Transport urban pe telefon – Cum să te orientezi în oraş cu smartphone-ul
Eşti plecat în oraş şi nu ştii cum să te orientezi în lipsa unui laptop cu conexiune la internet? GiZ îţi arată cum să-ţi foloseşti smartphone-ul iPhone sau Android pentru a găsi rapid soluţia indiferent că eşti cu maşina, foloseşti transportul în comun sau taxi-ul.
Internetul te ajută aproape întotdeauna să găseşti cea mai scurtă şi eficientă cale pentru a ajunge la o anumită destinaţie, indiferent că vorbim de un loc de întâlnire sau de traseul exact pe care trebuie să îl urmezi.
Situaţia se complică însă atunci când eşti plecat deja în oraş, eşti într-o zonă pe care nu o cunoşti foarte bine şi apare ceva neprevăzut: o problemă tehnică la maşină, nevoia de a realimenta urgent maşina cu carburant sau necesitatea de a ajunge rapid într-un anumit loc cu mijlocele de transport în comun sau cu taxiul.
Într-o astfel de situaţie, prima reacţie este să te simţi neajutorat şi să încerci să te ghidezi în oraş cu ajutorul trecătorilor, cu riscul de a pierde timp preţios şi de a fi îndrumat greşit.
Totuşi, dacă ai în buzunar un smartphone iPhone sau unul dotat cu sistem de operare Android există câteva aplicaţii utile care te vor ajuta să ieşi din impasul în care ai intrat.
Servicii auto pentru maşina ta – Aplicaţia Auto.ro
Site-ul Auto.ro a lansat în această lună o aplicaţie utilă pentru şoferii aflaţi în trafic care au nevoie să afle rapid localizarea unor game diversificate de servicii auto.
Pe baza localizării tale prin intermediului GPS-ului încorporat în smartphone, aplicaţia Auto.ro îţi arată pe harta cele mai apropiate benzinării în funcţie de furnizor sau cele mai apropiate parcări, iar după ce o alegi pe cea care doreşti poţi afla traseul exact pe care trebuie să îl urmezi.
Dacă identifici o defecţiune tehnică la maşină în trafic, poţi afla rapid adresele şi localizarea exactă a celor mai apropiate vulcanizări, service-uri auto sau staţii ITP.
În plus, aplicaţia include şi lista companiilor de taxi şi posibilitatea de a vizualiza şi adăuga anunţuri de vânzare-cumpărare pentru maşini.
Aplicaţia rulează fluent datorită faptului că furnizarea datelor se face prin intermediului serverului Auto.ro, însă acest lucru prespune obligativitatea de a utiliza o conexiune de date.
În prezent, aplicaţia este disponibilă numai pentru iPhone, însă dezvoltatorii lucrează şi la o versiune pentru Android.
Descarcă aplicaţia Auto.ro pentru iPhone.
Trasee pentru RATB şi metrou – Aplicaţia Transport Urban
În cazul în care trebuie să călătoreşti într-o zonă mai puţin cunoscută a Bucureştiului cu ajutorul mijloacelor de transport în comun, aplicaţia Transport Urban este ideală pentru tine.
Pe baza hărţii Bucureştiului şi a localizării prin sistemul GPS, trebuie doar să stabileşti punctul de plecare, punctul de sosire şi mijlocul de transport pe care vrei să-l foloseşti între autobuz, tramvai sau metrou. Traseele troleibuzelor sunt de asemenea incluse în aplicaţie, însă sunt integrate în aceeaşi opţiune cu cea pentru autobuze.
După ce ai stabilit aceste informaţii de bază, aplicaţia îţi oferă indicaţii pas cu pas pentru ruta aleasă, inclusiv cât ai de mers pe jos până la staţia RATB şi în ce staţie trebuie să coborî pentru a face eventual legătura cu alt mijloc de transport. În plus, primeşti informaţii detaliate cu privire la numărul de staţii pe care îl vei parcurge, distanţa totală pe care o vei parcurge, dar şi timpul de sosire estimat, care nu poate lua însă în calcul şi eventualele ambuteiaje din trafic.
De asemenea, traseul poate fi urmărit foarte uşor pe hartă, pentru a vedea exact pe unde vei merge, iar rutele pot fi expediate prin SMS sau e-mail.
La fel ca Auto.ro, şi aceasta aplicaţie calculează rutele pe propriul server, motiv pentru care conexiunea la internet este obligatorie pentru utilizarea serviciului.
Unii utilizatori au raportat existenţa unor bug-uri şi erori care împiedică folosirea propriu-zisă a aplicaţiei, iar în unele cazuri rutele calculate nu sunt afişate sub nicio formă.
Descarcă aplicaţia Transport Urban pentru Android şi Windows Phone.
Caută un taxi cu aplicaţiile dedicate pentru iPhone şi Android
Dacă nu utilizezi maşina personală, dar din diverse motive nu foloseşti nici transportul în comun, înseamnă că te deplasezi cu taxi-ul.
Vestea bună este că există numeroase aplicaţii pe care le poţi folosi pentru a afla datele de contact ale companiilor de taxi şi pentru a plasa comenzi telefonice, chiar dacă cele mai multe sunt pentru Android.
O astfel de aplicaţie este AndROtaxi, care îţi oferă date de contact pentru 100 de firme de taxi din 40 de oraşe ale României, cu posibilitatea de a apela compania preferată prin numai două click-uri.
Dacă vrei să ai date de contact şi pentru companii de taxi din alte ţări poţi utiliza Clever Taxi, care oferă informaţii pentru 48 de oraşe din România şi posibilitatea de a adăuga companii noi sau de a edita numerele de telefon.
O aplicaţie similară pentru iPhone este ATaxi, care beneficiază de o bază de date cu companiile de taxi din România. Aplicaţia nu necesită o conexiune la internet pentru a fi accesată şi, pe lângă datele de contact, îţi prezintă şi tariful practicat de companiile de taxi, informaţii utile pentru a evita firmele cu preţuri ridicate.
În plus, cel puţin trei companii de taxi şi-au creat propriile aplicaţii pe care le poţi utiliza pentru a face rapid o comandă. Este vorba despre Speed Taxi, cu versiune pentru Android şi iPhone, Grant Taxi şi As Taxi. Interesant este că toate cele trei aplicaţii (plus cea pentru iPhone) sunt dezvoltate de Clever Tech, aceeaşi firmă aflată şi în spatele aplicaţiei Clever Taxi.
Concluzii
Smartphone-ul îşi dovedeşte din plin utilitatea atunci când ai nevoie de informaţii privind orientarea în oraş.
Indiferent dacă traversezi oraşul cu maşina personală şi ai nevoie să realimentezi la o anumită benzinărie, dacă trebuie să foloseşti transportul în comun pentru a ajunge la destinaţie sau dacă vrei să faci o comandă de taxi, aplicaţiile pentru sistemele de operare Google Android, Apple iOS şi Windows Phone te ajută să te orientezi rapid în orice situaţie.
Singurul inconvenient este că, în cele mai multe cazuri, vei avea nevoie de o conexiune la internet, care se poate dovedi destul de costisitoare dacă se realizează prin 3G în absenţa unui abonament cu trafic inclus.