GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

FIFA 13 sau PES 2013 – care e cel mai bun joc de fotbal in 2013?

Autor: Echipa Giz.ro

Seriile FIFA şi PES îşi dispută de mai mult timp titlul de cel mai bun joc de fotbal pentru PC-uri şi console, fiecare dintre acestea având propria perioadă de dominaţie.

După o scurtă perioadă de supremaţie a celor de la Konami cu Pro Evolution Soccer, în ultimii ani EA Sports a reuşit să aducă îmbunătăţiri pentru seria FIFA prin care a revenit pe prima poziţie. Se schimbă însă ceva în această toamnă după apariţia FIFA 13 şi PES 2013? Iată o întrebare la care vom încerca să răspundem în acest articol.

Grafică – FIFA 13 câştigă cu o grafică neschimbată

FIFA 13 păstrează în mare măsură grafica din jocul precedent al seriei, însă indiferent cât de mare este dezamăgirea fanilor aceştia nu au o alternativă mai bună. PES 2013 nu impresionează la acest capitol, în special când vine vorba despre elemente de detaliu (alunecări filmate din apropiere, sărbătorirea golurilor, mimica feţei).

De asemenea, coloana sonoră a lui FIFA 13 este superioară şi diversificată în comparaţie cu cea prezentă pe PES 2013, aceeaşi concluzie fiind valabilă şi în cazul echipei de comentatori.

PES 2013 nu impresioneaza la calitatea graficii

Gameplay – realism ridicat pentru PES

PES 2013 include câteva noutăţi majore pentru gameplay care înclină balanţa în favoarea sa. Aşa cum sugerează şi numele, opţiunea Full Control îţi permite să controlezi mult mai bine sistemul de pase şi traiectoria şuturilor spre poartă: viteza mingii, direcţia de deplasare a mingii sau chiar înălţimea pe care să o ia aceasta. În plus, ai control inclusiv asupra coechipierilor, pe care îi poţi anunţa să plece într-o anumită direcţie pentru a primi pase.

FIFA 13 a reacţionat prin First Touch Control, care îţi permite să faci preluări mai bune, şi a îmbunătăţit fazele de atac prin aşa-numitul Attacking AI, prin care coechipierii sunt capabili să ţină pasul cu tine în fazele de atac pentru un joc semnificativ mai cursiv. În schimb, opţiuni precum Complete Dribble, care ar fi trebuit să facă depăşirile mai dificile, sau Tactical Free Kicks, prin care poţi schimba jucătorul care execută o lovitură liberă, nu aduc plusuri majore.

PES 2013 are un gameplay mai bun, dar in acelasi timp mai greu de utilizat decat FIFA 13

Grad de dificultate

PES 2013 aduce noutăţi importante la nivel de gameplay, însă acest lucru se răsfrânge şi asupra dificultăţii de a juca. Fiecare opţiune pentru stabilirea vitezei şi direcţiei pasei necesită efectuarea unor comenzi suplimentare, ceea ce poate deveni rapid frustrant în special dacă îţi place să joci într-un ritm alert. De altfel, PES 2013 oferă şi un modul de antrenament unde poţi testa fiecare dintre aceste combinaţii înainte de a juca propriu-zis.

Jucătorii care caută exact acest lucru şi cei care au experienţa cu seria PES ar putea aprecia aceasta dificultate, însă începătorii sau cei care se joacă doar ocazional îşi vor îndrepta probabil atenţia spre seria FIFA. Chiar dacă şi aici lucrurile incep să se diversifice pentru un grad de realism mai ridicat, FIFA 13 este de departe mai uşor de jucat decât PES 2013.

FIFA 13 este mai usor de jucat decat PES 2013

Ritm de joc

FIFA şi PES au adoptat strategii diferite în privinţa ritmului de joc. FIFA 13 a căpătat mai multă fluenţă în sistemul de joc datorită opţiunii Attacking AI, însă acest lucru este valabil doar pentru fazele ofensive. În defensivă, lucrurile rămân în mare parte similare ca anul trecut.

În schimb, PES 2013 a apăsat puternic pe frână şi oferă un ritm de joc semnificativ mai lent, după numeroasele critici primite anul trecut cu privire la viteza prea mare de desfăşurare a evenimentelor. Greu de stabilit un câştigător la acest capitol, alegerea ideală depinde de preferinţele fiecărui jucător.

Noua functie Tactical Free Kicks din FIFA 13 nu aduce schimbari majore

Licenţe pentru cluburi

Unul dintre principalele avantaje ale lui FIFA 13 în raport cu PES 2013 este bogăţia echipelor licenţiate. Jocul are licenţe pentru numeroase ligi europene, cele mai importante fiind Spania, Italia, Anglia (cu nu mai puţin de patru divizii), Germania şi Franta, la care se adaugă numeroase alte campionate. Ca noutate, EA Sports a adăugat şi campionatul din Arabia Saudită.

În schimb, PES are numai patru campionate licenţiate: Spania, Franta, Olanda şi Japonia, iar alte cinci sunt licenţiate doar parţial. De exemplu, din Premier League există licenţă doar pentru Manchester United. PES 2013 plusează doar prin licenţa pentru Champions League, însă este greu de crezut că acest lucru atârnă greu în balanţă cu licenţele FIFA.

Gradul de realism al graficii din PES 2013 nu se ridica la inaltimea asteptarilor

Concluzii

FIFA şi PES continuă duelul direct şi în acest an, iar titlul celor de la EA Sports pare să fie din nou câştigător, având de partea sa o grafică mai bună, un grad de dificultate mai redus şi mai multe licenţe oficiale.

PES 2013 plusează însă printr-un grad de realism mai ridicat în privinţa gameplay-ului, iar dificultatea comenzilor va fi pe placul jucătorilor hard-core şi a fanilor seriei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri