Google Maps
Google Maps este o aplicaţie gratuită de cartografiere ce poate fi accesată la adresa http://maps.google.com. Istoria acesteia începe odată cu achiziţionarea companiei Where 2 Technologies de către Google la sfârşitul anului 2004. Fiind vorba de o aplicaţie web, pentru a o utiliza, trebuie să ai neapărat un calculator şi o conexiune bunicică la Internet.
Cu ajutorul lui Google Maps poţi vedea şosele de pe tot globul, sensuri de circulaţie, informaţii din trafic cum ar fi străzi închise circulaţiei sau care se află în reparaţie, accidente şi multe altele. Aplicaţia este foarte utilă atunci când vrei să afli distanţa dintre două sau mai multe puncte de pe hartă (indiferent că alegi mersul pe jos, transportul public sau maşina personală) cu evitarea autostrăzilor sau traseelor cu taxe. Google Maps oferă indicaţii rutiere preţioase şi îţi sugerează diverse trasee care sunt exprimate în km sau mile în funcţie de preferinţele fiecăruia, dar şi durata aproximativă a acestor trasee.
Exista trei moduri diferite de a vizualiza hărţile: Harta, Satelit şi Teren. Indiferent de modul ales dacă duci cursorul deasupra butonului “Mai multe…” poţi adăuga pe hartă elemente ca: fotografii, materiale video, camere web şi/sau informaţii preluate de pe site-ul www.wikipedia.com.
Având în vedere că scriu despre o aplicaţie pe care şi-au pus amprenta cei de la Google este normal să aduc în discuţie funcţia de căutare. Astfel, pe lângă căutarea “obişnuită” se pot căuta companii, adrese şi locaţii de interes. Dacă până în acest moment nu ai rămas impresionat de nici o facilitate oferită de aplicaţia Google Maps poate îţi vei schimba totuşi părerea în următoarele minute.
Prin intermediul caracteristicii intitulată Street View (pe româneşte Imagine Stradală) sunt afişate pe monitor imagini panoramice 360° din mai multe oraşe de pe glob. Păcat însă că momentan au fost acoperite doar oraşe din America, Canada, Australia, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Noua Zeelandă şi Japonia. Sper că odată cu trecerea timpului cei de la Google să capteze imagini stradale şi din alte ţări de pe glob.
Venind în întâmpinarea posesorilor de dispozitive mobile, Google a lansat în anul 2006 o aplicaţie denumită Google Maps Mobile bazată pe mediul de programare Java. Aceasta se poate instala pe orice terminal ce rulează:
- Windows Mobile
- Symbian
- iPhone OS
- Android
- Palm OS dar şi pe dispozitivele BlackBerry

Google Maps pe iPhone (sursa Flickr)
Personal sunt familiar cu Google Maps Mobile de pe iPhone. Avantajul pe care îl oferă această aplicaţie este acela că telefonul pe care este instalată nu trebuie să fie dotat neapărat cu un receptor GPS ca în cazul dispozitivelor de navigaţie GPS. Dezavantajul constă însă în faptul că hărţile se încarcă direct de pe Internet aşa încât atunci când doreşti să foloseşti aplicaţia trebuie să fii conectat la Internet. Acest lucru este posibil (gratuit) în locurile cu hotspot-uri dacă telefonul este dotat cu Wi-Fi sau direct prin intermediul tehnologiei 3G. Problema, în ultimul caz, este reprezentantă de factura care vine la sfârşitul lunii şi care s-ar putea să fie ceva mai consistentă decât în mod normal.
Bineînţeles, dacă nu am reuşit să te conving să foloseşti Google Maps sau ai ceva împotriva celor de la Google atunci poate preferi să foloseşti alte servicii asemănătoare cum ar fi:
Deşi la prima vedere Google Maps oferă o mulţime de facilităţi interesante, trebuie să
recunosc faptul că românii nu au prea multe motive de bucurie. Informaţiile referitoare la ţara noastră sunt relativ puţine şi de aceea aplicaţia îşi pierde din utilitate în acest caz.
Dacă ai folosit Google Maps în drumeţiile tale nu ezita să ne spui ce impresie ţi-a făcut şi dacă ţi-a fost de ajutor.
tavi
12 octombrie 2009 la 19:39
Interesant articolul,astept si eu sa cartografieze Romania mai detaliat.
florin
23 ianuarie 2010 la 18:54
Frumos dar dak ar fi mai detaliat,alta ar fi situatia…..
vali
29 ianuarie 2010 la 12:54
salutare! imagini in timp real de la sateliti putem avea de undeva?
psychedeliic
16 martie 2010 la 13:48
nu ştie cineva de ce nu se mai pot adăuga Afaceri Locale în România?
România lipseşte din lista ţărilor, la înscriere "afacere".
cu toate astea văd o droaie de afaceri înscrise în România.
oana
24 iunie 2011 la 22:22
interesant!cât o sa mai evolueze știința oare…?
andrei
5 martie 2012 la 12:31
cum as putea vedea imagini mai recetente. ex de anul asta pe google earth.Va multumesc
nica ionut
29 august 2015 la 09:30
stie cineva la cat timp se actualizeaza imaginile pe google maps sau earth?va multumesc.stiu ca in 2014 s a facut…se fac oare anual sau cum?
Daniel Popescu
29 august 2015 la 10:25
Nu exista un interval anume la care se fac actualizarile. Depinde foarte mult si de zona geografica, in general in Romania actualizarile se fac mai rar decat in tarile din vestul Europei.
Petrescu Aurelian
26 octombrie 2016 la 16:44
vreau sa stiu daca pot obtine oficial poze cu o anumita locatie,la o anumita data,ptr. a demonstra in instanta anumite constructii
Ionel Leonida
18 martie 2018 la 15:36
Am instalat Google Earth Pro in calculator si nu ruleaza programul.Motivul nu il stiu,ori mai trebuie instalat vreun program sau este altceva de vina.O lamurire sau un sfat mi-ar fi de folos.Am Windows 10 instalat.
Ionel Leonida
18 martie 2018 la 16:32
I have installed Google Earth Pro on my computer and it does not run the program. The reason I do not know it, I have to install some program or it is something else to blame. A clarification or a tip would help me. I installed Windows 10.
Florina istrat
6 octombrie 2018 la 13:59
As vrea sa stiu daca se poate vedea data cand a fost facuta o harta pt modalitatea google streetwiev
Echipa Giz.ro
6 octombrie 2018 la 16:14
Uita-te in coltul din dreapta sus stanga sus al hartii. In multe cazuri sunt afisate luna si anul realizarii hartii.