GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Servicii de muzică pentru telefoane – Zonga şi Deezer

Autor: Echipa Giz.ro

Serviciile de streaming pentru muzică disponibile pentru smartphone-uri sunt din ce în ce mai populare şi în România, în special datorită lansării unor produse specifice adaptate pentru ţara noastră.

Pe piaţa internaţională există numeroase servicii care îţi permit să asculţi muzică pe telefon în mod legal printr-o conexiune la internet, printre acestea numărându-se popularele Last.fm, Pandora, Spotify sau Grooveshark, care au şi versiuni pentru desktop.

Din păcate, în cele mai multe cazuri aceste servicii nu sunt disponibile şi pentru utilizatorii din România, de cele mai multe ori din cauza aspectelor legate de drepturile de autor.

Vodafone şi Orange, cei mai mari operatori de telefonie din România, au intuit însă potenţialul acestui gen de servicii şi în ţara noastră şi oferă două aplicaţii utile cu ajutorul cărora poţi asculta muzică pe telefonul mobil prin intermediul unei conexiuni 3G sau Wi-Fi la internet, dar şi offline prin descărcarea melodiilor preferate.

Zonga si Deezer, cele doua servicii de muzica disponibile la operatorii romani

Zonga si Deezer, cele doua servicii de muzica disponibile la operatorii romani

Zonga

Zonga este un serviciu lansat de Trilulilu (clona românească de YouTube), însă Vodafone a cumpărat ulterior 15% din acţiuni şi a lansat o ofertă specială pentru clienţii săi.

Zonga îţi oferă acces la peste 18 milioane de melodii care pot fi ascultate în mod nelimitat, la care se adaugă servicii interesante precum sincronizarea în cloud a playlist-urilor pe orice dispozitiv pe care foloseşti aplicaţia, posibilitatea de a asculta offline melodiile din playlist-uri sau creearea propriilor posturi de radio prin selectarea anumitor genuri muzicale.

În prezent, Zonga este disponibil sub formă de aplicaţie pentru platformele Android, iPhone şi Nokia.

Pentru clienţii Vodafone, traficul realizat în 3G prin aplicaţia Zonga nu este contorizat, iar serviciul este disponibil în mai multe tipuri de abonamente lunare, valabile atât pentru abonaţi, cât şi pentru cei care folosesc cartele prepay: Vodafone Zonga îţi oferă 5 ore de acces pe lună pe telefon pentru 1.99 EUR/lună, iar cu Vodafone Zonga Nelimitat ai acces nelimitat pe telefon pentru 2.99 EUR/lună.

Abonaţii pot opta şi pentru Mega Zonga, un abonament de 12.47 EUR/lună care oferă acces nelimitat la Zonga, 400 de minute naţionale şi 100 MB internet. Cei care au Cartela Internet pot opta pentru extraopţiunea Total Zonga de 6.99 EUR/lună, care include acces nelimitat la Zonga, 4500 minute în reţea, 100 de minute naţionale şi 75 MB internet.

Clienţii altor reţele de telefonie pot opta de asemenea pentru un abonament Zonga Nelimitat de 3.99 EUR/lună similar ca funcţii cu Vodafone Zonga Nelimitat, însă în acest caz este taxat şi traficul realizat în 3G prin intermediul aplicaţiei. Aici merită adăugat că aplicaţia include alerte pentru traficul mobil, iar calitatea audiţiei se ajustează automat atunci când eşti conectat la internet prin 3G pentru reducerea traficului.

Deezer

La scurt timp de la lansarea Vodafone Zonga, rivalii de la Orange au anunţat semnarea unui parteneriat cu Deezer, un serviciu asemănător originar din Franţa care îţi pune la dispoziţie peste 20 de milioane de melodii şi 30.000 de posturi de radio.

La fel ca Zonga, Deezer are ca funcţionalităţi posibilitatea de a crea playlist-uri şi de a descărca melodiile preferate pentru a le asculta chiar şi atunci când nu ai o conexiune de internet activă. Diferenţa majoră este însă că traficul realizat prin aplicaţia Deezer va fi tarifat conform serviciului de internet activ pe telefon, indiferent dacă ai abonament la Orange sau eşti doar client PrePay.

Pentru a evita această situaţie, noi îţi recomandăm să descarci melodiile preferate când eşti conectat la o reţea Wi-Fi.

În prezent, aplicaţia Deezer este disponibilă pentru telefoanele cu Android, iOS, Windows Phone sau BlackBerry.

Politica de preţuri a celor de la Orange este mult mai simplă: abonaţii trebuie să plătească 4.99 EUR/lună cu TVA inclus, iar utilizatorii cartelei PrePay trebuie să activeze extraoptiunea în valoare de 4 EUR/lună.

Recent, operatorul a lansat şi două abonamente cu Deezer inclus. Cangur 20 îţi oferă acces nelimitat la Deezer, 2000 de minute în reţea, 150 minute naţionale şi 500 MB de internet pentru 20 EUR/lună, în timp ce cu abonamentul Pantera 33 ai acces nelimitat la Deezer, 2500 de minute în reţea, 250 de minute naţionale şi 2 GB de internet pentru 33 EUR/lună.

Serviciul Deezer poate fi accesat şi de utilizatorii altor reţele de telefonie, însă preţul solicitat în acest caz este de 6.99 EUR/lună pentru a putea utiliza aplicaţia şi pe telefonul mobil.

Concluzii

Vodafone şi Orange oferă două servicii asemănătoare pentru a putea asculta muzică pe telefonul mobil, care au marele avantaj de a te scuti de transferul acestora de pe calculator şi de o colecţie mult mai vastă.

Sigur, este posibil ca unii dintre artiştii tai preferaţi să nu fie disponibili pe Zonga sau Deezer, însă este greu de crezut că nu vei găsi ceva care să-ţi placă printre cele 18-20 de milioane de melodii.

Dacă ne referim strict la servicii, Zonga are avantajul unor preţuri mai mici şi a traficului gratuit efectuat în cadrul aplicaţiei prin 3G, lucru care nu se poate spune şi despre Deezer. În plus, ambele servicii pot fi utilizate chiar dacă nu eşti client Vodafone, respectiv, Orange, însă în acest caz tariful lunar este mai mare.

7 comentarii

 1. Ioana boureanu

  9 decembrie 2013 la 18:53

  De ce nu este disponibila descarcarea playlisturilor offline pe conexiune 3g

  • Daniel Popescu

   10 decembrie 2013 la 11:05

   Probabil pentru ca un playlist ar necesita o cantitate mare de date (zeci sau sute de MB) ce ar trebui descarcata, in conditiile in care optiunile de date ale operatorilor sunt destul de limitate.

 2. anonim//anonima

  3 mai 2016 la 21:26

  Ar trebui sa faca o aplicatia ca acestea dar sa fie gratis,nu e corect sa fai bani ca sa asculti muzica fara virusi. Stiu,Deezer are si varianta gratis,totusi dupa cele 30 de zile gratis(nici macar 31) vine fiecare cantec cu virusi. Pe deasupra,dupa cele 30 de zile incepe sa mearga foarte greu.Fara suparare Deezer,Zonga,Vodafone si Orange dar aste e parerea mea.

  • Bogdan

   21 octombrie 2017 la 14:29

   Pai altef cum ar putea artisti, creatorii zonga/deezer sa primeasca bani. Au si ei o famile, copii. Cum ar fi sa lucrezi gratis?

 3. madalina

  2 noiembrie 2017 la 10:20

  cum pot dezinstala aplicatia deezer dupa telefon?

  • Echipa Giz.ro

   2 noiembrie 2017 la 12:51

   Ca orice alta aplicatie. Intra in meniul Apps, selecteaza aplicatia Deezer si apoi optiunea Uninstall.

 4. aaa

  8 februarie 2018 la 12:04

  Daca esti prea Zgarcit/Zgarcita sa platesti maxim 7 euro in cazul in care esti in alta retea inafara de Orange, exista youtube.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri