GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

YouTube România a fost lansat oficial – ce înseamnă asta pentru utilizatorii români?

Autor: Echipa Giz.ro

Google a lansat în România versiunea localizată a platformei YouTube, unul dintre cele mai populare canale de video sharing pentru utilizatorii obişnuiţi şi creatorii de conţinut.

Chiar dacă la prima vedere eşti tentat probabil să spui că acest lucru aduce preponderent schimbări minore prin simpla localizare în limba română a conţinutului disponibil oricum pe site, noutăţile au de fapt o anvergură mult mai mare, aşa cum îţi vom explica pe larg în acest articol.

Avantaje vor exista atât pentru utilizatorii obişnuiţi, care vor putea găsi pe YouTube conţinut personalizat şi mai multe clipuri video oficiale, cât şi pentru cei care realizează conţinut video în România, prin oferirea unor posibilităţi de monetizare asemănătoare cu celebrul program Google AdSense disponibil deja pe numeroase site-uri de internet din ţara noastră.

Ce aduce nou YouTube.ro pentru utilizatorii obişnuiţi?

Prima schimbare pe care o vede un utilizator român când intră acum pe YouTube este conţinutul puternic localizat pentru vizitatorii din ţara noastră.

Pentru început, YouTube afişează pe homepage videoclipuri ale unor cunoscuţi artişti şi trupe din România, completat cu alte clipuri care, cel puţin teoretic, se potrivesc intereselor noastre (nu uita că Google ştie foarte multe lucruri despre fiecare dintre noi). În plus, tot aici vei avea ocazia să descoperi conţinut nou specific României.

Desigur, homepage-ul Youtube.ro va diferi de la utilizator la utilizator, mai ales în cazul celor logaţi, ţinând cont de preferinţele voastre, de canalele pe care sunteţi abonaţi şi de tipurile de clipuri pe care le urmăriţi în mod normal.

Evenimentul de lansare YouTube Romania

Evenimentul de lansare YouTube Romania

Ce tip de conţinut nou va exista pe YouTube România?

Cei de la Google a încheiat deja un parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România – Asociația pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), iar artiştii care fac parte din această asociaţie vor fi recompensaţi financiar pentru clipuri în funcţie de numărul de vizualizări.

Google a semnat parteneriate şi cu Roton, Cat Music, Hahaha Production, MediaPro Music şi TVR, astfel că aceste companii vor avea tot interesul să-şi promovezi conţinutul video pe YouTube. iar lista celor cu care se află în discuţii pentru a deveni parteneri este mult mai mare, conform oficialilor Google România.

Pe scurt, acest lucru se traduce printr-un conţinut video bogat şi legal pentru utilizatorii români din partea companiilor precizate mai sus, care vor avea acum tot interesul să-şi promoveze producţiile pe această platformă şi să investească tot mai mult în creşterea calităţii producţiilor publicate aici.

Ce avantaje au creatorii de conţinut?

Lansarea YouTube în România va permite oricărui utilizator român să câştige bani din clipurile pe care le uploadează pe platformă, atât timp cât el are un cont de Adsense activat şi clipurile îi sunt acceptate pentru a fi monetizate.

Acest lucru este posibil prin YouTube Partner Program, prin care un creator de conţinut poate introduce diverse tipuri de reclame în cadrul clipurilor video pe care le uploadează. Cu unele formate eşti probabil deja familiar, cum ar fi reclamele text asemănătoare cu Google AdSense sau reclamele video de la începutul sau chiar din timpul unui clip video.

Prin accesul la posibilităţi de monetizare, utilizatorii români vor fi interesati să realizeze conţinut de calitate şi de tip viral prin care să atragă cât mai multe vizualizări şi, implicit, cât mai mulţi bani. Cel puţin teoretic, acest lucru ar trebui să se traducă şi printr-o ofertă de mai bună calitate a clipurilor video dedicate preponderent utilizatorilor români.

Atenţie însă, nu vă veţi putea monetiza decât creaţiile proprii, asupra cărora aveţi drepturi totale de proprietate. Şi aici includem atât conţinutul video cât şi eventualele coloane sonore utilizate.

Pe lângă aceasta, fiecare utilizator va avea posibilitatea de a îşi promova propriul conţinut dacă doreşte, prin intermediul Adwords for Video, ce nu era până acum disponibil celor din România.

Venirea Youtube-ului în România aduce cu el şi intrarea materialelor româneşti în reţeaua Content ID, care permite detectarea de conţinut protejat de Copyright în întreaga reţea Youtube. Cu alte cuvinte, dacî aţi publicat vreodată materiale protejate de Copyright pe canalul propriu, aşteptaţi-vă să primiţi un mail care să vă „tragă de urechi” de la proprietar.

Sigur, apariţia reclamelor în clipuri nu va fi apreciată de mulţi utilizatorii obişnuiţi, mai ales că statisticile arată că 40% dintre cele în format video nu se pot închide, însă probabil cu timpul ne vom obişnui, aşa cum ne-am obişnuit şi cu prezenţa AdSense-ului pe numeroase site-uri româneşti.

În concluzie, lansarea YouTube România este o veste bună pentru toată lumea, de la utilizatorii obişnuiţi şi până la creatorii de conţinut. Aceştia din urmă işi vor putea monetiza şi promova creaţiile, iar astfel vor investi mai multe resurse în realizarea de conţinut, lucru de care va beneficia consumatorul final, ce va trece astfel peste reclamele pe care va trebui să le înghită de acum înainte.

În final, te lăsăm în compania clipului de lansare pentru YouTube România:

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri