP, Vista, Mac OS X sau Linux nu vei întâmpina nici un fel de probleme deoarece programul este compatibil cu toate aceste sisteme de operare. În plus, începând cu versiunea 5.0, Google Earth este disponibil în 37 de limbi, inclusive limba română.

Funcţia de căutare integrată în Google Earth mi se pare foarte utilă deoarece poţi căuta de la ţări şi oraşe până la munţi, lacuri, (dupa nume sau coordonatele lor geografice) chiar şi firme.

Locatii Pizza Hut pe Google Earth

Locatii Pizza Hut pe Google Earth

De asemenea ai posibilitatea de a afişa pe glob drumuri, graniţe, locaţii de interes cum ar fi: cafenele, cluburi, restaurante, bănci, benzinării, farmacii, parcuri şi locuri de agrement plus multe altele. Ca şi în cazul aplicaţiei Google Maps, se pot adăuga diferite elemente: informaţii utile de pe www.wikipedia.com sau fotografii preluate de pe site-ul www.panoramio.com.

Casa Poporului in 3D

Casa Poporului in 3D

Prin intermediul lui Google Earth sunt afişate imagini panoramice 360° cu ajutorul funcţiei Street View, dar nu te aştepta să vezi Bucureştiul sau alt oraş de prin România pentru că acest lucru este imposibil momentan. Probabil vor mai trece câteva luni (ani) până când Google va reuşi să capteze imagini stradale din România şi nu numai.

Chiar dacă la capitolul imagini paronamice nu stăm deloc bine nu acelaşi lucru se poate spune despre clădirile 3D. Dacă bifezi opţiunea intitulată “Clădiri 3D” vei avea surpriza să vezi că apar o mulţime de clădiri tridimensionale. Bineînţeles că cel mai bine reprezentat este Bucureştiul dar am văzut că încep să apară clădiri şi prin alte oraşe ca Timişoara, Braşov, Constanţa, etc.

Se poate spune despre Google Earth că este un “mâncător” de resurse în adevăratul sens al cuvântului. Odată ce am bifat opţiunea cu clădirile 3D am constatat cu stupoare că memoria RAM folosită creşte de la 45% (am windows vista şi 2GB RAM) până la aproximativ 70%. Şi în cazul procesorului am observat că cele doua nuclee devin cam “stresate”: primul variază între 20 – 40% în timp ce al doilea lucrează undeva între 50 – 80%.

Dar să revenim şi la lucruri mai frumoase. Odata cu noile versiuni Google Earth au fost implementate o serie de noi facilităţi. De exemplu pasionaţii de astronomie vor găsi interesant modul Sky cu care pot explora toată bolta cerească în timp ce oceanografii pot explora adâncurile oceanelor.

Odată cu versiunea 5.0 planeta Marte este disponibilă tuturor celor care vor să o “viziteze”, iar cu ocazia aniversării a 40 de ani de la misiunea navetei Apollo 11, Google a lansat un update prin care se poate explora şi suprafaţa Lunii.

Marte pe Google Earth

Marte pe Google Earth

Dacă eşti posesorul unui iPhone sau iPod Touch poţi răsufla liniştit deoarece există o versiune de Google Earth adaptată acestor gadget-uri care se poate descărca prin serviciul App Store. Utilizarea programului mi se pare relativ simplă chiar dacă nu există fizic o tastatură, iar ecranul măsoară doar 3.5”.

Din momentul în care am instalat pentru prima dată Google Earth în urmă cu câţiva ani şi până la versiunea actuală, pot spune că am rămas impresionat de fiecare dată de calitatea imaginilor afişate şi multitudinea de opţiuni pe care le am la dispoziţie. Google Earth este cu siguranţă un program care te va surprinde mereu.

6 comentarii

 1. george

  14 septembrie 2009 la 12:19

  EXCELENT!!!!

 2. costy

  15 iulie 2011 la 12:34

  imgini timp real???
  unde se gasesc???

  • stefanescu

   29 octombrie 2018 la 23:27

   La NASA

 3. floryyn

  15 septembrie 2012 la 21:45

  Mda…am pus o poza cu contu paroramio in google earth dar…nu o afisaza public, NUMAI daca ma conectez in cont panoramio. In consecinta: e FAKEEE =))

 4. Petre Corici

  20 decembrie 2015 la 20:17

  Un program extraordinar si excelent ! Imi este indispensabil ca turist virtual pe aceasta planeta . Folositi-l si va minunati !

 5. stefanescu

  29 octombrie 2018 la 23:28

  De ce in ASIA … india , china , etc … de ce nu se vad la nivelul solului ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri