GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top jocuri Facebook: află ce mai joaca lumea

Autor: Echipa Giz.ro

Facebook nu mai este de mult doar un loc unde poţi să vezi ce au mai făcut prietenii tăi între timp şi cu cine s-au mai pozat.

Facebook este acum locul unde poţi să te destinzi cu un joc, dar şi unde poţi să vezi ce au mai făcut prietenii tăi între timp în casa lor virtuală şi ce mobilă şi-au mai cumpărat prin intermediul multitudinii de aplicaţii interactive prezente pe Facebook.

Probabil că Farmville este titlul care a deschis apetitul romanilor pentru jocuri pe Facebook. Chiar dacă rămâne şi acum unul dintre cele mai populare jocuri, mai ales că a ajuns la a doua versiune, Farmville a fost înlocuit între timp de numeroase alte titluri.

Cele mai multe dintre ele nu impresionează prin poveste sau complexitate, însă sunt populare tocmai datorită faptului că pot fi încercate în pauza de prânz şi, pentru unii utilizatori, creează dependenţă.

Candy Crash Saga

În prezent, cel mai popular joc pentru Facebook este Candy Crash Saga, care se laudă cu peste 100 de milioane de jucători activi pe lună. Vorbim despre un joc de tip puzzle care a ajuns să aibă versiune şi pentru sisteme de operare iOS şi Android şi care pentru multe persoane provoacă dependenţă. Regulile sunt atât de simple încât nici nu merită precizate, însă nu este la fel de uşor să fii cel mai bun. Deşi jocul este gratuit, unele opţiuni, cum ar fi o viaţă suplimentară, sunt contra-cost.

Texas HoldEm Poker

Deloc surprinzător, un alt joc popular pe Facebook este unul de Poker. Pe numele său Texas HoldEm Poker şi dezvoltat de Zynga, producătorul celebrului Farmville, jocul te pune în pielea unui clasic jucător de poker care are obiectivul de a avea cea mai bună mână. Depinde doar de abilităţile şi, evident, de norocul tău să câştigi, iar aplicaţia este disponibilă şi pe platformele mobile.

Dragon City

La prima vedere dedicat mai degrabă copiilor, Dragon City şi-a câştigat o bună reputaţie inclusiv în rândul adulţilor, iar în prezent are peste 10 milioane de utilizatori lunar. Totuşi, în realitate este un simulator de gen SimCity în care trebuie să construieşti habitate pentru diverse rase de dragoni, să le oferi toate condiţiile pentru a naşte pui şi, evident, pentru a-i hrăni. În prezent există peste 150 de tipuri de dragoni, fiecare cu propriile nevoi de care trebuie să ţii cont pentru a progresa în joc.

Diamond Dash

Diamond Dash este un alt joc de tip puzzle care din multe puncte de vedere se aseamănă cu Candy Crash Saga. De data aceasta trebuie să elimini diverse “blocuri” de câte trei, dar marea noutate este ca o sesiune de joc durează fix 60 de secunde. practic, este o cursă contra-cronometru, ideală pentru momentele când eşti în metrou şi vrei să treacă timpul mai repede.

Bubble Witch Saga

Pe lângă Candy Crash Saga, un alt joc foarte popular în România (cel puţin după notificările primite de la prieteni) este Bubble Witch Saga. Şi aici este vorba despre un fel de puzzle, dar există şi o mică poveste în spatele ei. În partea de jos a ecranului sunt câţiva vrăjitori care selectează bilele pe care le arunci în puzzle pentru a-l destrăma.

Subway Surfers

Metroul este mijlocul meu de transport preferat, astfel că nu este surprinzător că şi mie, ca şi altor peste 10 de milioane de utilizatori de pe Facebook, mi-a plăcut Subway Surfers. Aici ai ca obiectiv să alergi prin reţeaua de metrouri din diverse oraşe ale lumii (inclusiv în Beijing), să acumulezi galbeni pentru îmbunătăţirea abilitaţilor şi, mai ales, să scapi de sub urmărirea unui inspector şi a câinelui său care îţi vor da permanent bătăi de cap. Eşti pregătit de aventură?

The Sims Social

Momentan unul dintre cele mai jucate jocuri de pe Facebook, The Sims Social a umplut un gol ce părea să-l aştepte de mult. Jocuri de acest fel, în care socializarea umană poate fi cuantificabilă şi folosită ca resursă pentru avansarea în joc, au existat de mult, dar nici un alt joc nu se potriveşte mai bine tiparului decât Sims. Aici pare foarte natural să ceri vecinului tău să te ajute să construieşti o cameră, sau să îţi împrumute nişte hârtie.

Mafia Wars

Mafia Wars este versiunea de Facebook a jocului omonim de pe PC. În cadrul jocului trebuie să-ţi creezi propriul imperiu al crimei şi să colaborezi cu prietenii pentru a săvârşi diverse crime şi jafuri. Cu banii obţinuţi trebuie apoi să finanţeze afaceri ilegale şi să cumperi armament. Ai la dispoziţie numeroase oraşe pe care să le explorezi şi cucereşti, iar datorită accesibilităţii online există numeroase update-uri periodice.

Zombie Lane

Zombie Lane este prezentat ca fiind ceva diferit; un joc înscris în formatul jocurilor Zynga, doar că întors la 180 de grade. Reuşeşte într-o oarecare măsură. Deşi ecranul cu creearea personajului este o dezamăgire pentru un joc cu zombii (unde sunt accesoriile nebuneşti?), începutul este destul de amuzant. Nu stă pe gânduri; încă din prima clipă ai de ucis zombii şi de salvat non-zombii. Trebuie menţionat că, pentru un joc de ucis morţi vii, mecanica de luptă este atât de simplă încât devine anostă. Deşi interfaţa este una clasică, totul pare a fi o parodie, ceea ce face sa fie nu numai interesant, dar chiar şi amuzant în unele clipe.

Draw My Thing

Draw My Thing este pictionary pe Facebook. Atât de simplu. Dacă nu aţi jucat vreodată pictionary, vă recomand din toată inima să incercaţi această aplicaţie, pentru că vă va umple o seară de sâmbătă cu uşurinţă. Ca şi în orice alt joc, este util să aveţi prieteni sau să plătiţi, dar Draw My Thing se poate juca fără nici o problemă cu nici una dintre aceste facilităţi.

Gardens of Time

Gardens of Time este un joc destul de special printre toate celelalte. În esenţă, este un joc de găsirea a obiectelor ascunse, dar ceea ce îl face special este execuţia. Imaginile arată superb, are alte moduri de joc auxiliare şi interfaţa este bine concepută. De asemenea, pe lângă aceste lucruri, are şi o poveste captivantă. Singura problemă pe care o pot găsi este aceea că obiectele ascunse din fiecare peisaj sunt destul de evidente, comparate cu imaginile cu imaginile de fundal.

Puzzle Pirates

În Puzzle Pirates joci rolul unui pirat care face lucruri de pirat precum: navigatul, băutul, duelatul şi luptatul prin baruri. Doar că aceste lucruri sunt executate prin intermediul unor puzzle-uri. Sistemul este destul de ingenios şi înseamnă că prezintă o varietate destul de mare de puzzle-uri. De asemenea, ce are în plus pe lângă celelalte jocuri de acest fel este faptul că există un scop pentru care rezolvi aceste mini-jocuri. De exemplu, atunci când nava pe care eşti se intersectează cu alta şi se trece la lupta corp-la-corp, puzzle-ul ce trebuie făcut afectează rezultatul luptei.

Concluzii

Popularitatea de care se bucură reţeaua de socializare Facebook a determinat inevitabil o dezvoltare agresivă a pieţei de jocuri pentru această platformă.

În prezent, poţi juca titluri de diverse genuri, de la cele mai banale puzzle-uri, care au şi cel mai mare succes datorită simplităţii lor, până la jocuri complexe precum Mafia Wars, adresate mai degrabă unui segment restrâns de utilizatori.

1 comentariu

  1. parjol alexut

    28 septembrie 2013 la 21:24

    nu merge

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri