GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

FIFA 13 – Mici îmbunătăţiri cu eternele probleme de gameplay

Autor: Echipa Giz.ro

Ca în fiecare an, luna octombrie a adus o nouă versiune a tradiţionalului joc FIFA dezvoltat de EA Sports pentru fanii fotbalului, botezată simplu FIFA 13.

Aşa cum era de aşteptat, EA Sports nu s-a omorât cu firea şi nu a adus schimbări semnificative pentru cel mai popular titlu dedicat fotbalului, cel mai probabil şi pentru că rivalii de la Konami nu reuşesc nici ei să impresioneze cu al lor Pro Evolution Soccer.

De altfel, este foarte posibil ca la început să fii derutat de faptul că grafica jocului nu s-a schimbat aproape deloc comparativ cu FIFA 12. Noroc cu micile noutăţi de la începutul meciurilor, cum ar fi trecerea unor cameramani prin dreptul suprafeţei de joc, altfel nici nu puteai ghici dacă joci FIFA 12 sau FIFA 13.

Intrarile prin alunecare au ramas in mare parte similare cu cele din FIFA 12

O bilă albă, o bilă neagră

Din fericire, la nivel de joc există câteva mici elemente de noutate, care nu fac însă altceva decât să accentueze celelalte hibe care nu au fost corectate nici la ediţia din acest an.

Personal, consider că Attacking AI este cea mai importantă noutate adusă în FIFA 13. Aşa cum sugerează şi numele, atunci când echipa ta se află în atac, coechipierii tăi sunt capabili să ţină pasul cu tine şi chiar să se demarce mai bine. Asta se traduce prin posibilitatea de a iniţia atacuri în viteză, de a realiza un-doi-uri spectaculoase şi de a avea în general un joc mult mai cursiv.

La acest lucru contribuie şi noua opţiune First Touch Control, care gestionează preluările efectuate de jucători. Această opţiune introduce un gram de realism suplimentar, iar jucătorii tehnici şi odihniţi vor face preluări mai bune decât cei atehnici sau care resimt uşoare accidentari. Atenţie însă: în unele cazuri (destul de rare, ce-i drept) sistemul de pase nu funcţionează corespunzător.

Loviturile libere au un plus la capitolul tactica de executie

Din păcate, EA Sports a făcut treaba pe jumătate, pentru că nu a introdus şi un Deffensive AI care să se ocupe de faza de apărare într-un mod similar. Prin urmare, să nu te miri dacă fundaşii tăi se plimbă pe lângă minge şi îşi lăsă adversarii pe culoare favorabile de atac.

În plus, Complete Dribble, care ar fi trebuit să facă driblingurile mai dificile, şi Tactical Free Kicks, prin care puteai schimba rapid jucătorul care execută o lovitură liberă, nu aduc schimbări majore de gameplay.

Alte noutăţi

Din păcate, noutăţile la nivel de gameplay se opresc aici. Există şi alte îmbunătăţiri, însă acestea se referă prepoderent la sistemul de comentariu şi la o nouă opţiune de antrenamente.

Astfel, EA Match Day se conectează la internet pentru a afla situaţia reală din clasament a celor două echipe implicate într-un meci de fotbal pentru a face comentariul mai realist. În plus, există şi un al treilea comentator, însă acesta îşi face auzită vocea doar atunci când vine vorba despre accidentari suferite în timpul unui meci.

Iar dacă vrei să-ţi exersezi talentele în afară meciurilor clasice, o poţi face în noul modul Skill Games, care presupune parcurgerea unor jocuri în care trebuie să driblezi, să tragi la poartă dintr-o anumită poziţie sau chiar să nimereşti un anumit punct al porţii.

Teoretic, driblingurile ar trebui sa fie mai dificil de realizat

Concluzie

În concluzie, FIFA 13 este un joc decent a cărui principală noutate este Attacking AI. Din păcate, faptul că “tehnologia” nu a fost aplicată şi pentru sistemul defensiv îţi poate provoca dureri inutile de cap când îţi dai seama cât de prost se apără coechipierii tăi.

În rest, jocul nu aduce aproape nimic nou şi impresionant, astfel că este destul de greu să-ţi recomandăm achiziţionarea jocului dacă ai deja FIFA 12. Dacă totuşi te interesează, FIFA 13 costă între 160 şi 250 lei, în funcţie de platforma utilizată.

2 comentarii

  1. Popescu Daniel

    17 octombrie 2012 la 11:37

    Da, dar nimeni nu isi da seama ca EA vinde aceeasi gogoasa de ani buni? Nu vreau sa fiu carcotas, dar nu aduc mai nimic nou in acest „update anual” sa zic asa. Poate si pentru ca n sunt fan spun asta, dar FIFA este un joc mediocru care nu fac decat sa o lungeasca cu el de la an la an.

  2. sergiu leo

    30 martie 2015 la 08:48

    cel mai tare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri