GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iCloud – Sicronizează-ţi datele pe orice gadget Apple

Autor: Echipa Giz.ro

iPod, iPhone şi iPad sunt trei produse care au schimbat complet înfăţişarea industriei IT în ultimii 10 ani graţie modului în care Apple a reuşit să le promoveze. Niciunul dintre acestea nu a reprezentat însă o noutate absolută în domeniul respectiv, pentru că lumea mai văzuse şi înainte playere audio, telefoane mobile sau tablete.

Anul 2011 nu face excepţie de la regulă şi marchează lansarea de către compania californiană a unui nou produs deja existent pe piaţă, de data aceasta de natură software. Pe numele său iCloud, serviciul permite sincronizarea datelor intre mai multe dispozitive dotate cu iOS. Nimic revoluţionar până aici, însă Apple promite că modul în care funcţionează iCloud va fi special. Şi, având în vedere ce au realizat în trecut, merită să le acordăm atenţie.

Ce este iCloud

iCloud, serviciul pentru sincronizarea datelor de la Apple

iCloud permite sincronizarea conţinutului din nouă aplicaţii intre diversele dispozitive Apple pe care le deţii fără niciun cost suplimentar. Datele sunt transmise de pe un dispozitiv pe serverele iCloud ale lui Apple şi transferate rapid pe toate celelalte gadgeturi Apple pe care pe deţii. Evident, transferul pe iCloud are nevoie de aprobarea ta explicită, însă acest pas este mai degrabă unul simbolic. Spaţiul de stocare gratuit este limitat la 5 GB, însă aici nu sunt incluse şi fotografiile, care au un statut aparte.

Cum funcţionează iCloud

Aplicaţiile cu opţiune de iCloud sunt Contacts, Calendar, Mail, App Store, iBooks, Backup, Documents, Photo Stream şi iTunes. În continuare îţi prezentam câteva caracteristici specifice serviciului iCloud pentru aproape fiecare aplicaţie în parte.

Poate aplicaţia care va câştiga cel mai mult aprecierea pentru includerea iCloud este Mail, întrucât mail-urile sunt acum sincronizate pe toate dispozitivele cu iOS prin intermediul unei adrese pe domeniul me.com.

Mail-urile vor fi disponibile instant pe toate dispozitivele

Fotografiile stocate în aplicaţia Photo Stream vor ajunge de asemenea în iCloud, însă numai în limita a 1000 de poze şi numai pentru 30 de zile, lucru de înţeles având în vedere cantitatea mare de spaţiu necesară. Aşa cum am precizat, fotografiile stocate în iCloud nu intra în calcul celor 5 GB de spaţiu disponibili pentru serviciu.

Cu o singură excepţie, celelalte servicii sunt aparent mult mai simpliste, ceea ce nu este deloc un lucru rău. Astfel, contactele pe care le introduci în agendă se salvează automat pe iCloud, la fel ca şi notiţele pe care le faci în Calendar sau Pages-urile şi Keynote-urile din aplicaţia Documents.

Daca lucrezi cu documente, le vei putea accesa de pe orice dispozitiv Apple

O aplicaţie cumpărată din App Store poate fi descărcată uşor pe toate dispozitivele, lucru similar şi în cazul cărţilor downloadate de pe iBooks, cu menţiunea că o carte poate fi descărcată gratuit pe pană la 10 dispozitive. Oricum, este greu de crezut că deţii mai mult de 10 gadgeturi cu iOS.

O menţiune specială merită modul în care funcţionează iCloud pentru iTunes: pe lângă salvarea pe iCloud a pieselor muzicale cumpărate de pe iTunes, serviciul îţi permite să asculţi melodii stocate pe un alt dispozitiv chiar dacă acestea au fost achiziţionate din alte surse. Facilitatea este disponibilă doar în Statele Unite pentru 25 de dolari pe an, însă cel mai probabil MP3-urile descărcate ilegal nu vor fi compatibile.

Nu în ultimul rând, iCloud Backup permite salvarea pe “norul” Apple a aplicaţiilor, cărţilor şi melodiilor cumpărate, a setărilor pentru diversele dispozitive utilizate şi chiar a setărilor specifice aplicaţiilor instalate, pentru a le putea recupera în caz de ştergere mai mult sau mai puţin accidentală.

Disponibilitate

Serviciul iCloud va fi lansat în mod oficial în toamna acestui an pentru dispozitivele iPhone, iPad şi iPod Touch dotate cu iOS 5, precum şi pentru computerele Mac ce rulează sistemul de operare OS X Lion. Aplicaţia iCloud pentru iTunes este însă disponibilă deja pentru dispozitive ce rulează iOS 4.3.3.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri