DreamHack Cluj-Napoca 2015: eSport și tehnologie de gaming
Trebuie să recunosc că mi-am pus abia recent întrebarea “Ce este DreamHack?”, deși auzisem acest nume de câțiva ani buni. Aveam o idee vagă cum că ar fi vorba de un eveniment care are legături cu gamingul însă nu am fost prea curios inițial să aflu mai multe. În ultimul an însă am auzit tot mai des de DreamHack, motiv pentru care săptămâna trecută am dat curs invitației Intel România de a participa la DreamHack, ediția Cluj Napoca 2015.
În esență, DreamHack este un Lan Party gigant, fiind chiar recunoscut de Cartea Recordurilor ca cel mai mare festival de acest fel din lume. La DreamHack găsești competitii de sporturi digitale (Counter Strike, League of Legends samd), concerte live, expoziții cu tehnologie de ultimă oră dedicată gamingului și o grămadă de lume dornică să se joace sau să își încurajeze preferații care stau la masa competițională, cu o mână pe mouse și alta pe tastele WASD.
DreamHack a apărut inițial în Suedia, o țară cu mulți adepți ai jocurilor pe calculator, iar în clipa de față festivalul are ediții care se țin în Suedia, România, Franța, Spania, Anglia și, pentru prima dată anul viitor, în SUA. Fiecare ediție se întinde de perioadă a patru zile pline cu evenimente. Mai multe detalii despre DreamHack găsiți pe site-ul oficial în limba română.
Tehnologia în slujba gamingului
Jocurile sunt frumoase și relativ accesibile oricărui deținător al unui calculator modern, achiziționat în ultimii ani. Dacă vreți însă să vă jucați la calitate maximă titluri AAA, atunci aveți nevoie de ceva mai performant, poate chiar două plăci video în SLI și un procesor rapid, ajutat de o cantitate suficientă de RAM.
La standurile participanților la DreamHack am văzut o serie de laptop-uri și sisteme motorizate de generația a șasea de procesoare Intel Skylake, care mai de care mai agresive, și cu configurații care costă cu siguranță o sumă cu multe zerouri. Acesta este însă prețul pe care trebuie să-l plătești ca tribut zeilor gamingului.
Dar am mai văzut calculatoare performante la viața mea, așa că acum vreau să vă povestesc puțin despre două tehnologii care m-au impresionat.
Intel RealSense – pe scurt, este vorba de o tehnologie de detecție a mișcării care se folosește de o cameră video pentru a interpreta gesturile tale și mimica feței. Da, există și alte tehnologii asemătătoare (Microsoft Kinect, HP Motion Leap), însă Intel RealSense pare a fi mai precisă. Pe un laptop dotat cu un webcam compatibil RealSense am reușit să joc un simulator de curse futuristic, în care am controlat mișcările unui fel de hovercraft în plan orizontal fără să folosesc vreun controler, tastatură sau mouse. Tot ce a trebuit să fac a fost să mă înclin ușor în direcția dorită.
Oculus Rift – cel mai impresionat am fost însă de realitatea virtuală (VR) accesibilă prin intermediul ochelarilor Oculus Rift. Demo-ul care rula pe calculatorul de test consta într-un simplu roller coaster într-un mediu care mi-a adus aminte de primul joc Half Life. Prima observație pe care am făcut-o când mi-am fixat ochelarii a fost legată de rezoluția scăzută a celor două ecrane. Îmi formasem deja prima impresie, gândindu-mă că realitatea virtuală mai are mult până când va fi capabilă să păcălească creierul încât să uite că ne aflăm într-un mediu digital și să-ți creeze aceleași senzații pe care le experimentezi în lumea reală.
Această primă impresie avea să dispară foarte rapid, la prima curbă luată în viteză, când era să cad de pe scaun pentru că mă aplecasem din reflex pentru a-mi păstra echilibrul. În următoarele secunde am început să simt în corp și accelerațiile pozitive/negative cauzate de virajele roller coaster-ului. Nu am ţinut ochelarii Oculus Rift pe cap suficient timp cât să uit unde mă aflu, însă nu este greu de închipuit că în câteva generații, pe măsură ce tehnologia VR va evolua și mediile virtuale vor deveni mai detaliate, senzația de real va deveni din ce în ce mai copleșitoare.
Ce se va întâmpla după? Vom vedea…
Fetele și Counter Strike Global Offensive
Din punctul meu de vedere, cea mai interesantă parte a competițiilor digitale au fost meciurile demonstrative dintre echipele de fete Team LGB eSports și Team Property. De ce spun asta? Pentru că în general jocurile pe calculator sunt jucate de băieți, sau cel puțin aceasta este imaginea pe care mi-am creat-o în lungile sesiuni de multiplayer petrecute pe Internet cu alți jucători.
Lucrurile se schimbă însă din fericire, cu foarte multe fete intrând în scena competițiilor sportive digitale și urcând în clasamentele generale în ultimii ani. În urma interviului acordat de cele două echipe, am aflat ceea ce intuiam deja, și anume că într-o oarecare măsură este mai greu să ajungi jucător de top dacă ești fată, însă prejudecățile legate de acest lucru încep să dispară încet încet, urmând direcția generală urmată de societățile moderne, și anume către egalitatea între sexe.
Și dacă vă întrebați de ce ai nevoie ca să ajungi jucător profesionist în competițiile eSports, vă pot spune pe scurt ce ne-au spus cele două echipe de fete: perseverență și foarte multe ore de antrenament. Iar dacă suportul prietenilor și familiei nu vine în prima fază, cum se întâmplă de multe ori, în clipa în care apar rezultatele veți constata cu supriză că cei din jurul vostru vor începe să vă înțeleagă.
Aşadar, nu vă abandonați visul dacă asta doriți să faceți în viață, indiferent de ce spun ceilalți. Dar nu vă așteptați să vă fie ușor să ajungeţi în top!
Competiția Dreamhack Open
Cireașa de pe tort, motivul pentru care majoritatea vizitatorilor vin la DreamHack, îl reprezintă competiția Dreamhack Open, unde anul acesta la Cluj Napoca s-au întrecut cele mai bune 16 echipe de Counter Strike: Global Offensive pentru premii însumate de peste 250.000 de dolari, oferite de partenerii evenimentului – Intel, Razer, Monster Energy, HyperX și EIZO.
Toate evenimentele au fost disponibile sub formă de stream video pentru pasionați, astfel că cine nu a putut participa la eveniment a putut urmări toate competițiile transmise live.
Dacă acum mai bine de 10 ani de zile ideea de gamer profesionist părea o fantezie, în ziua de azi nu mai este așa de greu de acceptat că un copil își dorește să aleagă o cariera în eSports. Este nevoie bineînțeles de foarte multă muncă, seriozitate și sprijin din partea părinților și prietenilor pentru a ajunge pe scena de la DreamHack Open, însă răsplata poate fi pe măsură pentru cei pasionaţi de jocurile digitale.
GiZ.ro a participat la DreamHack Cluj Napoca 2015 în urma invitației Intel România, un înfocat susținător al competițiilor digitale.